Alina Mungiu-Pippidi

Cum victoria lui Klaus salvează și Moldova. Deocamdată

Cu peste zece ani în urmă , folosind unul din puținele sondaje profesionale făcute în Republica Moldova (de către Soros-ul moldovenesc) am construit un model economic de vot, în care stânga și dreapta nu contau, și puteai prezice ce va vota cineva în funcție de poziția față de politica externă- cu Rusia sau cu Europa. Am mai prezis atunci când modelul, mai târziu, a devenit popular în lumea academică internațională într-o lucrare cu Igor Munteanu despre ”Moldova’s Twitter Revolution” că, la rândul său, poziția față de Est sau de Vest în Moldova nu e urmarea unor simpli determinanți ca educația sau venitul, ci o urmare a ”efectului demonstrației”, adică o judecată a votantului moldovean cine este mai interesat și mai capabil dintre cele două puteri să facă destinul republicii lor.

Ai fi zis, văzând cum Ucraina pierde Crimeea, că Rusia a câștigat alegerile din Republica Moldova. Dar asta înseamnă să ignori investiția europeană (mai ales germană, baltică, poloneză) în Moldova din ultimii ani, constând în presiuni asupra așa-ziselor partide europene, divizate și măcinate de corupție să stea grupate și să păstreze traseul european (recompensați cu ridicarea vizelor). Că UE nu va primi Moldova în Europa prea curând (cum s-a spus în timpul audierilor comisiei Juncker, lărgirea e pe butuci pentru mulți ani) pare un contraargument, dar nu e, că victoria din România a lui Klaus Johannis a dat impresia (numai noi știm cât de reală) că UE are totuși capacitatea de a influența alegerile din zonă, și că decizia Bruxelles-ului (asta e adevărat) este că frontiera Europei nu se va trage pe Prut, ci pe Nistru, unde am reușit să oprim și revoluția bolșevică, și unde romanii puseseră frontiera extremă a continentului, cea pe care barbarii nu o puteau trece decât cu riscul vieții.

La ora când scriu nu am rezultate finale din Republica Moldova, dar pare neîndoios că efectul Johannis a contat și că, în ciuda plasării pe primul loc a unui partid retrograd (normal când te gîndești că biata Moldovă, spre desosebire de Estonia, a permis populației rusofone să voteze integral, de la primele alegeri, și așa a ajuns una campioana tranziției iar alta codașa), vom reuși, în țara străbunicilor mei, să facem o majoritate pro-europeană.

Victoria în Basarabia e însă ca și victoria la București: poate fi oricând devorată de rețelele de patronaj autohtone care nu vor decât să își plaseze releele de care vor conecta iarăși accesul lor la putere și privilegiu. Destul să vezi istoria cu retrocedările prințului Lambrino, finul lui Traian Băsescu, ca să înțelegi cum funcționează un stat de patronaj, cum simpla proximitate a puterii se traduce în contracte și concesiuni de stat, și cu cât mai periculos e acest lucru într-o țară unde rușii vor să controleze din nou totul, de la aeroporturi la economie, și parțial au reușit chiar în ultimii ani, datorită regimurilor coruptibile și incompetente de la Chișinău și București. Patronajul, chiar cel care pare inofensiv, e o formă de a sabota capacitatea, și de aceea o amenințare la siguranța europeană în zona noastră.

De asta, bucurându-mă azi din plin, trebuie să avertizez că în ambele țări ale noastre trebuie să muncim din greu ca șansa noastră istorică să nu fie îngropată de netrebnicia românească, și că pe timp de pace se câștigă sau se pierd războaiele.

Acesta e mesajul meu, cetățean privat român și european, către toți românii de ziua noastră națională.

Haga, 1 decembrie 2014


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

22 thoughts on “Cum victoria lui Klaus salvează și Moldova. Deocamdată

  1. cristi

    Pana la salvarea Republicii Moldova,nu credeti ca este nevoie de salvarea Modovei din interiorul Romaniei ? Sant din Bacau si acest oras a fost condus in 25 de ani in proportie foarte mare de Liberali.In 2000-2004 in al doilea madat Sechelariu a trecut la psd pentru ca in primul mandat a fost la pnl.Acest oras arata jalnic in comparatie cu alte orase din tara si va mai mirati de ce dreapta nu are succes aici.Oare dreapta nu are nici o vina de acest fapt?Tot o bateti pe coruptie,eu zic ca aceasta boala nu are culoare politica.

    Reply
    • Alina

      La noi nu a fost o lupta intre Stinga si Dreapta, ci intre cei care au furat de au rupt, cei care au devalizat tara, care vor sa fure in continuare si sa scape de puscarie (pe de-o parte) si cei care vor democratie, stat de drept, libertate, respectarea legilor si pedepsirea infractorilor (pe de alta parte).
      Cei din prima tabara, tabara coruptilor si infractorilor, dupa ce au furat miliarde de euro, cu spectrul puscriei in spate, si-au permis cele mai abjecte mijloace de propaganda si manipulare, cele mai perfectionate metode de fraudare a alegerilor.
      Mafia este reprezentata de usl : Nas6case, Felix, regretatul Patrician, Dragnea, Mitrea, DIP, Oprisan, Duicu, Cosma, Nicolescu, Bunea Stancu, Mazare, Nicusor Constantinescu, Voicu, Mischie, Micky Spaga, Bradisteanu, Ioan Dumitru – Romsilva, Caty Andronescu, Hrebe, Ilie Sarbu, Ciuperca, Pendiuc, Moliceanu, Fenechiu, Uioreanu, Chitoiu, Chiuariu, Stavarache, Cancescu, Vosganian, Misu Vlasov, Dan Radu Rusanu, Copos, Seres, Pantis etc etc etc

      Reply
  2. taunul77

    Pana la urma partidele pro-europene din Moldova au obtinut mai multe mandate decat cele pro-ruse. Se observa ca celel doua directii au cam aproximativ jumatate din populatie, segmentul care inclina catre Europa fiind usor mai mare. Depinde cat de hotarati vor fi facuti pasii spre UE in urmatorii ani de catre majoritatea pro-europeana pentru ca procesul de integrare a Moldovei sa fie ireversibil. Adica, in eventualitatea unei viitoare victorii a socialistilor si comunistilor acestia sa fie asociati cel mult cu euro-scepticismul nu cu pro-putinismul.

    Reply
  3. Adrian Turcu

    „biata Moldovă, spre desosebire de Estonia, a permis populației rusofone să voteze integral, de la primele alegeri,”
    Restrangerea drepturilor politice ale unei minoritati este un sfat obtuz si in flagranta contradictie cu normele democratice. Motivele (pentru ca sunt multe) pentru care Estonia a reusit economic sunt cu totul altele decat restrangerea dreptului de vot pentru rusi.
    Sunt foarte surprins si dezamagit ca puteti sustine asa ceva, D-na Mungiu-Pippidi.

    Reply
    • Mihai Gotiu

      @ Adrian Turcu: e o contatare, pe care eu am citit-o în altă cheie – la fel ca și în Moldova, și în Estonia, la începutul anilor 90 elita (politică) era rusofonă – practic a fost o lustrație (cum ar fi fost și aplicarea la noi a punctului 8 de la Timișoara)

      Reply
  4. Anca

    Ma bucur ca au castigat partidele pro-europene, dar le-au castigat la limita si pericolul inca nu a trecut.
    Sper ca cele 3 partide sa faca o adevarata reforma a statului de drept, a justitiei, mai putina coruptie si sa imbunatateasca economia.
    Altfel vor fi intotdeauna cu un picior in vest si cu unul in est, alegatorii fiind confuzi intre pro-rusi si pro-europeni corupti, iar Romania va fi in suspans la fiecare alegeri in R. Moldova.

    Reply
  5. AlinaP

    Daca ar fi fost adevarat ca efectul Iohanis ar fi contat in Moldova, alegerile in Moldova ar fi fost determinante spre vest. Realitatea este ca in Romania nu a fost un „effect Iohanis” ci un „effect anti-Ponta” sau „anti-coruptie”.

    Reply
    • dan

      a fost un vot atit anti-ponta cit si pro Iohannis. Daca candidau Predoiu, Antonescu sau oricine altcineva in locul lui Iohannis, ponta cistiga detasat.

      Reply
  6. laur22

    Ma pe voi va doare capul : Efectul Iohanis la Chisinau ?

    Eu cred ca invers

    In curnad vom avea de-a face cu un efect Igor Dondon la Bucuresti.

    Voi credetzi ca nu se poate, da eu va propun o intrebare simpla, catzi dintre prietenii vostri ar vota urmatorul program politic extras dintr-un citat din Igor Dondon de dupa „victoria” in alegeri:
    „Noi suntem persoane pragmatice. Noi muncim până la urmă. Şi nu avem chef de bucurie când ţara şi oamenii nu-şi pot plăti facturile, când agenţii economici şi fermierii sunt la pământ datorită euro-unioniştilor. Noi nu bem şampanie. Noi trebuie să facem regulă în ţară”

    Catzi romani din Romania ar vota asa ceva ?

    Daca suntetzi onesti raspunsul este unul singur : din ce in ce mai multzi .

    Si dincolo de a intrezice prin lege un asemenea partid asemeni „Renatio Usati” ce altceva avetzi voi de oferit ?
    PS eu am vazut vinuri moldovenesti pe raft in Thailanda (~20 USD/ sticla adica nu ieftin).
    Produse romanesti insa …… nu prea.

    Intr-un cuvant nu confundatzi un vot anti-Ponta cu un vot pro-Iohanis.
    Romanilor Iohanis le e indiferent, pe moment. Ponta insa …. nu prea.
    Romanii nu il vor pe Iohanis, in schimb il resping in bloc (55%) pe Ponta.
    Atat.

    Si nu partidele „pro-europene” n-au castigat atat ca au reusit sa nu piarda ata de rau cum aratau somdajele din toamna, INCA.
    In schimb daca situatzi actuala economica se mentzine acest INCA s-ar putea sa nu mai dureze mult si la primavara sa avem alegeri anticipate sau Maidan dupe preferintze.

    Reply
  7. alinaMP

    @adrian R. e un motiv pentru care UE nu a cerut estoniei sa rezolve probema cu dreptul de vot pentru minoritati. O democratie are nevoie de un stat, si a da drept de vot numai celor care sunt de acord sa existe statul e o cerinta existentiala de state-building. Moldova le-a dat si celor din Transnistria, care au votat sa ramana la el ultima republica sovietica dupa ce toate disparusera. Vezi cartea mea cu Ivan Krastev la CEU pRess, Nationalism after communism pentru mai multe detalii despre state and nation buinding in lumea post-sovietica. Logia autodeterminarii asta este- o comunitate agreaza ca este o natiune politica, si voteaza sa isi aleaga conducatorii, Pensionarii KGB din Crimeea, Talin si Tiraspol ar fi trebuit exclusi pentru ca ei nu voiau nici state independente, nici democratii. Si da, de asta a resuit Estonia, au exclus acea treiem din populate care spunea in World Values Surbey 2008 ca prefera un singur partid si e contra economiei de piata si a avut doar coalitii de centru dreapta la putere toata tranzitia.

    Reply
    • Laura

      Este ironic intr-un fel cum numai in Europa, care promoveaza valori liberale in fond, excludem populatii de la cetatenie pentru a reusii sa construim state. Intr-adevar, Alina are dreptate, excluderea rusilor in Estonia si Letonia de la cetatenie a ajutat, dupa cum si Decretele Benes au rezolvat o problema mare in Cehosolvacia dupa WWII, sau, intr-o oarecare masura, destramarea Iugoslaviei si schimbarile de populatie de acolo.

      Pe de alta parte, asa ceva s-a intamplat NUMAI in Europa, ceea e trist. Avem exemple precum Israelul in 1948 (cand a dat cetatenie si populatiei arabe din teritorul israelian, desi acestia erau impotriva unui stat israelian separat), sau India, Malaezia si Singapore, state cu populatie mixta si loialitati complicate fata de stat) – toate astea sunt exemple de state care de asemena au reusit, fiind mult mai liberali in modelul lor de cetatenie.

      Reply
      • Andrei

        Nu aveti dreptate. Populatiile alea din Estonia si Letonia au fost colonizate de URSS. Dupa 1990 nu a avut loc nicio decolonizare a acestor tari, rusii au ramas pe loc dar li s-au cerut niste conditii pentru a dobandi cetatenia noilor-vechi state care fusesera strivite de URSS. Nu prea au avut chef… ca de, ei erau reprezentantii colonizatorilor, asa ca au ramas fara cetatenie. Daca o vor, se poate!
        Ori in Moldova avem aproape aceeasi situatie si pana astazi aceste populatii rusofone destabilizeaza Moldova cum vor. Nu mai vorbim ca nu au avut bunul simt sa isi insuseasca limba tarii, iar atitudinea de colonizatori superiori se vede pana astazi. Sa ii vezi cum iti recita in rusa ca niste adevarati sovietici cum moldovenii si moldoveneasca sunt altceva decat romanii si romana (nu ca ar sti moldoveneste!), cum i-a salvat Stalin pe moldoveni (trimitandu-i prin Siberia cu sutele de mii), cum UE e rea si Rusia cu Putin cu tot este buna, etc….! Oamenii astia erau deja cetateni sovietici iar continuatoarea URSS era Rusia, care trebuia sa le dea cetatenie…. de ce nu a facut-o? Moldova era un stat nou, a carui cetatenie puteau sa o dobandeasca indeplinind niste conditii, altfel… Mama Rusie e mare! Moldova insa a dat cetatenie tuturor. Mare greseala!

        Reply
    • laur22

      asa o fi da suntetzi sigura de asta ?

      Daca Stalin ori Ghe Ghe Dej ori Ceuasescu ar fi zis :”a da drept de vot numai celor care sunt de acord sa existe statul e o cerinta existentiala de state-building.”

      Altminteri daca tu nu esti de acod cu statul meu jihadisto-islamisto balbait atunci eu pot nu asa sa itzi ridic dreptul de vot in numele „state-building-ului” a staului meu islamito- jamahiristo- balbait si sa am tupeu sa ma mai pretind in continuare o DEMOCRATZIE nu asa ? In numele a „state building” ? Hmmmm

      Sliperry slope va zice ceva ?

      A si inca ceva nu e vorba de „qualification” adica de o condamnare definitiva pentru opozitzie la staul meu (sau pentru alte crime ) deci de ridicaresa dreptului de vot prin decizie judecatoresca (practica comuna in USA si importata acu si in Ro).

      Nuuu in cazul balticilor e vorba de resentiment adica da ba, stim si de aceea nu avem nevoie de nici-o proba va discriminam din principiu.

      Imaginatzi-va ce s-ar intampla in Ro daca noi ROMANII le-am aplica UNGURILOR aceiasi lege pe care estonienii le-o aplica rusilor. Razboi civil ar fi putzin zis. Daca acest razboi il fac ungurii e OK daca il fac rusii insa e WWIII…..

      Cat despre cine a castigat in RM hai sa nu analizam atata frunza-n dunga si sa folosim mai degraba artimetica simpla .

      Daca voturile contorizate pe buletinele de vot pt Romeo Usati (un fel PPDD + Jiji cu aroma locala) care acu sunt anulate prin decizie judecataoresca s-ar fi adunat la PCR ori PSDR acestea impreuna ar fi depsit ori nu 50 % ?
      Pe numere si nu pe gargara. Pe numere va rog.

      Romeo Usatii avea aceiasi linie anti europena ca si PCR si PSDR deci probabail ca ar fi format o coalitzie cu acestia.
      Deci nu, la VOT EUROPA SI REFORMISTII NU AU CASTIGAT CI DE-A DREPTUL AU PIERDUT.

      Noroc cu judecatorii care ca si in Ro au percutat intocmai si la timp si au intors din condei rezultatul alegerilor.

      Apropo daca in sambata de dinainte alegerilor de duminica partidul Monicai Macovei sa zicem ar fi scos prin decizie judecatoresca inafara legii (descoperindu-se sa zicem ca e finatzat din surse supescte) invalidandu-i-se astfel toate buletinele de vot e oare asta un motiv sa declaram viciu de procedura si sa cerem repetarea alegerilor ?

      Da sau nu ?

      Nu zic da spui deoarece tic tac tic tac tic tac o sa fi alegeri peste 2 ani siiiiii roata se poate intoarce nu asa si zau ca nu mi-as dori asa ceva in Ro.

      PS opinia mea personaje gen Romeo Usati sau domnu Danutz trebuei impidicate pe cale legal-procedurala sa ajunga sa isi inregistreze partide de buzunar cu care sa intre in parlament . Si nu pentru ca ei sunt ceea ce sunt sunt ci pentru ca partidele de buzunar partdele aliniate in spatele unui singur om sunt o realitate extrem de toxica fie ca acel om e CVT ori MM

      Si da stiu acest este exact pozitzia lui Dimitri Rogozin (am descoperit acum din intamplare ca el mai are inca vre-o cateva argumente dincolo de Usati,i vre-o 700.000 de argumente)

      „Adăugați la rezultatele pe care le aveți voturile adepților partidului Patria, scos din cursa electorală, plus 700.000 de voturi ale imigranților moldoveni aflați la muncă în Federația Rusă, cărora conducerea de la Chișinău nu le-a oferit posibilitatea să voteze, și veți vedea adevărata pondere a eurointegratorilor din această țară. Chișinăul trebuie să se gândească daca merge pe drumul corect. Nu mai vorbesc pentru cine ar vota cei 500.000 de mii de transnistreni, dacă aceștia ar fi participat la alegeri,” a scris vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, ”

      Asa ca usor cu pianul pe scari.
      Ca „victoria” pro-europenilor in RM a fost dosar la masa verde la vot rezultatul a fost nitzelus invers si pe dos.
      Da doar n-o sa ne luam noi acuma dupa votul prostimii nu asa ?
      De unde si scandalul cu referendumul propus de Dondon care ar scurtcircuita actula manareala in justitzie si ar permite prostimii din RM sa isi bage votul fara acordul judecatorilor in UE ori in Uniunea Vamala

      Si nu nu cred ca limitand dreptul de vot la „ai nostri” construim ceva care sa aduca cat de cat a democratzie.
      Ca ce te faci cand „ailaltzii” o sa procedeze identic si la fel si tu ai tai n-o sa mai fiii printre „ai nostri”.
      O sa tzipi si o te dai ranit in aripa in fatza ambasadei USA si cam atat, nu asa ca noi restul o sa te tzinem minte pe tine si pe al tau „state building” si o sa ne intreban dac ate califici sa fi roman ori doar caine de pripas

      Si da „pragurile au sens” doar atunci cand nu va poticnitzi voi de ele altfel ……

      Reply
  8. gh

    Mai bine le recomandai sa faca o lege electorala fara un prag nesimtit de 6%. Asa fiind actualul parlament reprezinta doar 47% din electorat. Halal democratie.

    Reply
  9. alinaMP

    @gh
    cum ai calculat astia 47 la suta? ca e mult, avand in vedere ca s-au dus la vot doar 53 la suta

    primul partid se sub prgag a fost cel communist reformator- noroc ca nu a intrat- nu mai besteliti aiurea pragurile si barierele, ca unele au sens…
    @ cristi- cine a zis ca are un vreun partid monopolul coruptiei, eu nu sustin nici macar ca PSD e cel mai corupt… Dar de asta ce facem noi e important, supravegherea INTRE ALEGERI- deci nu mai tipati la Gotiu, partidele si candidatii vor ramane curati daca suntem cu ochii pe ei- asta e felul nostru de a fi constructivi

    Reply
  10. Constantin Mihai

    Stimata d-na Pippidi
    Cu aprecierile de rigoare pentru articolul de mai sus ( altminteri si pentru altele asemenea ) as dori cu permisiunea dvs sa corectez o mica inexactitate. Se mentioneaza ca „Bruxelles-(ul) ar trage frontiera Europei nu pe Prut ci pe Nistru ,acolo unde romanii pusesera frontiera extrema a continentului. ”
    Acum daca tot ar veni vorba de simbolistica frontierelor , este de mentionat ca romanii si respectiv rom*nii au asezat aceasta frontiera pe BUG si nu pe Nistru. Doar Rusii au incercat to timpul s-o deplaseze mai la vest respectiv pe Nistru , pe Prut , pe linia Dunarii si chiar pe Siret. Argumente in acest sens sunt multe dar iata cateva mentiuni. Cunoscutul Val al lui Traian e de precizat ca traverseaza Nistrul taind vechea Basarabie cam pe mijloc urmarind intrucatva fortificatiile Greuthungi si mergand pana la BUG( cursul superior) Pe de alta parte intreaga Transnistrie ( intre Bug si Nistru) a fost in trecut populata in mare majoritate de rom*ni. Sunt multe argumente in acest sens . Edificator insa se prezinta recensamantul din 1793 efectuat chiar de rusi dupa ocuparea Transnistriei( in 1792) si in care moldovenii reprezentau peste 72% din totalul populatiei.
    In afara celor precizate mai este de amintit si episodul din timpul celui de al II lea Razboi Mondial. Atunci Puterile Aliate si Garante- ale Poloniei, Romaniei si Greciei- ( Anglia si Franta ) au solicitat in mod expres Dictatorului Antonescu sa se opreasca pe linia BUGului., in caz contrar urmand sa se afle in conflict direct cu aliatii. Si nu intamplator ci pentru ca si in viziunea aliatilor linia BUGului reprezanta pe de o parte, o stavila naturala in calea imperialismului sovietic stalinist( si totodata recunoasterea drepturilor teritoriale limita ale Romaniei) iar pe de alta in extenso, limita ariei de civilizatie esentialmente europene non barbare si non bastarde . Pe langa cele de mai sus aceasta linie a mai fost considerata si ca o posibila demarcatie de blocaj , (rampart secundar pe un aliniament aproximativ cu jonctiune la linia Curzon) impotriva expansionismului militarist fascist, in ipoteza planuitei interventii anglo-franceze in Europa de Est care din nefericire nu a mai avut loc.
    In concluzie ,ar trebui sa nu abandonam ideea ca actuala Transnistrie ( autoproclamata dar nerecunoscuta
    nici macar de Federatia Rusa ) este parte integranta a R. Moldova iar integrarea Moldovei in UE trebuie musai sa se faca la „pachet” iar romanii de acolo sa nu fie uitati ,nici de noi si nici de Bruxelles.
    Va multumesc pt atentie

    Reply
  11. AlinaP

    „O democratie are nevoie de un stat, si a da drept de vot numai celor care sunt de acord sa existe statul e o cerinta existentiala de state-building”

    Afirmatia de mai sus exclude parte din popor/comunitate si e in contradictie cu definitia democratiei. Mai mut, afirmatia Doamnei Mungiu sustine discriminarea.
    Minoritatile intr-o tara democratica trebuie sa aiba dreptul la dubla cetatenie si in aceasta calitate pot vota in ambele tari de care apartin. Daca o persoana apartinand minoritatii refuza cetatenia tarii in care traieste, este normal ca nu are dreptul la vot.

    Reply
  12. radu

    alinaP, nu pricep ce nu pricepi. Cine nu vea sa existe statul independent Estnai si vrea sa ramana IN URSS nu se poate plage dupa aceea ca nu e tratat democratic. Daca sabotezi statul in care traiesti nu ai ce cauta in el. Nu are legatura cu dbla cetatenie, poti fi dublu cetatean dar sa nu vrei sa se desfiinteze una din tarile de care apartii. Nu e asa greu.

    Reply
  13. AlinaP

    @radu. Nu este vorba de „a pricepe” ci de felul cum actionam, correct dupa principii democratice sau incorrect, dupa principii dictatoriale. Stim cu totii istoria, stim cum a „disparut” parte din populatia moldoveneasca care a ajuns pana la Amur si stim cum „a aparut” populatia ruseasca in Moldova, Ucraina sau alte tari din vechea USSR. Asta a fost dictatura comunista. A ne comporta la fel, inseamna a inlocui o dictatura cu alta.
    Poate ca frica indemana minoritatile in a actiona agresiv, poate ca e rolul majoritatii sa creeze atmosfera de liniste si pace asigurand minoritatilor drepturi egale cu majoritatea populatiei. Discriminand minoritatile, luandu-le dreptul la vot sau in orice alt mod,nu facem decat sa prelungim „razboiul” la infinit.
    Vorbesc din proprie experienta. Am dubla cetatenie, votez in doua tari, ma simt cetatean al ambelor tari, n-am nici un fel de resentiment fata de o tara sau alta, ma simt tratata egal in ambele tari. Deci, se poate trai in acest fel fara a folosi „forta” de nici un fel. Poate ca va veni timpul cand toti vom fi „cetateni internationali”, atunci pacea va domni pe intreg pamantul.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *