Alina Mungiu-Pippidi

CUM V-ATI DISTRAT DE 1 DECEMBRIE?

L-am văzut pe Băsescu fluierat de niște pensionari îndoielnici, ca aceia care stau pe platourile televiziunilor după ce au luat banii de la producător, fără măcar să aibă bunacuviință să se prefacă interesați de ce se vorbește pe platou. L-am văzut pe Crin Antonescu, no longer his own self, țeapăn de parcă înghițise sabia eroului necunoscut și la fel de rigid ca și el – dacă era repetiție pentru rolul viitor o să ne apuce curand nostalgia după Crin cel boem de altădată. Am văzut pe Ponta fiind pentru fiecare, copil, student și pensionar, Moș Crăciun în costum business relax, care împarte inclusiv zile libere la studenți.

Și l-am văzut pe Ion Iliescu reloaded, depunînd o coroană la Mormantul Eroului, în nume propriu, cu pas ferm, aranjand panglicile mai bine decat personalul (totdeauna a avut slăbiciunea perfecționismului și a intervenției personale), îți dădea impresia, după ce îl vedeai pe Băsescu cu maxilarele stranse, pe Crin înghețat de viu și pe Victoraș jucînd așa de bine că nu mai știi cînd și care e el – că e bărbatul de stat, unicul și adevăratul, degajat și gata să o ia de la capăt.

Am mai văzut: căței vagabonzi printre jandarmi, scenarii dezgropate de la secția de propagandă a CC a PCR ale lui Mihnea Gheorghiu, părintele națiunii pe peliculă; aproape numai securiști prin studiourile TV, de la telectuali de viță boierească la SIE-iști cu carte de vizită europeană, dar toți cu nume conspirativ și/sau grad. Parcă niciodată nu a fost în halul ăsta situația, și e mai penibil ca de obicei, că între timp CNSAS ni i-a cam dat pe față, pe destui dintre ei… sunt de acum documentați.

Ce sărbătoare și asta în care dl. Iliescu, vechiul meu adversar, mi s-a părut unicul în formă și autentic. Ăilalți mai au mult de învățat de la el.

Voi v-ați distrat mai bine?Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “CUM V-ATI DISTRAT DE 1 DECEMBRIE?

 1. stefansohaciu

  Mi s-a parut cea mai frumoasa sarbatorire, fata de celelalte din anii anteriori.
  Era de asteptat ca sa nu lipseasca ,, corul hsulitorilor’, dar a fost aproape neobservat fata de ani trecuti.
  Domnu Victor Ponta si-a tinut cuvantul. N-a reusit sa stearga din Imnulu natioanal cuvantul Traian, dar nu l–au rostit cei ce l-au cantat. E o realizare a democratiei de tip nou.
  Crin Antonescu n-a mai ras atat, dar cu ochi pe cer cauta sa vada daca pleaca cocorii in aceasta toamna lunga.
  Presedintele, Traian Basescu a gresit. Trebuia sa dea mana cu cei doi, de ochii lumii, si s-ar fi putut vedea reactia acestora, mai ales mimica lor, pentru cei cunoscatori.
  Locuitorii capitalei mai intelepti decat cei de mai sus s-au bucurat sincer ca, in sfarsit, au asistat la o demonstratie civilizata, profitand si de vremea frumoasa, care insa nu venea nici de la guvern nici de la parlament.

  Reply
 2. Doubting Thomas

  Eu nu m-am distrat de loc, de doi ani tot astept dezvaluirile alea cutremuratoarele despre mizerile din spatele lui Geoana, mizerii care trebuie sa fi fost crancene si pe punctul de a exploda daca Basescu si l-a trimis pe Boc sa ii tina locul. Sau macar sper sa nu ni-l serveasca pe acelasi Geoana peste o saptamana pe post de propunere la scaunul de prim ministru.

  Reply
 3. gigelM

  Inca ne mai distram- dara fata TV. Ne ferim de intoxicare! La noi in gradina publica a fost fanfara- la aia am dus copilul, ca era fumos, ca-n caragiale!

  Reply
 4. George P

  Ce asteptari sa ai de la o zi nationala la vreme de decembre? Vorba asistentului de cand eram student: ,,Din doar doua raspunsuri posibille l-ai dat pe cel… gresit”.
  Tot la nostalgii, imi amintesc ce povestea Cristi Minculescu de la Cenaclul Flacara. Paunescului ii curgeau (si lui) balele dupa 1 decembrie si dadea cu cenaclul cate un spectacol monstruos pe stadion. Chitaristul de la Iris zdranga zdranga pe corzi si spre uimirea lui parca plutea in paradis desi erau minus zecce si ningea.
  Peste cateva minute se uita la mana lui dreapta si vede cu groaza degetele care sirouau de sange.

  Reply
 5. George P

  De 1 decembrie am mers la Ambasada Ro din Stockholm cu gand sa primesc macar un pahar de vin (acesta era baremul).
  Pe langa vin (cu supliment) a fost o masa plina de mancare – bufet -din care am luat cu sarguinta. S-a suplimentat asa ca am ajuns si la baclavale (romanesti, nu-ia asa?).
  Eram multi incat nu puteai iesi din coltul in care te aflai. Am fost lasati in pace sa ne facem de cap, nu tu politica, nu tu legitimari, nu tu muzica, nu tu lozinci… Nimic, iar la sfarsit multumesc si pa!
  M-am distrat atata cat mi-am propus.
  P.S. Nu va revoltati de lipsa mea de scrupule: statul roman imi e inca dator cu apartamentul cu 4 camere pe care mi l-a confiscat tot pe la 1 decembrie 1989. Imi scot parleala cu vin Perinita, sarmale si baclavale, eu si urmasii mei :-) .

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *