Alina Mungiu-Pippidi

CUM SA-TI SPELI RUFELE LA PARLAMENTUL EUROPEAN

Aţi rămas fără detergent? Sau fără monede pentru automat, sau fără abonamentul la Nufărul? Nu e nici o problemă, Taromul zboară la Bruxelles în fiecare zi şi acolo puteţi spăla orice, cu traducere simultană, în Parlamentul European, acest for al exprimării cetăţeanului continental în toată splendoarea lui. Ce e drept, riscul e că aceia care vorbesc sînt ceva mai puţini ca publicul – pe monitoarele care atîrnă în toate instituţiile europene vezi o teribilă concurenţă de vorbitori şi evenimente care îşi dispută un public limitat. Dar vorba aceea, eşti în centrul lumii, chiar dacă în ultinele ei zile. Și îi poţi face pe toţi parte la problemele tale.

Ca persoană care a vorbit ani de zile rău despre guvernările de la Bucureşti în străinătate – ţin minte şi acum pe un grec de la Comisie care mi-a spus prin 1998 că Monica Macovei şi cu mine sîntem de „un pessimisme ahurissant” (el era de un optimism similar, cum se vede din situaţia de azi în Grecia), nu sînt bine plasată să critic acţiunea USL. Deşi noi o făceam mai confidenţial şi mai punctual (nu cum credea Rodica Stănoiu, care mi-a făcut plîngere penală că o vorbesc de rău la Bruxelles prin 2005, în viaţa mea nu m-am plîns sau nu am denunţat persoane, doar incidente anume). Trebuie să recunosc, cu toate astea, că acţiunea USL a fost primul lor succes propagandistic extern de cînd îi ştiu, şi asta, culminînd după ani de petiţii stupide, într-o engleză primară şi cu exprimări care ar fi considerate depăşite în Cuba lui Castro, datorate mai ales lui Năstase şi Stănoiu. De ce le-a ieşit de data asta?

În primul rînd, şi trebuie spus clar, dacă audierea asta a fost mai degrabă convingătoare e din cauză că de data asta au ei dreptate. Aici nu e vorba de metafore cu dictatura lui Băsescu. Au dreptate că alegerile nu trebuiau amînate unilateral, am scris asta aici înaintea lor. Și că pretextul costului era absurd. Mă întreb, PDL o fi scăzut între timp din cost semafoarele făcute praf? Sau costul jandarmilor pe stradă în fiecare noapte? Pe scurt, costul protestelor populare izvorîte din amînarea alegerilor, ceea ce ar şti să facă orice student?

Și mai sîntem încă pe plus? Cînd citesc pe un site democrat-creştin o stenogramă PDL în care Emil Boc spune negru pe alb că aşteaptă motivaţia Curţii Constituţionale la decizia privind comasarea devine clar că tot vor încerca să le amăne, cu toată decizia curţii şi proteste şi tot. Păi, nu îşi merită soarta? La fel cu legea Sănătăţii. Ale cui interese le promovează aceşti oameni nu am idee, dar cert nu ale contribuabilului român, sau nu ar insista că o vor repune pe tapet cu minime modificări după ce Romaniacurata.ro a dovedit două lucruri, cu ajutorul ministerului, şi, respectiv, ANAF. Primul, că proiectul Sănătăţii era ilegal, că nu avea studiu de impact, din răspuns se înţelege că nici viitorul proiect nu va avea unul (vedeţi acolo ce lege şi de ce se cere o evaluare de impact la orice proiect legislativ).

Al doilea, că principala cauză pentru care la maternitatea Giuleşti în loc de aer condiţionat era o improvizaţie, şi în loc de cinci asistente în terapie intensivă era una, cu alte cuvinte, subfinanţarea, nu e datorată sistemului de sănătate, ci incapacităţii statului de a colecta contribuţii de la marii datornici, aproape toţi firme de stat, mai ales în domeniul energiei, ceea ce nu s-ar schimba deloc prin noua lege. De ce, în loc să reformăm aceste companii de stat sau să îi dăm la o parte pe cei incapabili să exercite disciplina fiscală, noi facem praf sistemul de sănătate, de parcă motivele principale ale problemelor lui sînt interioare, nu exterioare? Jenant, şi nici un cuvînt de scuză! Vă amintiţi de căte ori am scris că nu vreau regionalizare, şi nici un fel de modificare electorală, că nu vor fi obiective (sau s-ar publica motivele de la baza lor, şi le-aş putea citi şi eu), pentru că nu vor folosi decît la manufacturizarea unor circumscripţii favorabile celor de la guvernare? Citiţi azi pe Hotnews şi veţi avea confirmarea, în vorbele Robertei Anastase…

Adevărul opoziţiei nu înseamnă însă neapărat lipsa completă de adevăr a puterii. Monica Macovei a încercat la finele dezbaterii să spună că azi justiţia arestează şi din partidul de guvernare, ceea ce nu se întîmpla sub PSD. E adevărat. Dar oare e meritul PDL, sau doar al procurorilor, al lui Morar că îi lasă să facă ce vor, al Monicăi că l-a pus pe Morar deşi nu îl cunoştea? Și oare cine e la putere chiar nu are căi de a manipula DNA, fără să-l controleze direct (ca şi pe Monica, de altfel)? Sincer, cînd am văzut cum se străngeau banii de partid prin OPC sau Agenţia de Control a Medicamentului nu prea îmi e clar de ce anchetăm doar campaniile lui Adrian Năstase şi Mircea Geoană, care sînt la timpul trecut, iar în astea curente ancheta se opreşte numai la primul făptuitor.

Al doilea motiv al succesului USL au fost oamenii aduşi acolo. Nu toţi, că unii nu s-au remarcat prin mare lucru, dar Victor Ponta a fost impecabil. L-am ascultat cu atenţie, deşi lucram la altceva, în căşti, cu excepţia unui dezacord minor (laws are…not is…) a avut tonul just, limba corectă, accentul decent. Punctul slab a rămas ce căuta acolo, dar a fost credibil. Al doilea noroc, şi mai mare, al USL a fost tînărul manifestant din Piaţa Universităţii, Claudiu Crăciun, care a fost superb. Domnul Crăciun e lector la SNSPA şi ecologist, şi la începutul Pieţei a difuzat cel mai bun material: cum să îţi iei ceai cald şi mănuşi cu tine la manifestaţie. Se întîmplă că e şi liderul studenţesc cu care am organizat manifestaţia anti-Vadim din 2000, şi că a fost liderul internaţional al studenţilor politologi. Între timp a lucrat şi la guvern, şi a fost dezamăgit, a fost şi asistentul lui Cristi Pîrvulescu, dar asta nu contează, Claudiu e un lider autentic şi am fost mîndră de el. Sper că acesta să fie debutul carierei lui politice.

Evident, aş prefera să fie una independentă, cu alţi oameni de 30 de ani, dar orice ar alege va fi mai bine decît băieţii sau fetele astea care conduc acum tineretul partidelor, ei, cu aerul că trafichează minore, şi ele, cu aerul că nu mai vine odată careva să le traficheze. Am văzut cum îl priveau europarlamentarii, a fost o briză de autenticitate şi tinereţe şi căldură. Prin contrast, mobilizarea mult disputată a dnilor Alistar şi Pîrvulescu a fost de efect minor, şi intervenţiile lor, nerezumabile. Dar nici ei nu au spus nimic factual eronat.

Al treilea avantaj al opoziţiei a fost felul în care s-au prezentat cei de la putere. Încep să o admir pe Sulfina Barbu, scoasă constant la bătaie, dar nu puteau găsi pe cineva coerent în engleză? Cristi Preda şi Monica Macovei au vorbit în română. Traian Ungureanu s-a purtat ca pe stadion, cu un nivel al englezei greu de crezut la cineva ca el, care a stat cinsprezece ani în Anglia. Trist, trist! Aer de îmbrînceală într-un stadion de provincie, te făcea să îţi fie ruşine că eşti român. Moderatorului, un bulgar trilingv (cel puţin) nu aveai pînă la urmă ce să îi reproşezi, decît că era un caraghios. Puterea nu avea nevoie de adversari, se vedea de la o poştă că nu are ce spune la acuzele care i se aduc, deşi evident nu erau majore. Erau însă destul de penibile.

Suficient. Acuma, contraorganizarea de către putere a unei manifestaţii de semn invers nu ar face decît să repete penibilul. Și cine s-ar duce? Oamenii pe care i-au cumpărat de la noi în ultimii doi ani? Zău, nu văd cui ar servi. Principalul lor argument, cel cu DNA, e minat de faptul că ei, şi nu alţii, luptă să dispară mecanismul de co
operare şi verificare şi să intrăm în Schengen, deşi astea sînt principalele protecţii ale DNA/ANI, doar pentru imaginea lor în campanie. Eu, un particular, şi unul obosit de aeroporturi, nu vreau în Schengen, cum am declarat şi la BBC şi la Financial Times, de teamă că după asta Arpad şi ai lui ne închid ANI. Dar partidul de guvernare are o poziţie mult mai ambiguă ca mine, ceea ce le minează orice contra-audiere credibilă pe care ar putea-o organiza.

Am în inboxul meu o invitaţie de la doi miniştri pe care îi respect din guvernul Boc- printre ultimii- Cristian Diaconescu şi Leonard Orban, pentru sărbătorirea, la Biblioteca Centrală Universitară, a cinci ani de integrare în UE. Aş vrea să le mulţumesc că ne-au amintit această aniversare, care altfel ar fi trecut neobservată. Cu regret, nu pot să particip, unu, că nu sînt în ţară, doi, că voi mai intra în BCU cînd nu va mai fi condusă de specialista în contrareformism numită politic de Dan Funeriu, şi trei, că orice manifestare am face, spălatul rufelor de ieri a eclipsat-o deja. A trecut o lună de cînd am propus un dialog şi un pact între partidele principale pe cîteva teme esenţiale, în cap cu fondurile europene. Iată-ne azi, cu unii tot plănuind cum să manipuleze alegerile, ceilalţi retrăgăndu-se din parlament şi europenii întrebîndu-se de ce naiba ne-au luat înăuntru acum cinci ani.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

10 thoughts on “CUM SA-TI SPELI RUFELE LA PARLAMENTUL EUROPEAN

  1. PROOROCUL

    Dna AMP cum SA NU-TI SPELI RUFELE LA PARLAMENTUL EUROPEAN daca in Romania nici o instanta sau autoritate autohtona credibila nu mai exista. Si cel mai grav lucru e ca nici nu se poate intrezari vreo speranta in acest sens. Iata cum asa dam sansele sau perspectiva ori afisam nevoit necesitatea instalarii unui guvern European (Mondial), pentru ca noi romanii stat national, unitar si suveran nu o sa mai fim niciodata, pentru ca am dovedit-o in ultimii 22 de ani de regres si anarhie.

    Reply
  2. Nedumeritul

    Nu ma pot abtine sa nu fac si eu un comentariu! Ma tot intreb oare oamenii care vad lucrurile altfel de cat doamna Pippidi, nu mai exista sau pur si simplu, din bun simt si probabil si constrnati de atata reavointa si exagerare, considera ca nici macar nu este cazul sa comenteze!
    In anturajul in care imi duc existenta, cei mai vehementi impotriva guvernului sunt cei care-si permit excursiile cele mai multe si extravagante, cei care sunt intreprinzatori cu afaceri doar pe pierderi, cei care masini de lux, cei ai caror copii studiaza la Londra si asa mai departe. Adica daca pe vremea lui Ceausescu se exagera ca o ducem bine si noi de abia supravietuiam, acum tot propagandistic, se vehiculeaza ideea unei dictaturi si ca “murim de foame” cand de fapt, cei care striga mai tare, sunt cei carora le merge nu bine, ci foarte bine!
    Am impresia ca traiesc un cosmar, o intoarcere in timp la minciuna si manipulare. Oare sa fim chiar atat de blestemati si marcati de autodistrugere, cu “patrioti” care nu se gandesc decat la avantajele lor imediate, uitand de viziunea de ansamblu si de echilibrul pe care trebuie sa-l pastram ca natie intr-o lume tot mai globalizata? Eu sper ca intr-o zi sa aud din ce in ce mai multi oameni cu bun simt, cu respect si bunavointa pentru ceea ce am ales si pentru ceea ce suntem ca natie si sa ne regasim valorile care pe zi ce trece sunt tot mai atacate! Sper ca genul asta de oameni, care muncesc si platesc taxe, sa devina tot mai vocali, pentru ca altfel riscam sa fim napaditi de buruieni care pana la urma au sansa sa napadesca ogorul…

    Reply
  3. Ghita

    Sa zicem mersi ca oamenii care o duc bine, nu din cauza guvernului ci ca au plecat in strainatate, mai spun ceva de ce e la noi. Ca alatfel pe cei de aici i-ati cumparat voi pe toti…sau i-ati intimidat cu dosarele…nu orea va convine cind cineva cu credibilitate sparge frontul lui Base, nu?

    Reply
  4. D.Drinceanu

    Excelent, ca de fiecare data! Dar, pentru a stopa manipularile scabroase si a iesi din confuzie, pentru a se prefigura o coagulare, va propun, organizarea unui talk-show CURAT SI NONCONFORMIST, impreuna cu o tv si moderator echidistant, la care sa fie invitati liderii responsabili AI PARTIDELOR LA pUTERE AZI SI IERI, inclusiv guv. Isarescu.

    TEMA: LACOMIA SI COMPLICITATEA VOR DISTRUGE TARA SI OCCIDENTUL!

    Fiindca, dupa 22 de ani de imbuibare si dezmat ce poate urma? Datoriile GIRATE DE BNR de unde si cine le da inapoi cu dobanzi, scadentele deja curg, CE VOR ADUCE? DUPA 2030, cand populatia va scadea dramatic din saracie, coruptie, lipsa programelor de perspectiva si emigratia tinerilor CE VA URMA? NE SALVEAZA UE SI EURO? Dupa VANZAREA gazelor, petrolului, energiei electrice, bancilor, telecomunicatiilor, pamantului ARABIlL, aurului: CU CE AM RAMAS? CINE A CASTIGAT? Asteptam, romanii, ca o tv. care vrea rating sa invite in 2-3 serii, la ora de varf liderii partidelor care au fost si sunt la putere si ONG- ARC-nu Ciuvica si stiutii mercenari!- pentru A DA RASPUNSURI LA INTREBARI, IATA, ESENTIALE. CARE – S PROGRAMELE PARTIDELOR?!
    Raman adanc indatorat, va limpezi multi romani intoxicati si indecisi si va veti aureola inca o data rolul intre atatea ONG partizane. Daca lucrurile continua asa, va decide totdeauna haosul: caderea pe verticala. Succes!

    Reply
  5. Daria

    Nu inteleg de ce faptul ca dna Macovei, dl Preda sau dna Barbu au vorbit in romana vi se pare un dezavantaj. In Parlamentul European este ceva foarte normal sa vorbesti in limba materna – de-aia exista interpreti la aproape toate sedintele. Mie mi se pare mult mai normal sa vorbeasca limba materna corect si frumos si sa-i lase pe interpreti sa-si faca treaba, decat sa vorbeasca intr-o engleza de balta. In fond, si dl Antonescu a vorbit romana, desi a avut un discurs destul de… sincopat.

    Reply
  6. cornel

    In opinia mea, victoriile de etapa, ale soc. civile din ultimele cca. 20 zile, cat si cele viitoare, pe buna dreptate cum spune doamna Alina Mungiu Pippidi trebuie incadrate si politic.
    Nu ma hranesc cu iluzi, dar am convingerea ca viitoarele guverne si forte politice, nu vor putea DERAPA, in asemenea hal, cum a facuto basescu & co. Acel miez tare din soc. civila, doresc sa aiba functia de nu de ,,caine rau,, ci de ,,caine nervos,,.

    Reply
  7. trista-i politikya asta....

    asa se drege borsul…in famelie…. da maibine mai tarziu decat deloc sau nicioadata

    Reply
  8. Theodor

    Eu am o mare curiozitate,de ce nu l-am vazut pe tanarul Claudiu Craciun vorbind la o televiziune,in schimb ii vedem zilnic pe Dan Diaconescu,G.Becali,si toate nonvalorile nationale?
    Nu are bani,domnul Craciun,sa plateasca o aparitie zilnica,macar?

    Reply
  9. liviuta

    @ nedumeritul

    Stati linistit, mai suntem si altii care gandim la fel; si in jurul meu numai fosti securisti plin de bani sau oameni fara nicio pregatire se bucura la discursurile astea cu “dictatura” lui Basescu.
    Sau, din zona medie, sfertodoctii.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *