Alina Mungiu-Pippidi

Cum relansam Romania cu baroni cu tot

Două revoluții anticorupție concentrate au măturat la Sofia și Praga un guvern și un președinte în ultimele două săptămîni. Guvernul bulgar făcuse chiar progrese, dar prea tîrziu pentru nerăbdarea populației, iar președintele ceh a uzat greșit de dreptul său de amnistie, eliberînd oameni care cu greu fuseseră puși după gratii după ani și ani de investigații și lungi procese de corupție. La noi, cînd auzi dezbaterile despre Schengen, care nu se mai sfîrșesc, fiind un bun prilej pentru cele două tabere politice să se exerseze la aruncatul pisicii moarte peste gard la nesfîrșit, îți vine să crezi că de dragul Germaniei trebuie să construim buna guvernare în România. Dacă nu ar veni periodic MCV-ul, probabil lupta anticorupție ar dispărea de pe agenda politică precum o paranteză istorică, considerată propagandă băsistă expirată la purtător. E foarte superficial însă să presupunem că publicul va îngropa subiectul odată cu Băsescu, dovadă istoriile din Cehia și Bulgaria. Băsescu plătește cu popularitatea sa ceea ce publicul percepe ca fiind eșecul său în acest domeniu ba, mai rău, ipocrizia, dar publicul va aștepta de la succesorul lui să facă mai mult și mai bine, nu să eludeze subiectul. Nu e o întîmplare că în ultimul Eurobarometru românii, în proporția cea mai mare din Europa – trei sferturi – se plîng că sunt direct afectați de corupție în viața lor zilnică. Să te duci în fața acestei populații, candidat la președinție, cu o formula de genul ”Corupția, o vorbă de dînșii inventată…” mi se pare riscant. Cine mă citește regulat știe că sînt critică față de abordarea pur represivă a corupției, care nu a oprit generalizarea acestui fenomen la noi. Asta înseamnă însă că trebuie să faci mai mult, și altceva pe lîngă, nu să renunți la ceea ce fac deja DNA și ANI. Am avut lîngă noi exemplul elocvent al unei țări care a crezut că poți păstra statul modern pe principii clientelare, dacă ai o sursă de venit din afară (fondurile europene) și o conjunctură favorabilă. Numele ei este Grecia. Și s-a înșelat foarte, foarte tare.

Momentul potrivit e acum, pentru că nu mai poate întîrzia. E destul să te uiți că rata investițiilor s-a prăbușit, elita noastră cea mai educată se transferă masiv spre alte economii, iar de criteriile integrării în zona euro nu ne-am apropiat deloc, ca să îți dai seama că nu mai ai ce face. Ce moment mai bun decît o coaliție cu două treimi din scaunele parlamentare? Traian Băsescu luptă pentru ultima sa redută, PDL, și nu e o piedică în calea unui asemenea program, nu se poate da vina pe el aici.

Bineînțeles, se poate spune că piedica e însăși compoziția coaliției, că nu atracția față de buna guvernare a adunat lumea care constituie PSD, PNL și PC (și transfugii perpetui de la PDL). Dimpotrivă, toate partidele de la noi, dar mai ales cele din trunchiul fesenist, s-au dezvoltat pe structura capitalismului de privilegiu, în care prosperă sectorul privat cu conexiuni cu statul, și nu par campioni plauzibili ai unor reforme care să destructureze acest sistem. Și, cu toate astea, dacă nu vrem să o luăm pe drumul Greciei, asta e de făcut, și ca întotdeauna în România liderii acestor partide, care trebuie să fie mai conștienți pentru că ei au cheia de la casa de bani și văd cît e în ea, vor trebui să cîrmească toată arca lui Noe, cu împotrivirile de rigoare, afară din faza primitivă a democrației și capitalismului, într-o altă etapă. Asta e marea bătălie a acestui an, nu cea între Blaga și Udrea, sau Chiliman și Antonescu, și în ea trebuie să sprijinim pe oricine își folosește puterea ca să facă ce trebuie, indiferent cine ar fi el. Cine vrea să construiască în acest timp alternative radicale, să o facă, dar credeți-mă pe cuvînt că țara nu poate aștepta partidul miraculos. Din acest moment noi trebuie să recrutăm pe baronii raționali, cei care pricep că România este și va fi condusă în viitor de eurocrați, și își pot converti capitalul de voturi și pentru noile timpuri, și cei care sînt prea lacomi sau prea penali, și ca atare nu mai au loc de întors, se vor opune cît vor putea și vor ajunge la pușcărie. Așa cum europenizarea noastră s-a făcut cu comuniștii, că fără ei am fi fost prea puțini, deci a trebuit să le ”vindem” Europa lor, ca să se înhame la proiect fostul nomenclaturist Hrebenciuc și compania, la fel și buna guvernare se va face cu unii baroni. Toți nu pot fi evitați, pentru că ei au voturile. Baronii nu ne vin din comunism, ci din tinerețea democrației noastre.

De ce însă ar face ei asta, sînt toți convinși de cele de mai sus? Aderarea la euro nu are nici măcar un calendar. Răspunsul e simplu: că vor să se mențină la putere. Ultimul raport SAR, care va fi lansat joi 14 martie la sediul reprezentanței Comisiei Europene prezintă dovezi statistice clare că performanța economică a României depinde integral de buna guvernare, și nu de capitalul pentru investiții (acela doar crește corupția, dar nu are impact asupra dezvoltării) și nici de alte mituri de politici economice crezute de tot românul, care e marxist în inima lui. Raportul SAR arată că indicatorii statistici ai bunei guvernări, precum şi indicatorii referitori la birocraţie (timpul necesar plătirii taxelor, importului sau exportului), împreună cu balanţa de plăţi ca procent din PIB sunt factorii esențiali care determină nivelul de performanţă economică. Raportul evidenţiază şi costurile dramatice ale corupţiei asupra colectării de taxe şi impozite, ratei de absorbție a fondurilor europene şi asupra altor indicatori de dezvoltare din România. Banii din investiţii publice în diverse proiecte sunt o sursă majoră de corupţie şi favorizează clientelismul, golind bugetul de fondurile necesare pentru investiţii mai utile, precum cele din domeniul sănătăţii şi educaţiei: structura de cheltuieli a țării noastre este inversul din țările bine guvernate, ca Suedia sau Danemarca. Statul e principalul sabotor al creșterii economice la noi, și dacă statul nu face ce trebuie, economia nu va crește, și oricîte plombe locale constînd în biserici și săli de sport punem, puterea actuală se va duce după cealaltă în nemulțumirea generală, lăsînd locul la PPDD sau alte creații de acest gen.

De asta, invitația relansării României lansată zilele astea de Societatea Academică din România e adresată tuturor. Că ești social democrat, creștin democrat sau liberal, problema numărul unu pe care trebuie să o rezolvi este cum să nu mai fii pe ultimul loc la colectare de taxe din Europa, la absorbție de fonduri europene sau la investiții străine și noi dăm o rețetă clară cum să faci. Că dacă nu îți intră bani de nicăieri, atunci ajungi să tai o treime din cheltuielile pentru sănătate forțat de Bruxelles, ca în Grecia, sau ai manifestanți în stradă care nu mai acceptă nici un guvern, ca la Sofia. Dacă putem întrerupe un pic demagogia asta cu schimbarea Constituției, vedeți că subiectul adevărat e în altă parte.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

14 thoughts on “Cum relansam Romania cu baroni cu tot

 1. silicon_v

  Ciudat, ati ajuns sa propagati chiar ideile lui Basescu.

  Adica ala care a reusit sa impinga tara in fata bazandu-se pe o alianta ca vai de ea, plina de corupti si de incompetenti. Guvernarea aia a acceptat reducerea dramatica a deficitului bugetar (prin taieri de salarii bugetare, de exemplu), reducerea ajutoarelor sociale, pastrarea DNA si ANI cu functiile intacte (consecinta – rapoartele MCV au inceput sa fie mai bune), o lege radicala a educatiei, cel putin din punct de vedere a incompatibilitatilor (o jupoaie Andronescu&Co zilele astea, mai poti retrage o lucrare de doctorat plagiata doar o o hotarare la ICCJ, de ce nu direct la CEDO sau la ONU?), o lege a muncii la fel de radicala, o lege a pensiilor care a incercat sa readuca principiul corect al pensiei dupa contributie, etc etc etc

  Toate alea le-a reusit Basescu cu o mana de oameni care il sustineau si bazandu-se pe o alianta in care intrau Pinalty si Frunzaverde, Micky Spaga si Nicolicea, Ontanu si Oprea, Ridzi si Pasat, Banias si Udrea si tot asa.

  La momentul ala, guvernarea aia vi s-a parut corupta si inutila, numai buna de doborat. Basescu – niciun merit. Ia uite ca ajungeti la aceleasi concluzii ca si Basescu: se guverneaza cu materialul clientului. Oprea, Mazare, Nicusor, Dragnea sau Nicolaescu-Arges sunt niste politicieni europeni acceptabili, numai buni ca sa duca tara in Schengen, spatiul euro si alte cele. Mare ironie, nu?

  S-ar putea sa aveti o deziluzie crunta, ca Ponta nu e Basescu.

  Reply
 2. Laura

  Eu as fi reluctanta sa leg plecarea presedintelul Cehiei de vre-o „revolutie anticoruptie”. Presedintele Klaus pur si simplu si-a incheiat al doilea mandat de 5 ani pe 7 Martie. Atat premierul Necas, cat si ministrul de justitie, care au contrasemnat amnistia, sunt inca in functie. Sigur, aminstia a fost foarte controversata, dar pana la „revolutie” mai e… Iar faptul ca Dl Klaus a fost pus sub acuzare de „inalta tradare” de catre Senat, in ultima saptamana de mandat, arata doar ca diferenta de maturitate politica intre Bucuresti si Praga este mai mica decat credeam … Iar daca ne uitam pe capetele de acuzare pt inalta tradare, aministia e printre ele, dar cele mai multe acuzatii sunt legate de fortari ale constitutiei gen Basescu: refuz de a semna decrete de revocare de ministii cu lunile, intervenit in intrigi de partid, etc..

  Reply
 3. Ioan Savu

  Statul saboteaza …..pai de cand spunem asta noi talpa tarii, micii intreprinzatori.

  Acolo e ideologia noastra si care-mi place. Statul trebuie sa fie cat mai putin, mult stat = multa coruptie.

  Si nu sunt de acord cu represiunea impotriva coruptiei cum ziceti, ca la noi nu s-a facut de fapt nimic. Uite, azi ziceau la Tv ca vor sa amnistieze toti banditii pana la 4 ani de inchisoare, amnistiere generala pentru sute de borfasi. Asa merci, furi milioane si stai un pic la puscarie apoi petreci restul vietii pe Coasta de Azur.

  Nu, trebuie legi de tipul Saria, trasi in teapa, arsi si taiat mainile etc.

  In rest, transparenta totala a cheltuielilor publice. Eu daca vreau sa vad la 3 noaptea situatia financiara de la primarie sau de la ASE sau de la orice institutie sa pot face asta. Cu detalii, ce bani au intrat, ce s-a cheltuit, cat a costat. Ca daca vad ca au cumparat un creion la un pret de 10 ori mai mare ca cel al pietii–-atunci asta e coruptie.

  Reply
 4. Craioveanul

  Poate ca nu totul este pierdut, desi foarte multi reprezentanti ai societatii civile au devenit ,,laudatori,, de serviciu ai actualei puteri.
  Credeam ca si d-vostra veti luneca pe aceasta panta.M-am inselat si acest lucru imi creaza un optimism sincer.
  Da, actuala putere chiar a depasit orice limite insa d-vostra nu trebuie sa va mirati atat timp cat un plagiator sau un repetent conduce actiuala coalitie de guvernare.Stiti foarte bine si d-vostra ca nimeni nu-si poate depasi conditia intelectuala, iar realitatea este cruda acum!

  Reply
 5. Ion Roata

  Sunt sceptic ca implicarea baronilor locali in europenizarea Romaniei poate duce la ceva pozitiv. E o abordare echivalenta cu a cere inainte de 1989 securistilor de a scoate Romania din cosmarul comunismului.

  Reply
 6. Munteanu

  Draga doamna Mungiu sper sa-mi publicati comentariul „Marxist” cum sunt toti Romanii in inima lor. Karl Marx la fel ca Beethoven si altii si toti Romanii nu putea fi de acord cu Germania capitalista actuala care se construia atunci care azi impinge Romanii, Grecii, Italienii, Spaniolii, Francezii, etc la shomaj si sinucidere. Daca ar mai trai Karl Marx ar fi Francez cum au fost fetele lui caci in Germania „democrata” de azi si in cea care s-a construit in timpul vietii lui ar fi assasinat cum a fost Roza Luxemburg. Karl Marx a sperat ca Westfalia va fi libera cum spera si Romanii azi cu Romania nu colonie Prusaca cu directori veniti de la Berlin care exploateaza muncitorii Westfali, Romani, etc pana la moarte. Pentru a construi o Romanie libera cu directori Romani nu Prusaci merita sa furi si cei care fac asta sunt haiduci patrioti demni de toata stima.

  Reply
 7. Victor Olaru

  O buna guvernare intr-o democratie este posibila numai daca statul devine stat de drept, in care domneste legea, lucru care se intampla atunci cand statul impune respectarea legilor. Pentru ca statul roman sa fie capabil sa impuna respectarea legilor, in domeniul economic, trebuie sa aiba un corp de magistrati, care doresc separarea puterilor in stat si sa-si formeze un corp de functionari publici competenti si integri dpdv moral. Acest corp se poate forma daca se adopta o lege care sa prevada destituirea functionarilor publici, ce au incalcat legea indiferent daca, urmare a acestei incalcari, au obtinut, sau nu, foloase necuvenite. Legea sa prevada ca functionarul destituit pentru incalcarea legi sa nu mai aiba dreptul, toata viata, sa mai fie angajat intr-o functie remunerata din bani publici, ramanandu-i posibilitatea sa lucreze in mediul privat. Bunaoara, daca un arhitect sef a emis un certificat de urbanism pe un teren de 200 mp, cand pentru zona respectiva planul de urbanism prevede ca suprafata minima construibila este de 300 mp, e greu de dovedit ca a primit foloase necuvenite, dar nu exista nici un dubiu ca legea a fost incalcata. Daca este destituit, fara drept de reangajare ca functionar public, infractiunea nu va mai fi facuta de alti arhitecti. Fara o asemenea lege, care sa permita formarea de functionari publici corecti, orice program de bunaguvernare nu face doi bani.

  Reply
 8. Constantin Dejanovici

  1. In Romania culoarea politica nu are relevanta pentru a defini baronii locali. De altfel unii s-au dovedit campioni la traseism.
  2. Baronii, mogulii sau oricum li s-ar spune nici nu vor, si majoritatea nici nu stiu cum sa se comporte economic intr-o societate corecta. Unicul mod de a face afaceri pe care il accepta sunt afacerile directe sau indirecte cu statul. Or, din asa ceva nu va rezulta niciodata prosperitate – e nevoie de investitori care sa gestioneze un capital productiv, pentru a genera echivalentul a ceea in marxism se numeste plusvaloare. Altfel, vom muta la nesfarsit bani dintr-un buzunar in altul, sau vom folosi bani adusi din Vest ca sa cumparam bunuri aduse tot din Vest (sau din China) si ne vom minuna ca ramanem saraci.

  Reply
 9. dorin valeriu

  Bun, si atunci, pe cine „sa sprijinim”? Ca tot ce ne spui e perfect adevarat si, in mare, il stiam si noi. Care e forta ce-ar putea schimba lucrurile ? Poate ca daca ar sti ar vota si cei 60% care nu s-au prezentat la vot ultima oara !?!

  Reply
 10. Contele de Saint Germain

  Lupta anticorupţie luată în custodie

  În editorialul de azi din RL, doamna Alina Mungiu Pippidi deplânge lipsa de rezultate a luptei anticorupţie din România şi afirmă: “Momentul potrivit (pentru declanşarea unei adevărate revoluţii anticorupţie – n.a.) e acum, pentru că nu mai poate întîrzia. E destul să te uiţi că rata investiţiilor s-a prăbuşit, elita noastră cea mai educată se transferă masiv spre alte economii, iar de criteriile inegrării în zona euro nu ne-am apropiat deloc, ca să îţi dai seama că nu mai ai ce face. Ce moment mai bun decît o coaliţie cu două treimi din scaunele parlamentare? Traian Băsescu luptă pentru ultima sa redută, PDL, şi nu e o piedică în calea unui asemenea program, nu se poate da vina pe el aici”.

  Cred că doamna Pippidi se înşală grav în finalul acestui fragment susţinând că TB “nu e o piedică în calea unui asemenea program”, că “nu se poate da vina pe el aici”.
  Eu cred că, dimpotrivă, TB este o piedică majoră şi, prin aceasta, un bun pretext pentru opozanţii săi de a amâna declanşarea cu adevărat a spinoasei întreprinderi.
  TB controlează şi exploatează “la negru”, abuziv, în folos personal şi de gaşcă, două instituţii cheie ale oricărei construcţii democratice şi structuri anticorupţie: serviciile secrete şi DNA. Că această constatare este reală stau mărturie zeci de exemple notorii, pe care nu le mai reiau pentru că doar autiştii şi mincinoşii nu le recunosc.

  Când serviciile secrete şi DNA îşi propun să distrugă un destin, cu foarte mici excepţii reuşesc. Reţeta e simplă şi deja demonstrată de cazuri mult discutate în media: se interceptează convorbiri telefonice la greu, din toate poziţiile şi cu toată tehnica din dotare, se decupează din acestea fragmente care, rupte din context şi montate apoi tendenţios, crează impresia vinovăţiei, apoi se pasează stenogramele antrenaţilor (în rele) procurori DNA şi dosarul de urmărire e gata. Eşti ministru, eşti parlamentar, eşti ales local, dacă te-au luat mercenarii băsişti în cătare (cei cu ochi albaştri sau cei cu biblia pe capota maşinii), poţi să-ţi iei adio de la linişte şi de la un trai normal. Asta dacă nu eşti obligat să-ţi părăseşti postul din prima. Vorbele tale, răstălmăcite, invadează presa, coruri de propagandişti de partid te împroaşcă cu mizerii, familia este îmbrâncită cu tine, la pachet, spre jertfelnic, … adio prezumţie de nevinovăţie, adio şansa curăţirii printr-o judecată dreaptă.

  Să presupunem că USL, având (cum spune doamna Pippidi) “două treimi din parlament”, ar fi gata să declanşeze mâine, pe bune, adevărata revoluţie anticorupţie. Ar sta Băsescu liniştit, ca la Patriarhie, să privească spectacolul precum ar asculta o liturghie? Cine să creadă aşa ceva?

  Cum să-ţi închipui că egala măsură în tratarea adevăraţilor corupţi ar putea fi a

  Reply
 11. trita

  Sunt de acord ca Ponta, daca va incerca sa miste ceva in tara asta, va fi nevoit sa o faca cu „materialul existent”,exact cum a facut si Basescu:intr-o mana biciu,intr-alta zaharelul. Basescu a reusit desetul de multe la capitolul justitie-pentru o tara medievala mi se pare enorm-dar Ponta, ma indoiesc sa aiba forta,duritatea si „proasta crestere” a celui dintai. Cand spun proasta crestere nu glumesc:este greu sa le intorci spatele sau chiar sa dai de pamant cu Berceanu,Mazare,Udrea,Vanghelie,Videanu,Vantu,Blaga,Felix etc.dupa ce te-au ajutat la un moment dat!Dar scopul scuza mijloacele! Nu pot totusi, sa nu observ ,fara a va banui de”basism”, sa nu mai spun de ipocrizie,ca ati inceput sa vedeti lucrurile mai pragmatic.O fi din cauza majoritatii!

  Reply
 12. Laura

  Ideea principala a articolului e absolut corecta. Reformele si modernizarile de success s-au facut intodeauna, INTODEAUNA, prin coalitii largi de stakeholders si centre de putere (ceea ce e diferit de o coalitie numerica in parlament) – centre de putere cu interese diferite. Mai mult, cei care erau favorizati/privilegiati inatine de o reforma, trebuie convinsi ca NU vor devenii losers din cauza reformei – pur si simplu o reforma va exitinde baza de winners. Nu e o conditie suficienta, dar e necesara, pentru successul unei reforme. E contraintuitiv, dar extrem de important. Votul pentru femei a devenit realitate in momentul in care suficienti barbati au fost convinsi ca nu vor pierde din asta. Modernizarea Chinei din ultimii 30 de ani (dificila si intr-o mare masura de success) a fost facuta de Deng Xiaoping si multi secretari de partid de provincie (baroni locali tipici), care s-au lamurit ca vor avea mai mult de castigat din modernizare decat din a pastra linia lui Mao…

  Reply
 13. Ctitzen

  Atata timp cat Justitia e un simulacru nu se relanseaza nimic. E valva mare in Justitie cum a fost la vami. La scenarii stau bine baronii. Aia cu tigari, tigari au fost si sunt la post bine mersi.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *