Alina Mungiu-Pippidi

Cum cream o Romanie pentru cetatenii ei?

Au găsit unii petrol în platforma Mării Negre. Sînt sceptică cu exploatarea aurului, pentru că în mod evident afacerea ar fi bună doar pentru compania care investeşte enorm în propagandă la ora asta ca să pună presiune asupra statului să i se dea autorizaţii pentru o licenţă de exploatare expirată acum 12 ani (într-un parteneriat cu statul în care ei luau partea leului şi statul plătea costurile), dar cu petrolul depinde de noi. Soluţiile clasice, exploatarea de către stat (ca la marile companii de energie, care pierd bani şi nu îşi plătesc nici contribuţiile la fondul de sănătate), sau privatizarea (privatizăm profitul către un oligarh amic cu guvernul, care după aceea îl vinde la kazahi, lăsînd doar datoriile la stat) nu merg la noi, pentru că sîntem prea corupţi. Dar dacă românii folosesc momentul demnităţii lor regăsite prin aceste proteste din ianuarie ei pot cere foarte lămurit ca banii din petrol sau aur să meargă la acele fonduri de pensii sau sănătate pe care evoluţia demografică, şi mai dramatic evidenţiată de recensămîntul publicat recent, le-a adus la marginea falimentului.

Constituţia României, art. 136, alin. 3 spune că: „Bogăţiile de interes public ale subsolului… fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice“. Nu am auzit să fi propus nimeni o schimbare. Ca atare, avem pentru asemenea situaţii două modele, ambele excelente. În statul american Alaska e de asemenea prevăzută în constituţie proprietatea comună a populaţiei asupra resurselor minerale. Statul vinde licenţe unor companii private care exploatează petrolul şi care plătesc din profit. Cetăţenii primesc cecuri din profitul din exploatarea petrolului în fiecare an, practic din dobînzile unui Fond Permanent creat în 1976 după descoperirea resurselor de petrol. E un fond de investiţii public, şi diversificat, acolo varsă banii din drepturile de exploatare companiile private care extrag petrolul, şi primul cec a venit în 1982 la fiecare cetăţean care a rezidat în statul Alaska măcar un an, în valoare de 1000 de dolari. De atunci, suma a depăşit 23 000 de dolari pe persoană, în anii în care bursa a mers slab au cîştigat şi ei mai puţin. E interzis prin lege să fie folosiţi banii la alte cheltuieli. Statul Alaska are deficit bugetar, dar sînt discutate alte modalităţi pentru rezolvarea acestuia.

Norvegia, una din cele mai bogate economii ale lumii este cel mai mare exportator de petrol în afara ţărilor arabe din OPEC. Gazul natural şi petrolul constituie 25% din PIB, iar investiţia norvegiană în programe sociale acasă, şi în programe de ajutor pentru dezvoltarea altor ţări este, proporţional cu populaţia, cea mai mare din lume. Ultimul raport al dezvoltării umane al ONU, ca şi ultimul raport al Forumului Economic Global consideră Norvegia cea mai avansată ţară din lume în ce priveşte calitatea vieţii.Norvegienii au găsit aur în Marea Nordului în anii 1960 şi au ajuns a patra ţară ca bogăţie din lume. Banca naţională Norges managerizează Fondul de Stat al Petrolului. Parlamentul a creat fondul în 1990, dar profit a apărut de abia în 1995, că pînă atunci s-a plătit o datorie externă. Banii din fond sînt investiţi pe termen lung, considerîndu-se că aparţin tuturor norvegienilor, inclusive a celor nenăscuţi încă. Norvegienii plătesc impozite progresive, printre cele mai mari din lume, dar au vacanţă două luni pe an, concedii medicale generoase şi grădiniţe de calitate care nu îi costă nimic. Cheltuielile din fond sînt strict limitate doar la dobînzi, care sînt folosite pentru beneficii sociale. Valoarea fondului este de circa 60 de miliarde de dolari.

Propunerea de a folosi resursele minerale ale României într-un fel asemănător, transparent şi universal, este doar una dintre propunerile Cartei Albe a Bunei Guvernări propusă de către o coaliţie formată din ONGuri, sindicate şi asociaţii profesionale, pe care o puteţi consulta şi semna pe www.romaniacurata.ro. România a pierdut anii de comunism, în care practic părinţii şi bunicii noştri au muncit degeaba, fapt reflectat în pensiile pe care le au azi. Un asemenea fond, extras din circuitul falimentar şi corrupt al cheltuielilor publice ar putea spera să înlocuiască treptat fondurile necesare unor cheltuieli sociale care să refacă o Românie umană, în care cetăţenii ei au grijă de cei defavorizaţi şi nu trăieşte fiecare pentru sine.

În încheiere trebuie să fac o lămurire, pentru că intervenţiile mele în spaţiul public pe spaţiul vacanţei de iarnă (contra legii Sănătăţii, a alegerilor comasate şi a unor personaje de mare ipocrizie de gen Teodor Baconschi) au fost atît de eficiente că au trezit mari spaime la diverse trupe propagandistice compuse din foşti securişti şi perpetue nulităţi, azi pe statul de plată a diverse companii care căpuşează puterea actuală şi cred că îi sînt de mare ajutor umplînd blogurile de mizerii mărunte scrise pe bani publici (de exemplu colaborări la TVR). Alianţa pentru o Românie Curată (SAR, Cartel Alfa, CJI, Alma Mater, ANOSR, etc) nu va candida la nici un fel de alegeri în acest an, şi nici eu nu am acceptat şi nu voi accepta vreo propunere politică.

Activitatea pe care o desfăşurăm este importantă tocmai pentru că este dezinteresată. Peste 50 000 de oameni au scris direct la Cartea Albă, şi vrem ca pe viitor numărul de oameni implicaţi în asemenea consultări să crească. O să mă întrebaţi de ce să mă credeţi pe cuvînt, răspunsul e simplu şi poate fi verificat cu cîteva clickuri pe Google, vorba şefului statului. Eu sînt profesor universitar în Germania cu contract permanent, sînt expert pentru Comisia Europeană şi Naţiunile Unite, cine caută bine va descoperi în ce zi şi la ce oră din acest an ţin o conferinţă la Banca Mondială din Washington, sau la Universitatea Harvard. Viaţa mea profesională este, pe scurt, în lumea mare, în România nu mai am demult nimic, decît ambiţia de a nu lăsa să se piardă ceea ce am crezut că e realizarea istorică a generaţiei mele, integrarea în UE, şi care s-a dovedit, din cauza incompetenţei guvernării, o formă fără conţinut. Cînd citiţi mizerii despre mine, şi va fi an electoral, vor fi multe, întrebaţi-vă ce poziţie mi-ar putea mie oferi Victor Ponta sau Traian Băsescu ca să mă “cumpere”? Ultima oară cînd am cercetat, cea de ministru de externe avea o durată în post de vreo treisprezece luni şi un salariu inferior bursei asistentului meu de cercetare de la Berlin.

Alina Mungiu-Pippidi conduce Alianţa pentru o Românie curată, e profesor de politici publice la Hertie School of Governance din Berlin şi expert pentru DG Home and Justice la Comisia Europeană. Opiniile de mai sus sînt strict personale.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

9 thoughts on “Cum cream o Romanie pentru cetatenii ei?

 1. Nicu

  Mai bine ati veni in locul lui Boc. Textele si ideile sunt frumoase, dar oameni ne trebuie. Altfel de oameni

  Reply
 2. narcis

  Ideea este interesanta. Seamana cu ideea lui DD.
  Ce facem cu resursele pe care le-am instrainat deja si pe care ne era la indemana sa le exploatam noi?

  Reply
 3. romaniacurata

  darag robert, banuiesc ca e vorba de taxa pe profit, nu – foarte corect in acest caz, taxa pe profit d ela OMV si tot ce s-a privatizat ind omeniul enrgiei merge aici
  iar de aici inainte, dam doa rlciente de exploatare, si pe bani buni, nu cum au icnercat cu Gold!!!

  Reply
 4. Laura

  Parerea mea este ca modelul Alaska reprezinta un textbook case the „oil curse” amestecat cu populism. Infrastructura, educatia si health care-ul in Alaska sunt la pamant (mai mult, Alaska primeste o groaza de fonduri federale pentru dezvoltare !) — insa nimeni nu se poate atinge de cecurile de dividende din Oil. Nu prea e ok.

  Modelul Norvegian, este, intr-adevar, mult mai solid.

  Reply
 5. Kris

  Doamna Pippidi
  Eu zic sa va informati mai bine, dar in special sa va hotarati ce cereti. Distribuirea veniturilor din resurse naturale „direct la popor” e un populism si exemplu de proasta practica, tip tarile arabe.
  Ce cereti in manifest (distribuirea veniturilor pe „model norvegian”) nu se potriveste deloc cu realitatea, pe care o descrieti ceva mai bine in acest articol — e un trust fund din care doar dobanzile se distribuie. De fapt nici alea nu se distribuie direct, etc.
  Si nu vad solutia pentru Romania: cine va administra fondul? Statul, pe care nu-l creditati pt resurse minerale? Privatii, impotriva carora pledati? ce garantie este ca va fi condus ca in Norvegia?
  Eu cred ca va invartiti in cerc

  Reply
 6. DORU

  Oameni buni,incep sa nu ami cred NICI IN MAMA CARE M-A NASCUT!OK!Am inteles ideile PRO sdi CONTRA ,PDL.Nu mai stiu in ce partid politic sa mai am incredere;toti cei de pana acum au un singur arbore genealogic,acela fiind FSN!TOTI AU BUBE IN CAP,TOTI NE-AU MINTIT,AU FURAT!EU CU CINE VOTEZ?

  Reply
 7. gazeta

  marile companii de energie, care pierd bani .

  Dm. Mungiu, cu tot respectul fata de munca dv. foarte eficienta, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, complexul energetic Oltenia, ROMGAZ au profit enorm- la fel ca PETROM.

  Daca trec la privati gen OMV, E.ON. GDF, CEZ si piata va fi dereglementata, atunci preturile la energie si la gaze vor exploda. Nu e de joaca aici.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *