Alina Mungiu-Pippidi

Crimeea, cum era de asteptat

Rusia a mai făcut un pas pe drumul izolării internationale prin permiterea desfășurării referendumului din Crimeea pe care l-ar fi putut suspenda așa cum l-a declanșat, cu un simplu telefon.


Prin asta nu a făcut decît să mute pentru a bloca o potențială integrare a Ucrainei în UE, că doar despre asta e vorba, și a mutat cu succes, chit că nu pe gratis, va plăti ceva. Dar nu prea mult, bănuiesc, dacă se abține să și recunoască entitatea nou creată. Ceea ce e perfect posibil, pentru că obiectivul a fost deja atins și mai multe secesiuni anterioare din foste republici sovietice nu au fost urmate de anexări la Rusia. Transnistria și Osetia de Sud servesc scopului așa cum sînt, blocînd evoluția țărilor lor, Moldova și Georgia, și la fel va fi cu Crimeea. Rusia nu are nevoie de Crimeea, ci să blocheze integrarea Ucrainei iar Ucraina nu are cum recăpăta controlul decît intrînd în război cu Rusia.


Ucraina nu se va duce deci nicăieri, nici Est, nici Vest, e blocată, din marele cîștig adus de demonstrațiile de acum două săptămîni s-a ales doar cu banii UE. Ceea ce nu e puțin, că UE refuzase consecvent să le dea acei bani (numai Rusia îi oferea), dar amînă problema presiunii rusești, nu o rezolvă.
Alegerile din mai vor aduce o țară mai divizată ca niciodată și confirmarea unui nou război rece.
Măcar Europa să aibă o poziție unită față de Rusia, oricît de ineficientă pe termen scurt, și tot ar fi un cîștig. Rusia trebuie izolată, chiar dacă nu e un cost enorm pentru ea, dar e un cost pentru noi. Sîntem din păcate iarăși angajați contra lor pe termen lung, după ce am avut speranțe că vor putea fi cîndva incluși în NATO și lichidată zona tampon care face nenorocirea locuitorilor ei (vedeți aici raportul de dinainte de escaladare). Frontiera a devenit iarăși una de conflict, și așa va rămîne vreme îndelungată.
Bravo locuitorilor din Moscova care au demonstrat contra politicii lui Putin și să sperăm într-o implozie după sancțiuni și tot restul.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

20 thoughts on “Crimeea, cum era de asteptat

 1. adrian

  sper ca noi, ungurii, moldovenii, si mai ales rusii sa inteleaga odata ce inseamna democratia, sa traim si noi fericiti viata asta si sa nu mai traim „fericirea de la televizor cum o prezinta conducatorii nostri si ai lor. (n-o sa-l uit niciodata pe ponta in febr.2013 laudandu-se in occident ca romania are 3.5% crestere economica si ca tinerii nostri se angajeaza mai usor ca cei din Occident; crsterea vine dupa scaderi imense comparativ cu occidentul care doar a fluctauat +/- iar in franta de exemplu salariu minim e 1300 EURO de 4 ORI cat salariul nostru MEDIU; un stagiar in practica de dup[a anul I e platit cu minim 1/4 din salariul minim, deci cu echivalentul salariului romanesc MEDIU pe economie)

  Reply
 2. ion ionita

  marele dezavantaj este precedentul creat de Rusia. Ar putea avea un impact nedorit asupra R. Moldova, va incuraja pe trnsnistreni.Totusi, judecand la rece, rezultatul era de asteptat.Ucraina s-a casatorit cu Rusia iar acum a vrut sa divorteze. Ca la orice divort are loc un partaj. Crimeea nu a apartinut Ucrainei ci a fost un teritoriu cucerit de armata imperiala.Trebuie sa recunoastem ca precedentul a fost creat de americani cu Kosovo. Asa se intampla cand marile puteri intervin in treburile interne ale tarilor mici

  Reply
 3. Caton

  Ar fi o prostie daca UE ar lasa pe ukrainieni in afara parcursului si obiectivelor unei piete europene extinse. SUA su UE ar face bine nu sa izoleze ci, sa scoata Rusia din restul Enclavelor pe care le poate agita cu un simplu telefon. La suprafata da, se va intretine senzatia de „relatie rece” dar cred ca marile interese/afaceri au alt limbaj si alt canal de comunicare. Parerea mea.

  Reply
 4. Anonim

  Precedentul a fost creat in Kosovo; si nu este vorba despre unul…”periculos” asa cum il prezinta „marele strateg” de la Bucuresti ci de unul de normalitate; daca am face o comparatie intre Ceho-Slovacia si Yugoslavia, am putea sa intelegem ca asta e calea: autodeterminarea nationala si integrarea globala….

  Enclavele nationale care au devenit subiecte de disputa teritoriala trebuie „lasate din mana” de tarile mama si permisa o autodeterminare naturala…

  Comportamentul traditional al partidelor romanesti este unul xenofob, rasist in expresie iar pe fond, unul tolerant si interesat….

  Unul care fura si sjunge la parnaie este tigan imputit, in timp ce Maria Lataretu a fost privighetoarea Gorjului si…romanca…

  Manelistii sunt…”suboameni” dar, pentru ca au bani, ii lipim de micul ecran si le admiram vilele si masinile, la tv!

  Ungurii sunt rai pentru ca sunt la guvernare si, prin urmare, din cauza lor se guverneaza prost…

  Ungurii, romii, evreii, etc sunt oameni de mana a doua, un fel de maidanezi care nu au rasa cea buna….Si nici unul dintre ei nu s-a nascut acum 2000 de ani…

  Evident, pe primul loc este Antena 3 dar, dupa parerea lor, trebuia sa ii apere, cineva, si pe romani….

  Asa cum Ion Cristoiu transformase Zig – Zabul in tribuna de „aparare a romanilor de pretutindeni”!

  Eugenia Voda stie de ce!

  Reply
 5. Bucur Laita

  Quod erat demonstrandum!
  Presedintele Putin a dovedit, prin ceea ce a facut dar mai ales prin ceea ce a fost lasat sa faca in ultimele saptamani, ca:
  – Rusia este puternica (militar vorbind);
  – Rusia este importanta (economic vorbind);
  – Rusia are capacitate de reactie rapida si unitara.
  Astfel, Comunitatea Europeana nu a depasit cu un centimetru zona declaratiilor politice, si acestea destul de moderate in raport cu evenimentele din Ucraina.
  Statele Unite ale Americii au dovedit ceva mai multa incisivitate, fiind mult mai transante in legatura cu situatia ucraineana insa, pana la momentul de fata, totul a ramas in sfera declaratiilor si a catorva initiative ce aduc mai mult a lobby.
  China si-a ales cu intelepciune pozitia neutra in Consiliul de Securitate al ONU, dovedind nu numai precautie dar si strategie politico-economica pe termen mediu si lung in raport cu vecinul de la Nord.Numai supra-optimistii au interpretat votul de abtinere al Chinei ca pe un gest voit de izolare a Rusiei.Realitatea este ca Rusia, chiar si pentru China, reprezinta o tara puternica si importanta din punct de vedere economic.
  Singurul decis din cei mari a fost (independentul energetic) Canada care, de la inceputul acestor evenimente, si-au facut cunoscuta pozitia si care, a retras, pentru consultari, ambasadorul de la Moscova.Respect!
  Daca am raporta totul la o mare tabla de sah, am asista, pe de o parte, la discutii cu privire la strategia optima de joc, timp in care partea cealalta da deja mat.
  Bineinteles, putem specula la infinit dar, barometrul evenimentelor demonstreaza, fara echivoc, nulitatea ideii de independenta a Comunitatii Europene fata de Rusia.Cu o piata importanta si cu resurse naturale de care UE este, la momentul de fata, dependenta intr-o proportie mare (mai mult de 50%) Rusia devine raul necesar, ceva-ul de care UE are nevoie pentru a putea sa functioneze corect.Deocamdata.
  Cam asta este.

  Reply
 6. Emil Stoica

  Mai este o solutie, insa necesita extrem de multa munca.

  Situatia nu este mult diferita de cea din Cipru cu Ciprul de Nord / Turcia.

  Ucraina trebuie sa faca reformele de care are nevoie si are nevoie de asistenta tehnica si financiara a Occidentului. De asemena, UE trebuie sa le spuna de pe acum cand vor intra in UE (evident, daca vor respecta normele UE). In lipsa unei perspective europene, este extrem de usor sa Ucraina sa cada prada, in intregul ei, Rusiei. Este extrem de usor pentru un nou Ianokovici sa vina cu o platforma-program in care sa promita salarii si pensii mai mari din Rusia, pace sociala, reintregirea, bla-bla-bla + spatiul euro-asiatic. Mingea este in terenul Occidentului. S-a pierdut Crimeea, dar Putin a pierdut Ucraina. Depinde doar de Occident acum sa ajute Ucraina sa nu cada din nou prada politicilor Putin – Ianukovici.

  Reply
 7. Laura

  Eu cred ca prioritatea Nr 1 acum este crisis management, sa nu ajungem in paradigma de tip „nu putem schimba mersul trenurilor” din August 1914. Deja vad actiuni haotice care duc spre asa ceva – EU vrea sa semneze „partea politica” (?) a acordului de asociere cu Ukraina, iar Rusia muta inainte cu anexarea formala a Crimeei. (O anexare de facto e manageable, exista modele pentru asta, o anexare de jure e un dezastru, se duce de rapa intreaga ordine internationala. trebuie sa construim una noua, si nu prea avem cu cine ..)

  Reply
 8. alinaMP

  @emil
  Numai ca in Cipru nu am rezolvat separatia, de fapt ce am facut e ca am luat inauntru doar partea greceasca. Da. cam asta e ce amm scris depsre Moldova acum zece ani cu moeul cipriot, luam in uE doar pe cine vrea. Vest si nu Estul Ucrainei

  Reply
 9. sandu

  Vad scris in multe locuri, si aud la multi precedentul Kossovo legat de Crimea, Tara Bascilor, Catalunia, Tinutul Secuiesc, Scotia, Bozen. Kosovo nu suporta comparatie cu zonele enumerate. Este dreptul oricarii populatii locale sa lupte pentru autodeterminare, insa in cazul Kosovo vorbim de o Serbie represiva care a incalcat drepturi fundamentale si a cauzat secesiunea. Acolo albanezii nu au putut sa se manifeste in mod liber si nu au avut un cadru democratic unde sa lupte pentru ideile lor. Spre comparatie in Spania un basc sau un catalon pot dezbate public o posibila secesiune fara sa fie persecutati pentru ideile lor, Madridul oferind un cadru democratic. Daca ruptura s-ar fi facut prin violenta in timpul regimului Franco am fi avut o situatie similara cu Kosovo. La fel se intampla in Italia in regiunea Bozen. Secuii in Romania pot manifesta liber, pot scrie liber. Ramane de vazut daca cetatenii din Crimea au avut un cadru democratic in Ucraina sa dezbata o posibila separare, cu soldatii rusi la usa sigur nu au avut.

  Reply
 10. Georgeta Naum

  @i.ionita-Kosovo nu a fost incorporat nicaieri!Aici e vorba de schimbarea granitelor prin intimidare(forta).

  Reply
 11. DanBruma

  @sandu: Pai rusii din Crimeea se simt obligati de catre restul Ucrainei sa intre in UE împotriva dorintei lor, cum vezi chestia asta? Ti se pare ca pot sa-si exprime vointa in mod liber, adica sa se autodetermine? Mie mi se pare ca nu in cazul asta.

  Reply
 12. Gh. Pascalau

  Corect :,,cum era de asteptat”. Similitudinea cu perioada 1938-1940 este izbitoare. In locul lui Hitler este Putin, regiunea Sudeta este Crimeea, aceasi atitudine oarba-conciliatoare a ,,democratiilor”. Stim deja ce ne asteapta, razboiul total incepe in 2017. Sa ne grabim sa ne facem pasapoarte, sa ne luam vize si sa o taiem in America, pentru ca, sincer, nu mai este nimic de asteptat.

  Reply
 13. sandu

  @DanBruma Ucraina daca vrea sa adere la Uniunea Europeana trebuie sa aiba anumite standarde democratice, iar UE permite discutiile despre autodeterminare. Nu am vazut cetateni italieni de etnie germana din Bozen care sa fie persecutati, chiar daca impotriva vointei lor se afla in Italia. Regulile UE ofera rusilor din Crimea sa paraseasca Ucraina si implicit Uniunea pe cale democratica. Nu putem spune acelasi lucru despre regimul actual din Crimea, unde cei care au alta opinie sunt imediat linsati.

  Reply
 14. DanBruma

  @sandu: „Regulile UE ofera rusilor din Crimea sa paraseasca Ucraina si implicit Uniunea pe cale democratica” Care sint acele reguli?

  Reply
 15. Laura

  Hm, deci Putin merge pe anexare formala. Asta duce la slabirea zdravana a unui pilon fundamental al relatiilor internationale – integritatea teritoriala. Kosovo (independenta, nu interventia) a fost un precedent foarte prost, Crimea acum il face si mai rau.. Consecintele vor fi mari si urate pe termen lung – mergem spre reinarmare, instabilitate, asimilare fortata a minoritatilor (Sri Lanka/Tamil devine un model atractiv pentru statele slabe), iar dezvoltarea iar ramane pe ultimul loc …

  Reply
 16. alinaMP

  Din pacate situatia e mai proasta decit credeam. Recunoasterea si anexarea inseamna doar ca Putin nu se va opri aici, altfel nu are nici un sens.
  situatia nu a mai fost asa periculoaa de pe timpul loviturii de stat din vara lui 1991. Cum am cistgiat atunci? (Occidentul, vreau sa spun- eu am fost inchisa de trupe OMON intr-un garaj cu un coleg american in Ucraina si am iesit de acolo cind au picat pucistii). Am cistigat datorita populatiei moscovite si a lui Eltin. Eu stiu ca am avut noroc cu o fata de la Intourist care mi-a servit de translator in negocierea pentru eliberarea noastra. Nimic din ce a facut Vestul nu a ajutat la nimic, doar rusii, intern. Putin insa cred ca e mai tare intern acum decit era Gorbaciov atunci.

  Reply
 17. alex rauta

  Nu prea-mi dau seama cat de departe va indrazni Putin sa mearga, la fel cum nu-mi dau seama daca UE va trebui si va sti sa se schimbe pentru a face fata mutarilor Rusiei. As spune doar ca-mi amintesc din „Arhipelagul Gulag” ca ucrainenii nu trebuie subestimati. Pana acum par sa-si fi pastrat sangele rece. Daca Putin se gandeste sa si-i transforme in adversari nu o sa poata aplica scenariul Georgiei si Moldovei. Poate de-aici si anexarea … Putin stie ca intra intr-un joc cu mult mai multe necunoscute.

  Reply
 18. basarab

  Crimeea si Ucraina un amor sexagenar. Era de asteptat aceasta anexare, dar parca nu chiar asa.
  Acum nu mai este vorba de un existenta unui conflict inghetat ci de anexarea de jure a
  teritoriului. Mai mult ca niciodata se vede situatia imposibila in care se gaseste statul,
  de fapt teritoriul ucrainian. Nici conducatorii de ieri nici cei de azi, nu reusesc sa
  ii uneasca in jurul lor pe ucrainieni.Din pacate pozitia europenilor este departe de a fi uniforma.
  Probabil ca realist vorbind nici nu se poate defini o pozitie uniforma.
  Vecinii imediati ai Ucrainei (Polonia) sunt direct interesati sa ajute pentru a scoate
  teritoriul ucrainian din zona tampon in care se gaseste de la declararea
  independentei. Decizia europeana este insa in alta parte. Imi pare ca situatia in care se gaseste
  teritoriul ucrainian este similara cu cea din perioada razboiului ruso polonez. Atunci nemtii au ajutat
  la declararea Rep.Ucrainiene de Vest, dar statul nu a fost viabil, in final a ajuns sa fie inclus pe bucati
  in Polonia, Cehoslovacia si URSS. Si atunci polonezii si romanii de catre cei patru mari ai timpului, erau incurajati sa sustina statul ucrainian, dar fara sa existe o pozitie clara fata de URSS. Azi din nou romanii si polonezii se gasesc vecinii unei zone gri, iar in vest pozitia este departe de a fi unitara fata de fed. rusa.
  Grav !

  Reply
 19. basarab

  M-am incapatanat sa scriu teritoriul ucrainian, pentru ca realitatea arata ca teritoriul ucrainian nu a devenit o tara in cei 20 de ani de independenta. Probabil ca nu se poate. Ma intreb daca liderii ucrainieni de azi, reusesc sa vada dincolo de simpatia pe care occidentalii le-o arata. Mi-e teama ca nu. Isi doresc atat de mult sa joace rolul puterii regionale in estul Europei ca sunt orbiti si nu reusesc sa discearna discursul european. Privesc cu neincredere vecinii imediati si isi agata toate relatiile externe de Europa. Din pacate Europa nu are o pozitie comuna si cu ca timpul trece pozitiile europene se vor nuanta, iar aceasta nu va fi in avantajul ucrainienilor. Alegerile care ii asteapta vor arata divizarea interna cu accente extremiste, iar aceasta va marca distantarea europenilor nicidecum aproprierea. Ma intreb atunci daca nu vom asista la o intorsatura enorma in pozitia ucrainiana. Imi este jena de politica externa romana, lipsa de pragmatism si viziune de azi, ne va costa mult maine. Nu inteleg cum este posibil atata neputinta.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *