Alina Mungiu-Pippidi

CONSULTARE ARCCe putem face de referendum? Aici nu e Siria.

Manipularile legii pentru a aduce pe unii sau altii in avantaj se tin lant. Desi nu le putem influenta prea mult, putem totusi sa facem cite ceva. Exista ONGuri in Romania care observa alegeri si referendumuri. Acesta insa nu era un referendum planificat, deci nu este bugetat. Dar asta nu inseamna ca sintem total nepregatiti. Romania are o mare experienta cu observarea alegerilor de catre societatea civila, la noi si chiar in alte tari, avem ghiduri deja editate si oameni cu experienta. ARC a luat legatura cu colegii de la Asociatia ProDemocratia si incercam sa determinam cite persoane s-ar putea inrola ca observatori in votul din 29 iulie. Avem nevoie de un vot corect, impecabil si curat, indiferent de rezultat!
Prima noastra datorie civica este sa votam. Indiferent cum. Daca credeti ca Basescu a stat destul si a creat mare parte din problemele democratiei noastre, votati contra lui. Daca vi se pare ca USL nu a procedat corect in felul in care a instrumentalizat preluarea puterii in ultimele saptamini, votati ca Basescu sa isi duca mandatul pina la capat. Participarea e prima conditie a unui referendum reusit. Cel mai rau lucru este sa nu avem un referendum validat.

A doua, la fel de importanta, este corectitudinea in ziua votului, ca pe cea legislativa nu o putem influenta, din pacate. Scrieti-ne ce credeti ca putem face ca sa avem un referendum corect. Scrieti-ne ce puteti dumneavoastra face.

O sa colaboram cu oricine din societatea civila ca sa avem un referendum corect. Facem un apel catre oricine mai are un dram de obiectivitate sa se uneasca in aceste zile de mare incercare pentru democratia noastra, in care nimeni nu detine adevarul absolut. Facem un apel oamenilor politici sa lase societatea civila sa isi faca datoria fara ingerinte. Acea societate civila neafiliata, putina cita mai e. De noi depinde sa o facem mai mare.

Ajutati-ne sa dovedim ca aici nu e Siria. Transmite-ne numele si telefonul tau pe contact@romaniacurata.ro daca vrei sa ajuti cu ceva ca pe 29 iulie sa fie un referendum corect. Pentru a va spune opinia referitoare la acest apel, sau pentru a va anunta decizia de inscriere folositi sectiunea comentarii de mai jos.

P.S. Romania curata va reveni cu un apel pe puncte catre semnatarii Cartei Albe a Bunei Guvernari, ca separat de referendum avem un contract cu puterea noua si sintem -de ambele parti- tinuti sa il respectam.

UPDATE 1.:

Acest articol a fost accesat de peste 10.000 de persoane, si a avut 240 de like-uri pe Facebook. Si, totusi, nu am primit decat 10 inscrieri de voluntari, Pro Democratia nu ne-a raspuns la intrebare, iar alte asociatii nu s-au inscris oficial, alaturi de noi, in acest demers. In aceste conditii, intrebarile, unele preluate de la cititori, care se pot pune in acest moment sunt urmatoarele:

Cine ii observa pe observatori?
Avem suficienti oameni sa observam alegeri fara ApD?
De ce de au citit atat de multi oameni, dar la actiune concreta, pentru o idee pur democratica, s-au angajat atat de putini?

UPDATE 2.:

Ministerul Administraţiei şi Internelor a decis, ieri, deci dupa lansarea initiativei ARC de mai sus, să înfiinţeze o “Comisie de Transparenţă”, formată din reprezentanţi ai ONG-urilor şi ai mass-media, care, în perioada campaniei pentru referendum şi în ziua acestuia, să poată participa, ca observatori “la activităţile lucrătorilor ministerului”. Observatorii acreditaţi vor putea asista, astfel, „in calitate de parteneri/voluntari”, spun oficiali ai MAI, la activităţi precum… monitorizarea filtrelor rutiere organizate pentru descurajarea turismului electoral, asigurarea pazei şi a transportului buletinelor de vot, luarea în pază a secţiilor de votare, se precizează într-un comunicat remis presei.

Cum comentati aceasta decizie care, ca o premiera post-decembrista, aduce societatea civila care ar putea sau intentioneaza sa participe la observarea corectitudinii desfasurarii unui scrutin, sub coordonarea directa a Guvernului, prin ministerul de Interne? Adica exact sub coordonarea directa a organizatorilor referendumului?

UPDATE 3:

Raspunzand apelului ARC, Asociatia Pro Democratia, organizatie neguvernamentala cu o experienta mai mare de 20 de ani in observarea şi monitorizarea proceselor electorale din Romania, a decis sa se implice in asigurarea corectitudinii desfasurarii referendumului pentru demiterea presedintelui, ce va avea loc pe data de 29 iulie 2012. Detalii despre decizia APD aici.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

31 thoughts on “CONSULTARE ARCCe putem face de referendum? Aici nu e Siria.

 1. Cristiana Nicolae

  De ce credeti ca referendumul nu va fi corect? Si de ce comparati Romania cu Siria, credeti ca e cazul?

  Reply
 2. Duma Victor Sebastian

  Pro Democratia ati spus? Adica asociatia aceea al carei sef, Cristian Parvulescu, este invitatul permanent al echidistantelor si impartialelor televiziuni Antena 3, RTV Realitatea TV? Acea Pro Democratie care nu apare ca semnatar pe niciuna din miile de petitii care au luat nastere in ultimele zile pentru apararea statului de drept si a democratiei? Nu pot sa cred ca vorbiti serios…

  Reply
 3. Florin Popescu

  Sunt momente grele pentru tara.Va urmaresc si urmaresc deopotriva semnalele venite din afara.Din pacate singurul lucru pe care-l pot face este
  sa-i conving pe toti cei apropiati mie de importanta prezentei la urne, indiferent unde s-ar afla.

  Reply
 4. MVasile

  Cred ca trebuie sa asiguram prezenta voluntarilor in doua schimburi. Nu poate fi eficienta „obseratia” care se intinde pe parcursul unei zile intregi.

  Reply
 5. SP

  Precizare: am observat ca unii cititori ne transmit aici, la sectiunea comentarii, si numerele de telefon (nu le-am validat, desigur, pentru a-i proteja de apeluri nedorite !). Va rugam trimiteti numai pe adresa de mail datele personale pe care nu le vom face publice. Aici va invitam sa postati doar comentariile dumneavoastra si, eventual, intentia de inscriere ca observatori. Va multumim

  Reply
 6. Gogu

  numaratorea votantilor si a voturilor conteaza,atata cat acest lucru este condus de fantomele cu licente juridice iesiti din lichelile securisto-comuniste urmarite de catele din presa pentru niste salarii nesimtite din cotizatiile si impozitile platite de prostii de romani care vor vota ce ii indeamna anagaramatii din televiziunu si radio fara sa gandeasca cu propriul lor cap si sa -si cunoasca drepturile si legile care ii apara de aceste lichele.Lichelile judecatoresti cutoata tagma lor judecatori,avocati,experti judecatoresti,executori ,procurori,grefieri,vor apara interesele hotilor de voturi asa cum au aparat si hotii patrimoniului national,ce rost are sa apere interesele unor analfabeti care voteaza si nu stiu ce sau cred ca mai primesc vre-o pomana asa cum reiese din testele nationale si bacalaoreat.La placinte inainte ca si pensionarii din armata la 35 ani,La multi ANI

  Reply
 7. Gogu

  nimic nu schimbarea alesilor in timpul mandatului este solutia , raspundrea si sanctionarea magistratilor pentru hotararile anapoda si ilegale date precum si pentru legile pe care le accepta intocmite si aprobate de analfabetii cu masterate in magistratura.
  Mai bine angajam magistrati din strainatate.

  Reply
 8. alinaMP

  Pt Sebastian Duma

  Am spus ProDemocratia, da, exista in tara zeci de cluburi pro-Democratia care observa alegeri de 20 de ani, corect. Ce spune dl Pirvulescu la Antene e la fel de irelevant ca editorialele pro-Basescu ale lui Patapievici sau Mihaies. Ce conteaza e ce facem cind trebuie, daca atunci avem obiectivitatea sau nu. Pareri avem cu totii…Poate va par naiva, dar da, avem nevoie de cluburile pro-Dem si experienta lor, si cred ca ei nu se vor lasat influentati de parerile politice.

  Reply
 9. observator

  Verbul a observa nu este folosit corect, nu este romaneste ci un calc englezesc. Nu trebuie tradus printr-un singur cuvant, cum ar fi a supraveghea, ci prin mai multe, o expresie, a trimite observatori, a-si desemna observatori.

  Reply
 10. Mihaela Mihailovici-Bucurenci

  Imi pare rau ca trebuie sa ma alatur scepticilor de mai sus, dar nici eu nu cred ca Pro Democratia mai este o resursa de incredere pentru a garanta impartialitatea unei competitii in conditiile atitudinilor evident partizane ale reprezentantului sau.

  Reply
 11. gigelM

  Ideea e generoasa, dar presimt ca ApD nu va marsa. Se pune intrebarea cine ii observa pe observtori? Avem suficienti oameni sa observam alegeri fara ApD?

  Reply
 12. diana

  Interesant, una face Parvulescu (politica partizana la greu) si alta institutia APD. Intr-adevar e un ONG cu prestigiu si capacitate. Din pacate au fost date la cos din cauza aservirii. Daca separatia asta sef/institutie functioneaza, cum se face ca de cand a inceput criza APD e complet absenta – CA INSTITUTIE? N-are nimic de zis? La fel Transparency, alti prieteni ai dv. Din pacate concluzia e una singura: la ei sefii SUNT institutia, pe care o angajeaza in diverse razboaie.
  PS ma intreb daca la SAR nu e la fel

  Reply
 13. Sorin

  Pro Democratia carui partid SAU post tv?
  Vot unic pe tara si in stainatate, o singura pe baza de CNP, verificat, inregistrat si unde sint multiple pedepsit legal.

  Reply
 14. Popescu Aurelian

  1. Masuri de preintampinare a fraudarii. Tentatia este mare iar conditiile de fraudare a celor 5 partide parlamentare sunt propice. intr-o sectie de votare vor fi 5 reprezentanti PSD+PNL+PC+PUNR+UDMR contra 1 reprezentant PDL. Avand puterea si majoritatea absoluta in comisii cine poate frauda daca nu se iau masuri severe de catre societatea civila? Dar care ar fi masura corecta? Avand in vedere ca lupta se da pentru Da si pentru NU, in comisie ar trebui sa fie parte egala intre DA si NU. Daca se stabileste comisia sa fie de 4 reprezentati atunci doi sa fie adepti ai celor ce voteaza DA si doi pentru Nu. Peste acest numar pot sau nu sa mai participe si din partea societatii civile maxim 2 persoane doar observator.

  Reply
 15. Emil Stoica

  Imi pare rau ca nu se strang voluntari pe caldura asta. Evident, ar mai fi o solutie: anularea referendumului (se poate face in 24 de ore, am vazut ca Parlamentul este dibaci) si resuspendarea presedintelui in Septembrie.

  Reply
 16. Manea Lucia Maria

  referendumul si initiativa legislativa sunt instrumente ale democratie participative, este semnul ca cetatenii vor mai multa participare, atunci cand cei pe care i-au ales sa-i reprezinte in Parlament cand iau o decizie care le afectreaza in mod direct viata trebuie sa se intoarca din nou la ei sa ii consulte, iar acestea sunt mijloace democratice. Basescu s-a comportat asemeni unui copil care-si doreste luna de pe cer si cand noi electoratul i-am oferit-o nu a stiut ce sa faca cu ea, In afara de vrajba nu a construit nimic. A promis tepe contra coruptilor. dar i-a inmultit cu ai sai. Nu mai are ce sa ne spuna. Si-a ales ca axa de campanie cinstea, nu o reprezinta, curand o sa devina un cuvant anatemizat. Nu cred nici in USL, dar trebuie facuta aceasta schimbare si sa ne solidarizam sa monitorizam USL-ul si sa luam luam atitudine, aceasta cred eu ca este optiunea potrivita a momentului. Cu totii trebuie sa priceapa ca noi am inteles ca adevaratii lideri se remarca nu se impun.

  Reply
 17. alinaMP

  Uite ce se va intimpla- desi vor fi birouri complete electorale, ca PDLului ii pasa ce va iesi, vor fi acuze de frauda si poate chiar incercari ca in 2003 (ca sa creasca participarea, daca va amintiti) aproape cert. Observatorii nostri nu trebuiau sa numere ei voturi, ci doar sa fie acel martor neutru si imaprtial care sa spuna ca a fost corect si au fost la vot atitia oameni…in sfirsit, poate am cerut prea mult si multumesc volunarilor, intre timp 12…

  Reply
 18. sorin

  E nevoie de observatori pentru sectiile de vot de la ambasade?
  Acolo sunt permisi observatori?

  Reply
 19. Emil Stoica

  Stiti ce as dori eu de la ProDemocratia? Sa vad cum comenteaza cererea unui partid politic de a instala 100 centre de vot pe plaja. Ca romanii sunt in concediu si trebuie si ei sa voteze, nu-i asa? De ce nu am facut pana acum votul prin corespondenta?

  Reply
 20. Corina Manole

  Parerea mea este ca observatorii ar trebui sa se concentreze pe Constanta! Acolo, in fieful lui Mazare, se poate intampla orice. Inclusiv sa adapteze procentul de prezenta la vot in functie de necesitati. Chiar si dupa inchiderea urnelor.

  Reply
 21. Make

  De ce nu trebuie sa ne prezentam la referendum.

  Neprezentare la vot este singurul mod in care putem protesta impotriva parlamentului care nesocoteste rezultatul referendumului anterior.
  Pana cand va pune in aplicare rezultatul votului poporului parlamentul este delegitimat.
  In concluzie ar trebui sa militati pentru respectarea vointei populare pentru a nu se creea un precedent.
  Daca tot s-a putut sa nu se tina cont de vointa poporului de ce sa nu se aplice din nou acest mecanism?
  Daca prin absurd poporul l-ar mai dori pe Basescu, de ce sa respecte ei (el Parlamentul) politicienii ce vrea poporul?
  Daca in viitor poporul nu-l va mai vrea pe Antonescu sau pe altul de ce sa respecte ei vrerea norodului?
  Poporul este bun doar sa fie mintit si mituit o data la 4 ani pentru a mima democratia, in rest politicienii pot migra de la stanga la dreapta si invers ori de cate ori interesele lor personale o cer.
  Astfel se creeaza majoritati periculoase care mimeaza democratia dar in realitate sunt o alta forma de dictatura a liderilor de partide (includ aici ambele situatii atat cea din perioada Basescu cat si cea actuala).

  Reply
 22. Mircea

  Referendumul trebuie sa fie anulat. Presedintele nu a incalcat in niciun fel constitutia. Pucistii trebuie sa fie arestati.
  De vina pentru situatia actuala sunt justitia corupta si CNA-ul. Daca justitia i-ar fi trimis pe toti infractorii din parlament (si pe infractorii care le dau ordine celor din parlament) acolo unde le este locul, iar averile le-ar fi fost integral confiscate, guvernul Ungureanu nu ar fi cazut, iar guvernul Grivco nu ar fi fost investit. Judecatorii de la Curtea Constitutionala ar fi trebuit sa spuna clar, fara echivoc, ca Presedintele nu a incalcat deloc constitutia, iar parlamentul nu poate vota suspendarea. Curtea Constitutionala ar fi trebuit sa anuleze imediat toate Hotaririle si Ordonantele neconstitutionale date de parlament si de guvern. Justitia ar fi trebuit sa-l aresteze pe premier pentru ca a uzurpat calitati oficiale la Consiliul European si l-a impiedicat pe seful statului sa-si indeplineasca obligatiile constitutionale, de a reprezenta tara la Consiliul European. Daca CNA-ul si-ar fi facut datoria si ar fi inchis televiziunile infractorilor Felix, SOV si DDD, sau le-ar fi amendat in fiecare zi cu milioane de euro, pentru minciunile, calomniile, dezinformarile, intoxicarile si manipularile practicate, daca aceste televiziuni ar fi fost obligate sa prezinte doar adevarul, electoratul nu ar fi fost indobitocit, ar fi inteles ca tara a traversat o profunda criza economica mondiala, ca guvernul Boc a fost obligat sa ia masurile de austeritate tocmai pentru a salva tara de la faliment, de la dezastru, de la colaps economic, de la incetare de plati. Electoratul ar fi inteles ca masurile luate de guvernul Boc au avut efecte benefice : tara nu a intrat in faliment, tara a iesit din recesiune, a revenit pe crestere economica, moneda nationala a ramas stabila, inflatia a ajuns la cel mai scazut nivel dupa 1989, somajul este mult mai mic decit media din Europa, datoria externa este cea mai mica din UE si poate fi platita in citiva ani. Electoratul ar fi inteles ca fara masurile corecte si absolut necesare luate de guvernul Boc, tara ar fi fost astazi in faliment, salariile si pensiile ar fi fost mult mai mici, nu s-ar fi putut plati cu lunile, somajul ar fi fost foarte mare, inflatia ar fi fost scapata de sub control, moneda nationala s-ar fi prabusit. Toate aceste lucruri se vor intimpla foarte curind, daca guvernul Grivco (compus doar din incompetenti, incompatibili, corupti, infractori, plagiatori si lichele) nu va fi demis si inlocuit cu un guvern competent, condus de Boc sau de Ungureanu.

  Reply
 23. Emil

  Acum 3 ani, imediat dupa prezidentiale, Octav Mardale a „comis” o caricatura antologica, era vorba de un dialog ipotetic care suna cam asa „FMI ne cere sa facem niste concedieri” iar replica venea „Pai, hai sa vedem cine a votat cu Geoana!”. Urmarind evolutia situatiei si avand in cap discutiile de ieri – alaltaieri de pe facebook, plecate si de la niste afirmatii ale lui Ionut Popescu, intre timp sterse (au facut obiectul si al unui articol al lui Ciutacu) in conditiile in care participarea / neparticiparea la dialog va cam arata orientarea cetatenilor cu drept de vot, mie teama ca tabara castigatoare (indiferent care va fi aceea) va cam actiona in spiritul respectivei caricaturi. Ce parere aveti?
  Spun asta pentreu ca am urmarit schimbul de replici generat de articolasul lui Ionut Popescu (ala de la Capital) de ieri de pe Facebook (intre timp sters, cu tot cu comentarii) erau acolo niste mizerii incredibile, cu citate din citate din niste patroni asa zisi „de dreapta” si angajati stiuti ca fiind „uslasi” amentintati cu concedierea si care s-ar fi prezentat in mod „spontan” la patron cu buletinele, pentru a fi tinute pana dupa scrutin, garantie a neparticiparii la vot. Mi-e teama ca asta va fi una din principalele aborbari „Post Referendum”.

  Reply
 24. Emil Stoica

  Conditiile de inscriere ca observator sunt, confrom anuntului ProDemocratia: „varsta minima de 18 ani, neapartenenta la niciun partid sau formatiune politica, precum si neutralitatea politica in sensul abtinerii de la exprimarea publica si vadita a oricaror optiuni politice.” Adica sunt conditii diferite pentru voluntari si pentru presedintele ProDemocratia?

  Reply
 25. stefansohaciu

  Ca simpu cetatean, imi este foarte greu sa particip la aceasdta actiune de monitrizare a referendumului, dar pot sa afirm de pe acum ca despre corectitudinea lui si despre cei ce particpa la el am la ind4mana doua citate :
  1. pentru ,, Votul universal,emanatie directa a tuturor ignorantelor, a tuturor poftelor, a tuturor josniciilor animalului uman fara cultura, un om luminat nu trebuie sa aiba decat foarte vagi simpatii’. „”, Guy de Maupassant, Danger publique
  2 . ,,Cuvantul popor este atat de vag, zice Levin. Sribii de la sate, invatatorii si dintre tarani unul la o mie poate, stiu de ce este vorba. Ceilalti, 80 de milioane, ca Mihailici, nu numai ca nu-si exprima vointa, dar nici nu stiu de ce trebuie sa si-o exprime. Ce drept avem sa spuem ca e vointa poporului ?’ L. N. Tollstoi , Ana Karenina.

  Reply
 26. IOAN FLORESCU

  Sunt de acord cu dvs. ca trebuie sa ne implicam toti.Dar de ce ne amestecam cu cei de la ,,pro democratia,,.Imi face impresia ca d-lor nu prea au de-a face cu pro.Personal va promit ca voi urmari impartial acest referendum la sectia mea de vot si voi semnala orice abuz sau nereguli.Pe cat ma numesc cetatean pe atat vreau acest referendum cat mai corect.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *