Cosmina Balcanu

Cum putem să combatem bullying-ul profesor-elev

Bullying-ul – o varietate de forme de violență, asociate, prezente în școala românească, la serviciu, pe internet și la locul de joacă. Aceste forme sunt deseori conștientizate doar de victimă, puțini luând atitudine.

Iată un adevăr trist: toți conștientizăm cât de gravă e problema bullying-ului în rândul tinerilor. Ceea ce mă deranjează pe mine este etichetarea unor anumite forme ca fiind neimportante sau neîncadrate în categoria acțiunilor grave.

Legea nr. 221/2019, indică, fără discriminare, importanța tuturor formelor de bullying, de la denigrare în fața clasei la violență fizică și sexuală. Profesorii și învățătorii ar fi trebuit să fie informați cu privire la  identificarea fenomenului și aplicarea strategiilor și măsurilor potrivite, conform acestei legi. Însă, oare, acest lucru a fost aplicat la toate clasele ? Câți profesori țin cont de faptul că avem drepturi egale și nu fac exces de superioritate?

Experiența mea de elev reprezentant, m-a ajutat să ajung la concluzia că mediul în care învăț este unul toxic pentru mine și colegii mei, dar și că, dacă nu luăm atitudine încă de la formele acestea, considerate nesemnificative, dar care au în timp, un impact major asupra psihicului elevului, nu se va rezolva absolut nimic niciodată.

Așadar te încurajez pe tine, elevule român, să nu rămâi indiferent în fața denigrării, șantajului, tachinării, jignirii referitoare la religia, înfățișarea sau orientarea ta sexuală,  intimidării repetate, comportamentului ironic, ignorării, bârfei, țipetelor, loviturilor sau punctarea unor aspecte din viața ta personală, la oră, de către domnul profesor. Toate acestea sunt forme ale bullying-ului, pedepsit în România din 2019.

Și dacă te-ai hotărât să iei atitudine, alături de noi, ca în viitor, elevii să nu mai treacă, la fel de des, prin astfel de abuzuri, uite ce poți face:

1. Ridică-te în picioare și respectuos spune-i domnului profesor că atitudinea abordată nu este corectă

Suntem oameni și greșim cu toții, poate că domnul profesor a avut o zi dificilă. Trebuie să dăm dovadă de înțelegere, dar nici să nu acceptăm, în mod repetat, aceste abuzuri. Dacă până acum ai avut o reținere în a intra în polemici cu profesorul tău atunci când ai fost nedreptățit, te invit să faci asta sub forma unui experiment.

2. Este posibil să fii ignorat sau atitudinea profesoruluii să devină mai intimidantă

În situația asta, nu te lăsa doborât de cuvintele grele adresate. Mergi mai departe la profesorul diriginte sau la Consiliul Școlar al Elevilor, la cel în care ai mai multă încredere că va rezolva neînțelegerea.

Ți-e teamă de răzbunare ? Nu-ți face griji, nu ești singur în asta. Cum noi trebuie să respectăm niște reguli și suntem sancționați atunci când le încălcăm, la fel și cadrele didactice trebuie să se supună unui regulament și legii.

Exercită-ți dreptul la exprimare liberă și apărare – fii tu cel care ia atitudine!

Cosmina Balcanu activează la nivelul județului Bacău ca ambasador Școli curate, proiect al Societății Academice din România (SAR), dar este și președintele Consiliului Școlar al Elevilor de la Colegiul Naţional „Dimitrie Cantemir” din Oneşti. De asemenea, activează pentru drepturile omului și protecția mediului, fiind voluntar activ și în cadrul altor asociații.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Cum putem să combatem bullying-ul profesor-elev

  1. emil

    Schimband posircile spagare cu dascali cultivati, onesti si seriosi. Copiii nu pot fi pacaliti, exprima cel mai bine caracterul clovnului intitulat profesor.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *