Alina Mungiu-Pippidi

Cîștigă ceva buna guvernare din luptele interne din PSD?

Fiind persoana privată din România care a avut cele mai multe procese contra unor marcanți membri PSD sau afiliați de ai lor externi (de la Miron Cozma în 1993 la Rodica Stănoiu în 2004 mi-au intentat procese de calomnie, întîi în penal, pe urmă, după dezincriminare, în civil) și singura care a dat în judecată PSD în același scop (departamentul de comunicare, prin purtătorul de cuvînt, la acea vreme un partid nu putea fi chemat în instanță), am un vechi fotoliu de lojă pentru observarea reformei din acest partid. Cum firme de relații publice care lucrează pentru partide concurente și care posedă televiziuni ca proprietar organizează zilele astea zeci de talkshow-uri ca să sape o groapă între Dragnea și Tudose (dacă nu iei parte, nu e bine, dacă iei, devine și mai clar și mai penibil care e agenda), iar agenții descoperiți de prin presă (că semnează sindicaliști, consultanți politici, critici de teatru) sunt numai cu daddy în gură și misiunea de a prezenta slăbirea lui Dragnea ca mîntuirea neamului, îmi permit să întreb și eu, în offside dar clar. Cum cîștigăm noi, partidul bunei guvernări ceva din agitația asta? Și ce cîștigăm? Că am pus sute de pesediști pe liste negre din 2004 în 2016, și nu mi s-a părut în 2016 că văd mare progres, că nu se poate numi progres că marii baroni ca Hrebenciuc, care totuși mai făcea cîte ceva, cumpăra liniște de la unguri și unitate pentru frontul pro-integrare UE, au dispărut, locul lor fiind luat de baroni mai mici, care își fac vacanțele în Maldive, nu pe Coasta de Azur? Sau e progresia Mircea Geoană / Victor Ponta / Liviu Dragnea vreo linie de evoluție care mi-a scăpat mie?

Hai să ne uităm mai sistematic.

Persoana-cheie în PSD zilele astea se numește Niculae Bădălău, secretarul general, din cauza poziției sale strategice. Promovat de Dragnea, sunt șanse să îl lase la greu, majoritatea românilor, ce să mai spun de pesediști, așa ar face. Dar ne-ar ajuta pe noi asta cu ceva, e el vreun apărător al independenței justiției, etc? Vedeți o biografie făcută de România liberă, aici.

Mihai Goțiu de la USR spune că dl. Bădălău i-ar fi amenințat cu bătaia, pe el și pe Nicușor Dan. Dl. Bădălău a crescut în statură din cauza campaniei centrate pe Dragnea și a ajuns acuma jokerul partidului, el face cărțile.

Favoritul presei anti-PSD este lectorul-conferențiar ratat de la Academia SRI, premierul Tudose, care are marele avantaj că serviciile și Klaus Iohannis l-au lăsat să fie premier, deci e pe lista de persoane acceptabile. Premier din vara trecută, dl Tudose e cel care patronează peste guvernul care trimite mai mult de un milion de oameni în plus la fisc luna asta, cînd deja era coadă, ca să își achite contribuții CAS restante, și așa mai departe. Sigur, cu încă cîteva din astea (chiar nu mai trebuie mult), PSD se scufundă definitiv, deci dacă asta e misiunea încep să văd și eu de ce să-l preferăm. El e cel care guvernează direct și eficiența lui se vede, ca și impactul asupra bunei guvernări. Nu are procente de prezidențiabil, deci nici șanse să ia partidul. Atunci, de ce îl împingem? Numai și numai că îl place SRI?

Cu ce suntem cîștigați dacă Dragnea e înlocuit de unul din aceștia doi, sau cu un alt lider local ajutat de ei să iasă la vot, în genul lui Marian Oprișan? Sau cine credeți voi, partida # PSD, ciumaroșie, că o să îi ia locul? Care e partida reformistă din PSD pe care o preferați? Nu cumva, cum deja se întîmplă, singurul lucru care se dezvoltă e doar indisciplina unor baroni locali, greu de controlat chiar în timpuri bune, care au o agendă legislativă cît se poate de pe periculoasă pentru buna guvernare, care include toate pericolele de acum, dar cu plus?

Sigur, slăbirea liderului și facționalizarea partidului e un cîștig în sine pentru adversarii politici. Mai recrutează iarăși serviciile pe ăia cu dosar dacă vine vreun impas și facem un nou UNPR ca să schimbăm majoritatea fără alegeri. Am mai făcut. A fost buna guvernare avansată că am făcut majorități în 2005 cu partidul lui Voiculescu (dosarul Băneasa a fost temporar suspendat, că aveam nevoie de voturile lor), și în 2008 cu cel al lui Oprea? Cum? I-am făcut mari, ca după aceea să ne muncim, nu glumă, să îi facem mici la loc.

Evident, un cîștig a fost, și anume al celor care au guvernat cu Oprea sau Voiculescu sau la rigoare PSD (și PNL, și PDL), adică ei au avut funcții, locuri în consilii de administrație, proprietăți restituite, și tot tacîmul. De asta locurile lor pe listele negre s-au umflat de au ajuns la paritate cu PSD, și de asta a pune semnul egal între PSD și proasta guvernare e fals. Agenda #bunaguvernare si agenda #PSD, ciuma roșie nu sunt identice, chit că e în interesul celor care profită direct de pe urma slăbirii PSD să o promoveze astfel. Nu e agenda României curate, pentru că:

 • Justiția trebuie să fie apărată de toți oamenii politici, dar nu doar de cei din PSD
 • Justiția trebuie să fie independetă nu doar față de partide, ci și față de servcii secrete. Cînd mii de mandate de ascultare sunt aprobate pe bandă rulantă de judecători nu e tocmai o dovadă de independență. Vedeți aici.
 • Statul de drept înseamnă că și pușcăriașii au drepturi, nu avem de ce avansa noi ca ideologie revoluționară ideea că nu au, că deja avem cele mai mari sacțiuni la CEDO pentru cum tratăm nu doar pușcăriașii, ci și acuzații, împreună cu Rusia și Turcia conducem detașat topul condamnărilor pentru proces legal necuvenit (due process). Vedeți aici.

Deci nu România curată și-a schimbat agenda de bună guvernare, ci un grup vast de interesați electoral cu sloganul #PSD ciumaroșie vrea să ne captureze pe toți să le facem treaba lor, anume, de a cîștiga alegerile fără merit (deși ei sunt remunerați pentru asta). Dar, așa cum i-am explicat lui Adrian Năstase în 2004, agenda bunei guvernări nu e agenda anti-PSD neapărat (de multe ori este, că PSD o cere…) și cum i-am explicat lui Mihai Politeanu, zis Poli, omul la toate al Monicări Macovei (trasferat de la mine, că murea să facă politică) prin anul 2010, cînd încerca să aranjeze niște alegeri prin interiorul PDL cu mîna societății civile, nu e treaba noastră să ne băgăm în lupta dintre facțiunile unui partid. Partidele și-au creat oricum societate civilă proprie ca să traseizeze mai cu spor și nu e nevoie de noi. De noi e nevoie ca să rămînă niște parteneri critici, dar onești, la fiecare guvern ales de popor, al oricui ar fi el. Cu cît o să fim noi mai mulți, critici nu pentru că vrem scaunele lor, ci vrem să fim guvernați bine, și cu cît o să fim mai nepartizani și mai focusați (pe școala, spitalul sau locul nostru de muncă, sigur e ceva corupție pe la agențiile de publicitate cu care ar rebui să înceapă ăia din publicitate pînă să ajungă la Dragnea?), cu atît mai puțin important va fi cine guvernează, că vor fi obligați să guverneze bine.

Desigur, și cu asta închei, dacă PSD nu ar fi doar un partid corupt, ca și celelate care au fost la guvernare, ci și un partid dictatorial, ar fi obligația noastră a tuturor să ieșim în stradă să-l dăm jos indiferent că alternativa nu e clară. Dar eu care am prins un partid care a adus minerii să îmi distrugă redacția, a vrut să mă bage la închisoare de vreo două ori, a închis pe un tînăr șef la privatizare în 2001 doar pentru vina că a privatizat, de era să moară băiatul ăla (de asta sunt bune drepturile deținuților), l-au umflat pe Mugur Ciuvică cînd difuza calomnii despre Năstase pe Internet (din păcate, cînd ne-am agitat, i-au dat drumul la o soartă mai rea, aceea de vedetă TV…) nu pot să nu remarc ce extraordinar de reținuți și democratici au devenit zilele astea. În afară de cîteva amenzi, nici măcar Fiscul nu vine la televiziuni urmărite la DNA pentru șantaj, dar care vor scăpa că sprijină DNA la greu, deși sunt îngropate în datorii. Toată lumea are dreptul să înjure PSD și pe Dragnea fără nici un risc, și de asta am ajuns așa mulți, cînd eram așa puțini, și tot de asta zgîrie auzul foarte tare cînd criticii PSD de azi, unii distinși intelectuali, se compară cu disidenții dinainte de 1989 (ca Goma, Tudoran, Antonesei, Filipescu), între care nu se numărau, ba chiar cu Soljenițîn și Havel. Partidul # PSD ciumaroșie nu prea are #simțul ridicolului, și de asta preferăm pe al nostru, mai modest, #bunaguvernare.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

25 thoughts on “Cîștigă ceva buna guvernare din luptele interne din PSD?

 1. taunul77

  Niciun sef de la PSD nu a fost mai bun decat predecesorul. O oarecare aparenta in sensul asta s-a remarcat la succesiunea Mircea Geoana – Adrian Nastase. Numai pentru simplul fapt ca Prostanacul era un sef mai putin autoritar ca Arogantul. In rest, au mers din rau in mai rau. Dragnea ar merita sa piarda sefia PSD nu pentru ca Tudose sau cine il va urma va fi mai putin toxic. Ci pentru ca deja si-a probat incompetenta. A aratat ca nu stie sa conduca un partid aflat la Guvernare. Ci doar unul in campanie electorala.
  Iar Justitia nu e atat de subordonata serviciilor. Pe cat ar vrea sa lase sa se inteleaga propaganda antenisto-rtvisto-psdisto-aldeista. La care a achiesat si o parte a societatii civile ce se predinte independenta. Care ar prefera-o intoarsa sub papucul politrucilor …

  Reply
 2. Ioan Serban

  Bun: bunaguvernare nu este PSDciumarosie! Intru totul de acord! Nu prea avem alternative la conducerea politica!
  Ce este insa si mai ales IN ACEST MOMENT, care e drumul (solutia) spre buna guvernare? Ce este de facut acum?
  {Scrisese cineva ca daca ti- a luat foc casa din cauza sobelor proaste nu stai sa faci reclamatii impotriva producatorului, ci intai stingi focul… doar sensul cred ca l-am preluat cat de cat corect!)
  Ca din tot articolul se intelege sa fie lasat PSD-ul in pace sa-si duca planurile la indeplinire si ceilalti sa filozofeze asupra bunei guvernari…- amendamente pe care nu le baga nimeni in seama, manifestanti din toate domeniile caracterizati drept prosti, in afara legii , petitii pt aruncat la gunoi, etc.

  Reply
  • Dumitru

   Faptul ca utilizati expresia „ciuma rosie” va plaseaza in una din doua clase sociale : manipulatori din SRI sau fraieri care nu gandesc. Romania este tara cea mai inegalitara din Europa, si a ajuns asa in buna parte sub guvernarile PSD. Asta inseamna ca poti eventual spune ca PSD e „ciuma”, dar nu „ciuma rosie”, pentru ca evident PSD nu e nici socialist, nici comunist. Bun, poate cate un spin doctor isi poate permite in vreun context bine ales sa deformeze realitatea, din cand in cand, producand un zambet cititorului avizat. Insa cand toti fraierii spun aceeasi stupiditate pe toate forumurile, devine obositor.

   Reply
   • Ioan Serban

    Sa fiu mai explicit: sa insisti doar ca „PSD e ciuma rosie” nu inseamna ca ai obtinut buna guvernare. Daca citeati si ce am scris in continuare tocmai aceasta solicitam: sa gasim ce e buna guvernare si ce ar trebui sa facem acum , in timp util sa nu o luam razna ci sa ne apropiem de ” buna guvernare”. Cumbuna guvernare nu e nici „TFL, fraieri, manipulati”….Scuze ca n-am fost destul de explicit!

    Reply
 3. Damian

  @Ioan Serban. Pai am auzit-o la TV, foarte clar, sa puna mana opozitia sa mai castige niste alegeri, cum a fost in 2014 turul doi. Ce zice Alina e ca pur si simplu buna guvernare cand PSD castiga doua alegeri la rand cu majoritate serioasa nu se poate. Acuma, cine sa le castige, pai nu avem pe Iohannis si USR, sprijiniti si de Alina din greu cand nu erau la putere, si votati de noi in masa, pai lor sa le cerem sa faca ceva, societatea civila face ce poate, inclusiv sa iasa la demonstratii uneori inutile sau convocate nu se stie de cine…e nevoie de ALTERNATIVA, altfel degeaba ne agitam… alina are dreptate, nici o tara nu a ajuns la buna guvernare contra majoritatii ei parlamentare…

  Reply
 4. Lucian

  Daca PSD nu va fi lasat sa guverneze desi avea un program foarte ambitios va mai castiga o data alegerile pt ca procentul urias de indecisi care nu au votat plus electoratul propriuva sanctiona opozitia la vot pt acest lucru.PSD trebue lasat sa se scufunde sub povara neindepliniri promisiunilor sau sa continue inca un mandat daca se dovedesc capabilisa creasca nivelulde trai al populatiei si al societati romanesti in general.Opozitia trebue sa astepte si sa contabilizeze eventualele abuzuri si ilegalitatiale puteri ca munitie pt viitoarea campanie electorala,,nimic mai mult.

  Reply
 5. laur22

  The goons

  Shi cine e #bunaguevernare ?

  Cine explica de ce a crescut PIB-ul Romaniei de 8 ori in ultimul sfert de secol ?
  Cine explica de ce a crescut procentual Romania mai mult decat Bulgaria, Ungaria ori Polonia ?
  Cine explica multzumitor prezentul ca sa il credem, ca poate eventula antcipa shi deci determina viitorul ?

  Bla, bla, bla.
  Pe vremuri #BunaGuvernare voia sa fie #RomaniaCurata da uite ca de cand acesta s-a manjit cu USR …… nasol.

  Altfel shi arbitru shi jucator nu prea se poate.
  Inainte de a te accepta ca arbitru noi jucatorii trebuei sa te credem ca nu doresti victoria uneia sau a alteia dintre echipe. Ca fost jucator la Steaua potzi oare tu sa fii abritru credibile la meciurile Stelei ?
  Nu zic da spun.
  Shi daca ai avea din greseala dreptate (shi nu cred ca ai, da asta e irelevant acuma) cin’ sa te creada ?
  Shii poate ca tu nu itzi doresti acu victoria USR-ului dar ca sa ii arbitrezi meciul acestuia cu PSD-ul …. ar trebui ca acesta sa mai shi lase.
  Shi de ce ar face-o cand e asha de usor sa te atace ad-hominem cu
  „„”””coană cu fular la gât””” lasă manipularea şi spune concret soluția minune ”
  ori sa vina niste dementzi cu spume „solutzii” de genul „desfintarea partidelor Socialiste Europene”.

  Hmmm n-ar fi rau sa fie bine da ….. bine numai pentru noi pare sa fie lozinca minoritatzii zgomotoase shi agitate din Romanai de azi.

  PS de ce crezi ca agitatzii propagandisti „cu daddy in gura” au in cap vre-un master plan ?
  De ce crezi ca sunt shi atceva decat ceea ce vezi shi constatzi ca sunt.
  In hockey-ul american pozitzia asta se numea „enforcer” shi exact asta sunt shi ei in meciul politic din Ro niste enforceri care nu ar avea ce cauta pe gheatza dar care azi aci acu in politica non-PSD din Ro au ajuns sa formeze aproape intrega echipa (cu mici excepztii).
  Iar o echipa de hockey formata numai din enforceri ucide nu doar echipa adversa ci si frumusetzea jocului shi sensul competitziei sportive.
  Shi apoi va intrebatzi voi acesti arbitri jucatori de ce nu mai vine lumea la patinoar ca sa va aplaude echipa de enforceri iar astia care inca mai vin sunt in majoritatea lor niste huligani sadea shi nu niste estetzi ai patinei .
  Hmmmmm.
  Intrucat in Ro, hockey-ul lui Tziriac (la origini jucator de hockey) nu prea are spectatori ca sa intzlegezti ce vreau sa zic cu acesta metafora sportiva va invit sa vedetzi filmul The Goon.

  Reply
  • Dumitru

   Pai USR a fost OK intr-o vreme, inainte sa puna mana pe el securistii. A fost chiar o vreme cand Gotiu se ocupa aproape exclusiv de ecologie.

   Reply
 6. mircea

  se lupta un Bou de Teleorman cu un Bivol de Braila,amandoi lipsiti de educatie,cultura si diplomatie,oare in PSD nu mai este nici un TAUR???au ramas numai castratii,frustatii si infiltratii complexati care sunt intaratati de slugoiu Coidrin.BIVOLULU S-A PUS PA IZGONIT VACILE LAPTOASE DIN TURMA,de Bivolul este la fel ca si Katarul de Sibiu,nu e bun da nimic.

  Reply
 7. Nelu Stiuca

  Buna GUVERNARE dupa 1989 n-a fost niciodata in Ro si nici nu va fi pana nu se vor solutiona dosarele; LOVITURII DE STAT, MINERIADELOR SI A PRIVATIZARILOR FRAUDULOASE.

  Reply
 8. dorin valeriu

  In mare da, aveti dreptate. Cred totusi ca o „alternanta la guvernare” ca sa zic asa, chiar daca e vorba de acelasi partid, e un lucru bun, impiedica instalarea tiraniei, pune oamenii pe ganduri, se dumiresc ca nu sunt batuti in cuie, pot fi criticati si chiar schimbati !
  Pastrand proportiile (si imprejurarile) fara succesiunea rapida Andropov-Cernenco ar fi putut oare Gorbaciov demola regimul bolsevic ?

  Reply
 9. CMC

  In mod extrem de ciudat, orice referire la plagiatele lui Ponta si Tudose au disparut din spatiul public.
  Pentru ca au inteles sa faca ce vrea statul paralel?

  Reply
 10. Arpad

  Va urmaresc cu placere doamna si cred ca sunteti un om bun in ceea ce faceti. Insa eu voi vota in continuare cu PSD avand in vedere amintirile triste din perioada cand au fost la guvernare incapabilii de ‘dreapta’. Nu coruptia ma deranjeaza ci oamenii incompetenti. O zi buna!

  Reply
 11. Dan Plesoianu

  Da, si este foarte grav: SRI a devenit stat in stat. Si nici macar nu stie ce vrea, decit, poate, sa fie un USL in obscuritate: il urim pe Dragnea, dar il iubim pe Tudose… Da’ poate iubim si USR ? In orice caz, trebuie sa le dirijam vietile la toti, pentru ca ei nu sint in stare sa si le traiasca ca lumea… SRI a ajuns sa fie in toate: in cele ce sint, si in cele ce mine vor ride la soare. Ne ghideaza atit viata politica, cit si cea economica, ba chair pe cea guvernamentala per total (ce credeti ca este Sanador ?! sau Lucan ?!). Si are nu numai consultanti politici (unii foarte buni, dar pe care I-a pervertit, si spre rusinea lor au devenit Quintusi, Campeni, Lazaresti), dar si ONGuri, si moderatori la reviste (online sau altfel), si diasporeni, etc.
  Oricum ar fi, cu Secu-SRI in frunte, Romania a ajuns in treizeci de ani acolo de unde a plecat: ultimul loc in Europa la mai toate alea (mai putin la emigrare, unde sintem pe locul intii), cu foarte mici sanse de a avea parte de un reviriment in viitorul apropiat, ba chiar din contra…
  Putem deci sa ne intrebam, pe buna dreptate: este SRI patriotic si in retorica si in fapte, sau numai in retorica ? Cine le-a dat dreptul de a conduce tara din umbra, cum vrea muschii lor platiti cu tot felul de sporuri, pensii si spitale ?

  Reply
 12. Dan Plesoianu

  (cont.) Evident, cind spunem SRI ne referim de fapt la binomul SRI-SIE. Si am uitat sa mentionez imixtiunea directa in justitie, la nivel de procurori si judecatori (caz personal). Toate anchetele procurorilor (inclusiv DNA, in cazul meu) sint dirijate, falsificate, deturnate, si deciziile judecatoresti la fel ! Si atunci, cum luptam cu coruptia, cind chiar dinsii o coordoneaza ?!

  Reply
  • Dumitru

   Nu, eu cand spun SRI, vorbesc despre binomul SRI-DNA la care sunt afiliati multi judecatori, procurori, politicieni, etc. si care in plus are relatii externe proprii. Altfel cum sa-ti explici reactiile unor politicieni germani, olandezi, etc. ?

   Reply
 13. Mario Demetrovici

  Problema e mult mai profunda decat „teoria” convenabila multora, ce castigam prin schimbarea lui tanda cu manda.Am vazut ce s-a intamplat prin schimbarea lui Ceausescu cu ILIESCU, echipa lui Ceausescu a ramas cu Iliescu si tot asa. Cel mai grav in Romania e , ca NU RASPUNDE NIMENI ( de la vladica la opinca si invers)pt. ce face sau nu face la locul de munca ales sau numit.Seful nu raspunde pentru echipa din subordine si echipa din subordine nu raspunde, ca nici seful nu raspunde.Se mai pune intrebarea – sa -si dea demisia X sau Y pentru una sau alta.? GRESIT!Intr-o tara civilizata fiecare raspunde drastic, daca ceva merge gresit si din DECENTA, ONOARE,DEMNITATE isi da singur DEMISIA in secunda urmatoare pentru motivul ca NU A FOST IN STARE sa-si creeze o echipa PROFESIONISTA/COMPETENTA, care in primul rand stie sa PREVINA derapaje si o functionare DEFICITARA. In Romania daca un inalt functionar este demis sau fortat sa-si dea demisia in urma unui scandal sau functionare DEFICITARA a institutiei cu consecinte grave, NU RASPUNDE DE LOC, ba dimpotriva, este numit la alta institutie in alta functie bine platita, in loc sa dispara din viata publica. Problema nr. 2 foarte grava e ca in functiile de conducere ale institutiilor se pun indivizi dupa un singur criteriu-loialitatea fata de sef iar competenta ramane undeva doar pe hartie.Punctul 3 foarte grav e, ca in ziua de azi nu mai exista notiunea de A SERVI INSTITUTIA, TARA, NATIUNEA,POPORULsi interesul personal ramane pe planul 3-4.Toti cei alesi sau numiti in functii importante se afla acolo pentru A SERVI si nu a fi serviti in interesul lor personal! In loc sa fim condusi cu ONOARE, DEMNITATE si DECENTA suntem condusi cu AROGANTA,IGNORANTA.DIALOGUL din democratie a fost inlocuit cu MONOLOGUL si INFORMAREA cat mai succinta se de ascultat nu te mai asculta nimeni,cu exceptia situatiei in care cel care asculta intrevede o posibilitate de avansare si castig material.FALSA TEORIE – cine nu a votat sa inghita si sa astepte 4 ani e TOTAL GRESITA-in 4 ani cei”alesi”sa serveasca, fac o prapastie imensa intre alesi si alegatori iar pete 4 ani tot ei „sunt alesi si-si vad de interesele personale”! Alegatorii TREBUIE sa aibe parghii de monitorizare si control in cei 4 ani, sa poata PREVENI derapajele si sa poata indeparta pe „alesii” care deviaza de la decenta SERVIRE a alesilor .Democratia functioneaza doar in cazul in care institutiile statului sunt conduse de oameni COMPETENTI, MORALI,DECENTI , cu ONOARE si care sunt CONSTIENTI de notiunea de A SERVI TARA, NATIUNEA,fara interes personal si daca chiar trebuie sa fie interes personal, acela sa fie bunastarea natiunii! Un partid e ales sa guverneze in interes national si nu in interesul membrilor sai, iar daca nu e in stare TREBUIE sa existe parghii de indepartare.

  Reply
 14. Laura G

  De 3 ani incoace, Autoritatea Electorala Permanenta publica lunar numarul de alegatori din fiecare localitate, precum si din strainatate, pe tari de domiciliu. Foarte Bine !

  In acelasi timp, in lista cu alegatorii domiciliati in strainatate, de 3 ani incoace AEP-ul tot gaseste alegatori domiciliati in Zona Neutra Arabia Saudita Irak (care nu mai exista din 1979) – 12 alegatori, Teritoriile Franceze Antartice – 12 alegatori, Insulele Minore si Indepartate ale Statelor Unite (nepopulate de felul lor) – 104 alegatori, fosta Cehoslovacie, 104 alegatori.

  Intrebarea mea este, cine poate rezolva aceasta problema destul de simpla de buna guvernare (si anume, compltarea corecta a unui tabel in Excel ?). Dl Dragnea ? Dl Tudose ? Dl Iohannis ? Dl Ciolos ? Dna Firea ? USR-ul ? Dl Ponta ? Dl Orban ? SRI-ul ? DNA-ul ? Binomul sau Trinomul ? Curtea Constitutionala ? Dl Ion Luca Caragiale ? …

  Reply
 15. CMC

  Cu serviciile implicate in toate zonele politice si nepolitice, cum de Romania este vazuta ca atat de corupta in lume?

  Reply
 16. gabriel radeanu

  Ceea ce se intampla in societatea romaneasca de la „Colectiv” incoace ,este un fel de exorcizare,o purificare fortata a constiintelor individuale, prin exteriorizarea tuturor eventualelor contributii personale la situatia pacatoasa in care se afla tara noastra ,posibila prin demonizarea componentei politice a societatii romanesti.Din punctul meu de vedere,avem de-a face cu algoritmul decembrie 89,deoarece din ratiuni pe care nu o sa le inteleg niciodata ,a fost posibila o guvernare tehnocratica aparuta de nicaieri,precedent care, va garantez, va afecta toate formulele guvernamentale din urmatoarea decada.”Noua Revolutie”se va domoli probabil,cand va fi decapitat”noul Ceausescu”,si va urma din nou o perioada tulbure de redistribuire a influentelor sau ce naiba s-o fi intamplat la finalul secolului trecut in Romania.Asistam din nou la un „moment zero” al democratiei romanesti,situatie stupida si deplorabila,pentru ca au trecut 28 de ani in care,nu am inteles nimic…absolut nimic!

  Reply
  • Dumitru

   Exorcizare, poate, ca in filmul „Dupa dealuri”, cand pacientul n-are nimic si moare din cauza exorcizarii. Purificare, poate, ca in rebeliunea legionara, cand niste TFL-isti de prin anii ’40 au comis niste crime abominabile lasandu-se manipulati de niste ideologi fascisti.

   Reply
 17. Catalin Toma

  Ca de obicei, agenda publica a fost scrisa de catre PSD prin scoaterea in piata a unui asa zis conflict intern. Reactiile opozitiei? Inexistente. Nuse va intampla nimic notabil pentru cetatean ci doar o reasezare a pompelor prin care e drenat banul public.

  Reply
 18. CMC

  Nu e ciudat cum de in toate mizeriile politicii de varf, mai ales la nivel guvernamental, avem implicati absolventi/doctori ai Academiei de Informatii?
  Un chestor de politie a fost presat sa isi schimbe acceptul scris de a ocupa functia de sef IGPR si – oare – serviciile nu stiu nimic despre aceste presiuni? Sa fie tot Coldea la butoane? Oare din Seychelles?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *