Alina Mungiu-Pippidi

Cine întreține haosul? Un pic de ordine

România progresează. Cererea pentru bună guvernare nu a fost niciodată mai mare – 14.000 de persoane în medie descarcă lunar plângerea adresată DNA de pe romaniacurata.ro, pe lângă cei care folosesc caseta directă de dialog cu DNA. Asta înseamnă circa două sute de mii de persoane pe an care iau cea mai radicală cale de a schimba o situație – denunțul la DNA. De asta avem atâtea cazuri de corupție noi – pentru că omul de afaceri care punea capul în piept și dădea ce i se cerea nu mai dă. Majoritatea cestor cazuri arată corupția tipică a democrațiilor tinere, cea în care cine are autoritate, fie și un dram din ea, stoarce pe cine nu are. A discuta în situația asta despre omul de afaceri (sau proprietarul care vrea să își recupereze imobilul) ca fiind corupător iar de cel politic sau de birocrat ca fiind victima sa e ridicol – nu așa merge treaba. Firmele astea există pentru că așa le-a creat politica primilor 26 de ani de tranziție. Uitați-vă în IT – firmele favorite sunt una Secu (cea mai veche), una de dreapta și una de stânga. În mod evident, de la cine dădea banii emana și firma favorită care îi culegea. Dar acum aranjamentele astea sunt depășite – DNA funcționează, la fel și curțile penale, iar numărul denunțătorilor a crescut exponențial, semn că nu mai merge. Pentru prima dată am cifre semnificative național și european care arată că România progresează în lupta contra corupției – stați cu ochii pe romaniacurata.ro și le vom arăta joi, în prezența premierului Dacian Cioloș. Meritul e al guvernului precedent și al DNA, pentru că progresul care se vede e din 2013 încoace, în rest între 2007 și 2012 (sub PNL și PDL, sadly) țara a bătut pasul pe loc. Mare parte din progres vine din simplificarea fiscală, digitalizare și arestări. Stagnarea e alimentată de o politică de investiții concepută pentru spoliere, în care nu doar că dăm bani la firme favorite să facă lucruri care nu erau priorități (anvelopat blocuri, arene naționale, etc.), dar forțăm să li se dea banii atunci când ei nu livrează sau livrează la proastă calitate. De asta vezi pe cifrele OECD că România a risipit zece ani cheltuind cel mai mult proporțional pe infrastructura terestră din Europa cu rezultatele cele mai proaste, în vreme ce Bulgaria pentru aceleași rezultate nu a cheltuit mai nimic. Anii electorali sunt cei mai problematici. În 2009, de exemplu, România a cheltuit peste 3 miliarde de euro fără a putea arăta realizări de valoarea asta, ceea ce e într-un singur an (de europarlamentare și prezidențiale) mai mult decât costul corupției conservator estimate de Curtea de Conturi pe mai mulți ani (2,3 miliarde). Anul următor românii au plătit corupția electorală cu 25 la sută din salariul tăiat, iar autorii acestor isprăvi, de genul președintelui Băsescu, ne țin și azi conferințe la TV despre meritele lor istorice în ce privește buna guvernare.

Dacă încă ne împotmolim, este că progresul nostru nu prea are lideri, cu excepția unor magistrați, ziariști și activiști civici, oameni ca polițistul Godină de ultimă generație. Niciun om politic nu ajută, dimpotrivă. Presa e în mare parte coruptă și corupții cumpără ziariști ca și profesori universitari și împroașcă de pe toate canalele. Mai ales confuzia semănată e ceva teribil. Tactica din zilele astea pare să fie ”zăpăciți-i la maxim”. Antreprenorii spolierii statului nu stau degeaba, ei sunt activi și își împing înainte proiectele în ciuda represiunii fără precedent. Și de asta trebuie explicat clar ce e normal și ce e patologic și bătut rău la fund pe ăia care le încurcă și le încâlcesc, pentru că se pun în calea acestui efort fără precedent de clarificare. Câteva exemple.

Nu e normal ca practicarea presei de șantaj, astfel condamnată în mai mult de un proces, să fie considerată libertate de exprimare. Dacă punem semnul egal între kompromat (scriu rău despre cineva ca să mă plătească să tac, cum a făcut Antena 3 cu RCS, și cum fac mulți ziariști) și presă liberă e ca și cum legalizăm crima. E cu atât mai bizar cu cât păcatul revine lui Klaus Iohannis, care în toamna lui 2014 era el însuși victima lui Codruț Sereș, chiar șeful secției de șantaj din trustul Voiculescu (condamnat între timp), și care susținea în mod mincinos că Iohannis ar fi fost la o anumită întâlnire la GRIVCO. Noroc cu Băsescu care a scăpat vorba că nu a fost. Te întrebi, dacă Iohannis a încercat pe pielea lui asta, de ce s-a pronunțat cum a făcut-o săptămâna trecută? Chiar dacă ești pilotat prost de consilieri securiști și corupți, trebuie să ai cea mai neagră zi a discernământului ca să faci așa ceva, când ți s-a întâmplat chiar ție. Fapt e, încheiere neagră cu președintele declarat pierdut de majoritatea comunității civice și rămas cu pensionarii dependenți care îl regretă și azi pe Ceaușescu prin sondaje.

Nu e normal ca judecătorii care au condamnat corupți să fie târâți prin praf în presa acestora, cum e cazul Cameliei Bogdan. Nu există niciun fel de conflict de interese legal definit în situația ei, dovadă și opinia ANI. Că d-na Bogdan instruiește în materie de anticorupție pe oamenii care lucrează în fonduri europene nu are de ce influența judecata ei, sau putem considera că judecătorii nu pot deloc judeca în cazuri în care statul a fost furat, că e statul care le plătește salariul și deci nu pot fi neutri. Mai rămâne atunci să propună careva să judecăm cazurile de corupție în alte țări. CSM, și noi toți, trebuie să apărăm pe magistrații care judecă aceste cazuri. Nu sunt contra controlului judiciar, dar el trebuie făcut înainte. Atunci când un procuror sau un judecător primește un caz de mare profil de corupție el trebuie căutat la sânge, nu cum s-a făcut cu d-nul Eva. Odată însă ce nu s-a găsit nimic, ceea ce e cazul d-nei Bogdan, unde nu e conflict de interese conform ANI, atunci gata, amenzi CNA să închidem pe ăia care atacă statul de drept, că și acesta are nevoie de apărare. Altfel judecătorii vor fi intimidați.

Nu e normal ca PSD, ca partid de stânga, să fie de fapt partidul care apără pe față spolierea organizată, atacul la statul de drept și șantajul, care sfidează incompatibilitățile legale și amenință guvernul tehnocrat la a cărei numire a contribuit singur, doar pentru că face ceea ce trebuie să facă un guvern tehnocrat, protejează bugetul. Dacă PSD chiar ține la săraci, să realizeze o dată că săracii au cel mai mult de pierdut de pe urma corupției. Proiecția lor bugetară ideală e una în care companiile de stat sunt deasupra legii și nu plătesc asigurare de sănătate, firmele favorite fură pe capete, iar săracilor le mai dăm și niște bani în plus știind că la sănătate e cam gol, ca să își cumpere singuri medicamente. Vă rog invitați-mă odată la discuția aia cu social democrația de viitor să vă explic că măcar una din aceste trei categorii de cheltuieli trebuie să dispară. Alegeți voi care, dar puțină aritmetică, please, toate trei sunt imposibile și așa o țineți de 25 de ani.

Nu e normal ca PNL să traverseze criza de autoritate și competență actuală. Chiar dacă înlocuirea lui Bușoi cu Orban e un pas bun, partidul nu are lider, sau nu ar împinge fiecare ce îl taie capul. Nu are de ce Eugen Nicolăescu, care are o mare răspundere în distrugerea Institutului Cantacuzino să mai propună vreun proiect de reorganizat sănătatea, nu are de ce Andreea Vass să ne mai facă o instituție paralelă cu Consiliul Fiscal, nu are de ce Zamfir ăsta, a cărui familie înțeleg că ar avea datorii la bănci să promoveze o lege care în Germania nu ar avea nici o șansă, mâine se mai întoarce și Cristi Vlădescu, îndrumătorul talentatului Bușoi cu un proiect de asigurări și tot așa. PNL trebuie să se despartă de oamenii percepuți în comunitățile profesionale din România ca fiind responsabili de eșecurile din trecut sau agenții unor interese de grup. Se zice că sunt pierduți din cauză că le-a furat Ponta Codul Fiscal și i-a lăsat fără obiectul muncii. Aiurea: câte legi nu sunt necesare la noi doar pentru a electroniza plățile și a formaliza economia (în sens bun), toate legi liberale, principiile sunt trecute în programul de partid, dar nu stă nimeni chiar să lucreze la lucrurile astea, în mod organizat, nu fiecare să scrie legi pentru el însuși sau pentru cine dă mai mult. Eu nu mai votez un partid alternativ care nu are un pachet legislativ, începând cu bugetul și un plan prioritizat de investiții,

În sfârșit, nu e normal ca mafia din Educație să se recicleze cu fiecare regim, inclusiv cu tehnocrații, și de asta lupta contra ei trebuie să fie mai puțin instituțională, cu ARACIS, CNR, CNACTDU sau alte instituții de rușine care au permis dizolvarea totală a standardelor universitare, ci persoană cu persoană, cu averile și conflictele ei de interese. De asta vă invit pe toți să deveniți contributori la Coaliția pentru Universități Curate și să începem de jos în sus o Agenție de Integritate pentru Educație, de la postarea pe ușă a bugetului școlilor la raportarea Jeepurilor negre din educație și salariilor de peste zece ori mai mari ale rectorilor față de tinerii asistenți. Declar raportarea deschisă aici (la adresa educatie@romaniacurata.ro). Trimiteți documente, fotografii, scaări, emailuri, orice este compromițător pentru corupții din educație și grăitor în sine, ca un stat de plată, de exemplu, și îl voi publica păstrând anonimatul cui l-a trimis.

În sfârșit, lipsa de curaj a lui Adrian Curaj devine o problemă. O sută și optzeci de mii de copii tocmai au primit subiectul la simularea de evaluare națională să spună ce anume face o poezie de Ion Pillat pastel (sarcină tradusă de  mine în limba română) pe lângă obișnuitele sarcini de mare semnificație comunicațională cu ce vrea să spună virgula din ”O, vârf de deal!”, ce măsură are primul vers, și ”zona în care este bine reprezentat sedimentarul domeniului getic”. Să spună cineva ce semnificație are virgula din exclamația mea ”O, mafie a subiectelor de limba română!” și dacă asemenea subiecte nu sunt probe suficiente ca să zboare afară Mirescul și tot neamul lui cel adormit (dar care prosperă cât timp copiii nu mai au unde învăța limba română). Nu e normal ca reformiștii să fie minoritatea îngropată din comisia de curriculum făcută de noul ministru, și rectorii care în campania electorală îl pupau în dos pe Ponta, iar azi nu găsesc nimic de spus despre lucrările pușcăriașilor să fie cei care decid cum vom curăța educația.

Pentru că de ei trebuie să o curățăm, și cine nu pune umărul e cu ei.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

15 thoughts on “Cine întreține haosul? Un pic de ordine

 1. tranzitia

  Ne facem praf si pulbere copiii prin programa scolara super incarcata, super sofisticata si super inutila.
  Din cauza acestei programe scolare avem o mare parte din copii care renunta in totalitate sa mai invete ceva la scoala.
  Clasa 0 s-a transformat in clasa intai iar materia de clasa a doua este dementa pur si simplu, se ajunge ca in clasa a cincea cei mai multi copii sa dezvolte probleme psihice GRAVE din cauza materiei si volumului de implementare acesteia la care nu mai fac fata.

  Reply
  • M. B.

   Un nepot ajuns de la tara la oras in clasa a noua a ramas repetent la cateva materii si am inceput s-o ajut. Atunci am vazut pe viu cele afirmate de Dl. academician Solomon Marcus, precum ca elevul are doi dusmani: cartea si profesorul, in acest caz am vazut mai mult cartea. Cand l-am intrebat daca a citit materia si din carte, am primit un raspuns scurt si clar: Profesorul ne-a spus sa nu o folosim. Cea de matematica/geometrie incepe cu teoria vectorilor, cu niste definitii abstracte, insuficient sau prost explicate, si cu niste exemple super complicate si neinteligibile. La acest capitol m-am dat batut imediat. Dupa aceea au urmat cateva teoreme simple (thales, etc.), a caror explicatie era amestecata si complicata fara sens cu notiuni de vector, si a caror demonstratie continea referinte circulare, care conform materiei curente din disciplina de logica nu sunt corecte. La logica se invata tot din caiet. Profesorul de fapt dicteaza materia, care dupa mine nu prea e logic, pentru ca dupa atata dictare cind mai e loc de explicatii. Probabil nu are bani de xerox. In rest materia din caiet a fost in regula, asa ca dupa o scurta discutie am reusit sa clarificam cateva notiuni elementare.

   Asa ca foarte simplu, s-ar impune:

   1. Indepartarea definitiva din invatamant a tuturor autorilor cartilor scrise aiurea si a profesorilor care au debitat subiectele aberante de examene in ultimii ani. Definitiva si totala pentru ca nu putem lasa asfel de oameni sa ne chinuie copiii la catedra sa sa fie responsabili de orice in sistemul de invatamant. Daca se considera asa de destepti de vor sa educe musai tot poporul, sa se apuce de cercetare, poate descopera ceva.

   2. Declararea tuturor cartilor existente optionale, adica le cumpara/comanda numai cine le vrea,

   3. Adunarea celor mai complet, mai bine si mai frumos scrise caiete (si materiale locale folosite in loc de carte) din tara prin concurs, si distributia celui mai bun pe post de manual pana se vor scrie altele in loc. Plata drepturilor de autor catre profesorul care l-a dictat (sau conceput/distribuit), si un premiu pentru copiii care au avut cele mai bune 50-100 de caiete/materie.

   Reply
 2. Adrian

  Chestia cu vârful de deal e explicabilă așa: dealul are culme, sau culmi, cel mult ; muntele are vârf sau vârfuri. Deci e vorba de o sudalmă de tip probabil romanic care nu prea s-a păstrat pe aceste meleaguri , dar care rezistă bine-merci în Franța, de pildă. (e.g. «nom d’ un chien»). E drept că n-am văzut baremul :) Da’ știm că pentru orice rezlovări corecte se acordă punctaj maxim , voyons.

  Reply
 3. Raluca Popescu

  Stimata Doamna,
  Referitor la articolul dumneavoastra, ca parinte al unui copil care tocmai a sustinut aceste zile simularile in evaluarea nationala clasa a VIII-a , as dori sa aflu opinia membrilor Comisiei Nationale de elaborare a subiectelor care este diferenta intre subiectele primate la Limba Romana in 22.02.16 de catre elevii claselor a VIII a si subiectele la simulare Bacalaureat din anul 2013 primite de catre elevii claselor a XII -a .
  Poezii similare , pasteluri ale poetului Ion Pillat apar in cele 2 testari , iar primele cerinte sunt identice: sa gasim sinonime contextuale, sa explicam rolul virgulei care apare intr-o constructive similara in vocativ in ambele testari etc. ( http://variante-mate.ro/descarcari0731/bac_rom_sub.pdf )
  Oare in opinia acestor profesori, nu exista nici o diferenta intre capacitatea de analiza a unui copil de 13-14 ani si a unui adolescent de 18 ani ?

  Va rog sa fiti vocea noastra , a parintilor acestor copii !
  Cu deosebit respect,
  Raluca Popescu

  Reply
 4. Daniel

  Nu voi intelege niciodata chestia cu „intimidarea judecatorilor”.Pai atunci sa isi schimbe meseria.Credeti ca medicii,chirurgic sau neurochirurgi sint intimidati cind dau peste un caz foarte grav?!Il lasa pe blonav pe targa si ies sa strige ca „Vai ,m-a intimidate tumora bolnavului!!!”?! Cred ca ar trebui sa nu mai invocati asemenea cauza.Sa isi faca meseria CORECT si atit!

  Reply
 5. Moisi Petruta

  Am fost profesor la ciclul liceal timp de 27 de ani; acum ma declar neputincioasa de a-mi mentine nepotul de clasa a VI-a pe o linie normala, realista, compatibila cu varsta lui/lor. Pana a incepe clasa ) sunt niste copii normali, creative, jucausi, interesati de carti si dornici sa invete sa citeasca; de indata ce termina clasa I-a, in vacante, nu mai vor sa citeasca, lecturile date le depasec puterea de intelegere, nu mai spun de vocabulary> Eu acest lucru l-am constatat si ma ingrijoreaza faptul ca se continua degradarea invatamantului cu fiecare ministru in functie, fie el si technocrat, sau mai ales technocrat!

  Copiii nostrii Nu au timp sa se plimbe, sa cunoasca zona (oras, sat) in care s-au nascut, iar despre cunoasterea tgeografiei si istoriei locului ce sa mai vorbim! Sunt intru totul de accord cu cele afirmate de doamna Alina-Mungiu Pippidi si regret ca nu pot fi maine in sala pentru a vedea reactia oficialilor la auzul raportului.

  Reply
 6. Ionut

  As dori sa adaug aici si salariile unora din cercetare. Exista o practica tot mai frecventa pentru cei care sunt pe lista de personal a mai multor proiecte de a-si acorda mai multe salarii simultan. In mod normal un participant la mai multe proiecte trebuie sa isi declare contributia la aceste proiecte in procente dintr-o norma intreaga, astfel incat toata contributiile sa dea 100%. Dar, in special cei care ajung directori la mai multe proiecte, se regasesc pe listele de personal cu contributii cumulate de mult peste 100%. Asa se ajunge ca unii privilegiati de prin institute sa aiba salarii de 5-10 mii de euro, in timp ce nu sunt bani suficienti pentru a se executa acele proiecte, sau pentru a trimite tineri cercetatori la scoli de vara sau conferinte. Asta este o practica extrem de daunatoare atat pentru calitatea executiei acestor proiecte (nimeni nu poate lucra cat 5 oameni) dar si pentru mediul de lucru dintr-o insitutie de cercetare care devine foarte discriminativ. In plus, practicile astea sunt adesea asociate cu competitii de proiecte foarte dubioase (e.g. vezi competitiile organizate de ROSA cu bani de la agentia spatiala europeana).

  Reply
 7. sdf

  O firma trebuie sa faca autobuze, dar nu are nici o intentie, intrucat ea isi scoate banii din subventii si din faptul ca, la declararea falimentului, va putea vinde terenul luat abuziv. Si atunci creeaza mici evenimente: -deci pentru autobuz sunt foarte importante farurile. da? Nu avem faruri. Vom cauta, dar mai incolo, acum trebuia sa ne instalam. -V-ati instalat? -Nu, ca nu avem bani sa platim software-ul, ati vazut ce pedepse se iau pentru asta. -Nu-i nimic, pentru voi e gratis; speram ca in sase luni sa incepeti productia. -Nu putem, ca nu avem muncitori calificati; astia vechi au fost o dezamagire si asteptam urmatoarea serie de absolventi. – Dar acum? Ati angajat doar tineri, majoritatea fete. -Acum trebuie sa strangem plastic pentru faruri, noi suntem extrem de grijulii cu natura. Asa ca urmatorul an vom fi foarte ocupati, caci avem deja 14.000 raspunsuri de la doritorii sa stranga bidoane de plastic pentru noi, ceea ce e entuziasmant, practic Romania s-a schimbat, nu ne mai monitorizati, nemernicilor!!! _Si apoi? -Apoi vom cauta vreun an un producator de mase plastice care sa preia ambalajele, dar nu cred ca vom gasi. Asa cam vom construi in viitor propria fabrica, insa nu avem bani. Mai intrebati-ne peste vreo cinci ani, cand expira contractul si putem vinde terenul, atunci vom avea de raportat atatea lucruri minunate care s-au intamplat intre timp in fabrica noastra Romania…

  Reply
 8. AlinaP

  Articolul pune in evidenta aspecte importante din situatia haotica prezenta in societatea romaneasca. Cel putin pana acum, singurul merit in lupta impotriva coruptiei de orice fel esta al DNA -lui. A fost nevoie de timp pentru ca DNA sa castige suportul si autoritatea de care a avut nevoie pentru a-si indeplini cu succes misiunea.
  Sunt anumite aspecte in articol care sunt confuze pentru mine. Referitor la progresul realizat in lupta anticoruptie, mentionati ca „Meritul e al guvernului precedent și al DNA” – va referiti cumva la guvernul Ponta ca luptand impotriva coruptiei?
  Ce a avut presedintele Basescu cu taierea salariului cu 25% ca parte din coruptia electorala? Nu a fost treaba guvenului si a parlamantului sa taie salariile? Ar fi mult mai util sa enumaram succesele realizate in presedentia Basescu – si sunt destule – decat sa continuam cu atmosfera anti-Basescu la nesfarsit, intretinand ura care nu-si mai are sens.
  In ceia ce priveste presedintele Johanis, discernamantul sau in decizii trebuie sa depaseasca cu mult sfaturile consilierilor precum si experienta personala. El ar trebui sa serveasca interesele poporului care l-a ales indiferent de experientele personale – pozitive sau negative. Daca ar fi altfel, faptul ca presedintele a pierdul o casa din cele 6 prin hotarare judecatoreasca il poate mobiliza impotriva justitiei – ceia ce s-a si intamplat de fapt – dovada ca acest presedinte nu corespunde functiei pe care o detine.
  Nu e normal ca partidele, parlamentul pana si presedintele sa fie impotriva statului de drept asa cum e situatia prezenta in Romania.
  As mai adauga la lista dumneavoastra comprehensiva ca nu e normal sa ai un avocat al poporului care e impotriva poporului.
  In final, intrebarea cheie, e ce putem face sa iesim din acest haos care a cuprins toata administratia tarii. Unde e capul firului de la care sa pornim actiunea de curatire a acestei coruptii masive?

  Reply
 9. Adrian

  Admirabilă declarația dumneavoastră în direct la o televiziune că ar trebui evidențiate interesele participanților la o emisiune. Concomitent, alte televiziuni (între care un post al telev naționale) dădeau la greu emisiuni electorale (nedeclarate, evident) . Probabil chestia ține deja de consiliul concurenței, consumatorul de tv fiind înșelat în mod sistematic și în cartel în raport cu scopurile declarate ale emisiunilor; mă-ndoiesc că vor primi amenzi de la CNA televiziunile în cauză.

  Culmea e că la una din emisiuni persoana protagonistă e de profesie avocat, deci știe că, de pildă, avocații nu-și pot face reclamă, cel mult anunță schimbarea de sediu. Analog, e inadmisibilă campanie electirală în afara calendarului oficial.

  Reply
 10. Mihai

  Doamna Mungiu, in toate articolele pe care le scrieti, pe teme de actualitate ale societatii romanesti, aveti o imagine foarte clara asupra celor ce nu merg bine in tara si care, de regula, se tot repeta sub diverse forme si care se reduc la un numitor comun, CORUPTIA. De ani de zile daca vrei sa urmaresti stirile pe TV, presa of sau on-line auzi si citesti numai despre coruptie, hotii, inselatorii, tepe s.a.m.d. Si asta de 26 de ani. Repet, 26 de ani. Daca te uiti la alte tari ce au realizat in 26 de ani, cazi pe ganduri si te intrebi daca mai avem vreo sansa sa ne redresam. Cu o clasa politica formata din cadrele de nadejde ale PCR resapate in diverse gasti numite partide politice reunite in parlament, care fac legile in interesul lor de grup, isi numesc si isi angajaza rudele si apropiatii sau persoanele loaiale in functii in toate institutiile, regiile, agentiile stataului, nu este de mirare ca in Romania se irosesc sute de milioane de EURO primiti de pomana de la UE sau furati direct din buget (metodele le cunoastem) . De ce mecanismele de furt si coruptie functioneaza in continuare, sau daca s-au redus nu se mai misca nimic? Un raspuns ar fi ca majoritatea romanilor gandesc din reflex rezolvarea problemelor de orice fel prin sistemul PRL, pentru ca altfel pur si simplu nu se poate. Daca vrei sa fii bagat in seama de persoanele care trebuie sa iti rezolve o problema, trebuie sa apelezi la sistemul PRL. Gastile partidelor sunt special organizate pentru a perpetua acest sistem iar invatamantul, sanatatea, politia, justitia, administratia lcala si centrala sunt victimele acestui sistem. Daca nu pot fura cumva de la buget, nu mai fac nimic. Persoanele care nu vor sa practice acest sistem fie sunt marginalizate , fie parasesc definitiv tara. Din pacate, fenomenul de mai sus este unul de masa la scara societatii romanesti, este contagios (ii corupe si pe unii investitori straini) si nu poate fi schimbat decat prin constientizarea lui de catre fiecare dintre noi. Asta doar daca nu a ajuns sa ni se para a fi normalitatea…

  Reply
 11. Dumitru Drinceanu

  Cine întreține haosul? Politicianismul interesat de pastrarea vechilor practici și cumetrii transpartinice care trag în continuare în jos toate partidele, deopotriva, dar care, la rându-le, le boicoteaza pe cele noi, neinspirat teritorializate. SOCIETATEA civila nereactivă, reticenta, traind cu frica curajul exprimarii decente, dar la obiect. Lipsa controlului cetatenilor asupra unui sistem bolnav; controlul ineficient, care nu susține actiunea de selectare a instituțiilor de forță. Dovadă tergiversarea schimbărilor radicale, a epurărilor morale din partide care trebuia sa aibă loc de mult, prin convocarea unor congrese extraordinare de integritate bine informate si orientate spre înnoirea sufocată din fașă… Poate, stimată d.nă Pipidi, veți încerca chiar dv această provocare la ora de maxima audiență adresata tuturor partidelor politice, sub rezerva că electoratul va sancționa curând netransparența sau ignorarea apelului dv la această convocare de congrese, mai promptă decât orice s-ar întreprinde altfel de toate instituțiile la un loc… La fel și cu aplicarea confiscărilor extinse care nu atacă drepturile de proprietate propriu-zise, ci numai pe cele fraudulos constituite. Poate se va întâmpla, totuși minunea, declicul fie politic, fie al iluminării nonpartinicilor…

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *