Alina Mungiu-Pippidi

Cine calca legea

Pe lista neagră finală a tunului de la Roșia Montană sînt vreo 45 de nume de oameni politici. Unii dintre ei s-au lăsat, ca Adrian Severin, doar lobați și pe urmă și-au exprimat părerea sinceră, au băgat sau scos amendamente, cum devine cazul. Diferența dintre ei și Severin e că la acesta între doi lobbyiști pe bune s-a strecurat și un agent provocator, altfel nu aflam că asta e de fapt infracțiune. Alți oameni de pe lista neagră, de exemplu o trupă întreagă de pe la o agenție a statului (de resurse minerale) s-a dus la Las Vegas pe banii lobbyiștilor (românul se vinde pe cele mai ciudate lucruri). Avînd în vedere că deplasarea a fost urmată de avize favorabile și alte acte administrative, și ea cade sub incidența legii. E o formă de mită. Alții, și mai muncitori, au dat la loc imediat toate avizele anulate de instanțe ca ilegale, asta la nivel județean și local, în deplină știință a faptului că erau ilegale, ca să perpetueze deci o ilegalitate. Alții au trecut decizii de concesionare fără procedură competitivă, au pierdut rapoarte, au falsificat procese verbale, au luat bani pentru un grup de lobby comic numit ”grupul independent ”, au jucat roluri mai mari sau mici în tragicomedia cu personalul de pază al Gold făcînd pe minerii și și-au adus mica lor contribuție la oferirea aurului în proporție de peste 80 la sută băieților de la Gabriel (la care primii angajați au fost chiar ai noștri funcționari cu pontul, au trecut de la stat la privat cu arhive cu tot, inclusiv unul de pe la SRI) și adjudecarea riscurilor în proporție similară statului român. Unii, deși aveau mama avocat la Gold au trecut și proiectele de lege scrise în cerneala beneficiarului, deși colegi de ai lor de cabinet tocmai fuseseră chemați la DNA pentru că făcuseră ceva foarte asemănător într-un guvern precedent. Pe scurt, lăsînd la o parte vechiul dosar trimis la DNA și acolo îngropat care privea doar prima concesiune și pe primii implicați (miniștri, prim miniștri, dar dinainte de 2000) recolta proaspătă e destulă să țină ocupat un department al DNA vreun an și traversează cu brio toate partidele într-un exemplu fără precedent de captură a statului.
Al doilea caz care merită atenția noastră e cel publicat de Cătălin Tolontan privitor la gala Bute ca schemă de fraudare a banilor europeni pentru a aduce bani de propagandă partidului. Schema e foarte simplă, a devenit chiar, în cazul Nelu Iordache, temeiul apărării omului în instanță. Acuzat că a schimbat destinația banilor europeni luînd un avion în loc să toarne asfalt la Arad, dl. Iordache se apără spunînd că nu erau bani europeni, ci co-finanțarea pentru autostradă a statului român. Cu aceia, mă înțelegeți, totul e permis. La gala Bute s-a procedat cam la fel, s-a justificat cheltuiala spunîndu-se că acoperă UE, UE a refuzat să ramburseze, și în înghesuială nu doar că am acoperit gaura cu bani din buget, dar un million de euro a făcut și picioare private și procurorii îl caută. 28 de milioane de euro au fost contractate pentru turism pe București, inclusiv Gala Bute, în perioada 2007- 2012, a calculat echipa lui Tolo, din care doar 1,4 milioane de euro au fost rambursate de către Comisia Europeană, restul au rămas ca pierdere netă în bugetul statului. Semnalarea folosirii cofinanțării ca instrument era deja în lucrarea SAR Manual de fraudare a fondurilor europene ()care identifica 44 de metode de furat- înainte să se ajungă la gala Bute. Inutil.
Al treilea megacaz, că se țin lanț, e pierderea de către Primăria Municipiului București a celui mai important proces cu societatea civilă, o dublă victorie a ONGurilor și a judecătorilor. Practic Curtea de Apel din Cluj a anulat Hotărârea 151/2006 a CGMB și autorizația de construire 363/2009 care viza segmentele cuprinse între Piața Victoriei și Str. Occidentului și Dinicu Golescu – Calea Plevnei, realizate în prezent. Cele două acte fuseseră deja suspendate încă din aprilie 2011 și Primăria Capitalei trebuia să sisteze lucrările, însă aceasta a dat alte autorizații de construire, deși se știa în ilegalitate și a continuat. Procuratura, sesizată și penal, s-a ascuns după explicația că nu are Internet să cerceteze cazul și i-a dat NUP lui Oprescu- iată că există o decizie finală acum asupra ilegalității. Cine plătește daunele pentru banul public și pentru deranjul privat, s-au demolat monumente istorice fără autorizație, au fost evacuați oameni din casele lor, studenții la arhitectură au păzit casele noaptea și au luat din feroneria istorică de la balcoane să o care în spate la Muzeul Bucureștiului. Firma Golden Blitz Euroconstruct a luat o sumă serioasă pentru a demola pe o autorizație de construire ilegală, noi fundații solide pentru zgîrie-norul lor, simbolic construit chiar în diagonală față de palatul Cotroceni. Cîte etaje poți construi doar din borduri ? Iată o serioasă întrebare la Radio Erevan.
Ai zice, citind aceste dosare, care arată că instanțele fac ce pot în România, că organele de anchetă ar trebui să fie pe Udrea, Șova și Oprescu, și vastele lor familii, ca să numesc doar trei nume, să afle de ce se joacă ei cu legea, că nu îi putem bănui doar de incompetență. Dar nu : organele de anchetă se ocupă cu anchetat manifestanții, zeci dintre ei în toatî țara, pe baza aceleiași legi a Rodicăi Stănoiu pe care nici un guvern nu o schimbă că la o adică prinde bine să îi umfli cu duba pe manifestanții anti-guvernamentali. Fiind foarte ocupată cu carosabilul și luneta ministerului Culturii (restituită intactă MC de manifestanți, deși nu au spart-o ei, ci obișnuitul agent provocator) nu mai are timp biata procuratură să fugărească și miliardele astea din bugetul statului (mai ales dacă tot nu i-a pus Nițu Internet și trebuie să stea pe smartphone toată ziua). Din nou bani aruncați, că și aici instanțele s-au ocupat, au anulat amenzile date acum doi ani și un an lui Nicușor Dan sau Claudiu Crăciun pentru manifestații la hala Matache sau Piața Universității. Pentru cine nu știe, în România nu ai nevoie de nici o autorizație pentru a manifesta, e suficient să anunți Primăria. În schimb e ilegal să stai sau să circuli pe unde nu trebuie, motiv pentru care jandarmeria umfla la hala Matache acum doi ani manifestanți cu bannere pe care scria Respectați legea și, complici cu primarul ilegalist Oprescu, îi ducea la secție. Cum nu ai voie pe stradă, la gară, la gura de metrou, lângă nici o clădire publică şi aşa mai departe, orice jandarm are deci discreţia să dea amenzi după cum îi cere factorul politic, sprijinit din greu de pseudoopinia presei cumpărate de Gold. Propun dreptei, că tot caută disperată candidat la președinție să o ia pe Rodica Stănoiu, mama acestei legislații, că văd că băsiștii sunt brusc cei mai iubitori de carosabil. Stînga o poate lua pe mama lui Șova să o pună prim ministru, că tot clienții ei conduc actuala guvernare, ce să-l mai ținem pe Victor Ponta de formă pe acolo.
Partea cea mai de speriat în toate aceste cazuri este caracterul trans-partinic, care explică de ce e lumea în stradă, adică acea parte din lume capabilă să se mobilizeze pentru o cauză ne-egoistă, o fracțiune doar din poporul care s-a înghesuit să pupe moaștele Sfintei Paraschiva să ceară bani și sănătate. Nu doar oamenii politici sînt implicați, dar și funcționarii și tehnocrații din fondurile europene. Soldații lui Udrea din gala Bute lucrează acum tot la fonduri europene, dar sub Mănescu sau Dragnea. Nu există nici o răspundere administrativă la noi pentru lipsa de rambursare a banilor europeni, ca atare de ce aceia cu tunurile să nu se ocupe tot ei în continuare. Asta și fac.
Dar cum teama e mare, că porcăria e prea pe față, săptămîna asta a adus cea mai mare mizerie, anchetarea lui Crăciun și a altor manifestanți la cererea expesă a lui Barbu et comp prin intermediul Antenei 3. Cum nu mai avem presă băsistă și presă voiculesciană, ci doar presă coruptă de Gold, au fost aplauze la această acțiune halucinantă și din start perdantă a poliției (dar are și ea ordine, ce să-i faci). Dvs dacă ați avea de ales între partenerul de afaceri al premierului, favorita șefului statului și un ecologist cu ochelari și diplomă de la London School of Economics pe cine ați băga în dubă? Răspunsul e evident, dar greșit. Cu cît îl persecutați mai tare, cu atît ne faceți promovarea lui ca lider mai ușoară. Vă mulțumim! Mai am o listă de lideri tineri clasa întîi, dar azi nu mai am spațiu tipografic. Ne vedem săptămîna viitoare, desigur la manifestație, pe oriunde am fi.Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

9 thoughts on “Cine calca legea

 1. Vlad Ionescu

  La care lege a Rodicai Stanoiu va referiti? Nu la legea 60 din 1991 data de Iliescu, exasperat de protestele de la Piata Universitatii?
  Puteti face o propunere publica de modificare a acestei legislatii, pe care sa o sustinem?

  Reply
 2. Daniela Zamfir

  D-na Mungiu, nu ar fi mai bine sa luptati din parlament ? Acesti tineri curajosi si educati ar putea aduna militantii din tara ai acestei miscari intr-un partid….
  Pana si kurzii cei rai discuta cu Erdogan sa renunte la factiunea inarmata a PKK si sa adopte calea parlamentara . Este un mod mai inteligent si mai eficace de lupta .Si daca ei reprezinta o alternativa pentru Romania nedreptatita ,vor izbandi.

  Reply
 3. Lucian

  Infiinta-ti un partid d-na Mungiu si adunati pe langa dumneavoastra tinerii educati, seriosi și care vor cu adevarat sa faca din Romania o tara moderna.

  Reply
 4. Lucian

  Erata: ”Infiintati” in loc de ”Infiinta-ti” (pentru cei care sunt deranjati de erorile de tastare ;-))
  Am si o idee privind numele partidului: Partidul România Modernă și Prosperă (PRMP)

  Reply
 5. Nelu STIUCA

  Dupa ce s-a instaurat STATUL MAFIOT in Ro, dovedindu-si existenta prin structurile puterii cea JUDICIARA (Justitie), cea ECONOMICA si de SIGURANTA NATIONALA, puterea POLITICA oricate partide serioase ar cuprinde de aici incolo uni CAPI ai MAFIEI, care au o matrice proprie superprofesionalizata in criminalitate, tot vor ajunge si in Parlament.Situatia Ro aflata pe fundul prapastiei va putea fi salvata, cand masa romanilor disperati impreuna cu a celor capabili, de buna credinta si curajosi va atinge o valoare critica suficienta si necesara preluarii controlului institutiilor fundamentale statului de drept, pana atunci induram, minciuna, umilita, saracia, incultura, injustitia, subdezvoltarea, insecuritatea, amenintarea de orice tip, etc.

  Reply
 6. dumitru tataru

  Oricat de mult ne-ar placea „eroii singulari” (DAN, CRACIUN), fara organizare nu poti realiza nimic in domeniul administrarii treburilor publice. Dar asta inseamna sa lucram dupa regula, acceptata aiurea, statului de drept. Din pacate nu avem alta mai buna.

  Reply
 7. Cristi

  Pt. ca demonstratiile sa mearga la alt nivel, ar trebui ca protestatarii sa citeasca aceasta carte: „From dictatorship to democracy” by Gene Sharp. Google it, se poate download-a ca si PDF.

  Reply
 8. taunul77

  Astept cu interes infiintarea unui nou partid. Consolidarea trebuie sa fie treptata asa incat sa poata fi capabil sa participe la alegerile din 2016 (pentru cele din 2014, cu regret, nu se poate face nimic, e cam tarziu). Totusi ce orientare ii veti da: de dreapta, de stanga sau ecologista? Si la cine v-ati gandit sa fie liderii? Alaturi de Nicusor Dan care si-a conturat profil de candidat la Primaria Generala, ar mai fi necesare alte doua persoane care sa fie vazute drept viitor premier si viitor presedinte.
  Pe de alta parte ar fi de indicat o mai sustinuta miscare de protest; mitinguri si in cursul zilelor de lucru, nu doar duminica seara.

  Reply
 9. Sorin Paveliu

  Pt Daniela Zamfir – ca fost membru al Parlamentului pot sa va spun ca puterea de schimbare a unui parlamentara este extrem de mica. Ii vedem pe la TV (pe foarte putini dintre ei – pt ca sunt filtrati de partid si de regula nu au putere de decizie). In mod paradoxal, vocea unui ongist este mult mai libera si uneori mai penetranta. Cit despre un partid – lucrurile sunt mult prea complicate ca sa merite efortul – iti trebuie persoane din mai toate judetele, pe care nu ii gireaza nimeni si asa se duce de ripa toata constructia.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *