Alina Mungiu-Pippidi

Cine ar trebui sa-i controleze pe sindicalisti

In discutia asta daca ANI e indreptatita sau nu sa-i controleze pe sindicalisti, raspunsul e simplu: este, pentru cei care conduc federatii sau confederatii, asa spune legea. PSD incearca sa treaca o lege racordata la norme internationale care insa i-ar scoate si pe acestia de sub incidenta legii. Au dreptate?

Am sa raspund foarte scurt: la chestiunea de azi, nu au. Sindicalistii nostri sint multi dintre ei corupti. Daca nu reusesc sa organizeze proteste mai eficiente este pentru ca niste oameni cu Jeepuri facute pe patrimoniul, ca sa nu zic pe cadavrul mostenirii sindicatelor comuniste, a banilor si hotelelor lor nu sint reprezentativi. Ei sint protejati de lege, amaritii pe care ii scot in strada, nu. De aia nu iese nimeni, de teama ca vor fi restructurati. Exista sindicalisti impecabili, unii parte a Romaniei Curate, ca profesorul Hadar de la universitate, liderul Almei Mater, sindicatul universitar. Dar exista si baroni sindicali, ca d-l Marica, si mi-e ca pina la ANI o sa ajunga DNA mai intii la el. Dar nu va fi nici o paguba pentru statul de drept.

In principiu insa, PSD are dreptate. E evident ca niste lideri a caror misiune e sa-i apere pe oamenii lor si sa protesteze la rigoare contra guvernului pot fi usor intimidati daca stiu ca pot fi supusi unor asemenea controale. Oricit ar fi ANI copilul meu de suflet, sa nu supraestimam obiectivitatea controalelor romanesti. Adesea, la noi, controlul e o forma de santaj, mai ales cel de la fisc. Chiar daca nu e, oamenii se pot teme ca este si pot deveni mai timizi din cauza asta.

Din acest motiv mi-as dori ca, ideal, liderii actuali sa fie triati de ANI si DNA, sa ramina doar cei corecti. Si apoi sa exceptam generatia care vine. La urma urmei, pararea mea a fost si este ca membrii sindicatului trebuie sa controleze pe liderii lor. Cind e ultima oara cind ati citit declaratia de avere a liderului dvs?


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

19 thoughts on “Cine ar trebui sa-i controleze pe sindicalisti

  1. Salomeea Romanescu

    Sunt total de acord cu dv. stimata doamna. De asemena deciziile trebuie democratizate,. Adunarile generale sunt cele care ar trebui sa ia hotararile doar cand indeplinesc cvorumul iar biroul executiv sa le puna in practica. Exista si sindicate unde presedinte este un mic sau mare dictator.

    Reply
  2. Radu

    Liderii de sindicat din România se pretind a fi mai corecti si charismatici decît Marcelino Camacho sau Lech Walesa . In realitate sunt mai ticalosi decît Jimmy Hoffa si John Gotti la un loc .

    Reply
  3. Bogdan

    Intotdeauna conteaza ce unitate de masura folosesti cand “cantaresti” adevarul. Hai sa va ofer si eu o alta perspectiva, un alt unghi de abordare: Guvernul vrea sa modifice Codul muncii in favoarea patronatelor, sindicatele se opun, liderii sindicali sunt linsati mediatic.
    P.S.
    DA,majoritatea liderilor sindicali sunt corupti ! DAR, e asta un moment ales intamplator (Codul muncii si bineinteles CRIZA) pentru a-i demasca pe liderii sindicali? Cine are autoritatea morala sa-i separe pe cinstiti de corupti ?? Eu nu mai cred in coincidente, iar demersul dvs. ma mai intreb, e tot o coincidenta ?!?

    Reply
  4. Sorin Dumitrascu

    Sunt unul dintre cei care a aparut ieri pe lista celor 15… pentru ca n-as fi depus la timp declaratiile.

    Erau transmise si publicate pe site-ul ANI din noiembrie 2010. O eroare pentru care am intrat alaturi de altii intr-o companie discutabila. E corect? Acceptam victime colaterale? De ce nu s-a facut anuntul ANI dupa verificari?

    Initial am avut o reactie similara. Daca nu e nimic in neregula, de ce m-as supara? Asta a si fost prima declaratie pentru presa. Care-ar fi problema? Sa insist ca e o chestiune de principiu si ca am dreptul sa nu fiu implicat in vanatoarea asta de vanatoare?! Merita?

    Poate acest mecanism de control sa fie folosit ca un mijloc de presiune? Poate, se intampla si este doar o parte a intregii povesti.

    In septembrie am primit 10.000 de lei amenda… din eroare. Sunt presedinte de federatie dar nu eram organizator. Dar daca a dat jucatorul ordin Jandarmeria s-a executat.

    Saptamana trecuta a scapat un proiect de act normativ care ar fi vrut sa rest

    Reply
  5. urcan ioan

    Lăsați, domnule, averea d-nei Mungiu-Pippidi, că până la domnia-sa sunt zeci de mii de averi mari și dubioase de cercetat în țara noastră!

    Reply
  6. Raz

    Mie mi se pare in general extrem de proasta abordarea asta de a creea birocratii de control peste birocratii de control. Hai sa zicem ca nu e alta solutie (desi ar fii, dar nimeni nu se gandeste serios la ele). Dar chiar nu inteleg cum e posibil sa introducem sub umbrela de control oameni al caror rol in stat este fundamental anti-majoritar, precum sindicate, curte de conturi, judecatori sau avocatul poporului. Dinpotriva, exista un motiv pentru care imunintatile au fost inventate, tocmai pentru ai proteja pe acesti actori sociali care au un rol explicit “contra” in societate …

    Reply
  7. alina mungiu-pippidi

    Domnule Dumitrascu, sint convinsa ca se fac si greseli, si bine faceti ca le denuntati public. Noi o sa meditizam orice demers sistematic care arata ca e cineva persecutat sau nedreptatit

    declaratia mea de avere e foarte simpla, desi necuvenita, pentru ca nu lucrez deloc la stat (nu ma lucrat decit doi ani la stat dupa 1990, 1997-1998). Sint profesor universitar plin in Germania, deci cistig mult si platesc taxe acolo (si acolo voi iesi la pensie), sint maritata cu nepotul lui Nicolae Iorga, deci am casa istorica Iorga in co-proprietate (ultima restul au fost donate statului, ca si biblioteca, tablourile, etc), umblu cu o masina veche a SAR (personal nu am) si nu primesc nici un ban din Romania curata sau oricare alt proiect anticoruptie pe care il desfasor, care sint strict voluntare. Facem parte amindoi din societatea civila deci, numai ca eu nu iau nici un ban. Nu e probalem, ca nu imi pla Jeepurile, deci nu sufar ca nu am unul….

    Reply
  8. Sorin Dumitrascu

    @urcan ioan
    Aveti evident dreptate, mai sunt mii care sunt dubiosi si care ar trebui investigati.

    Intrebarea ramane insa legitima:

    Cand ati citit ultima declaratie de avere a doamnei Alina Mungiu Pipidi?

    Reply
  9. Nick Sava

    Dna Pippidi,

    chiar vroiam sa va intreb: dar despre Cartel Alfa (si liderul ei), ce parere aveti? Personal, de aceea nu am aderat 100% la aceasta organizatie (cu idee frumoase, de altfel): pentru ca am vazut pe lista membrilor ARC sindicatul Cartel Alfa. Cum parerea mea despre mai toate sindicatele romanesti (si liderii lor) este una negativa, am o oarecare reticenta si despre “curatenia” acestei organizatii civice.

    Altfel, nu sunt de acord nici cu alegatia ca liderii de sindicat pot fi timorati de “controalele” ANI. De ce ar fi? Cit de timorata sunteti dvoastra, sau eu, sau ar putea fi prietenul Liviu Antonesei, de exemplu? Daca ma stiu cu constiinta impacata, daca stiu ca orice control din partea ANI sau ADN nu pot gasi nimic de care se pot lega, nu imi este teama de ele! Dar cum sa nu se teama dnii Hossu, Marica, Radoi s.a.? Sigur ca TREBUIE sa se simta timorati… Sa lase pe altii care nu se simt, nu credeti?

    Reply
  10. screentoxicator

    Nu că mă dau eu de ceasul morţii şi nu mai dorm noaptea de grija sindicaliştilor, dar nu pot să nu-mi pun o întrebare: dacă acceptăm că sindicatele sînt persoane juridice de drept PRIVAT, mă întreb de ce statul îşi arogă dreptul de control? Mai stăm puţin şi o să ajungă ANI să controleze toate ONGurile…

    Reply
  11. a.mungiu-pippidi

    Cartel Alfa a fost cu noi in 1996 cind incercam sa citigam primele laegeri democratuce, singurii, de altfel, si au contat. Probabil sinteti tineri daca nu stiti ca inainte se ne ocupa de coruptie a trebuit sa democratizam tara, in 1996 cind se fura alagerile coruptia conyeaza mai putin.. Sindicatele fac pate din societatea civila, si au dreptul sa protejeze interesele membrilor lor. Corupti or fi altii, Hossu nu e prin boarduri pe la Vantu. Cine are dovezi ca e corupt sa le produca.
    Dle Dumitrascu, tocmai v-am dat mai sus esentialul declaratiei mele de avere: sint rezident fiscal in alta tara, de unde imi iaus alariul in Romania am doar proprietati (ale sotului, mostenite d ela bunicul lui Nicolae Iorga) pentru care platesc impozit, asta e tot, si nu dovedeste nimic, declratia de avere acind scopul de a vedea daca o persoana care capata o functie publica sau cvasipublica nu se imbogateste de pe urma ei, terminindu-si mandatul cu mai mult decit a inceput. Asta daca nu ati inteles pin acum cui se aplica si la ce serveste.

    Reply
  12. Simota A.Zoe

    Să nu-i uităm nici pe foști lideri: MIRON COSMA.A ieșit din pușcărie cu vila gata la Timișoara. Ortacii chiar nu știu? De ce nu se vrea să se știe,câți bani au costat avocații,mofturile lui Cosma? Iliescu și Nastase au amnezie când sunt întrebati de semnarea Decretului de grațiere,la spartul târgului PSD,NU?

    Reply
  13. M. Vasile

    Stim cu totii cum au fost formate sindicatele in anul 1990. De regula, vechii lideri sindicali si-au creat forme noi de influenta si de acces facil la patrimoniul sindicatelor comuniste si la castiguri bune cu pretul legitimarii noilor conducatori de intreprinderi recrutati din linia doua a PCR.
    In Romania de astazi , când dorim sa atragem cat mai multe investitii, patronii actuali sau potentiali nu pot privi cu ochi buni aceasta forma de „sindicalism revolutionar” care promoveaza greva generala ca principala forma de manifestare a acțiunii sindicale. Desi acestea se definesc a fi „parteneri de dialog social”, sindicatele au pe ordinea de zi doar drepturile membrilor, fara sa accepte ca in ecuatia „angajator- angajat” trebuie sa fie respectate si drepturile angajatorului. Liderul sindical trebuie sa inteleaga ca pastrarea locului de munca depinde in foarte mare măsura de calitatea prestatiei sale iar indiferenta acestuia sau, mai rau, necinstea la locul de munca poate compromite iremediabil locul de munca respectiv si chiar institutia ca atare.
    Cum putem sa ne inchipuim ca intr-un schimb la vama sau in alt loc de munca se petrec lucrurile semnalate fara cunostinta liderului sindical local? Acesta, la locul de munca, are obligatia sa apere, deopotriva, atât interesul angajatului dar si al angajatorului iar factorul principal de actiune ar trebui sa fie, in primuil rand aspectul educational si nu greva de amenintare.
    In acest context trebuie sa fie redefinita miscarea sindicala din Romania iar controlul sidicalistilor TREBUIE sa fie făcut, in primul rand, de sindicalisti.

    Reply
  14. Raz

    Aratati-mi si mie un singur caz, in toata lumea, bazat pe evidente, in care coruptia a scazut prin mecanisme de control de tip ANI. Cred ca toata lumea trebuie sa inteleaga intr-un final ca coruptia e un simptom, e un efect, nu e o cauza. Coruptia apare pentru ca exista deficiente in sistem care permit alocare discretionara de resurse. As vrea sa vad ca societatea civila, in loc sa se concentreze pe comitete si comisii de control, critica aberatii institutionale ca “Fondul de rezerva la dispozitia primului ministru”. Sau critica faptul ca presedintele consiliului judetean decide alocarea de fonduri de capul lui, si nu numai la propunerea unui functional public inamovibil. Coruptia scade daca exista reforme institutionale care reduc discretia in alocarea banilor publici. Alftel …

    Reply
  15. Andrei

    cer pe aceasta cale ca ANI sa imi verifice si mie averea. plus pe cea a lui Costica de la etajul 2.

    ma mira si ma sperie asertia doamnei Mungiu-Pippidi cum ca liderii actuali de sindicat ar trebui sortati de ANI si DNA. Daca vorbim de un principiu, acesta este acelasi si pt generatia actuala de lideri si pt cea viitoare. nu putem ca in prezent sa incalcam un principiu ca apoi sa revenim la el: incalcam insasi definitia notiunii de principiu.

    de altfel, in latina, principium inseamna inceput, origine. nu putem sa ne raportam tot timpul la inceputuri diferite. odata si odata tot trebuie sa stabilim ceva de care sa nu ne mai atingem.

    Reply
  16. Sile

    Poate o sa vi se para ca exagerez, o ruda a mea imi spunea ca la facultatea de Farmacie , prin anii treizeci , un profesor Bordeianu le spunea studentelor: domnisoara nu se spune iti dau un telefon , ca nu i-l dai, se spune iti telefomez.Prin anii 60 ca student am avut ocazia sa-l vad si eu pe acel domn, despre care abia pri anii 90 am aflat ca a fost detinut politic. Imi permit astfel sa corectez titlul d-nei Mungiu, Cine-i controleaza pe liderii de sindicat. Cind e vorba de chestiuni publice limbajul trebuie sa fie de o acurateta fara cusur.Mai ales cind e transformat in text. O zi buna !

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *