Alina Mungiu-Pippidi

Cine a sinucis PDL?

Dacă sistemul electoral, prin decizia de ultim minut a Curții Constituționale, nu suplimenta numărul de parlamentari, ARD avea exact sfîrșitul CDR 2000, după care a fost doar o copie proastă, a unui elev lipsit de imaginație. Să ai majoritatea doar în Republica Moldova e cu adevărat un dezastru de proporții. Cetățenii Ungureanu, Udrea, Papahagi, Paleologu și alții care și-au ales colegiile mai bine se vor strecura în Parlament pe ușa din dos, lăsînd pe afară pe alde Preda, Neamțu și Blaga. Dintre toți, numai lui Blaga i se cere demisia, deși el a fost contra acestei fabricații și e ultimul om care îl putea ține în casă pe Traian Băsescu în campanie să nu își mai trateze adversarii de porci, broaște și pisici, amintind tuturor că omul imposibil e el.

Acela care a decis că se face un ARD, că se face cu Neamțu, fundația lui Baconschi și trupa lui Pavelescu, ca formulă de salvare pentru PDL era un amator, dacă nu pur și simplu un impostor în ale marketingului politic. Probabil, unul care se jurnează la Cotroceni pe post de consilier politic și în schimbul salariului de ministru – care nu e mare – pe care i-l dă poporul returnează poporului acest serviciu, dezastrul electoral al PDL, mai mare decît era meritat. El a fost ajutat în muncă de alți cetățeni amatori, propagandiști de această dată, care au făcut din plagiatul unui om politic dintr-un partid românesc un subiect internațional, au înființat un site special internațional și o rețea externă demnă de toată invidia ca să lărgească subiectul la un alt om din același partid (cazul fiind cu totul obscur, s-au proiectat clișee cu scatterploturi întoase în ax pretinzîndu-se că s-au copiat exact acele punctulețe!). Nu le-a dat prin cap că în Românica cea plină de plagiate dacă te ocupi doar de plagiatul lui Ponta și Andronescu vei avea credibilitate zero, toată lumea va spune că e o armă politică! Dovadă, dna Andronescu a adunat cele mai multe voturi din țară în colegiul ei. Sînt curioasă dacă firma integru.something se mai ocupă, odată alegerile pierdute, și de alte cazuri…

Întrucît am prezis exact acest rezultat după locale – aici – si am explicat ce eroare este construirea acestei alianțe – aici – și nu am călcat prin România toată campania electorală ca să nu mă folosească nimeni contra altcuiva, nu îmi rămîne la ora asta decît să dau din umeri cu tristețe. Societatea civilă și-a făcut datoria, am documentat corect și obiectiv un număr mai mare de candidați ca niciodată – aici -, alegerile au fost observate eficient și profesional, altceva noi nu mai aveam ce face. Cine se va lamenta că a pierdut alegerile din cauza Antenei 3, sau a mea, sau a lui CTP, sau mai știu eu cui nu merită dreptul la exprimare. PDL s-a sinucis, și astfel iată-i în Parlament într-o combinație imposibilă (punem șefă direct pe Udrea, sau scoatem iarăși pe MRU în față cu șefă de facto ea?), fără un om articulat pe teme economice sau sociale, într-așa un hal că și o opoziție serioasă e greu de clădit pe ei. Noroc cu cîțiva din provincie, cărora nu le-au luat locurile Papahagi et comp. În rest, Cristoiu și trupa care în 2004 lucra la Năstase și anul ăsta au făcut cu brio campania PDL se va reorienta. Către cine, nu am idee, că aceste două rezultate scump plătite vorbesc – ce e drept, nu despre profesionalismul angajaților doar, cît mai ales despre prostia feroce a celor care-i angajează…

Altfel dați-i înainte cu ore întregi de emisie și pagini scrise din gîndirea lui Vladimir Tismăneanu, Andrei Cornea, Andreea Pora și Ștefan Vlaston. Cine investește în expunere selectivă (asculți numai ce își convine și fitrezi informațiile și argumentele nefavorabile), nu are dreptul să se plîngă că realitatea îl lovește în întregul ei de cum are această ocazie… Întregul comportament al PDL din acest an, de sus în jos mai ales, că sincer îi compătimesc pe unii din provincie, de exemplu pe Cezar Preda, a fost o ilustrare a tezei mele din „De ce iau românii premiul Nobel”. Cum să scoți în față ce ai mai necompetitiv și să te aștepți să cîștigi o competiție mai dură ca niciodată?


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

6 thoughts on “Cine a sinucis PDL?

 1. Alex Popescu

  Rezultatele acestor alegeri arata cultura poporului. Acest popor se va trezi la realitate in cateva luni dar va fi prea tarziu… Aveti dreptate: un prim ministru plagiator este oglinda perfecta a scolii romanesti incapabila de performanta. Cate premii Nobel avem in palmares? Cati scriitori de succes? Medici? Ingineri? Profesori?

  Reply
 2. ts

  acestea este rezultatul votului sau al masinariei pusa la punct inca de la alegerile locale? Cum se face ca ARD este singurul care a scazut fata de rezultatele prezentate chiar si de Antene imediat dupa vot?

  Reply
 3. Petre Opris

  Trist, dar adevarat. Aroganta se plateste foarte scump de cei care s-au cerzut de neclintit din scaunele lor ministeriale. Nu degeaba s-a spus in urma cu doi ani ca este nevoie de alegeri anticipate, insa Basescu, Boc, Udrea & Co. s-au incapatanat sa creada in miracole, precum Ceausescu in 1989.

  Reply
 4. Daniela

  Da, aveti dreptate de aceasta data .Norocul nostru ca s-a sinucis !
  Pentru ca PDL-ii nu inseamna nimic important si bun pentru tara , pentru ca nu sunt de dreapta , nu sunt crestini democrati, nu sunt nici macar crestini , sunt numai niste animale flamande si feroce , gata sa dea in cap pentru cine le promite un pumn de mahmudele(euro) . Bine face Nasul ca le arata catusele in fiecare dimineata .
  Stim , d-na Mungiu , democratia costa scump, libertatea se plateste cu sange , dar fie si pentru cateva momente in care am simtit betia libertatii in democratie , in aceasta viata , a meritat sa ne chinuim cu ei. In cultura turca se spune : „daca viata este nedreapta cu tine , daca sistemul este nedrept cu tine , daca oamenii din sistem sunt nedrepti cu tine , ignora , ignora ,ignora !”
  Noi putem trai fara ei, ie insa nu pot trai fara noi !

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *