Alina Mungiu-Pippidi

Cînd revoluția noastră e lovitura lor de stat

Tot aud de 27 de ani că la 22 decembrie 1989 a fost lovitură de stat.

Și ce? Eu habar nu aveam cînd l-am scos din casă pe frate-meu ăl mic, Cristi, spunîndu-i că dacă nu ieșim toți se mai poate încă da totul peste cap, sau cînd am încercat (fără succes) să mai ridic lumea și în vreo două-trei locuri publice.

Am știut de atunci că nu e OK, pentru că în timp ce frate-meu și cu mine eram printre primii oameni care intrau în Piața Unirii (eu spunîndu-i să stea mai după coloanele blocului Romarta, că nu se știe dacă nu se trage), în balconul frumosului hotel Traian proiectat de inginerul Eiffel în secolul XIX și pe care nu îl văzusem deschis niciodată în cei 25 de ani ai mei, funcționa deja o instalație de sunet. Și un obscur profesor de istorie semănînd vag cu Alexandru Ioan Cuza, altfel pînă atunci și după aceea un nimeni absolut, pe numele lui Ioan Solcanu, deja vorbea viitoarei mulțimi în curs de constituire.

Deja radioul local închis din ordinul partidului cu luni înainte fusese deschis de revoluționarii tehnicieni și printre primii care vorbea poporului era șeful Securității locale, care ne spunea să ne păstrăm calmul și să nu spargem nimic, că Securitatea e de partea Revoluției.

Poporul s-a găsit să pună întrebări, cum ar fi de ce doar trei disidenți de umplutură într-un CFSN plin de securiști și atunci Securitatea a trebuit să inventeze o mare amenințare, a costat doar cîteva microfoane cu pma-pam și vreo mie de vieți.

Pentru că, vezi, pe stradă erau oameni care nu știau că totul e aranjat, ei credeau că e pe bune.

La fel, la Timișoara muriseră deja sute de oameni, cărora le fuseseră furate cadavrele din Spitalul Județean, nici morții, nici supraviețuitorii nu știau, pe 18 decembrie deja cînd orașul se declra liber, că era totul aranjat.

Că mult și bine ar fi fost aranjat de unii dacă nu ieșeau alții din casă. Azi eram ca Belarus.

Pe scurt, revoluția a fost furată, dar a existat, furată de unii care plănuiseră o lovitură de stat, care nu le=ar fi ieșit niciodată dacă alții nu credeau că e o Revoluție.

Acei alții erau puțini, dovadă votul de 83 la sută în favoarea lui Ion Iliescu la alegerile din 1990, și mărturia regizorului Andrei Șerban, care mi-a mărturisit în 1997, cănd îi spusesem lui Iliescu în față la TVR (înainte și după, nimeni nu a mai avut ocazia asta, cu peste zece milioane de oameni care urmăreau) că minte și cu Revoluția și cu mineriada, că nu a întîlnit pe nimeni în București care să nu fi fost de partea lui Iliescu la acea discuție, și asta în cercul de cunoștințe al lui Andrei Șerban, care nu frecventa femeile de la APACA.

Ca atare, mulțumim Procuraturii că în sfîrșit, și la mineriadă și aici, arată lumii că Iliescu a furat revoluția unor oameni de curaj, ca întotdeauna minoritari, omagiu morților și răniților noștri care au fost autentici în vreme ce în jurul lor unii regizau ca să profite de pe urma curajului lor, și iată de ce nu am reușit mai mult în 27 de ani de atunci, pentru că tabăra noastră, atîta cît a fost, a stat pe picioarele putrede ale unor aprobatori ai lui Iliescu, azi feroci antipesediști și luptători cu totalitarismele care nu mai sunt. Mai solide ar fi fost pentru noi picioarele morților.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

6 thoughts on “Cînd revoluția noastră e lovitura lor de stat

 1. taunul77

  Pana la urma a avut dreptate răposatul Florin Constantiniu. In 1989 „a fost o lovitura de stat pe fondul nemulțumirii populare”.

  Reply
 2. CMC

  N-am prea inteles ce revolutie.
  Ca la putere sunt tot securistii. Asa cum au fost si inainte. Si asa cum vor fi. Ca Romania a fost a lor, este a lor si va fi a lor. In veacul vecilor…
  Poate pentru securisti a fost o revolutie, ca nu le mai e frica de nimeni acum. Ia luati de vedeti cati securisti a decorat Presedintele si cati alti „”oameni ai muncii”.
  In plan economic a aparut doar plus valoarea, care la noi a fost inlocuita cu capusarea si comisionul.
  Si cine sunt cei mai tari la asta? Ati ghicit – tot securistii.

  Reply
 3. MAREAN

  Daca gandim in termeni de indivizi, ne intoarcem(sau ramanem) la El Salvador, tatucul natiei, etc…
  In Romania sunt mii de oameni de valoare, dar nu vor ajunge niciodata sus pentru a decide cu privire la interesul general sau national , iar aceasta , pentru ca in Romania nu mai este vorba de oameni luati individual, este vorba de sistem, care este intins de la „o margine a tarii , la alta” , si implantat pana in cel mai mic catun…Oamenii simt greutatea acestei masinarii banditesti insa supravietuirea individuala este esentiala: unii fug din tara , altii nu pot si trebuie sa suporte totul…Iar fiind vorba de sistem ubicuitar , situatia nu mai poate fi redresata decat prin schimbarea radicala si totala a sistemului, care impune cele cateva lucruri care se tot spun de peste 10 ani: punerea in puscarii-NUMAI LEGAL si fara niciun exces de zel- a cel putin 5 mii de indivizi/pentru 10 ani, confiscarea totala a averilor acestora, etc., etc., si Romania va face un salt mult mai specatculos decat Germania, Japonia si S.Korea, la un loc, practic viata romanilor se va schimba radical in bine, din prima luna…Iar acest lucru a devenit imposibil de intreprins din interior, numai interventia institutiilor suprastatale, o mai poate face…

  Reply
  • CMC

   „Punerea in puscarie” ar fi OK, dar vor intra in puscarie doar adversarii celor care detin puterea in statul paralel.
   Va dau un exemplu notoriu.
   Gigi Becali a fost condamnat la 3 ani pentru dare de mita la ministrul apararii Babiuc. Cel care a luat mita (desi era functionar de stat si platit din bani publici ca sa nu ia mita) a luat doar 2 ani, parca. Si exemplele sunt nenumarata. Pescariu are si banii si libertatea. Mai e din cand in cand anchetat, de forma.
   De altfel, cazul Microsoft e ca si cazul Revolutiei. O data pe an se mai anunta cu srle si trambite o mare descoperire. Pe urma, cicul mic pana la anul.
   Mai vreti un exemplu de Justitie de haita?
   Iata: „Fostul procuror Emilian Eva a fost condamnat, marţi, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la 2 ani şi 11 luni de închisoare cu suspendare pentru luare de mită şi acte de comerţ incompatibile cu funcţia, dar şi la plata unei amenzi în valoare de 12.000 de lei pentru fals în declaraţii.”
   Nu suna a justitie pentru catei? Pai nu ii platim foarte bine ca sa nu fie coruptibili? Iar cand sunt dovediti corupti ii mangaiem pe crestet ca ei trebuie sa fie protejati. Pai cati ar fi urlat daca era vorba de un politician de la puterea actuala. Si ar fi tacut daca era un securist sau un politician din opozitie.
   Va recomand articolul lui Cristoiu: „Crima de la Tancabesti a fost comisa de un stab SRI. Sa ne miram ca totul se indreapta spre musamalizarea ei?”
   „http://evz.ro/crima-tincabesti-stab-sri.html”
   Si asa ceva vreti dumneavoastra sa fie transpus la nivel de politica de stat? Nu ca nu ar fi deja pusa in opera.

   Reply
 4. laur22

  Mai solide ar fi piciorele voastre, daca atz-i avea, voi marea mojoriate a micii voastre minoritatzi asha ceva shi daca e mult prea mult sa va cerem sa fitzi niste oameni ca niste oameni e mult atunci macar niste vertebrate shi nu niste veiermi vosgaiciosi asa cum tu ai scris de atatea ori ca s-au dovedit a fi multzi dintre cei aleshi shi promvazti de tine.

  Da cele bune sa se-adune , cele rele sa se spele Craciun fericit shi un an nou daca nu cu impliniri atunci macar cu sperantze.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *