Mihai Goțiu

Cea mai importantă petiție lansată vreodată de AVAAZ. Mobilizare la proteste cu sute de mii de participanți în întreaga lume. Află ce a declanșat acțiunea și unde și când vor avea loc protestele în România

UPDATE: Joi seara, în jurul orei 20.00, petiția a trecut deja de un milion de semnături.

Cel mai cunoscut site de petiții din lume, AVAAZ, a declanșat acțiunea  ”cea mai importantă petiție lansată vreodată”. Petiția care a adunat până în momentul redactării acestui articol peste 900.000 de semnături, va fi transmisă participanților la summitul destinat schimbărilor climatice la care Secretarul General al ONU, Ban Ki-Moon, i-a convocat pe 23 septembrie pe toți liderii lumii. Înaintea acestui summit, AVAAZ organizează mișcări de protest pe 21 septembrie, la care se așteaptă să participe sute de mii de persoane de pe întreg globul. Acțiuni de protest vor avea loc și în România. Pentru București, Marșul global pentru acțiune climatică va începe de la ora 16.30 în Parcul Tineretului (detalii aici). Pentru alte localități din țară se pot găsi amănunte pe site-ul AVAAZ (aici).

***

”Pot spune, cu mâna pe inimă, că aceasta e cea mai importantă petiție pe care am lansat-o vreodată”, se arată în mesajul transmis de echipa AVAAZ, pentru a convinge oamenii să semneze petiția și să participe la proteste. ”Scuze pentru limbaj, dar un cercetător renumit tocmai ne-a avertizat că „o să ne ia naiba” pe toți dacă schimbările climatice vor provoca eliberarea unor cantități uriașe de gaz metan în tundra arctică. ONU știe asta și tocmai din acest motiv a convocat toți liderii lumii la New York, pentru un summit urgent. Sute de mii dintre noi vor ieși în stradă chiar înaintea summitului, în cadrul Marșului cetățenilor pentru acțiune climatică. Haideți să ne asigurăm că în aceeași zi vom înmâna cea mai mare petiție Avaaz din toate timpurile, pentru a cere punerea în aplicare a singurei soluții posibile: mobilizarea întregii lumi pentru trecerea la energie curată 100%. Semnează petiția cu un singur click și trimite vestea mai departe” – poți semna petiția aici.

***

Textul petiției:

Petiție adresată liderilor noștri locali, naționali și internaționali:

Oamenii de știință ne avertizează că schimbările climatice se pot accelera și scăpa de sub control, punându-ne în pericol de moarte și amenințând tot ce ne e drag. Vă cerem să limitați încălzirea globală sub nivelul inacceptabil de periculos de 2 grade Celsius suplimentare, reducând treptat poluarea cu carbon, până la eliminarea ei completă. Pentru a reuși asta, vă cerem adoptarea urgentă a unor acorduri internaționale, naționale și locale și a unor planuri realiste, pentru o trecere rapidă și eficientă a societăților și economiilor noastre la alimentarea cu energie curată în proporție de 100% până în 2050. Planeta noastră merită să fie salvată și pentru a face asta trebuie să acționăm acum. Dar avem nevoie de toți, pentru a schimba totul. Veniți alături de noi.

Prin ”bomba de gaz metan din zona arctică”, acidificarea rapidă a oceanelor și inundații apocaliptice, schimbările climatice au devenit cea mai mare amenințare cu care se confruntă umanitatea, și avem nevoie de cea mai mare petiție din toate timpurile pentru a îi face față. Numărul semnatarilor va ajunge la urechea tuturor liderilor prezenți la summit, va fi publicat în sute de articole și va fi menționat în petițiile pe care le vom înmâna în cadrul evenimentelor noastre din toată lumea.

Trecerea la energie curată în proporție de 100% e un plan realist. 20% din electricitatea noastră e produsă cu energie curată, iar energia solară e în multe țări mai ieftină decât cărbunele! Trebuie doar să ne convingem liderii să pună piciorul pe accelerație.

Ne pregătim pentru cel mai mare marș climatic din istorie, care va avea loc pe 21 septembrie. Sute de evenimente au fost deja organizate și sute de mii de oameni și-au anunțat participarea. Dar evenimentele au fost create pentru înmânarea petițiilor noastre către liderii lumii. Haideți să lansăm cel mai puternic apel la acțiune din toate timpurile. Semnează acum cu un singur click și trimite vestea mai departe.

Suntem cu toții diferiți și frumoși în diversitatea noastră. Dar indiferent cine și unde suntem, încălzirea climatică amenință tot ce ne drag și ne unește în eforturile de a răspunde acestui pericol. Haideți să ne unim forțele acum!

 ***

Summitul Climei ONU, 23 septembrie 2014

Schimbările climatice nu sunt o problemă îndepărtată. Acestea se întâmplă acum și au efecte foarte concrete asupra vieții oamenilor. Schimbările climatice perturbează economiile naționale, ne costă foarte mult astăzi și chiar mai mult mâine. Dar există o recunoaștere tot mai mare că există soluții accesibile și disponibile acum care să permită trecerea la economii mai sustenabile și curate.

Există sentimentul că schimbarea este în aer. Secretarul General al ONU, Ban Ki-Moon, a invitat liderii mondiali, din guverne, finanțe, business și societatea civilă pentru a participa la summit-ul de pe 23 septembrie dedicat stimulării și catalizării acțiunilor de combatere a schimbărilor climatice. El a cerut ca acești lideri să vină la summit cu propuneri îndrăznețe și planuri de acțiune care să reducă emisiile, să consolideze rezistența la schimbările climatice și să mobilizeze voința politiciă pentru un acord oficial semnificativ în 2015.

Sursa: site-ul oficial al ONU

***

climate-change-ice-bear


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *