Alina Mungiu-Pippidi

Ce vine dupa `Jos Basescu, Ponta si Antonescu`

Sus Iohannis! Asta a fost starea de spirit din ultimele zile, o rază de speranță după multă vreme, și pe măsură ce opoziția la primarul liberal este mai mai îndîrjită (PSD, dar nu numai, judecînd după calomniile din presa băsistă), cu atît mai mari șansele ca această numire să creeze linii de falie noi și o succesiune de seisme în politica autohtonă. Mișcarea survine într-un moment în care exasperarea populară ajunsese la maxim. Lumea nu mai vrea să audă de Ponta și Antonescu și marea lor majoritate, dar cu o singură condiție: să nu profite Băsescu. Contra lui s-a strigat ceva mai tare tot timpul. Existența lui ține alianța USL în picioare, pentru că atîta vreme cît e el în politică nu permite o alternativă reală la guvernarea actuală, cum s-a văzut clar săptămîna asta. Iar asta închide toate posibilitățile, minus pe aceea de lungă durată a unui partid de independenți în spiritul străzii, dar care nu are deocamdată cap de pod decît în vreo două orașe mari, deci nu va conta la alegerile din acest an.

Mutarea lui Crin Antonescu, ajutat și de viteza cu care justiția a curățat printre baronii lui din partid a redeschis jocul. Cărțile la ora aceasta arată astfel:
Liberalii s-au afirmat clar, deși tîrziu, ca avînd potențialul cel mai mare pe dreapta, cu Antonescu politicianul și Iohannis administratorul în tandem. Și-au redeschis potențialul de alianță în afara USl, fără să facă nimic neloial față de PSD. Revirimentul început de Antonescu, atunci cînd la Roșia Montană a luat altă poziție decît Ponta iar la amnistie ne-a scurs adevărul, continuă.

PDL a arătat că are mare parte din electoratul portocaliu, au defilat în fața balconului meu din Lascăr Catargiu timp de 35 de minute pe o parte a străzii, asta face pe puțin 12 000 de oameni, multe filiale prezente, a arătat că e al doilea partid ca structură teritorială din România. Îi lipsește exact ce are PNL, adică fruncea, conceptul cu echipa la vîrf e OK, arată solidaritate, dar vorbitorii erau neconvingători, și din cauza asta prea agitați și agresivi (îi și auzeam întrerupți de simpaticii comentatori de la B1, care îi dădeau încet ca să vorbească despre șansele Mișcării Populare).

PSD a mutat rapid să coopteze pe cei trei miniștri tehnocrați ca să dea și ei un alt look partidului. Cazanciuc ar fi fost mai bine să rămînă independent la Justiție (pierderea mai mare decît cîștigul), Voinea și Pricopie sînt un cîștig pentru orice partid. Cam greu să cădem pe spate însă, cînd Șova e locul lui și pe față însărcinat să dea foc la valiză ca prin contrast să vină prim ministrul să pară echilibrat și bun. Să ne scape de Șova dacă e așa bun, prezența sa continuă acolo e sfidare, face numai gafe, e agresiv, dacă așa arată tineretul PSD îl vreau pe Iliescu înapoi. DNA îi culege pe baronii cei mai inaccesibili, zilnic, unul cîte unul. Trebuie să așteptăm să-i ia pe toți ca să purcedem în fine la reforma PSD? Înainte de asta nu putem face nimic? Răspunsul e nu, președinții de consilii județene sînt direct aleși și vin alegerile, la care PSD riscă din nou să se prezinte ca principalul partid penal. Aș zice că e un picuț nedrept, că și la PDL frumoasa trupă văzută de pe terasa mea conține și pe cei mai mult de o sută puși pe lista neagră de Macovei, dar turnați înapoi în activ de șefii ei (să zicem că vreo douăzeci s-au dus la MP, dar totuși). PNL a fost deja așa de decimat de anticorupție că stă comparativ mai bine, dar să nu ne facem vreo iluzie. PSD are ca atare din nou problema din 2004, pare iarăși mai corupt decît cele două partide mari de dreapta, deși nu cred că e neapărat așa.

Dar nu îmi vine să îi compătimesc văzînd ce crimă fac săptămîna asta că reșapează UNPR și PC doar ca să îi pună la locul lor pe liberali. Antonescu plătește păcatul lui din trecut cînd s-a aliat cu PC ca să obțină o alianță egală cu PSD. De atunci s-a distanțat de ei, foarte bine, dar aceeași armă există și e folosită invers. UNPR dă pe cei mai problematici parlamentari, pe cei aflați deasupra oricărui control electoral, că ei oricum se mută între Băsescu și Ponta fără jenă, între timp distrugînd Codul Penal și ce victime mai găsesc (de ce nu, dacă nu dau socoteală la nimeni). Partidele astea două, oricît de drăguț e dl. Constantin, sînt cu adevărat o subminare a democrației, sînt pe bază de blat în Parlament și se poartă acolo cu impunitate din cauza blatului. Nu or fi mai rele om cu om decît celelalte, dar sînt structural mai rele, sînt o bătaie de joc de fondul democratic, fac din voința poporului o vorbă goală. A recruta vicepremieri din aceste două partide, care normal ar trebui lăsate să candideze singure și să dispară în consecință înseamnă a le prelungi viața, a sabota ideea de reprezentare, a folosi încă o dată formele contra fondului. Cine face asta nu arată decît dorința de a manipula instituțiile democrației. PSD se așează iarăși singur în locul rău, de unde anul trecut scriam aici că nu mai e nici o diferență între ei și celelalte partide.

Perechea cea mai politică din România, Băsescu și Udrea în acest răstimp se găsesc să pună primarii apropiați lor să stea în PDL dar să se înscrie în Fundația Mișcarea Populară, ca să ajute la alegeri (din resursele administrative, firește, cu ce altceva ajută un primar?), că altfel legea i-ar obliga să își dea demisia ca primari dacă ar părăsi PDL. Unde lansează ei chestia asta? La un seminar despre statul de drept.

Și iată-ne în poziția noastră obișnuită, aceea de a încerca să ghicim care e răul cel mai mic. Aruncînd la coș toate sondajele false, ba chiar și inexistente, aruncate pe piață în ultimele două săptămîni, avem aceste variante:

1. Ponta să redevină șeful lui Sârbu și Șova, să își dea seama că își consumă ultimele rezerve de acceptabilitate dacă îi ține în brațe pe Voiculescu și baroni dincolo de sfîrșitul previzibil al acestora, ba le mai face și respirație artificială, să primească scuze că ”electorata” nu e de fapt o prostie, ci doar o încercare de a rezolva onest o problemă (asta e părerea mea) și să se refacă USL cum a fost, cu Iohannis vicepremier și Antonescu candidat cu mari șanse să iasă din turul 1.P

2. Ponta să lase USL să fie rupt, să își facă majoritate cu traseiștii și să candideze la președinție cu aliații UNPR și PC. Asta va duce automat la o alianță PNL-PDL, cu șanse bune pentru Antonescu la președinție, chiar dacă din al doilea tur și refacerea centrului dreapta fără Băsescu.

3. Ponta să bată palma fie cu Băsescu, fie cu Blaga, ca să îl izoleze pe Antonescu și cu o nouă alianță stînga-dreapta să cucerească președinția. Înțelegerea nu poate fi decît informală, un non-combat, că altfel cele două partide de dreapta își pierd electoratul. În formă, asta ar arăta ca o stîngă unită versus o dreaptă divizată, dar ar fi ce spun eu de fapt, o mînă de ajutor ascunsă pentru PSD. Totul e posibil. În varianta asta cîștigă PSD președinția și domnii Ponta sau Oprescu ne reprezintă în Europa.

4. Altă variantă. Care?

Eu nu prea mai văd alta. Cum zice un frumos proverb albanez: cînd n-ai găină, te mulțumești cu cioara! Eventuale recombinări în dreapta băsistă nu schimbă esența problemei și sînt acoperite de scenariul 3. Ordinea preferințelor mele este pentru ce e transparent și pe față, față de orice combinații ascunse, dar personal aș ieși probabil din casă doar la varianta 2, turul 2, deși poate și atunci i-aș lăsa doar pe Udrea și Blaga,
că înțeleg că amîndoi s-au declarat pentru. Nu cred că va trece Constituția nici cu pragul scăzut, anul va fi pierdut în mare parte, ca și precedentul, cu politica și alegerile și tocmai de asta mi-aș pune cărțile pe Teodorovici la fonduri și Iohannis vicepremier, că trebuie cumva să trecem cu succes și anul, indiferent cine cîștigă alegerile. Cine vrea mai mult și gîndește pe termen lung să treacă la făcut filiale partidului lui Nicușor Dan, desigur după ce trece testele noastre de integritate.Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

22 thoughts on “Ce vine dupa `Jos Basescu, Ponta si Antonescu`

 1. taunul77

  O alianta sau o fuziune (ar fi de preferat a doua varianta) intre PDL si PNL ar limpezi apele pe partea dreapta a politicii. Ar fi cel mai logic ca PNL sa iasa de la guvernare si sa inceapa negocierile cu PDL. In acest fel electoratul doritor va avea o dreapta fara Basescu. Asa-zisii basisti nu au decat sa se uneasca intr-un singur partid prin fuziuni intre PMP, FC si alte formatiuni de aceeasi orientare. Se va vedea cine va avea mai multa priza la electorat.
  O intrebare: Cum se numeste partidul lui Nicusor Dan si ce orientare politica are: dreapta, stanga, centru-dreapta, centru-stanga?

  Reply
 2. Emil Stoica

  Referitor la varianta 4: un independent. Ma gandesc la dl. Ciolos, ce face dupa alegerile euro-parlamentare din mai?

  Reply
 3. alinamp

  Dl Ciolos cred ca va ramine unde e, speram sa il avem linga noi la raportul anual SAR, si e bine sa ramina acolo, semn ca tehnocratia bate partizanatul.
  Orice independent din pacate intra la 3 la ora asta- muncesc unii sa produca unul, dar numai ca sa se ierarhizeze ei mai sus in cadrul inghesuielii de basisti liliputani, nu ca sa cistige. Intrebarile despre partidul lui Nicusor trebuie adresate lui Nicusor, centru conservationist (verde) as zice eu (dinafara).

  Reply
 4. berenger

  comentez doar erorile flagrante:
  1. in conditiile in care, pentru a fi presedinte din primul tur e necesar 50% + 1 din electorat (deci peste 9 milioane de voturi pentru un candidat), e imposibil sa nu existe turul 2.
  2. electorata chiar e o prostie, pentru ca e o pacaleala. nu inseamna decat o renegociere a ratelor, ducand la cresteri de dobanzi si comisioane. `fericitii` castigatori ai darniciei guvernului vor plati mai mult. mai mult decat atat, e si inutila, pentru ca fiecare datornic la banci poate face asta si fara interventia maretului stat. deci, pentru ce scuze?

  Reply
 5. Laur

  @berenger, tocmai pentru ca nu e o pomana si a fost acuzata de pomana scuzele sint pentru procesul de intentie, e o incercare de a evita falimentul unor oameni. peste doi ani poate se mai intareste economia si avem alte solutii. S-a facut si in tari din Occidet. De ce nu vine altcineva cu o alta solutie? daca sint astia aruncati din case nu tot la guvern o sa veniti sa cereti sa ii ajutam? Iaca, ii ajutam sa se ajute singuri si nici asa nu e bine…

  Reply
 6. andrei

  Ar fi cam jenant sa ajunga Antonescu salvatorul dreptei. Eu unul nu ma duc sa votez.

  Varianta de lucru ar fi PNL il da jos pe Antonescu si il trimite la spalat veceuri, Iohannis sau (la f. limita) Tariceanu devine candidat la Cotroceni, restul dreptei ii sprijina in schimbul unui potential post de prim-ministru.

  Daca Antonescu ramane, sa-l voteze cine-i suficient de uituc incat sa poata trece peste tot rau pe care l-a facut in ultimii 7-8 ani.

  Reply
 7. ceata

  PNL a dat numarul cel mai mare de penali, pentru a demonstra ca locul ei este in USL. Uitati si pozitiile antieuropene ale lui Antonescu, care va trebuie sa dea probe evidente ca nu e doar rebranduit, si asta nu doar intr-un an electoral, ci si cand legea trebuie intarita, nu slabita de persoane care au doar interesul in comissile lor sa-l elibereze si perieze pe Felix, pentru a-l ajuta sa revina pe cai mari. In ceea ce priveste varianta 3 este ceea ce au facut, de la biletelul roz care cerea justitia pro Dinu Patriciu, care sa acopere actiunile incepute d eun minstru al industriilor CDR-ist, continuate de infractorul nastase, pana la oficializarea USL, PSD si PNL, prin sprijinirea guvernului minoritar Tariceanu si prima tentativa de suspendare. Cred ca singura varianta viabila pentru presedentie ar fi o femeie, cu vederi social democrate convinse, atat de convinse incat il considera pe Ponta acceptabil, care sa candideze independent si apoi sa aleaga din cele doua haite de lupi profesionistii care pot sa stea paza la oi. Cred ca in actualul context e solutia cea mai viabila.

  Reply
 8. alex rauta

  Scenariile dvs. pacatuiesc prin expunerea unor alegeri prea clare pentru cultura noastra politica (mai ales 1 si 2). In realitate, cred eu, daca USL se va rupe, un e probabil ca un partid sa faca niste transferuri de la celalalt iar, daca va ramane unit, unii vor juca impotriva celorlalti din interior. Eu zic ca situatia va deveni foarte volatila in urmatoarele luni.

  Reply
 9. Adrian

  La povestea cu electorata ar trebui reesalonate / desfiintate si comsioanele / onorariile abuzive ale executorilor bancari/nebancari pentru contractele duse in executare silita. Sa isi asume statul pana la capat si criza, si alte pseudo masuri de „evitare a colapsului” de pilda interdictia idioata a cumularii salariului cu pensia samd care toate au dus la executarea silita in timp scurt a foarte multor persoane fizice. Cum de au putut plati ratele pana in 2008-2009 altii chiar cu eforturi mari si epuizarea tuturor rezervelor pana prin 2010?

  Bancile si statul care a redus unilateral veniturile nu preiau niciun risc? Daca asta e filozofia electoratei, este exact atat: electorala.

  Cu noul cod penal mai favorabil, ar fi cazul ca datornicii sa poata iesi de sub executarea silita/urmarirea bunurilor:

  finalmente sanctiunea impotriva ridicarii unilaterale a sechestrului/urmaririi de catre detinatorii prestatiilor periodice catre datornici (fie ei acesti detinatori angajatori , case de pensii ori alte entitati) va fi fiind iertata complet de noul cod penal

  Reply
 10. ceata

  Ma tem ca e evident, la cat a evitat sa critice greselile lui Ponta. Am cu totul alte vederi politice, insa trebuie si noi sa ridicam capul o data si sa mergem inainte. Avand in vedere ultimii 24 ani cred ca avem nevoie de o Merkel a noastra, ca persoane care ar putea sunt de ambele parti, si singura pe care o vad capabila este doamna Mungiu Pippidi. Cred ca din cei 11 milioane care nu au iesit in ultima vreme s-ar mobiliza suficienti.

  Reply
 11. GigelM

  Mda…nu prea cred ca o sa aprecieze complimentul. Nici nu e adevarat ca nu l-a criticat pe Ponta, vezi aici
  http://www.romaniacurata.ro/ponta-arata-ca-nu-esti-lingou-4152.htm

  Ca ne trebuie o dna Merkel de acord, ca pe dna Pippidi o respecta toti, inclusiv Base, iarasi de acord, dar nu e social democrata si ar sari ambele tabere pe ea in minutul 1 cum ar sari pe orice independent mai de Doamne ajuta. Ma rog, daca tu te oferi sa stringi semnaturi io o sa imi scot palaria. Ba poate chiar imi iau zile libere sa te ajut.

  Reply
 12. alinaMP

  Povestea cu cota unica e ultima doversiune aruncata pe piata, er ain prorgamul PSD revizuit de SAR la legeri, si evident ca in acest an NU SE VA TRECE LA IMPOZITUL DIFERENTIAT, asta se poate teoretic intimpla doar de la anul. Avem timp sa evaluam pina atunci. Altfel merci de sfaturile sa candidez la presedintie pe care le intorc oricarui hatru pe de aici, fara oferta de a stringe semnaturi

  Reply
 13. berenger

  @Laur, cat de inutila e propunerea din punct de vedere economic explica moise guran chiar pe acest site (`în condițiile în care la un credit ipotecar pe 30 de ani plătești de exemplu principalul 30 de euro și dobânda 180, chiar nu te ajută prea mult dacă banca îți scade pentru doi ani 15 euro pe lună, sau chiar 30 de euro.`). cat de perversa e propunerea din punct de vedere politic e simplu de observat ca in 2016, cand expira `beneficiile`, e posibil sa vorbim de alt guvern. cat de gresit e pusa problema se vede daca amintim de concepte precum hazard moral. altfel spus, guvernul arunca o pastila ce nu aduce efecte pozitive, nu-l costa nimic, dar aduce efecte electorale. in concluzie, electorata e o gogoasa cat casa, buna de apreciat de oameni care habar nu au de economie.

  Reply
 14. aura

  Dupa atitea alegeri si combinatii de partide la putere, am ajuns la concluzia ca nu mai conteaza pe cine votam din partidele actuale. Toate formatiunile politice au dus o politica anti-cetatean, toate sint lipsite de integritate, toate au limitat accesul la educatie si sanatate prin politicile lor, toate au distrus mediul, toate au politizat excesiv structurile statului, toate au devalizat banul public, toate au promovat traseismul, impostura si nonvaloarea, toate au legaturi oculte cu serviciile trecute si actuale. Diferenta dintre PSD,PNL,PDL, PC etc. e infinitezimala. Efectul guvernarii lor de 25 de ani e acelasi: sintem penultima tara din UE la mai toate capitolele. Mai cred ca toti politicienii de la virf sint santajabili si ca multe din decizii nu le apartin, doar pun in executie ordinele de la sforarii din umbra. Asa ca variantele 1-3 nu ma intereseaza in acest moment. Refuz sa mai aleg „raul cel mai mic”. Aleg sa votez pozitiv: chiar daca sansele sint minime, voi vota un independent de soi sau un partid ecologist activ, nu doar inscris in registrul electoral.

  Reply
 15. laur22

  Totzi sa bata palma cu totzi si sa se faca ca se lupta intre ei ca sa guverneze ei intre ei pentru ei cu schimbul.

  Adica more of the same

  Reply
 16. Mircea

  @alinaMP
  Mai exista un scenariu.
  PSD-ul ia tot. Presedinte+PM. Liberalii aflati langa ciolan nu se dau dusi, Crin este facut de catre pesedei simplu cetatean (aleg pe altul la Senat). Crin ramane in fruntea PNL, intr-o fel de opozitie, cu oamenii lui pe la guvernare si alte agentii, cu gandul la 2016.
  Pana la urma va fi dat jos si din fruntea PNL , acest partid intrand in reorganizare.

  Reply
 17. alinaMP

  Acesta e scenariul 3, Mircea, stinga unita ia tot in vreme ce dreapta se canibalizeaza. Si, Antonescu nu e la stinga, e ridicols a creada cineva ca ex-socialistul Basescu e la dreapta iar Antonescu e la stinga. E un scenariu foarte plauzibil implozie liberala si PSD ramine singur-singurel. Si mai cistiga si alegerile viitoare, ca nu va fi alternativa, eu a doua ora nu mai fac munca patriotica sa unesc drepata dupa modelul bulgar cum am facut in 2004 numai ca sa ii vad cum isi scot ochii un an mai tirziu. Au instinct de conservare? Bine. Nu? Tot bine. Pastrez caritatea pentru aia mici si sper mai buni ca PDL si PNL, care ar trebui sa stie singuri ce e de facut….

  Reply
 18. andrei fodor

  Cred ca varianta a doua este exact la fel de toxica precum a treia. Antonescu a demonstrat „foarte mult” europeism in cursul eventimentelor paralele cu legea din vara lui 2012. Scopul nu scuza mijloacele, daca vrei sa ai cu adevarat un rezultat pozitiv. Si nici aliatii care i-au oferit avionul pentru Timisoara nu il indeparteaza de imaginea „grupului infractional organizat” citat de ministrul de interne de atunci, unicul cu onoare, pana acum, din USL. De aceea cred si eu ca doar o persoana care sa nu reprezinte nici plagiatorii incompetenti condusi de delator, nici „blonda de la integrare”, ar putea sa miste majoritatea care nu a mai votat dupa seria infinita de dezamagiri si sa dea un rezultat surpriza.

  Reply
 19. Nelu STIUCA

  Daca stiti de ce nu mai activeaza la postul TV Realitatea SILVIU MANASTRIRE cu faimoasa sa rubrica despre coruptii din POLITICA va spun eu „Ce vine dupa `Jos Basescu, Ponta si Antonescu`” cu conditia sa afle si prostimea romaneasca un adevar dureros…..

  Reply
 20. razvan

  Varianta 4: nu o sa se intample nimic si balacareala o sa continue.

  De Ce?
  Iesirea din USL a PNL-ului si pozitionarea acestuia ca partid de opozitie. In acel moment PNL-ul ar fi motorul de dreapta si ar constituii o amintatrea pt USD datorita numarului mare de parlamentari care stau pe partea dreapta (PNL/PDL)+ de ce nu, oportunistii omniprezenti UDMR. In acest caz exista foarte puternica posibilita de o lupra acerba cu diverse motiuni care pot…de ce nu?!…sa mearga pe scenariul MRU.

  Practic Ponta o sa cedeze mai mult pe chestiile secundare si ceea ce o sa para major o sa fie doar o fatada.
  Crin nu o sa aiba alta solutie decat sa accepte, declarand compromisul ca o victorie.
  Aceste concesii nu o sa pice bine in interiorul partidelor dar o sa fie solutia optima pt imaginea celor doi.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *