Alina Mungiu-Pippidi

Ce facem cu Basescu

Nu numai că preşedintele ştie ce e mai bine pentru ţară, dar e singurul care ştie. E şi singurul care poate. E şi singurul care face. Şi aşa vrea să şi rămînă. Monopolul bunei intenţii şi omniscienţei nu trebuie considerat ca afectat de cîteva gafe majore pe care le recunoaşte, nici de contribuţia sa personală la degradarea guvernării şi de-modernizarea ei accelerată din cauza nepotismului, clientelismului politic şi mai ales incompetenţei generalizate. Din păcate, cam acesta e tot argumentul prezentat de Traian Băsescu săptămîna aceasta, cu scopul de a-şi mai ralia trupele demoralizate ca să nu se lase decimate de adversar fără luptă. Cum poate acest argument să convingă pe cineva?

La punctul unu, nevinovăţia sa faţă de incompetenţa şi corupţia din guvern din lipsă de mijloace de a-i trage la răspundere pe miniştri, cum poate cineva să îl creadă, cînd Udrea, Baconschi, Boagiu, Ridzi au fost numiţi datorită relaţiei apropiate cu el, nu ierarhiei partidului, iar acum cîţiva ani cînd nu-i plăcea un ministru, îi dădea afară, pe Constituţia actuală, imediat ce nu era de acord cu ei (Cioroianu, Atanasiu). La punctul doi, ştie ce e mai bine, nu e asta greu de crezut din partea cuiva care nu are un economist cunoscut printre sfătuitorii apropiaţi sau chiar depărtaţi? Şi care propune schimbări radicale în sănătate sau organizarea regională fără nici un studiu de fundamentare? Sau ţine chiar teoria că nu ne trebuie planuri de dezvoltare pentru că le avem pe cele actuale, care au stat la baza planurilor operaţionale, şi că orice altceva nu ne interesează pentru că nu e finanţat de UE şi alţi bani nu avem?

Dincolo de faptul că trebuie făcute altele noi, pentru viitorul ciclu, acest argument mă face să cred că nu le-a răsfoit niciodată, pentru că principalul lor caracter, de planuri cincinale, i-ar fi sărit altfel în ochi şi ar fi remarcat că acolo nu sînt reţete de creat slujbe, ci planuri, de altfel nerespectate masiv, de a construi spitale şi moderniza comunicaţiile pentru zonele defavorizate, unde sub regimul lui se închid spitale şi căi ferate. La punctul trei, că trebuie tot el să facă mai departe, deşi nu are decît un partid minoritar care îl susţine (de care se leapădă public şi îl face ţap ispăşitor), nici un fel de elite profesionale de partea lui (cum ar putea, cînd a declarat că reformele trebuie făcute împotriva celor cu studii superioare), şi nici opinia publică (nici minoritatea gălăgioasă, nici majoritatea tăcută), nu am ce să răspund.

Care-i argumentul? Că eu nu îl văd. De ce? Că a fost ales. Da., e singurul argument, chit că doar cîteva mii de voturi i-au adus avantajul. Dar l-a forfetat, prin intervenţii neconstituţionale şi uzurparea rolului guvernului pentru a mai lua din costul impopularităţii partidului lui. Ok, acum că a luat costul asupra lui, ce e aşa nefiresc să îl plătească? Şi cum crede că poate fi eficace, după ce a devenit evident că stilul lui personal, adică lipsa de consultare, duce la creşterea opoziţiei în faţa proiectelor? Preşedintele crede că singurul veto player din ţară e el, dar, cum s-a văzut la Legea Sănătăţii, există şi alţi jucători cu drept de veto şi lipsa de consultare şi negociere care e stilul lui îi radicalizează pe aceştia.

Băsescu vrea să ne convingă să îl mai lăsăm o vreme să rezolve problema. Să nu răzbată însă din rapoartele serviciilor secrete, singura literatură pe care, din experienţa mea, o citesc preşedinţii, un mic adevăr esenţial? Dacă nu îşi transforma puţinii susţinători în clienţi şi ar mai avea cu cine să schimbe o vorbă sinceră ar fi auzit deja că în acest moment există o majoritate care consideră că problema e chiar el. Şi asta, indiferent că în rîndul adversarilor săi se numără şi mulţi din adversarii noştri, ai minusculei societăţi civile neafiliate şi nepartizane (dar judecînd după creşterea audienţei pe www.romaniacurata.ro, poate nu chiar aşa mică). Vorba e, dacă avantajele de a-l lăsa pe el să conducă lupta cu aceştia sînt mai mari decît dazavantajele. Şi nu mai sînt.

Ceata lui Cocoş, pe de o parte, şi amestecul lui Băsescu cu aceeaşi ideologie că numai el e alb şi alţii sînt negri în orice subiect, nu doar anticorupţia (educaţie, sănătate, etc) au crescut dezavantajele peste avantaje cu mult. E timpul să ne căutăm alţi campioni, mai mulţi şi mai mici , renunţînd la ideea de lumea a Treia că lupta cu răul poate fi dusă doar de omul cel mai tare, de pe calul cel mai mare. Ca să ajungi acolo, şi ca să te menţii, îţi trebuie alte calităţi decît integritatea, moralitatea şi altruismul, şi chiar cine o fi avut vreo urmă din acestea riscă să nu mai aibă nimic după opt ani.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

22 thoughts on “Ce facem cu Basescu

 1. SENIORUL

  Dna ALINA aveti o analiza care seamana cu o barfa de taraba, ce incita la rafuieli sociale (doamne fereste). Cand oare in societatea romaneasca vor putea apare conditiile necesare pentru a se remarca si actiona si elitele sale adevarate care au identificat factorii importanti necesari pentru a fi pusi intr-un sistem de ecuatii pentru a rezolve problemele vitale ale natiunii romane.Dupa 1989, in toate domeniile vietii, locurile din fata sunt ocupate numai de diletani si oportunisti, de ciorditori si nu de mari ganditori. Acestea sunt cauzele pentru care Romania se afla intr-o mare HASNA din care nu cred ca va mai putea iesi vreodata pentru ca nimeni nu emana sau nu dezvolta actiuni constructive ci numai distructive.

  Reply
 2. Constanta Ilies

  Aici cred ca gresiti. Pesimismul acesta care se cronicizeaza ne impiedica sa vedem lucid ce este de facut. Desigur, cine are energie pentru asta. Dar nici nu se poate generaliza in acest fel.

  Reply
 3. Manea llucia

  problema nu este ce facem cu Basescu, ci ce facem cu cei care-şi strigă disperarea. Dl Cornea spune că ce din Piaţa Universităţii nu sunt un eşantion reprezentativ, statistic are dreptate, dar prin vocea lor vorbeşte vocea prietenilor lor şi a prietenilor prietenilor lor. Este adevărat cercul de prieteni nu este o mişcare socială, iar aici eu cred că este nevoie de priceperea dvs să inventariaţi acele mesaje din Piaţi să le ambalaţi într-o forma potrivită şi să le concretizaţi într-un program. Există instrumentul de iniţiativă legislativă, de referendum stă în puterea dvs să-i ajutaţi. Împreună, ajutându-ne cu ceilalţi ne vom vom ajuta fiecare în parte. Trebuie să reînviem spiritul solidarităţii. Noi nu cunoaştem cultura solidarităţii şi eu cred că ea este cheia vremurilor care vin. Vis a vis de acuzele pe care le aducea dl Cornea demonstranţilor că au folosit apelativele de chior şi pitic, apreciindu-le drept stigmat, are dreptate dar aceasta este valabil doar în lumea academică, ori noi trăim în Românica, în satele noastre oamenii se cunosc mai bine după porecle decât după nume. Nu cred că manifestanţi s- au gândit la ceea ce înseamnă stigmat, ei nu au această noţiune, altfel cu siguranţă nu ar fi folosit aceste apelative. Aceasta nu înseamnă că nu înţeleg ceea ce se întâmplă cu lumea, chiar dacă nu au priceperea intelectuală sa- şi formuleze ideile, gândirea lor este raţională. Aici au nevoie de dvs

  Reply
 4. ProBasesescu

  Si ce propuneti Doamna ? Normal ar fi fost daca isi da demisia candidatul numarul 2 sa ii fi luat locul , noi nu avem postul de vicepresedinte ca in America .
  Cereti o demisie greu de obtinut , si fara nici un rost . In loc ca opozitia din care vad ca faceti parte , sa se concentreze pe Basescu , as vrea sa vad ceva din partea ei . Dar eu vad un copilot care da de doar cateva saptamani semne de maturizare si un crin total lipsit de logica. Chiar candidatul opozitiei Geoana nu mai este pe placul vostru. Ma gandesc daca el ajungea presedinte ( „doar cateva mii de voturi” ) cum ati fi accept aceasta gresala monumentala a poporului roman ? Practic , va rog faceti ca si Coposu ( sunt taranist care tine cu Basescu , stiu ca sunt ciudat ) si sa construiti un Constantinescu , ar fi totusi ceva .

  Reply
 5. VETERINARUL

  Daca tot a pomenit cineva de SOLIDARITATE este de mentionat ca De 22 de ani in Romnia functioneaza solidaritatea LUPILOR cu OILE….Deci trebuie facut ceva LUPILOR disparitia lor nu ar creea mari dezechilibre sociale….

  Reply
 6. Meda

  Ce facem cu Basescu? Doamna exact ce fac americanii cu Obama. Daca imi dati un singur exemplu de democratie occidentala in care un presedinte ales prin vot popular este „dat jos” de 315,25 manifestanti/seara, articolul scris de dumneavoastra „face sens”? Nu-mi veniti acum cu Charles de Gaulle, pentru ca acela nua demisionat din cauza miscarilor studentesti din 1968, ci pentru ca propunerea lui de transfer al unor puteri către regiuni și transformarea Senatului, nu a fost votat in urma plebiscitului popular initiat. In cazul in care exemple nu exista, atunci lasati-ne Presedintele in pace si impacati-va cu cine vi se pare ca merita, doar n-au intrat zilele in sac. Si sa mai stiti ceva: Romania nu este in pragul dezastrului, a fost in 2009 la inceput.

  Reply
 7. Victor Serban

  Articolul este excelent. Practic face un sumar al acelor actiuni abuzive care ne-au adus aici. Nu mai stiu daca va aduceti aminte ce proteste au fost cand s-au inchis spitalele. Ce suparare si totusi s-a mers mai departe. Si atunci nu a existat nici un studiu de impact doar ideea simpla ca bolnavii vor calatori cu salvarile pe drumurile publice din Romania. Doar aceasta simpla consecinta a calatoriei unor bolnavi pe drumurile publice ar fi trebuit sa stopeze actiunea. Acum s-a venit cu o propunere si mai tare pe sanatate fara consultari, fara studii, fara discutii. Chiar asa facea si Ceausescu cand merge prin tara si avea idei: sa se faca o fabrica aici, alta colea, un combinat, o ferma. Si se faceau fara studii, fara consultari, fara discutii. Daca era ordin de la Comandantul de Corabie (pseudonim Carmaciul).
  Mai trist este ca avem un asa om muncitor ca prim ministru: stie sa dea cu coasa, da si cu lopata, da si din gura si respecta ordinele. Tot ce UE inseamna: consultari, decizii rationale bazate pe evidente si analize aprofundate sunt date pe apa sambetei pentru ideea de reforma fara sens si scop. A mai exista si ideea de Revolutie continua dar a esuat lamentabil.

  Inca o data foarte bun articolul.

  Reply
 8. db

  Merci de intrebare…imi place si argumentatia. Personal percep ca parca-parca incepe usor-usor sa se coaguleze o oarecare dorinta populara de a se angaja intr-o forma de lupta impotriva raului. Probabil astia care n-am vrea sa plecam din tara devenim procentual din ce in ce mai semnificativi, reducandu-se numarul de locuitori din tara si ne simtim deja cu spinarile la zid si singurul reflex ce ne-a ramas e sa incepem sa dam din maini si sa tipam si noi: ajunge! Sper sa fim suficient de multi incat sa conteze, sa ne simtim mai siguri pe noi si sa ne incurajam unii pe altii in demers.
  Referitor la intrebarea din titlu, imi pare ca Noua Republica are deja un plan cu Basescu: sa-l recicleze pe post de port-stindard anti-coruptie. Dar, ca in bancul cu ciobanul ardelean, eu cred ca si Basescu are un plan, sa foloseasca Noua Republica ca pe noul sau stindard de neprihanire, pentru a continua sa mimeze reforme si actiune pana la sfarsitul mandatului sau.

  Reply
 9. Nick Sava

  „în acest moment există o majoritate care consideră că problema e chiar el.” O fi existind. Dar e pus simplist sa dam vina NUMAI pe Basescu. Sau NUMAI pe PDL. Problema pe acre eu o vad este ca nu avem alternativa. Puteti dvs GARANTA ca schimbarea lui Basewscu va aduce speraele lapte si miere? Ca „alternativa”, USL, e plina d eoameni competenti si necoruptibili? Ca, de fapt, un Crin Antonescu ar fi un Presedinte mai bun? Adiuce Crin solutii? Ati aflat pina acum care este Guvernul din Umbra, ce ministri porpune USL?

  Lasati-ma, doamna, sa imi cumpar macar un cort, inainte sa dau foc la casa! Cel mai simplu este sa arunc cu benzina (o fac televixiubnile, acum) si sa aprind chibritul (o face Opozitia, ajutat de unele „societati civile”) Problema este: cit timp ne va lua sa construim alta casa in loc? Avem materiale adunate? Avem bani? Avem muncitori calificati? Puneti mina in foc ca alternativa va veni cu toate astea?

  Reply
 10. Nick Sava

  @Meda: „nu a fost votat in urma plebiscitului popular initiat.” De acord cu ce ziceti. Se pare insa ca este, totusi, aceasta diferenta. Basescy ar trebui sa isi dea demisia TOCMAI pentru ca proiectul lui de modernizare a Statului a fost respins de populatie (inclusiv de clasa politica si de societatea civila). Nu e suficient sa spui ca „mergi mai departe”, nici sa lasi sa se inteleaga ca „poporul nu merita”. Asta e. Poporul vrea certitudinea pe care i-o da status quo. Nu vrea sa riste. Doreste un stat de asistati sociali. Doreste salarii si pensii cit mai mari – ca in UE, daca se poate. Desi nu se poate, pentru ca nu avem puterea economica a Westului si pentru ca fondul de pensii ESTE deja falimentar. Se impotriveste reformelor in Invatamint, in Sanatate, in Administratia Publica – datorita inertiei, dorntei de a-si pastra locurile de munca, fricii de schimbare. Si, poti sa ii invinovatesti ca sunt asa? Au votat in majoritatea timpului presedinti si partide care le promitea „schimbari” lente, o „tranzitie” care sa dureze pina la retragerea lor in cimitir… Deci, Basescu a propus ceva care a fost respins de populatie. Normal ar fi sa faca precum de Gaule: sa isi dea demisia si sa lase pe altul care va raspunde mai bine cerintele romanilor. Sa stiti: facere de bine cu de-a sila, pina la urma tot siluire se numeste!

  Reply
 11. Claudiu

  Cred ca tot Iliescu e bun de presedinte,pentru ca voi cei din Societatea Civila si din Media a-ti uitat ca pe timpul P.S.D-ului nu comentati mai deloc.Unde erau domnul Ciuvica,Bogdan Chiriac,C.T.Popescu etc?.Procedau foarte bine P.S,D-ul ca folosea politica pumnului in gura.A-ti uitat asa de repede doamna Mugiu?

  Reply
 12. Emil

  @Claudiu: va raspund io, partial, unde erau unii din cei pomeniti, pentru ca se pare ca habar n-aveti. Pe timpul lui Iliescu (&Nastase), Pe Ciuvica il saltau gaborii de pe strada, pe motiv de fluierat in biserica (neste chestii numite Armaghedoane, sunt sigur ca nu ati auzit de ele, voi nu aveti dubii, doar 2-3 idei fixe carora va place sa le spuneti certitudini, dar ele tot idei fixe raman…).
  Va spune asta cineva pe care l-a contrariat prezenta lui Ciuvica alaturi de nastase, acum vreun an, in studio la Antena 3. (asta apropo de ce spune doamna Mungiu, de faptul ca unii dintre dujmanii lui Base sunt si dusmanii societatii aleia civile, neafiliate şi nepartizane).

  Reply
 13. angelo

  Poate sa-ti raspund si eu, mai Claudiu, ca dna Mungiu e singura care a avut curaj sa-l contrzica pe Iliescu in vazul tarii, motiv pentru care au fortat-o sa demizioneze de la TVR? Ca daca nu era ea, nu se alegea Base presedinte? Asa, ca sa stii
  @emil. Ma indoiesc ca dna Mungiu la Ciuvica se gindeste cind e vorba de dusmani, mai degraba la Voiculescu…sa pastram proportiile nitel…

  Reply
 14. alina MP

  Angelo, merci. Pot sa adaug ca nu te-am vazut iesind in strada, Claudiu, sa iti manifesti solidaritatea cu noi cind Rodica Stanoiu, Vacaroiu et comp ne incoltisera cu procese de calomnie, pe mine si Cristi Pirvulescu (unii din ei). am avut 17 atacuri din astea in 2005, cind altii imparteau beneficiile guvernarii, si nu ne-am plins la nimeni, dar nota de plata pentru schimbaea de regim am platit-o noi, nu Basescu saua lte ONGuri.

  Reply
 15. Silviu

  O atitudine mai contructiva ar fi ce facem cu succesorul lui . Ce urmeaza dupa Basescu ? Fata de Constantinescu si Iliescu, eu il consider mai bun si mi-as dori unul si mai bun . Progresele facute de RO in criza actuala s-au vazut si se vad. Puteau fi mai multe daca partidelor li s-ar da peste mainile adanc bagate in tot ce genereaza profit in RO. Dar pentru asta chiar trebuie un efort mare din partea societatii civile neangajate politic. Ne reuseste asta ? Daca da , putem spera la mai bine , nu , asteptam para malaiata …

  Reply
 16. aura

  Ideal ar fi ca in acest an sa avem si alegeri prezidentiale. Ma gindesc cu mare ingrijorare la coabitarea Basescu-USL. Un razboi politic, suprapus peste criza economica, va pune Romania intr-o situatie foarte grea.
  Basescu nu a realizat ca sprijinul cetatenilor e mai important decit sprijinul politic obtinut pe cai neortodoxe. Un lider cu nivel de incredere sub 10% nu mai poate reforma nimic pentru ca nimeni nu-l mai urmeaza.

  Reply
 17. Vlad Ionescu

  De acord cu caracterizarea lui Basescu. Pt. mine a devenit demult indezirabil. Dar nu cred ca principala problema a sistemului politc actual este presedintele, ci partidele si cartelizarea vietii politice. Si mai cred ca trebuie sa ne obisnuim cu coabitarea care inseamna o partajare a puterii. Incercarile de revenire la sistemul de alegere simultana a parlamentarilor si a presedintelui cred trebuie respinse. Mentinerea acestei separatii si a mandatului de 5 ani pentru presedinte cred ca este benefica. La limita, pentru presedinte exista procedura demiterii prin referendum. Ce facem cu Basescu? Poate ar trebui sa-l bagam din ce in ce mai putin in seama si sa vedem ce facem, urgent, cu clasa politica. Oricum Basescu are probleme mari de tot ; trebuie ca pana la alegeri sa se dea peste cap si sa recapete intr-un fel increderea populatiei ca sa nu fie demis in conditiile in care se prefigureaza o majoritate parlamentara ostila. Nu isi va mai putea permite sa faca ce a facut cu Tariceanu cand avea un sprijin popular imens.

  Reply
 18. patriot

  intrebarea „ce facem cu Basescu” nu-si are locul intr-o conversatie democratica.dumneavoastra il acuzati pe Basescu ca este un fals omniscient si omnipotent, dar daca nu ati avea atitudinea ca dumneavoastra le stiti pe toate, le dibuiti pe toate, ati putea fi luata in serios. sunteti un Basescu pe care-l denuntati in oglinda, numai ca nu aveti si puterea legitima. poate ca ar fi mai constructiv sa puneti umarul, in loc sa-l concurati pe CT Popescu. nu de alta, dar nu avei nicio sansa in fata dezlantuitului cerber. macar de-ar avea o cauza…
  revenind la Basescu, cred ca ar fi un bun exercitiu sa analizati afirmatiile, in loc sa le strigati.
  cand vorbiti de cateva mii de voturi nu faceti altceva decat sa minimalizati ideea de democratie, la ce bun daca permite asemenea derapaje…nu-i asa? nu mia conteaza milioanele din fata acelor cateva mii, nu mai conteaza ca acei mii de oameni au stat la cozi imense, pentru a-si sustine candidatii, nu mia conteaza ca in spatele fiecarui vor sta o constiinta, un interes personal sau de familie, adica fundamentele democratiei. stimata doamna, daca asa intelegeti sa promovati diferenta, ati ales o cale infundata.

  Reply
 19. paul

  Sunt de acord cu ceea ce a-ti afirmat despre Basescu.Ce facem cu el?Simplu,cat mai multi oameni in strada si inlaturat de la putere.

  Reply
 20. Victor Olaru

  In 2004 PD era un partid mai mic decat PNL. Alianta DA a castigat alegerile parlamentare si prezidentiale, gratie carismei Dlui Basescu. Fiindca Dl Stolojan s-a retras de la sefia PNL, guvernul a fost condus timp de 4 ani, de Dl Tariceanu, care, dupa conflictul Patriciu, n-a mai acceptat stilul autoritar al Dlui Basescu, admitand sa guverneze cu sprijinul PSD. In 2008, ca PDL sa castige alegerile, Dl Basescu a promulgat legea care marea pensiile si legea de marire cu 50% a slariilor cadrelor didactice, desi stia ca nu exista surse. Totusi PDL n-a obtinut o mare majoritate, si un an de zile guvernul Boc a fost un guvern PDL-PSD, care a continuat masurile populiste, in tot anul 2009, in vederea alegerilor , negand iminenta crizei, desi la 15.09.08 Lehman Brothers daduse faliment. Al doilea mandat a inceput in plina criza, tot cu o majoritate parlamentara fragila si cu un guvern slab, intrucat, in PDL lipsesc elitele. In 2011-2012, Dl Basescu si-a asumat masuri de austeritate si, in lipsa majoritatii parlamentare, adoptarea prin asumarea raspunderei a mai multor legi importante, necesare, dar deasemenea nepopulare, pentru care viitoarea guvernare, va trebui sa-i multumeasca. Este singura realizare majora, in sapte ani de mandat. Lupta impotriva coruptiei, lasata numai in grija justitiei, care da pedepse minime, s-a soldat cu un esec costisitor. Implicarea intregii administratii publice, in impunerea respectarii legii, in domeniul economic, n-a figurat in programul Dlui Basescu. Reducerea cheltuielilor cu administrarea statului printr-n model modern de adinistatie, ma tem ca nici nu stim s-o facem. A reduce numarul de judete, pastrand modelul actual de administratie, ar fi o cheltuiala inutila. Mai sunt cateva modificari legislative necesare, care nu cred ca vor mai putea fi adoptate in actuala legislatura, dupa ce ne-am impotmolit in legea sanatatii.
  A-si da demisia, Dl Basescu considera ca ar fi un act de tradare a poporului roman, iar USL care o cere, nu-i reproseaza decat autoritarismul, care, de fapt, a facut posibila adoptarea masurilor de austeritate. Nimeni nu prezinta un program de guvernare mai bun. Deoarece USL va castiga oricum alegerile, e pacat sa promita mariri de pensii si salarii, inainte de a avea o crestere a PIB

  Reply
 21. liviuta

  Pe Basescu il vom tine (sper), constitutional, pana in 2014.
  Ce ati vrea altceva? Dupa aia va fi ales un alt presedinte.
  Oricum, din pacate, Basescu e, in momentul de fata, cea mai buna varianta din ceea ce gasesti pe piata.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *