Alina Mungiu-Pippidi

Ce consideram corupt

Ce e coruptia? Aveti dreptate sa ma intrebati, pentru ca in opinia publica e asociata desea cu spaga. Dar coruptia nu e doar spaga. Sa o luam sistematic.

In orice stat cu pretentii de modernitate, administratia si alocarea de fonduri functioneaza in mod impersonal si impartial. Asta inseamna ca toti contribuabilii, ca sint forme sau cetateni, sint tratati egal. Ca te cunosc sau nu, din perspectiva mea, a statului ,nu are nici cea mai mica importanta, asta nu afecteaza felul in care te tratez. Un functionar, sau un judecator, sau un parlamentar trebuie ca atunci cind decid (intr-o licitatie, sau un process, sau adoptarea unei legi) sa nu tina seama de nici un atribut particular al celor implicati: ca sint romani sau unguri, ca sint barbati sau femei, ca sint partidul A sau partidul B, ci sa decida doar in functie de criteriile legate de subiectul respectiv, nu de cei implicati.

Orice abatere de la acest principiu, oreice distributie particulara (daca nu e facuta sa repare o nedreptate, cum ar fi de exemplu alocarea de locuri special la facultate platite din buget pentru Rroma) orice deviere de la impersonalitate ca principiu director al guvernarii o consider coruptie. Ca ea implica sau nu un transfer monetar nu ma intereseaza.Si o sa va spun de ce: mita e doar un insutrument pentru a obtine tratament preferential. Dar pot sa obtin acest tratament direct, abuzind de puterea pe care o am (ii dau lui frate-meu monopolul parcarilor din Bucuresti, sau unui amic, sau o iau eu direct).

Ok, sau pot sad au monopolul unui acare imi da mita. Dar nu doar situatia asta e coruptie, ci toate cele descrise mai sus, pentru ca toate viciaza acest principiu: nu toate firmele care liciteaza pentru parcari vor avea sanse egale sa le obtina.

In Romania exista si alte aspect ale coruptiei decit mita care sint ilegale. O sa revin la ele. Dar sint si multe care nu sint criminalizate. Sa dai telefon sa pui o pila sau sa faci o interventie, sau sa favorizezi un candidat la o slujba sau la o licitatie pentru ca il cunosti e de fapt coruptie. Si chiar daca nu e illegal, e mai nou nepermis prin regulamentale de functionare sa codurile etice ale multor institutii si atrage sanctiuni administrative.

Daca aveti sau auziti de vreo problema la vreo institutie cereti prin Legea 544 (stinga paginii) sa vedeti regulamentul de organizare si functionare (ROF) sau codul etic si uitati-va acolo cum e reglementat conflictul de interese. Numai eu am introdus reguli destul de drastice la ICR si la FCN, adica la banii de cultura care se dau, incepind cu 2005. Toata administratia publica are asemenea coduri. Cu alte cuvinte, exista o baza sa ne aparam chiar de coruptie care nu e criminalizata. Daca nu stiti cum sa interpretati o situatie, scrieti lui Dan Mihai si Laurei Stefan, expertii nostril anticoruptie.

Dar mai intii faceti aceasta minima documentare, ca sa vedeti cum ar fi trebuit sa functioneze de fapt lucrurile.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Ce consideram corupt

 1. George P.

  As avea o intrebare. Sa consideram etapa culturala actuala a Romaniei care se reflecta direct in cultura interna a institutiilor si, potential, chiar in in regulamentale de functionare si codurile lor etice.
  Care ar fi caile realiste de a intari pozitia angajatului atat incat el din interiorul institutiei sa aibe curajul sa ia pozitie fara riscuri prea mari de a suporta consecintele?
  E o intrebare prosteasca, pentru ca aceasta e o dilema fundamentala care exista si in cele mai putin corupte tari (Suedia). Si totusi.
  In Suedia, in sfera sanatatii si apararii (institutii de stat) au fost create forme de autosesizare (Lex Maria in sanatate, si Sesisare Directa – DA in aviatie). Emiterea lor e favorizata, in cazul DA prin anonimizare. Scopul lor este ca oferind feedback se previna repetarea unor greseli. In cazul Lex Maria (Maria fiind o pacienta care a fost victima unui mal praxis sesizat pe atunci in mod exceptional) este vizata si aspectul punitiv. DA vizeaza abateri in rutinele teh

  Reply
 2. Alina

  Cred ca mai important este sa reflectam cat de corupti suntem dispusi sa fim, noi, in general, si vom avea raspunsul la cat de corupti sunt cei care nme conduc.

  Reply
 3. alina MP

  Scuze pt greselile de tipar. Scris in pauza cursului meu de Tranzitii, in viteza maxima, cu un student mexican care ma pisa cu problema lui cum reduce populatia de masini din mexico City. necorectat de editorii siteului, dupa cit se vede
  @ eu mi-am facut demult examenul cu pricina si nu sint dispusa sa fiu corupta deloc, dar deloc, stric orice aranjamente ale oricui in orice consiliu sau juriu ma gasesc orice candidat are sanse egale
  de asta nu mai sint in nici un juriu sau consiliu. decit, desigur, la Europeanul Anului la Brusseles, si alte asemenea, nici unul in Romania…

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *