Alina Mungiu-Pippidi

Ce avem de invatat din alegerile astea

Alegerile astea au dat niște lecții aspre la mai toată lumea. Toți am avut ceva de învățat. Mulțumesc celor care s-au dus la vot în România, deși nu prea aveai cu cine vota- și au fost mulți. Era bine să fi existat o a alternativă mai bună. Dar cum ea nu era, mulțumesc că ați făcut cum v-am rugat acum o săptămână, când vă spuneam că prezența noastră trebuie să contrabalanseze pe oameni ca Marine Le Pen și Nigel Farage, care participă la alegerile europene doar ca să le anuleze în ziua cînd vor fi suficient de puternici. Amîndoi au ieșit pe primul loc în cele mai vechi democrații de pe continent, Anglia și Franța. Oameni buni, prima lecție pentru noi este să nu considerăm unitatea europeană garantată, să apărăm Europa Unită de egoiștii din țările bogate cît putem. Ați făcut-o deja, cei care ați votat în România, și nu cu Vadim sau Funar ați contribuit la cele două treimi de vot pro-european de pe continent. Bravo vouă. 

Dacă votanții merită felicitați, liderii de partid nu au de ce să se bucure. Cu șase la sută voturi nule și 15 la sută voturi irosite pe cine nu a atins pragul (și nu a ratat nimeni cu 4.9, ca PAC pe vremuri) un votant din ăștia cinci eroici care au mers la urne a votat degeaba. Patru au avut alegere (știu doar ei cît de entuziastă). Per total am ales europarlamentari cu patru din cinsprezece oameni, dar care vor reprezenta pe toți cinsprezece. Reprezentativitatea e mizerabilă. Vina mare a partidelor e că nu au explicat exact ce decizii se iau la Bruxelles și cum afectează asta viața oamenilor.În seara dinainte alegerilor mă suna lumea să mă întrebe ce familie de partide europeană e contra gazelor de șist și să mă certe că nu am ținut lecție toată campania la TV despre pozițiile partidelor (ele trebuiau să facă asta).  

Cealalată vină a partidelor e că au propus oameni care nu pot scoate lumea din casă. Că orice om care butona în ultima zi de campanie pe la Cartianu (TRU, Neamțu, Radu Moraru, Aurelian Pavelescu) sau la Rareș Bogdan (MRU singur) nu putea decît să o ia la fugă sau să nu vină la vot. Nu era nevoie să îi vadă cineva pe adversari, dreapta s-a nenorocit singură,  fiece apariție  o demonstrație de mediocritate cu pretenții, de lipsă de viziune europeană și adesea și de sinceritate elementară. Vai de capul vostru, speriați poporul cu televizorul, se vede că tot voi hotărîți cine candidează și cine apare pe ecran, cum dracu’de nu avem un sistem electoral să vă și votați singuri? Că atunci sigur ați răzbi. Stînga prin contrast a făcut monologuri Ponta aprobate entuziast de moderatori slugarnici. Dar cum Ponta e mai popular decît Corina Crețu și față de MRU are subiecte mai multe, că e la guvernare, asta pare că a mers mai bine. 

A patra lecție e privitoare la sondaje. Două partide au păcălit și s-au iluzionat, PSD și PMP, cumpărînd sau posedînd direct institutele care fac sondaje. Amîndouă au luat sub ce sperau. EBA și Udrea erau așa de dezorientate de propriile lor gogoși că prima zi încă au continuat să spună că e o mare victorie. PSD s-a bucurat și el cam tare, a luat cam cît e de bun simț în sistemul proportional fără furt, dar nu le ajunge la prezidențiale. Per total nu ați fost asurziți de protestele sociologilor onești din România care spun că nu mai există sondaje independente aproape deloc, că nu e normal ca institutele partidelor să fie cele care dau rezultate, ba încă și la televiziune, unde CNA ar putea băga de seamă? Dacă nu ați fost, este că asemenea proteste nu au avut loc. Sociologii fie erau ei înșiși prin campanie, genul Marian Preda, fie prin casă, cum ne informează Lăzăroiu, fie corb la corb nu își scoate ochii (asta mai ales).  

A cincea lecție e pentru liberali, care văzînd că nu sînt înțeleși de electoratul intern la măsura valorii lor au dat-o pe un mic traseism extern, însoțit și de discursuri oportuniste (brusc au observat că ALDE sînt la stînga, ba chiar cu Rusia, uitînd că bietul Graham Watson ne-a tot ajutat cu Moldova).  Acuma reluarea scenetei Stolo-Băse din 2004 cu actori noi e așteptată de toată lumea, dar nimeni nu are de ce aplauda. Abandonarea politică a liberalismului (e drept că l-a îmbrățișat PSD, cu reducerea CAS) de dragul prezidențialelor alimentează teoriile conspirației demult lansate de PSD. Cum puteau face liberalii un scor mai bun cînd nimeni nu își poate exprima regretul pentru nici un ministru de al lor și nu poate cita din 2005 încoace nici o idee liberală la guvernare? Între răul cel mai mare și răul cel mai mic, liberalii sînt un fel de blanc. Și e ciudat, pentru că gînditori liberali tineri, gen Lucian Isar sau Bogdan Glăvan, există- printre puținele resurse umane de pe piață. Crin a monologat și el pe unde a putut, fluent dar nu se știe pe ce teme. Nimic cu conținut, sau l-ar fi votat lumea, flămîndă de un bărbat politic arătos, cu dicție, fără trecut comunist. Dar cu ce judecată, cînd acum doi ani se sfătuia cu Daniel Barbu iar acum un an cu Niels Schnecker? Cine crede că acolo unde nu ai mobilizare internă manevrele externe te pot ajuta să cîștigi?  

A șasea lecție e a potențialului mobilizator anti-PSD. Mai e justificată unirea anti-PSD, ca în 2004? Rezultatele au arătat că oamenii nu se tem de PSD, că mai degrabă le e frică de coaliții ineficiente și gălăgioase. Vrea cineva să retrăiască alianța DA așa cum a fost? Nu. Puteți speria lumea oricît cu Ponta dictator, pro-rus sau plagiator, asta nu o să vă ajute. Defectele lui Ponta le vede toată lumea. Dar vede și calitățile. Dreapta cu sine trebuie să se lupte să scoată la iveală ce are mai bun în societate, nu ce e mai prost, ca azi, așa o să cîștige, nu luptînd cu PSD, care are culoarul lui. Culoarul de centru dreapta este mai mare. Dar numai alergătorul Iohannis pare așteptat la linia de sosire. Dacă însă vine după el cu droașca plină de Pavelescu, Udrea, MRU, Chițoiu tare mă tem că pînă și acest potential va fi irosit.  

Ultima lecție privește puștimea activistă Facebook care a promovat sloganul că votînd răul cel mai mic alegi de fapt răul. Sloganul e bun. Și intențiile voastre, nu am nici o îndoială! Dar politica și mai ales politica publică nu sînt ca bicicleta, să rămînă în picioare în orice parte o întorci. De unde știți voi care e cea mai bună legislație electorală? Parcă s-a mai mobilizat odată Mihai Bumbeș, și înaintea lui ApD să treacă votul uninominal, un fals panaceu? Ați citit măcar brieful SAR despre legislație, pentru care i-am dat Ioanei Lupea să citească două luni materialele de bază din literatură? Pînă duminică nu le citiserăți, că se vedea din vocabular. Acuma dacă Ioana face o formă simplificată a ceea ce e de fapt complicat, iar voi vă uitați doar pe forma și mai simplificată a ce rezumă ea într-un editorial poate că nu e tocmai cea mai înaltă formă a gîndirii experte pe care vrem să o oferim ca alternative la alde Șova sau EBA. Ați promovat texte de gîndire politică etichetate ”excelent” pentru care pica un student de anul întîi. Ce e abureala asta, că e nedemocratic un sistem în care partidul extraparlamentar e altfel tratat decît cel parlamentar? Așa e peste tot. Și cu ce a cîștigat democrația că un sistem mai deschis- proporționalul de la europene- a permis Marinei Le Pen și lui Nigel Farage să scoată în față cele mai intolerante și radicale curente din societate, pe care sistemele mult mai închise și nereprezentative (majoritar în unul sau două tururi de scrutin) le ținuseră înafara parlamentelor la alegerile naționale? Cum n-ați citit brieful nu ați ajuns încă să înțelegeți că sistemul electoral servește mai mult decît unui scop, și că între scopuri diferite au uneori loc tîrguri dureroase, în care pierzi o calitate ca să o cîștigi o alta. 

Promovez de ani de zile o liberalizare a intrării în politică, dar învățați-vă lecția din alegerile astea. Cum adică să nu voteze lumea pînă nu vede sigla Uniți, salvăm? Și dacă nu o vede niciodată? Nu e un îndemn cam egoist? Ca să răzbești, în plus, nu e destul să te înscrii. Au cîștigat candidații promovați de rețele largi (biserica ortodoxă) și televiziuni (Diaconu- data trecută Diaconescu). Ori una, ori alta sînt indispensabile. Politica are nevoie de o bază de experți, de o rețea socială largă reală, nu virtuală (asociația proprietarilor de albine e superioară Uniți, salvăm că are interese comune și o bază economică) și de lideri cu notorietate TV. Desigur, o mișcare civică de protest care cere liberalizarea legislativă a asocierii politice face un serviciu comunitar, lumea trebuie să vă mulțumească, nu să vă injure, capitalul de protest în sine e grozav și trebuie menținut. Dar nu îl irosiți în acțiuni prost gîndite și neconsultate nici democratic (cu cei mulți), nici expert (cu cei puțini), sau pierdeți susținerea celor care au făcut ca astă toamnă să treceți de la un amifiteatru de la istorie la treizeci de mii de oameni. Eu refuz să cred că a fost o diversiune deliberată, dar să nu copiem clasa politică în calitatea ei de bază, incapacitatea de a învăța lecțiile care se cuvin.  

Pentru cine nu a băgat de seamă, acestea au fost alegerile europene, nu naționale. Să sperăm că la viitoarele vom avea ceva mai bun de ales, și mai ales că se vor tine într-o Europă ca asta privilegiată în care trăim, în care există libertatea călătoriei, muncii și serviciilor. Că lumea e nițeluș mai mare decît Piața Universității și schimbările nu sînt totdeauna spre bine.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

45 thoughts on “Ce avem de invatat din alegerile astea

 1. CALINIC

  POLITICA Romaniei postcomuniste, conceputa in majoritatea cazurilor de impostori, semidocti, demagogi, expirati sau oportunisti precum si lipsa de CIVISM a poporului roman a facilitat adincirea fara margini a crizelor de COMPETENTA si MORALITATE implementate in procesul complex de administrare si dirijare a destinului natiunii (guvernare) ceea ce are consecinte deosebit de grave in toate domeniile vietii. ERORILE si ABUZURILE comise de toate administratiile si guvernele postcomuniste isi pun amprenta in mod dezastruos asupra evolutiei poporului roman care de 25 de ani se afla intr-un proces continuu de prabusire abisala. In anul 2014, in Romania, economia, partidele politice şi presa sunt controlate de cei cu interese economice puternice. Situaţia existenta, (declinul national), se poate schimba doar printr-o `MIŞCARE DE REFORMARE POLITICĂ`. (Theodore Roosevelt rămane memorabil in istoria mondiala pentru ca a reformat S.U.A. luptand cu succes impotriva oligarhilor si impostorilor din societatea politica a vremii). Numai consolidand instituţiile statului de drept si limitand puterea economică si politica a oligarhilor si impostorilor este posibilă schimbarea in bine a istoriei neamului si a dezvoltarii economice in interesul progresului general. Numai, DIMINUAREA SARACIEI, ELIMINAREA ANARHIEI (comportament discretionar fata de norme) SI LIMITAREA PUTERII OLIGARHILOR va face posibila, garantarea diferenţei de opinie şi va asigura `capacitate adevărului de a combate greşeala si minciuna` precum si eliminarea riscului de activare a oricarui tip de dictatura. Printre ELEMENTELE ESENTIALE pe care `romanii progresisti` trebuie să le promovez iar Societatea Civila sa le sustina, ca factori de reusita, pentru asigurarea conditiilor firesti impuse de teza fundamentala a succesului social si anume `capacitatea adevărului de a combate greşeala si minciuna`, in vederea asigurarii la nivel national a unei schimbari pozitive garantate, se pot evidentia: 1. – Statuarea unui `sistem judiciar fidel statului de drept, care să protejeze orice persoană de incercările statului de a elimina diferenţele de opinie si sa sanctioneze fara echivoc si delictele politice`; 2. – Normalizarea `vietii religioase prin purificare si recurgere la exigentele randuielilor crestin-ortodoxe a celor ce slujesc, imparatiei lui Dumnezeu, in numele poporului roman`. 3. – Infiintarea de `partide politice democratice puternice, independente de oligarhii financiari, conduse de elite veritabile şi dedicate asigurării bunăstării romanilor obişnuiţi, majoritari si consolidarii clasei de mijloc`; 4. – Asigurarea `unei pieţe libere, protejată de concentrare economică pronunţată, prin existenţa unor legi antitrust şi a unor reglementări raţionale care sa impuna un sistem fiscal etic progr

  Reply
 2. ceata

  Liberalii nu sunt un blanc! De la sula in coaste a lui Iliescu, puternic dupa crimele de la revolutie si mineriade pentru care i s-au ridicat statui in loc sa fie judecat, au ajuns in 2000 sa contribuie la moartea PNTCD si de atunci sa colaboreze continuu cu PSD, aducand la putere, cu Crin cel fara discurs, grupul infractional organizat. In parte au fost curatati de DNA, dar nu sunt sigur un blanc ci o parte din raul mai mare chiar daca vor sa-si spele pacatele. Iar idei liberale, in afara de cota unica, nesustinuta de alte masuri in economie, ioc.

  Reply
 3. ionut

  O made responsabilitate pentru neparticiparea la vot a celor cu sigla `Unit …` va revine prin articolul `Trei motive pentru a nu merge la vot` Desi incercati sa dregeti busuiocul pe parcursul articolului titlul induce grav in eroare mai ales ca in multe cazuri tinerii citesc doar titlurile. Credit ca so CTP a citit doar titlul pentru ca la emisiunea de pe gandul a critticat voalat Romania curata. In fine, ce a fost a trecut, problems e cat/daca UE mai rezista so ce patim noi, romanii. Iar permise de munca so vize?

  Reply
 4. Ioana

  Super articol. O singura nedumerire am: spuneti ca Johannis pare a fi asteptat la linia de sosire. PNL a pierdut in Sibiu, desi Johannis ne recomanda, de pe o mie de afise in tot orasul, sa votam PNL. De ce? Eu imi explic fenomenul asa: Johannis a fost un foarte bun primar, dar a dezamagit profund intrand in establishmentul politic in care oamenii pur si simplu nu mai au incredere. Poate ca Johannis, daca ar fi un alergator singuratic, din afara sistemului, ar fi asteptat la linia de sosire, asa cum s-a intamplat la primaria Sibiu pe care a castigat-o in 2000 tocmai pentru ca era ALTCEVA, din afara establishmentului. Acum a devenit parte a sistemului si nu sunt sigura ca va mai fi asteptat undeva. Poate ca nici macar la primaria Sibiu.

  Reply
 5. BumbesG

  CTP daca a criticat voalat Romania curata e ca avea misiunea sa critice voalat Romania curata…ca nu face parte din idiotii care citesc tilul articolelor si nu si continutul…. hai ca e tare, au fost editoraile si clipuri pe aici si pe Facebook zece zile sa mearga lumea la vot si tot e un imbecil de postac care zice ca din cauza AMP nu a mers!!!! Simbata seara o ora la Realitatea a incercat sa scoata lumea din casa, emisiune de calitate maxima! Nu va e rusine?

  Reply
 6. Daniela Zamfir

  O singura remarca am :nu pomeniti nimic de neonazistii germani care au ajuna in PE ..

  Reply
 7. Alina S

  Intr-o societate ideala votezi cu partidul/candidatul care te reprezinta cel mai bine. Nu votezi cu castigatorul, sau cu raul cel mai mic. Nu conteaza ca acel partidul care te reprezinta nu a intrunit baremul electoral. Nu sunt voturi pierdute. Cine vrea sa plece urechea la ele le aude. In aceste alegeri 20% dintre votanti nu sunt bine reprezentati de partidele „castigatoare”. Felicitari lor ca au o opinie politica diferita. Pacat ca nu sunt reprezentati.

  Reply
 8. taunul77

  Singurul castigator a fost Mircea Diaconu. Semn ca e buna si Haznaua 3 la ceva: te ajuta sa treci pragul electoral si-ti asigura o leafa de 10 mii de euro pe luna. In schimb toate partidele au luat mai putin decat sperau. Ma intreb care ar fi calitatile lui Dottore in afara de calitatea de a minti si propaganda desantata pe tv, eficienta in fata lumpenilor?

  Reply
 9. ionut

  BumbesG, tu gandesti cand scrii? De unde ai tras tu concluzia ca nu am fost la vot?De ce naiba ma faci pe mine postac? Ma vezi pe vreun forum? Am vreun blog si nu stiu eu? Sunt vreun lider de opinie si nu stiu eu? Mi-am exprimat o opinie. Nu cred ca AMP este purtatoarea adevarului absolut. Observa ca a inceput sa se trezeasca si ea, realizand ca s-ar putea ca UE sa se duca dracului. Or fi egoistii bogatii aia, dar sunt banii lor in final. Si da, sunt curios ce calitati a vazut AMP la Ponta si de ce MRU e asa rau. Si apropo, daca oamenii erau nedumeriti de mesajul partidelor, era normal sa intrebe societatea civila al carei exponent dna AMP este. Ce ar fi trebuit sa faca, respectivii, daca nici societatea civila nu are un raspuns?

  Reply
 10. george

  „șase la suta voturi nule” (anti clasa politica actuala) + 15 la suta „voturi irosite” (anti partide mari si PMP – deci tot un fel de anti clasa politica actuala) + 6,9% Mircea Diaconu (anti partide – alegatorii mai inteligenti decat cei care au anulat voturie!)=31% voturi anti partide si anti clasa politica ! Eu zic ca e un scor bun si justifica pe deplin fetele negre de duminica seara de la toate partidele! Ce ingrijoraza PSD este ca au doar 37% din numarul mic de oameni care au mers la urne, comparativ cu votul anti basescu din 2012, cu toata aritimetica naiva din jurul numarului real de cetateni cu drept de vot… Personal cred ca Mircea Diaconul a luat cite un procent de la toate partidele!

  Reply
 11. alinMP

  Oameni buni, nu va bucurati de voturile irosite, nu a plins nici un partid dupa ele, sa ii facem sa piarda voturi e usor. Sa construim ceva mai bun ca ele e greu, si spun asta dupa PAC, PAR si alianta DA la care am pus umarul. Nu ca ma astept sa stie ce am facut cei care citesc numai titlul si dupa aceea dau cu subsemnatul pe aici. Si nici nu vreau sa descurajez pe nimeni, dar ne intoarcem la interviul meu din Adevarul de acum un an ca e greu sa gasesti prima suta de oameni onesti de adunat intr-o asociatie politica din care sa iasa si sa ramina un partid mai bun. Daca nu chiar imposibil….

  Reply
 12. joenegut

  Doamna Mungiu Pippidi, Ne tot spuneti ca au fost europarlamentare, dar parca vechile puteri colonialiste Marea Britanie si Franta au uitat complet de asta si practica o xenofobie si maniere care tin de trecut! Macar romanii s-au lecuit de xenofobie de cand tot misuna prin Europa, si sunt acceptati cum sunt acceptati, asta a terminat de ex. PRM! Fata de cand ati scris articolul, PNL si PDL s-au miscat repede si pun de o fuziune, impedimentul Basescu nu mai exista, probabil ca vor veni si PMP si restul la aceasta constructie. Trebuie sa recunoastem ca Antonescu nu este chiar lipsit de resurse politice, dupa eroarea Diaconu (PNL putea sa-si ia aer de martir si sa fie in situatia lui de castigator!) si pokerul cu 20%! Alegerile nu se fac cu idealisme, #uniti salvam nu conteaza cand o tara este chemata sa voteze, romantismele se pot desfasura la Vama Veche sau in alte locuri similare

  Reply
 13. Vidia

  Rog respectuos sa se enumere 3 calitati ale domnului Ponta(si mai multe).Chiar vreau sa le aflu.De asemenea as fi interesata sa citesc si o argumentare ca aceste calitati depasesc defectele. Multumesc anticipat.

  Reply
 14. George

  Desi am gresit adunarea mai ceva decat emil boc cand demonstra cresterea economica de 0,1% (am adunat si procentele PAC!) am vrut sa arat ca exista o masa critica de 27% din 5 milioane de cetateni care voteaza,fara frica de psd sau pdl -dupa cum zicea dna AMP- care contesta partidele si oamenii lor si care ar vota un candidat independent si credibil la prezidentiale. Un alt lucru bun la aceste alegeri este esecul extremistilor nationalisti, indiferent de natie (cu ceva rezerve pentru nr. 2 al udmr!), fapt care ar trebui sa devina brand national al Romaniei in UE, alaturi de sloganul, ‘romanii nu pun bombe, ei muncesc”!

  Reply
 15. Costin

  D-na Mungiu, Fiti, va rog, amabila si spuneti-mi care sunt calitatile lui Ponta, fiindca eu oricat ma zbat nu-i gasesc decat defecte, cu D mare. In alta ordine de idei, am constatat ca sunteti mai aspra cu opozitia si treceti cu pasi grabiti pe langa prestatia pesedeilor. Nu stiu de ce nu v-ati implicat mai mult in „deschiderea ochilor” electoratului si ati preferat sa va situati prea sus fata de gradul de intelegere a lui Gheorghe si Paraschiva. Spun asta fiindca partidele si candidatii lor nu aveau interesul ca burtaverzimea sa fie bine informata despre rolul PE in procesul decizional. In alta ordine de idei, nu stiu daca fuziunea PNL-PDL, sau ce va rezulta pana la urma din aceasta intelegere, va fi suficienta pentru victoria dreptei la prezidentiale. Spun asta fiindca mortii lui Dragnea n-au participat de data asta la vot, dar nu-i exclus sa se ridice iar, exact ca in 2012 la referendum. Ma refer la celelalte partide mai mici, al caror electorat poate fi nu numai necesar dar si important. Deocamdata PSD a strans mai multe voturi decat PDL plus PNL. UDMR-ul va fi un alt factor de stress pentru liderii partidelor, fiindca voturile maghiarilor chiar pot inclina balanta Lectiile sunt mai multe si trebuie bine invatate

  Reply
 16. Diana D

  Intervin si eu cu rugamintea expresa de a primi exact raspunsurile pe care le-a solicitat dl Costin, in postarea precedenta. Care sunt calitatile lui Ponta care va impiedica sa stergeti pe jos cu el asa cum ati facut cu oameni cu scoala adevarata precum MRU sau Mihail Neamtu ? si cum vedeti castigarea alegerilor de catre dreapta daca sunt exclusi toti ceilalti din afara PNL + PDL? Multumesc anticipat

  Reply
 17. Dick

  Puteti va rog sa punctati cateva calitati relevante ale lui Ponta despre care mentionati ca le vede „toata lumea”? Multumesc anticipat.

  Reply
 18. Daniela Zamfir

  Vidia@ enumar pentru dvs cateva calitati ale lui Ponta :educatie la superlativ (procuror antrenat in lupta antimafia si crima organizatade in Italia ), vorbeste fluent engleza, franceza , italiana , portugheza , calm si stapanire de sine , prezenta agreabila , comportament decent in societate , viata de familie onorabila ,solidaritate cu colegii de partid in nevoie , respect pentru seniorii partidului ,putere de munca exemplara , vorbeste romaneste corect gramatical ,pe intelesul tuturor desi este uneori populist .Un politician cu care se poate negocia .

  Reply
 19. Costin

  @Daniela Zamfir Te rog sa ma scuzi dar Ponta ca procuror a fost total irelevant. Faptul ca a fost in Catania la acel curs de specializare, nicidecum masterat, cum pretindea Ponta, nu reprezinta nimic deosebit. Cat despre celelalte calitati enumerate, sunt mai mult decat sceptic: 1)chestia cu relatiile cu veteranii partidului este de -a dreptul hilara: sa indrazneasca Ponta sa se ia de Iliescu sau Hrebenciuc, etc ca zboara imediat din functie; 2)nici vorbitul a nu stiu cator limbi straine nu se poate contabiliza la capitolul calitati, deoarece caracterul sau il trage in jos si aici 3) problemele cu familia: aici chiar ca ai dat cu bata in balta, nu vreau sa insist 4)Dar faptul ca este habarnist notoriu in probleme ce tin de fisa postului, fie ca e vorba de premier sau de presedinte de tara, nu conteaza deloc? 5)Cat priveste lupta lui cu mafia se vede zi de zi in zilele acestea, din modul cum se posteaza de-a indaratele fata de actiunile DNA impotriva baronilor rosii Mai trebuie sa mai adaug ceva?

  Reply
 20. alinaMP

  Costin, ce ar fi cumparati cartea mea De ce nu iau romanii premiul Nobel si o sa vedeti de cite ori am sters pe jos cu dl Ponta. Dar el e seful celui mai mare partid din Romania, ales de alegatorii lui cu peste 60 la suta, asa ca nu e in aceeasi categorie cu MRU si Neamtu, una e sa fii exponentul partii sarace sin societatea asta (poate cititi si cartile mele despre votul la tara? ca altele nu s-au scris) si alta a urbanului activ si educat. Dreapta poate gasi rep mai buni decit astia care traiesc doar din rente de stat, cum just zice Ernu (numiti o figura de dreapta care nu traieste din banii statului la noi- alta decit mine care nu sint in politica). Nu are sens sa va mai spun ca dupa aparitiile lui la BBC si CNN am primit felicitari pentru primul ministru roman, intrebati si pe altii (de ex la Euronews). Altfel o sa imi scriu pararea despre candidatii la presedintie separat

  Reply
 21. Vidia

  Plecand de la parerile dlui Ernu,putem sa-l rugam sa ne dea un singur ex. de politician proeminent psd care traieste la fel ca oamenii de rand-egaliate si ECHITATE,nu asta propavaduiesc? PS:Nu veniti cu Ion Iliescu,care nici pana acum nu a fost judecat ptr. mineriade,nu mai amintesc de evenimentele din 1989…..(asa da egalitate in fata legii)

  Reply
 22. Vidia

  Daniela Zamfir multumesc ptr. raspuns. Am inteles ca dl. Ponta este un bun politician si un bun premier ptr. ca : -are o educatie la superlativ(am sa uit de plagiatul demonstrat SI de catre o comisie internationala) -vorbeste fluent atatea limbi straine -respecta seniorii partidului(nu are importanta daca seniorii sunt niste repere morale,demne de respectat,sau nu) -prezenta agreabila(chiar asa,asta este de neglijat in contextual politic actual-intern si extern???) -este solidar cu colegii de partid(si de alianta nu?) la nevoie(nu incape nici cea mai mica indoiala aici-cat este de solidar cu Mazare,Duicu,Cozma,Voiculescu,….) -vorbeste romaneste correct grammatical( sa analizez si continutul a ceea ce spune oare?) …. …. ….. M-ai convins.Multumesc.Ce-mi mai trebuie argumente?

  Reply
 23. Vidia

  Daniela Zamfir mi-am dat seama cu ajutorul dvs. ce mare pacat este ca domnul prim- minstru al Romaniei a refuzat o confruntare directa televizata cu presedintele Romnaiei pe teme de politica economica,securitate,UE,NATO,…. Ar fi avut ocazia sa-si puna in valoare calitatile enumerate de dvs. dar ,mai ales noi,alegatorii am fi avut prilejul de a analiza proiectele politice,argumentele,motivatiile,….celor doi lideri ai Romaniei.Doar premierului nu-I face placere sa arunce doar replici zeflemitoare pe la televiziuni,nu???

  Reply
 24. Costin

  D-na AMP, Da, nu v-am citit inca acea carte.Dar nu e inca prea tarziu. Dar sa il aparati pe Ponta fiindca a obtinut 60% dintr-un turnout de 41% mi se pare ceva foarte relativ. Cand a mai obtinut stanga asemenea scoruri? In Duminica Orbului si in 2012. Haideti sa va dau propria mea explicatie pentru „categorica victorie” din 2012. Trebuie sa va aduceti aminte ca in timpul guvernelor Vacaroiu si Nastase, presa era tinuta in lant, accesul la tv era restrictionat pentru opozitie, internetul era abia la inceput, asa ca marea majoritate a populatiei „inghitea” ce i se servea la tvr, antena si in ziarele pro-guvernamentale. Mi-sduc aminte cu cata cerbicie s-a opus iliescu pentru ca Ion Ratiu sa nu-si poata scoate ziar si tv proprii.Notele lui zilnice aparute, majoritatea, postum scot in evidenta contradictia flagranta intre viziunea lui Ratiu despre democratie si mentalitatea damboviteana. Pe vremea lui Nastase, de exemplu, ziarele traiau pe baza publicitatii data de guvern(inclusiv ministere si agentiile de stat) asa ca un Horea Alexandrescu, un CTP si altii ca ei n-aveau probleme. Sa va mai amintesc cati jurnalisti au cazut victime in vremea aceea? Dupa 2005, odata cu venirea „dictatorului” Basescu la Cotroceni si Alianta DA la guvern, mass mediei nu i s-a mai pus pumnul in gura. Presa independenta, televiziunile mogulilor au excelat in critici drepte si mai mult nedrepte. Aceasta libertate a fost folosita oarecumj in exces iar guvernantii de dupa 2005 au fost pur si simplu coplesiti de laturile aruncate in capul lor de antene si alte mijloace de propaganda. In ciuda acestei agresiuni nemaipomenite, nu-mi amintesc ca sa fi fost aruncat in inchisoare vreun jurnalist, nici sa fi fost agresat… Criza economica si financiara sosita in 2009, dupa ce guvernul Tariceanu s-a intins mai mult decat ii permitea plapuma proprie, a fost speculata intens de opozitie. Basescu si guvernul Boc s-au descurcat cum au stiut dar masurile de austeritate luate le-au fost fatale, pentru popularitatea lor. Si pe alte meridiane au cazut guverne din cauza crizei…. D-na Mungiu, sa nu uitam ca teoria marketingului politic se refera tocmai la modalitatea de a cuceri electoratul si daca acesta este lipsit de cultura politica, cade usor in plasa intinsa de demagogi. P.S. In 2010 am fost solicitat prin telefon sa raspund la un sondaj de opinie, organizat de nu mai stiu care organizatie. Ei bine, intrebarile erau astfel redactate incat raspunsul sa fie cel dorit de anchetator. De exemplu, una dintre intrebari era asa: „Cine este vinovat de criza financiara din Romania, Basescu sau Boc?”, anchetatorul nedandu-mi voie sa ofer alt raspuns( alta solutie). O alta intrebare suna asa: „Sunt multumit de faptul ca mi s-a redus salariul cu 25%?” si cand am zis ca nu sunt nemultumit fiindca am inteles situatia, respectiva persoana m-a apostrofat ca sunt basist. I-am spus ca in acel moment se incheie discutia noastra si am inchis telefonul

  Reply
 25. .

  Domnilor, ati spus 3 calitati , puteam sa vorbesc despre mai multe .Da , ii apreciez calitatile lui Ponta ca politician tinar . Recunosc deasemeni ca ,dupa anii de austeritate crestin- democrata ,mi-am indreptat privirea spre social-democrati .Sa-mi permiteti un ultim comentariu despre plagiat . Nu este simplu sa iei un doctorat , mai ales in drept international . Chiar si pentru „a plagia” este nevoie de glagorie cu gramada .Trebuie sa stii pe cine , ce si de unde sa „plagiezi” si apoi sa sustii in fata inei comisii de profesori doctori teza . Ponta nu a plagiat , a „citat” pasaje din opere scrise de profesori de-ai lui ,carora le-a cerut permisiunea ,iar apoi a dezvoltat aceste teze „adaugand „ideile lui personale . Doar nu trebuia sa creeze el un drept international original . Daca el este totusi considerat plagiator atunci in egala masura este si Codruta Kovesi , Andreea Paul Vass si toata generatia lor , caci in acea perioada astea erau normele legale de elaborare a unei teze de doctorat . Cred totusi ca socialistii europeni vor avea o influenta buna in UE si vor opri elanul continuarii politicilor de austeritate ale popularilor . Contestarea acestor politici trebuie sa fie luata in seama si sa se faca alte politici . Cetatenii EU sunt in strada !

  Reply
 26. Costin

  @25 Mi se pare de-a dreptul jenant sa sustii ca teza de doctorat a lui Ponta nu este plagiata intr-o proportie halucinanta. Sa nu mi se aduca argumente gen Mang sau Nastase,cum ca in domeniile respective trebuie sa folosesti niste expresii obligatorii. Expresii da, dar nu pagini intregi, copiate la virgula si fara a cita sursa. Nu stiu daca persoana care a postat mesajul de la nr 25 are habar care sunt criteriile pentru o teza de doctorat. Banuiesc din ceea ce a scris ca este pe complet pe dinafara sau, poate, vrea sa ne inchida gura in stilul asta de stentor. Mi se pare o impertinenta sa spui ca daca ai cerut voie profesorilor sa le reproduci paragrafe mot a mot, fara a folosi ghilimele de rigoare, esti in regula. Sa nu uitam insa care era situatia in 2003 cand si-a „sustinut” teza: Conducatorul sau de doctorat era prim ministru, se pregatea sa se mute la Cotroceni , doctorandul era seful grupului de control al primului ministru, adica cel care n-a observat ca madam Puwak cu familia s-au infruptat din banii UE in mod fraudulos. Se credeau vesnici la putere, deci nici ni se sinchiseau de cei care ar fi spus ceva contra. Nu-mi amintesc ca despre tezele lui Kovesi si Paul Vass sa se fi adus probe indubitabile de plagiat asa cum s-a atestat in cazul lui Ponta. Oamenii pusi de psd sa scormoneasca prin CV-urile adversarilor ar fi fost in stare sa vina cu probe ca toti urmasii lui Aristotel si Platon sunt niste plagiatori. Adevarul doare intr-adevar, dar in Germania si in Ungaria au demisionat din functii pentru mai putina vina decat are ponta cu teza lui. Se poate pune semnul egal intre comportamentul lui Ponta si cel al lui Severin in PE: amandoi au avut obrazul prea gros si nu au ascultat glasul ratiunii.

  Reply
 27. Vidia

  Daniela Zamfir multumesc ptr. comentariu despre plagiat.Ptr. corectitudine as vrea sa precizez ca acuzatia de plagiat a fost adusa doamnei Kovesi de catre dl Ciuvica(nu mai insist cu prezentarea) si o organizatie condusa tot de catre el.Acuzatia s-a dovedit a fi falsa:textele presupus plagiate,fusese scrise tot de catre doamna Kovesi si publicate in reviste internationale de specialitate(anterior finalizarii doctoratului),dar semnate cu numele de domnisoara Lascu.Sunt o mare admiratoare a doamnei Kovesi:cat profesionalism,cata tarie de caracter,cata munca titanica si perseverenta pentru asa rezultate.Asa calitati mi-as dori la un premier si astfel de fapte. Si cu asta cred ca v-am lamurit si eu in privinta calitatilor premierului!!!!!.Da,social-democratia este un current politic generos.Calitatea politicienilor romani ai acestui current politic INSA este indoielnica(ca sa ma exprim elegant). Stiu,poporul i-a ales cu o majoritate zdrobitoare.Pai asta este si mai descurajant.Nu mai are sens sa comentez.

  Reply
 28. George

  Pentru mine MRU si Neamtu sunt doar niste figuri din mansarda lui Basescu din 2012. Cel mai mare esec al lui Ponta este ratarea demiterii jucatorului, scuzabila doar prin faptul ca Rus ministrul de interne trada pentru portocalii si violeti. Chiar si alegerile sunt un nou esec desi media nu face decat sa i repete obsedant vorbele despre „victorie”. La Bucuresti usd a obtinut 140 mii de voturi iar Mircea Diaconu 70 de mii!

  Reply
 29. DanBruma

  Vidia şi Costin,ce vă impiedică să intraţi in politică şi să i daţi o lecţie lui Pontă? Vă rog frumos insă să nu mai veniţi cu propuneri securistice gen `de ce nu se ia Ponta la trantă cu Băsescu` Nu se ia la trantă cu Băsescu ptr că Băsescu e securist. Mergeţi voi şi luaţi vă la trantă cu Ponta şi nu mai trimiteţi tot felul de securisti dubioşi să facă asta.

  Reply
 30. Costin

  @Dan Bruma Vezi ca ai gresit destinatarul. In nici un caz nu ai dreptate in ce ma priveste. Punct

  Reply
 31. Vidia

  Dan Bruma……ptr. ca Ponta are o armata de securisti in spatele lui,in frunte cu Voiculescu!!!Asta,ca sa nu crezi ca nu am replica si la nivelul tau.Dar asa,unde ajungem?

  Reply
 32. DanBruma

  @costin: Ok, dar va rog sa-mi spuneti ce vreti sa spuneti cu fraza „Sa va mai amintesc cati jurnalisti au cazut victime?” Au fost impuscati, au ajuns la inchisoare, au fost batuti pe strada, li s-au rapit copiii? Va deranjeaza daca sinteti ceva mai precis asa cum sinteti precis cu fraza asta „nu-mi amintesc ca sa fi fost aruncat in inchisoare vreun jurnalist, nici sa fi fost agresat” Si apoi hai sa fim cinstiti, cand cineva raspunde cu „Da” la o intrebare precisa ca asta „sinteti multumit ca vi s-a taiat salariul” e ceva in neregula. Nu zic ca sondajul nu avea intrebari orientate, dar atunci nu incerci tu sa le reorientezi in directia ailalta, te multumesti sa raspunzi sau daca te enerveaza atunci inchizi telefonul. Daca vrei sa militezi nu e cazul sa te pornesti impotriva unui sondaj oricat de turbat ar fi sondajul ala ci te inscrii intr-un partid, mergi si lipesti afise etc, militezi adica.

  Reply
 33. DanBruma

  Vidia, nimeni nu-l opreste pe Basescu sa aiba securisti in spate, dar aici nu e vorba despre asta ci despre faptul ca puneti pe Ponta care nu e securist sa se ia la tranta cu un securist, pai nu asa merge treaba… In box si in tranta se pastreaza categoria, la fel si in politica. Va raspund ca sa vedeti ca nivelul dvs nu ma sperie deloc si nici nu ma impresioneaza cumva. Dimpotriva chiar, ma dezamageste pentru ca vad ca aveti tendinta sa comparati mere cu pere. A daca spuneati, sa mearga echipa lui Basescu sa se ia la tranta cu echipa lui Ponta, da, puteam intelege, dar asta e deja sport pe echipe si nu sport individual :) Deci mere cu pere :)

  Reply
 34. .

  Dan Bruma,debordati de logica :).In comentariile mele am aratat foarte clar ce apreciez si ce calitati doresc sa aiba oamenii politici(indifferent de apartenenta politica).Dezbaterea televizata intre cei 2 principali lideri politici ai Romaniei(indifferent ce partide reprezinta!!!!!)ar fi fost o cale TRANSPARENTA ptr. noi votantii de a analiza si cantari proiecte lor politice.Deci-accentul cade pe PROIECTE POLITICE si nu pe personae.Dar,recunosc ca as aprecia si omul politic-autor al unui bun proiect politic si care este si consecvent in a-l aplica.

  Reply
 35. Costin

  @Dan Bruma, Iti ofer o mica lista cu nume de jurnalisti care au `incasat-o` in perioada 2001- 2004 : Iosif Costinas Ino ardelean Carmen Cosma Marius Mitrache Florin Esanu Ion Traian Stefan Stefan Candea Paul Radu Sergiu Poliopol Adrian Rusu Grupiul de ziaristi de la ziarul Telegraf-Constanta Cei doi autori ai Armaghedonului Nastase-Ciuvica si Ianea P.S. daca vei avea curiozitatea sa afli ce a patit fiecare, cauta pe Google

  Reply
 36. DanBruma

  @costin: O chestie foarte interesanta, lista pe care o dati aici am gasit-o pe nasul TV iar textul se termina cu fraza „Lista este extrem de lunga, iar povestile aproape fara final, aproape imposibil de reprodus pe pagina unui blog. Zeci de ziaristi au fost agresati, amenintati sau apostrofati in moduri incalificabile, atit in particular, cat si in public de catre persoane care ocupau importante functii publice, dar si de catre oameni de afaceri, lideri ai clanurilor interlope, politisti.” Dar nu asta e interesant, ceea ce e interesant este ca sursa a fost suspendata cristea.actualbr.ro Oare sa fie epoca de vina :) sau Nastase actioneaza din inchisoare? Serios vorbind, in fraza de mai sus se vorbeste de clanuri interlope, de politisti, oameni cu importante functii publice, nu prea vad ce are asta in legatura cu Nastase. Pe vremea Mafiei in SUA chiar membrii CIA au fost la un moment dat incriminati de legaturi cu Mafia, dar asta nu insemna ca presedintele SUA cautiona asta.

  Reply
 37. costin

  @Dan Bruma, Vad ca stai foarte prost la capitolul documentare. Iti dau eu niste link-uri ca sa vezi ca nu e vorba de materialul nasul tv: 1.http://old.banateanul.ro/articol/ziar/timisoara/atacat-pentru-adeziuni/2039/ 2.http://sareinochi.com/2014/01/07/cat-era-de-libera-presa-sub-mandatul-de-premier-al-lui-insusi-el-adrian-nastase/ 3.http://www.lucisavu.ro/2014/01/08/pentru-cei-care-il-plang-pe-nastase/ 4.http://www.newz.ro/stire/148337/inapoi-in-timp-cum-arata-romania-in-vremea-%26quot%3Batotputernicului%26quot%3B-adrian-nastase.html

  Reply
 38. DanBruma

  @costin: Eu v-am explicat un fapt, daca vreti sa faceti un efort ca sa intelegeti ok, daca nu, atunci este treaba dvs. Ar fi bine daca ati folosi pluralul cu o persoana care vorbeste la plural cu dvs. Oricum eu am terminat aici cu discutia.

  Reply
 39. Vasilescu

  Va rog frumos, din tot sufletul, spuneti, va rog, o singura calitate a lui Ponta ! Poate nu m-am uitat destul la Romania TV si Antena 3 si am pierdut cand a fost anuntata, seara, la Jurnal, dupa actiunile Fundatiei profesorului Voiculescu MEREU mai APROAPE. Si un sfat: aveti grija la sanatatea dumneavoastra ! Abia mai incapeti in poza…

  Reply
 40. Nick Sava

  „Defectele lui Ponta le vede toată lumea. Dar vede și calitățile.” Dna AMP, sincer, am MARI probleme in a vedea „calitatile” lui Ponta. Poate sunt mai… simplut la minte. Imi puteti da citeva exemple din „calitatile” pe care le are si le vede… orice om normal?

  Reply
 41. george

  Un articol excelent care surprinde atat de bine ceea ce se intampla in Europa azi, dar si cu curentele politice din Romania la ceasul probei electorale!

  Reply
 42. Vidia

  Nick Sava@,Mai sunt si alti nedumeriti(vezi comentariile 13,15,16,17…).A dat un raspuns Daniela Zamfir@(18),ba chiar si d-na Alina Mungiu(20,la care unul din argumente este prestatia premierului ptr. doua posturi straine tv.,ptr. care a primit felicitari!?!?!???-adica este o calitate sa ai discurs corect in exterior si sa ai un discurs(si actiuni) ptr. baroni si creduli,ca sa ma exprim elegant,in tara.Cel mai dureros exemplu:justitia-cum este caracterizat in tara efortul justitiei in lupta cu coruptia(inclusiv simbolurile acestei lupte ca Macovei,Morar,Kovesi,…)de catre premier si ce rapoarte lauditive la adresa aceleiasi justitii trimite acelasi premier la Parlamentul European! Nu o sa ma convinga nici un social-democrat roman(oricat de generos ar fi acest current politic)sa accept minciuna,furtul,lenea,cersitul-social,incalcarea valorilor morale,lipsa minimei demnitati,….,…

  Reply
 43. Radu

  @Nick, nu esti mai simplu la minte, esti doar al treilea postac car e eplatit sa puna aceeasi intrebare. vezi ca ti s-a raspuns deja pe forumul asta de catre mai multi, nu mai lua leafa degeaba…

  Reply
 44. ligia

  ce mai moralizatori pe acest forum al cuiva care adesea a fost singura persoana publica la o inaltime morala adecvata…vidia et comp, cine credeti ca va crede ca furtul si coruptia sunt doar la PSD? Numele Udrea, Rudzi, nana, Florin Popescu nu va spuns nimic?

  Reply
 45. vidia

  @Ligia,Eu mi-am exprimat propriile opinii(gandite si nu luate de-a gata).Apreciez activitatea d-nei Alina Mungiu inca de la primul interviu pe care l-a luat d-lui Iliescu-a fost primul ziarist din tara care s-a incumetat-tocmai de aceea m-a dezamagit argumentul cu :ce bine da la tv straine premierul!Recunosc,urmaresc cu mare atentie MODUL in care se raporteaza liderii nostri politici(indifferent de culoarea politica) la justitie.Consider ca daca justitia nu ar fi obstructionata(nici macar incercari!),treptat societatea romaneasca s-ar insanatosi si ar functiona normal.Nu-ti doresti si tu asta?Doamna Mungiu nu pentru asta lupta?…In legatura cu persoanele enumerate de tine(si sunt mai multe):sunt persoane care au probleme cu justitia si pentru care NIMENI NU A IESIT SA LE APERE,sa le sustina nevinovatia.Ceea ce apreciez enorm.Tu nu?Apropo:cine s-a opus ridicarii imunitatii lui Florin Popescu?Parlamentul-care are o majoritate covarsitoare PSD.Si daca vad asta,ma nemultumeste si spun,gresesc?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *