Alina Mungiu-Pippidi

Cazul Melania Vergu si reforma educatiei

Cum ajunge cineva la 26 de ani să fie consultant în relaţii şi comunicare, să aibă birou la Aviatorilor, să dea sfaturi la alţii cum să îşi promoveze ideile cu succes (înainte să fi avut timp să o facă el însuşi), să cîştige licitaţii de milioane de euro ca să formeze profesional pe alţii, etc? Foarte simplu: fiind fiul cui trebuie, în cazul de faţă al Melaniei Mandas Vergu, fost editorialist la Adevărul şi Gândul, fost consilier la Ministerul Educatiei.

Ani de zile ea a fost purtătoarea de cuvînt a grupului reformist din educaţia românească, adică o bandă de şmecheri care au folosit reformele Bologna ca un pretext să îşi maximizeze profiturile. O bună parte din acest grup a stat în Comisia prezidenţială pentru educaţie sau în spatele ei, plantînd răsaduri pentru viitor (precum ideea numirii managerului universitar de către o comisie externă). Ideea lor era că universităţile proprii nu puteau oferi decît profituri limitate (de ex. SNSPA) şi e mult mai rentabil să se creeze o piaţă de şmecherie naţională. Se găsesc totdeauna oameni bine intenţionaţi şi naivi de genul lui Mircea Miclea ca să fie puşi în faţă de asemenea grupuri.

Nu era nici un secret la Bucureşti că dna Vergu, cum au făcut-o mai mulţi de la Gândul, promovează opinii ale unor grupuri de interese din domeniul ei şi nu are nimic de a face cu jurnalismul, adică cu informarea. Nu m-am mirat că aceştia au plasat-o mîna dreaptă a dlui Funeriu, şi e clar ce orientat era el dacă într-adevăr era singurul din tîrg care nu ştia. Dna Vergu îşi făcuse o rentă din poziţia ei la ziar şi prin talk-showuri, cu profituri care depăşeau salariul însutit, cum o arată şi grantul european de patru milioane în domeniul educaţiei cîştigat de domnia sa. Cunosc mulţi jurnalişti în străinătate, unul nu a aplicat vreodată la vreun grant sau fond sau a făcut altceva în afara meseriei decît cel mult să ţină vreo conferinţă, pentru că nimic nu se prinde mai uşor de jurnalism decît conflictul de interese.

Iată că ANI, după un scandal de presă, a anchetat şi stabilit că Vergu a comis infracțiuni contra intereselor financiare ale Comunitătilor Europene si se face vinovată de săvîrșirea infracțiunii de conflict de interese. Societatea EDU TIM obținuse finanțare pentru un proiect în domeniul resurselor umane de formare profesională (POSDRU), în valoare de 4.000.000 de euro.Asociații societății comerciale sunt Melania Vergu (52 de ani) și fiul său Ioan Teodor Vergu (26 de ani), ambii fiind și administratori. Fiul Melaniei Vergu mai este înregistrat la Registrul Comerțului și ca persoană fizică autorizată din 12 ianuarie 2009, sediul firmei sale fiind în Bulevardul Aviatorilor 18, avînd ca obiect de activitate consultanța în domeniul relațiilor publice și al comunicării. Astfel, ANI cere DNA cercetarea penală a fostului consilier al ministrului Educației, Melania Vergu, dat fiind că și-ar fi folosit funcția publică pentru proiectul său european, cerînd rectorilor situații despre stagiile de practică necesare îndeplinirii proiectului derulat prin firma sa.

Daniel Funeriu nu doar că a luat-o pe dna Vergu consilier, declarînd candid că altfel l-ar fi criticat în ziar, dar a folosit-o ca purtător de cuvînt şi s-a despărţit de ea destul de greu. Tot el este autorul modificării regulamentului de concurs care a permis instalarea unei expert în contraterorism la BCU, graţioasa doamnă Rădoi, care cu ocazia pierderii manuscriselor Cioran a aflat de existenţa acestuia. Tot el e promotorul unei legi care încearcă să promoveze meritocraţia in educaţia superioară. Simultan.

Domnul Funeriu este ministru, dna Rădoi director la BCU şi dnul Vergu junior, din biroul său din Aviatorilor, comunică din înţelepciunea sa către clienţii care îi cer sfaturi. Ea se poate reduce la celebra vorbă a lui Nae Gheorghidiu din Ultima noapte…, chintesenţă a gîndirii româneşti: de aia există proştii, ca deştepţii să trăiască.

Citeste si despre: gandul, adevarul, Cioran, BCU, manuscrise.


Articole cu aceeasi tema:
Jos labele de pe Biblioteca Centrala Universitara!
Cum invingem formele fara fond?
De ce se razboiesc studentii cu Ministerul Educatiei?


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

9 thoughts on “Cazul Melania Vergu si reforma educatiei

 1. Mihai Pitea

  Rădoi declara candid că „Am aflat ieri (de licitație, n.n.) pentru că, din păcate, așa circulă informația în România”. Deci România e de vină că specialista în informații n-a aflat până pe ultima sută de metri ce se știa din februarie. Și de profesionistă ce este, a săltat prețul de vreo 4 ori…

  Reply
 2. Anca Tudor Stoian

  Da, as avea si eu un comentariu si anume; Melania Vergu a facut parte din grupul care a instrumentat eliminarea mea din invatamant si, implicit, din fancia de director. Au trecut de atunci 10 ani. Prin voia Domnului eu sunt profesor in continuare la acea scoala vocationala de prestigiu pe care o si conduceam. Am castigat si procesul ci Ministerul Educatiei, dar acesta nu a tinut cont de hotararea instantei, nici macar in ceea ce priveste cheltuielile de judecata in valoare de 300 de lei. Au reusit,insa, cu succes sa distruga sistemul educational. Totusi, luati aminte, cartile n-au fost jucate !

  Reply
 3. Tarabostes

  Corect si la obiect acest articol al doamnei Alina Mungiu Pippidi.Ca de fiecare data, percutant si spumos. Pacat ca vine cam tarziu!

  Reply
 4. victor L

  Cam mult acid in ultima parte a articolului.
  Tocmai ce face articolele dnei Mungiu clar necredibile.
  Dar Doamna este majora si vaccinata.

  Reply
 5. ioan

  Pentru lectura adecvată a acestui mesaj, voi menţiona faptul că, în 2009, am votat cu d-l Băsescu.
  În calitate de dascăl de liceu cu peste trei decenii la catedră, am constatat, dezamăgit, că d-l Preşedinte se pricepe la educaţie cam cât mine la navigaţia maritimă. Din acest motiv (şi, desigur, din alte câteva) d-l Băsescu l-a luat în braţe pe d-l Miclea ca pe Maica Precistă, venerându-l ca mare specialist în educaţie. O fi, dar din cărţi de mâna a patra (ca valoare şi problematică intelectuală) şi din birou. D-l Miclea a predat, timp de trei ani, educaţie cetăţenească la Şc. gen. nr. 8 Turda, între 1987-1990. Habar n-are de învăţământul preuniversitar, dar face reformă în domeniu de o grămadă de vreme. La fel, predecesorul său, d-l Marga – absolvent de şcoală profesională, tânăr lăcătuş cu liceul la seral, apoi student cu recomandare de la judeţeana de partid, pe urmă asistent de filozofie la UBB. Nu contest calitatea d-sale intelectuală şi profesională, dar părintele reformei educaţionale româneşti n-a fost nici măcar elev la liceu, la vârsta când oamenii fac liceul, necum profesor în vreo şcoală generală sau în vreun liceu. Ce să mai spun despre incredibilul domn Funeriu, care nici măcar liceul nu l-a urmat în România… Ca să reformezi un sistem, trebuie să ştii foarte bine, din proprie lucrare, de la ce porneşti şi la ce vrei să ajungi.
  Iar d-na Vergu, la rândul d-sale, n-a mai lucrat nici o zi în învăţământ, de prin 1994, dar a ajuns formatoare de profesori în 2009.
  Stimată d-nă Mungiu, sunt foarte multe de spus despre felul în care noi, dascălii din preuniversitar, suntem formaţi, ca şi cum am fi incapabili să ne instruim singuri, din cărţi şi publicaţii de specialitate, de tot felul de fâţe şi de marfâze de 25 de ani, de tot felul de profesori universitari improvizaţi, cu Spiru la apelul de seară. D-na Vergu e un exemplu banal de incompetenţă şi corupţie, iar d-l Băsescu este singur responsabil de promovarea unor astfel de oameni.
  Vă felicit pentru articol şi vă doresc succes.

  Reply
 6. gogu

  Am fost in ministerul invatamantului de mai multe ori unde am intalnit linge blide si coate goale cu fuste scurte care devalorizeaza invatamantul romanesc.
  Ce a creat invatamantul romanesc?
  -justibiabili in fuste scurte acoperite de robe care le acopera creirul care judeca cu capul altuia cel tin intre pi….
  -medici care sunt ocupati de tairea capului celor care creaza forta de munca.
  -economisti care nu au trecut mai departe de tabla scaderii,adunarea inmultirea urmata de impartire era de conceptia extraterestilor si mintea lor nu a ramas acumulata decat la nivelul calcailor (pentru a fugi)cel mult la nivelul subtorace,alt cap nu au minte fara cap nu exista.
  Dati exemplu de o profesie care creaza plus valoare in Romanica noastra cu minte si cap superior romanesc.
  In afara de nulitatile de mai sus care numai manca si care se ocupa de incurajarea barfei si se roaga sa moara capra celui ce gandeste si munceste ajutand la formarea salvatorilor neamului din cea mai joasa speta a societatii (HOTII) ,scoala romaneasca a scos din traista sa si propiile nulitati formati pe bani europeni la apelul de seara.
  ganditiva ce ministri am avut
  un ministru care se ocupa cu brambureala
  un ministru chirpicar care face valatuci din lut atata a invatat la iasi in programul prima casa
  un ministru actor care nu-si stie rolul bazandu-se pe un sufleor cu mintea scurta pe care o tine acolo unde altii fac vizite nocturne.
  cine sa faca reforma invatamantului cand toti actorii sunt ca solzii pe peste,pestele care s-a inputit la cap se curata de la coada,daca nu dam jos solzii care sustin capul inputit vom ramane asa pana cand tot pestele va putrezi si solzii vor cadea singuri
  dar cum pestele este nemuritor va ramane numai cu trnsplant de cap inputit.

  Reply
 7. Sile

  O sa ziceti ca am o fixa dar imi permit sa insist. Prmiul pas e legea . Al doi-lea functionari profesionisti si integri s-o puna in aplicare. Pentru ca fara astea tot ce face ANI are ceva de agronom fara ploaie.De apreciat ce faceti dvs si ANI dar e nevoie si de finalizare pentru a scoate natia din mentalitatea ca efortul de a trai corect si dupa principii e inutil.Nu e suficient sa spui se poate, trebuie si demonstrat concret. O zi buna !

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *