Alina Mungiu-Pippidi

Care sunt prioritatile CNSAS?

Plouă cu scriitori şi artişti pe care CNSAS îi acuză de poliţie politică. Şi nu sîntem decît la început. România literară, cum e şi normal, că e parohia lor, a început să dea mari bucăţi din dosare. Suprize cine ştie ce nu sunt, că oricine a urmărit pe Groşan şi ce scria el în Ziua la momente esenţiale, pe Breban sau diverşi artişti mai puţin literari de gen Besoiu şi Ducu Bertzi ştia la ce să se aştepte.

Solidaritatea cu cei demascaţi, mai ales la Academia Caţavencu, iarăşi nu e mare supriză, avînd în vedere că în momente esenţiale, cînd noi încercam să reformăm ţara asta în 1997-1999 ei se amuzau să ne aplice lovituri la fel de esenţiale. Eu fiind un om căruia nu îi pasă de părerea altora despre el nu mă supăr niciodată pe nimeni, dacă lovesc în unii o fac pentru că ştiu eu că mai bine ar fi ăia la pământ decît în picioare, ca atare nu le-am purtat nici o ranchiună, mai ales că nu sînt toţi securişti acolo, doar o bună parte, din care unii au fost dezvăluiţi, alţii nu.

Fac zid în jurul lui Groşan, de a trebuit să intervină Manolescu să îşi facă ordine în ograda lui literară. De ce nu o fi intervenit acum cinsprezece ani, cînd miza era alta, cînd mai avea şi el partid şi noi ţară. Azi eu nu citesc dosare în Romlit sau aiurea, că sînt lămurită de prea multă vreme cu toată gaşca asta. Îmi dau seama că cine şi-a făcut veacul pe acolo e pasionat de asta, dar eu, care mi-am dat demisia de la Convorbori literare în septembrie 1990, luîndu-mi cartea de muncă după trei luni de la Uniune şi am refuzat să devin membru zece ani mai tîrziu deşi mi s-a explicat că altfel romanul meu de la Humanitas nu poate lua premiu (numai membrii sînt premiaţi, e ca pe vremea PCR) stau şi mă întreb de ce importanţa asta disproporţionată dată lumii literare la noi.

În primul rînd, şi asta e principala mea nedumerire, de către CNSAS. LA fiecare rînd de alegeri, Coaliţia pentru un Parlament Curat a depus cerere să fie verificaţi membrii Parlamentului. Bulgarii, care au făcut un CNSAS mai tîrziu ca noi, au găsit cu zecile. Noi am găsit doar pe Voiculescu, pe un pedelist din actualul Parlament şi cam atît. Nici nu ştiu din ce an erau cererile şi cînd o să aflăm restul. Mister. Şi cu toate astea, legea stabileşte nişte priorităţi, Groşan şi amicii or fi lideri de opinie, dar priorităţi nu sînt. Pe siteul CNSAS raportul de activitate pe anul precedent lipseşte. Din cele mai vechi nu reiese clar vreo ordine de priorităţi. Vreau şi eu să ştiu cînd vom şti dacă miniştrii actuali sînt curaţi? Sau parlamentarii actuali, sînt toţi verificaţi, gata? Cum râmîne cu europarlamentarii, prefecţii, şefii de consilii judeţene, oameni care au ţara în mînă? De ce nu am primit niciodată un răspuns la o cerere depusă? Că pe cei şapte mii de fripturişti strînşi de Voiculescu la congres nu e nevoie să-i verificaţi, ne mai folosim şi noi capacitatea elementară de deducţie. Dar măcar pe ăia mai marii? Cînd?

Greu tare cu priorităţile în toată politica noastră publică, şi dosarele nu fac excepţie…

Citeste si despre: CNSAS, Uniunea Scriitorilor, Romania literara, Manolescu, dosare.


Articole cu aceeasi tema:
Dreapta in praf si pulbere. Pe cand o dreapta noua?
Marius Oprea: Voiculescu a fost mai mult decat un simplu informator
Conservatorul Voiculescu a colaborat


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

6 thoughts on “Care sunt prioritatile CNSAS?

 1. sorin

  Corect. Pe langa Grosan, Besoiu etc. ar trebui sa fie verificati si altii care au functii importante in administratie acum. CNSAS arunca praf in ochi.

  Reply
 2. Sile

  Asa este stimata doamna. Institutiile aparute dupa 89, sunt ocupate de diverse personaje care nu au alt scop decit bunastarea personala, in niciun caz cel pentru care au fost create.Exemplu tipic e Mircea Dinescu. Si daca privim atent la legea lor de functionare, expresia americana rata schioapa e infinit de blinda.O sa ziceti ca am eu o fixa , dar pina nu ne punem la punct cu legislatia, aceasta LALAIALA va continua mult si prost ca pina acum. O zi buna !

  Reply
 3. cornel

  Doamnei Alina Mungiu Pippidi. Incerc, consecvent sa intelegeti, din perspectiva personala, datele problemei. Am lucrat in comertul exterior, multi anii, pe domeniul tehnico/economic. Se intelege, ca si in anii comunismului 1980-1989. Deci, comparativ cu basescu, si multi alti, prin natura activitati, eram practic singur, fara ,,colectivul,, ambasadelor/consulatelor, sau a unor echipe/delegatii samd. Surpriza a fost la accesare, ca aveam numeroase dosare, ale cam tuturor directiilor din dss-mai-m. ap. nationale. Tot ce se poate, intreg corolarul de la mincunii sfruntate si absurde, pana la analize competente. Oricine iesea din tara, automat/obligatoriu, intra in cadru de supraveghere, cu actele aferente, se includea aici si tarile socialiste cu o banala vizita turistica. Am avut numeroase si nesfarsite ,,dialogurii,, cu toate ,,organele,, de partid si de stat (aceasta era prezentarea oficiala). Deci, apasat, daca nu ai fost ticalos/nemernic, nu are cum si de ce sa dispara documentele aferente acelor vremurii. Aceste ,,retele,, asa zis informative, aveau ATENTIE structurii locale si centrale, DAR, DAR, in afara celor oficiale, erau si cele clandestine, fata de sistem, acestea, sunt sigur, erau formate din SCURSURIILE, regimului, regim cert, plin la randul sau de mizerabilii. Acestia se ocupau de contrabanda, banii in conturii in afara rsr. mituirea sefilor ptr. mentinerea sau avansare, etc. Acestia, au format retelele active postdecembriste. In incheiere, personal nu am nimic de ascuns, va dau cu bucurie, accesul la acte si persoane de contact ptr. confirmarile celor afirmate, si va asigur ca o buna strategie, cu miscarii tactice inteligente va putea, sigur, numai partial, sa clarifice, dupa mai bine de doua decenii unele necunoscute. De retinut, nu a fost cazul meu, ca am constatat, ca recrutarea in dss, se facea oficial pe baze de dosar (origene sociala, apartenta la pmr/pcr) dar si competente, buni in scoala/facultate, onestii, fara vicii. Cred sincer ca uni dintre ei, sunt dispusi sa aduca contributii la edificarea acestui domeniu. Sunt sigur, ca sunt astazi, uni dintre ei si famiiliile lor, serios afectati de starea de lucrurii actuala, si ma refer la profunda degringolanda morala.

  Reply
 4. Ingrid Heart

  Pe mine ma intereseaza eventual sa fie puse pe site toate dosarele, tara e alfabetizata, oamenii stiu sa citeasca.
  Ma intereseaza competenta. Cu ce sunt fripturisti oamenii lui Voiculescu. ?Fripturisti sunteti astia grasuti si deloc obiectivi. Dar dumneata cine esti doamna ? Ati spus ca am intrat in criza pentru ca au crescut pensiile la 350 lei. Doamna Mungiu ce venituri administrezi dumneata lunar de 350 lei ti se pare mult ?

  Reply
 5. Mihai Pitea

  Mie mi se pare ca oricum CNSAS-ul a pornit din start gresit, trebuiau probabil sa se ocupe de securisti, apoi de colaboratori. Pe de alta parte, argumentul ca institutia nu merge bine, deci hai s-o inchidem, ca de, intre noi stim ca apoi n-o sa mai deschida nimeni alta, e folosit si impotriva ANI si DNA. E comic cand citesti stenogramele din parlament si se vaita sarmanii ca astea trebuie desfiintate ptr ca nu functioneaza perfect. Cand spune Ponta asta, incepe si EBA sa para vituoasa. Cat despre lumea literara, sunt o adunatura de penibili, emisiuni de recilat gunoaie…

  Reply
 6. Mihai Pitea

  Apropo de EBA, probabil la urmatoarele Europarlamentare n-o sa mai vrea pe usa din dos. Cred ca o sa ne distram cu totii de lista cu Preda si Macovei, daca nu-i dau pana atunci afara din partid.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *