Alina Mungiu-Pippidi

Cand Basescu o ia pe aratura

După părerea dvs, a existat o discuție Antonescu-Ponta în care s-a decis ca o domnișoară lector la Cantemir să devină, pe lîngă dna rector de la Cantemir, soția unui lider PSD, a doua reprezentantă a societății civile în CSM, spre rîsul curcilor? Sau a existat o decizie a lui Băsescu cu Boc, prima dată, sub majoritatea PDL-UNPR, cînd Senatul a votat-o pe dna Dumitrescu, rector la Cantemir? În ambele ocazii, de fapt, șefii fie nu au fost la curent, din dezinteres, fie nu au putut face nimic. Și sînt, vorba aceea, mari șefi, dacă te uiți cum îi înjură presa taberei adverse ai spune că au pîinea și cuțitul.

Au ei ceva acolo, o chiflă și un briceag, dar mai mult nu au. Partidele din România și majorități ca aceea a Senatului care a ales-o pe asistenta dnei Dumitrescu de la Cantemir în CSM nu se află sub controlul liderilor. Decizia e veritabil o problemă de acțiune colectivă, și de asta evoluția lor e așa grea. Nici cînd vrea vreun lider să le reformeze de sus în jos nu poate. Nu uitați piciorul în spate luat de de Geoană.

Ca atare, dacă e ca vreun guvern să controleze vreo majoritate parlamentară în România, măcar pe ici pe colo, prin momentele esențiale, liderul celui mai puternic partid sau coaliție trebuie să fie și prim ministru. Nimic altceva nu ar funcționa: nici măcar asta din cale afară. Nu doar că asta e soluția legală, dar asta e soluția funcțională, dacă e să nu devenim o țară neguvernabilă.

Ca atare, atunci cînd șeful statului spune că are el un candidat mai bun, dar nu tehnocrat, chiar în partidele cîștigătoare, șeful statului minte sau bate cîmpii. Nu are ce să aibă, și în consecință nu are. Doar dacă îl pune pe generalul Oprea prim ministru.
Să ameninți iarăși cu războiul civil,printr-un imaginar animal dezlănțuit (broaște, porci, pisicuți), oricît de nedemni ți-ai vedea adversarii, sau chiar or fi, nu e decît un simptom al degradării. Și încă un argument pentru o republică parlamentară.

Majoritățile sînt și ele odioase, dar parcă nu au puterea de a provoca asemenea seisme concentrate.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “Cand Basescu o ia pe aratura

 1. Nick Sava

  In principiu, o republica parlamentara poate fi valabila. Daca merge la germani, de ce nu ar merge si la romani – s-ar intreba, retoric, dna Alina. Raspunsul meu este: pentur ca ropmanii nu sunt (INCA) germani. Sa ne uitam la ultimele doua parlamente (daca nu vreti sa ne uitam din 1990 incoace), dar si la cel care e pe vine. Poti pune in mina ACESTI feld e Parlament intreaga putere in stat? Cind, desi e votat in scirba de cel mult 40-50% din populatie, se „bucura” de increderea a 7-10% (probabil rude, relatii si cei interesati…)? Poti avea incredere intr-o masa amorfa de vot care voteaza cum arata degetul liderul, in conformitate cu „interesul partidului”? Nu putem vorbi despre un Parlament responsabil pina nu avem politicieni responsabili – si nici despre politicieni responsabili fara alegatori responsabili! Cit timp pot accede in Parlament orice fel de interlop doar pentur ca alegatorul se bazeaza pe „mi-a dat sau nu mi-a dat”, eu zic sa lasam ca Presedintele sa fie ales de cetateni! Si mai ales sa veghem la IMPARTIREA PUTERILOR. Dvs, dna Alina, chiar doriti Justitia sub talpa Parlamentului? Pentur ca idiotii d epoliticieni asta inteleg prin „Republica Parlamentara: Puterea unica si totala a majoritatii parlamentare. Indiferent cum e ea formata.

  Reply
 2. Nick Sava

  Trecind dincolo de Constitutie si de respectarea ei, sunt cazuri cind un Presedinte nu poate, pur si simplu, sa numeasca Premier un incompetent plagiator si mitoman, lipsit de credibilitate in UE, ocvolit de liderii europeni – doar pentur ca are in spate o majoritate („odioasa” dar care „nu poate produce seisme concentrate”) Daca dvs ati avea responsabilitatea de a da u Premier al Romaniei pe urmatorii 4 ani, l-ati alege pe Ponta? Nu stiu c eva face Basescu, poate va inghiti broasca, poate si pisicul. Personal as vrea ca macar in acest ultim minut al orei 25 sa refuze. Responsabilitatea de „consens” nu trebuie sa vina doar din partea lui, nu poti s aaccepti la nesfirsit dictatura majoritatii. Sa ne bucuram ca USL nu ii propune pe Catalin Voicu sau pe Felix Voiculescu? Ca „daca nu vrei, te suspendam”? Ei da, populatia ar tyrebui sa stie ca da, se poate face si pe voia lor: sa avem iar u circ de 2 luni, la inceput de an, in situatia in care economia e pe faras, credibilitatea in cosul de gunoi si criza pe noi cit casa. Accept sa string cureaua inca din ianuarie (si nu prin mai…), dar NU VREAU UN PLAGIATOR PREMIER! Cit despre majoritatea… Va reamintesc: in Germnania, cel mai mare rau posibil a venit pe cale legitima! In momentul in care majoritatea cetatenilor au dat putere nazistilor si lui Hitler. Chiar vreti sa vedeti unde am putea ajunge in urma unui vot masiv „anti-Basescu”? Pot si eu da din gura (si pix) stind la adapost (in Canada, nu in Germania) – dar am familia in Romania si chiar IMI PASA de ce viitor vor aea!

  Reply
 3. THEODOR MARCEAN

  Evolutia partidelor politice,modul lor de selectie a nonvalorilor,lipsa lor de analiza si,in consecinta,lipsa de viziune pentru dezvoltarea Romaniei,ne-a adus in situatia de a nu avea lideri adevarati,pe care sa-i votam pentru a conduce treburile tarii.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *