Alina Mungiu-Pippidi

Cand ar trebui sa revina opozitia in parlament?

Nămeții au închis țara, dar și democrația românească s-a blocat. Nici o șansă de dialog serios: de ce să chemi luni opoziția la Cotroceni să discuți despre pactul fiscal european, cînd de joia trecută Victor Ponta spusese că-l susține? Era evident că o asemenea chemare la dialog nu are nici o șansă. De ce să se întoarcă opoziția în Parlament să facă figurație?

Singurul, dar singurul subiect care poate debloca impasul sînt alegerile. În fond, nu are de ce să coopereze o opoziție căreia pe față i se pregătesc legi electorale defavorabile-nu mai departe de săptămâna trecută, Ziare.Com publica planurile PDL de a manipula circumscripţiile electorale în favoarea sa. Puterea nu a renunțat la comasarea alegerilor, a fost făcută să renunțe, de stradă și de Curtea Constituțională. Dar deja împinsese, în ciuda opoziției societății civile și a partidelor, legea alegerii primarilor dintr-un singur tur, care face pe alde Mazăre, Falcă și Oprescu deja primari, chit că nu se vor deranja la vot decît 20% din cetățeni maximum, și vreo 30% din aceștia vor vota cu ei.

Săptămîna trecută am primit o scrisoare de la domnii Victor Ponta și Crin Antonescu, informîndu-mă că vor să semneze Carta Albă a Bunei Guvernări elaborată de societatea civilă. În nume personal s-au mai alăturat pe www.romaniacurata.ro și alți oameni politici, de toate culorile și calibrele. De la putere însă nu a venit nimic în mod oficial. Poate că ei nu vor o Cartă Albă a Bunei Guvernări, sau nici o bună guvernare în general, sau nu ar plăti de două ori mai mult deszăpezirea ca în Suedia pentru ca să ne troienim de cum vine ninsoarea? Poate sunt ocupați cu ninsorile? Nu știu, dar soluția impasului politic este chiar din primele măsuri ale Cartei, ele sună așa:

1.1 Adoptarea oricarei legislatii si decizii electorale numai prin consultare si larg consens (două treimi) pentru a evita ca partidele de la putere să ia decizii unilaterale în avantaj propriu.

1.2 Instituirea de urgență a unui grup de lucru care să supravegheze aducerea la zi a listelor de vot în conformitate cu noile date ale recensămîntului, sub supravegherea unei comisii parlamentare.

Nu vi se pare că aceste două lucruri sînt ceva mai urgente decît votul prin corespondență sau alte marote ale PDL și au potențialul de a recrea un climat de încredere și corectitudine în jurul alegerilor, chit că nu vor fi anticipate, că puterea actuală se va crampona pînă în ultima zi? Să fiu în locul celor care conduc cele două Camere aș invita opoziția să se întoarcă la Parlament pentru a discuta cu prioritate aceste două puncte, nu altele. Au dispărut 2.6 milioane de oameni din țară, și așa erau listele de vot vai de capul lor, să vezi acuma voturi la morți și dispăruți, și oamenii de zăpadă pot vota în condițiile astea. Și la ora asta nu există un comandament care să lucreze din greu să avem niște liste electorale exacte, publicabile din vreme, ca să le putem verifica? Nimic? Nimic.

Mai sunt și alte puncte în Cartă la capitolul alegeri care merită discutate, cum ar fi: simplificarea condiţiilor, în prezent restrictive, de constituire a unui partid politic, adoptarea unei iniţiative legislative de eliminare a traseismul politic la parlamentari, după modelul existent deja la primari, amendarea legii finanţării partidelor politice pentru interzicerea completă a finanţării de către persoane juridice, ca în Polonia, ca să tăiem odată circuitul firme-partide și reciproca, extinderea controlului Curţii de Conturi la toate operaţiunile financiar contabile ale partidelor politice, și așa mai departe. Toate acestea trebuiesc discutate între partidele de la putere și cele din opoziție împreună cu societatea civilă. Dar trebuie să începem de undeva, și anume de la legislația electorală din anul acesta și de la aducerea la zi a listelor de votanți. Deschiderea unui dialog pe tema asta ar fi un semnal că puterea a înțeles că nu poate lua decizii de acest gen în mod unilateral, ar aduce înapoi opoziția pe bănci și ar preveni ieșirea din nou în stradă. Că nu e nici un risc să prevezi că o să vină și momentul topirii zăpezilor. Totdeauna vine.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

11 thoughts on “Cand ar trebui sa revina opozitia in parlament?

 1. Mihai M

  Ar trebui amendata Constitutia astfel incat schimbarea legilor electorale, dar si ale altor legi organice sensibile la buna guvernare, sa nu se faca decat pentru ciclurile electorale succesive celui care urmeaza imediat.
  In felul acesta, deoarece toate schimbarile vor fi indirecte, se va elimina tentatia de a se face schimbari pentru interesele electorale imediate si particulare ale legiutorului.
  In plus se va sprijini interesul de legiferare durabila si serioasa pe termen lung.

  Reply
 2. Cruela Poppodo

  Romanii de care vorbiti, cei 2,6 milioane nu au disparut, sunt undeva in lumea asta, cu cetatenie romana si poate doresc sa voteze…de ce sa nu le asiguram acest drept?
  Romanii care i-au votat pe Crin Antonescu si Victor Ponta poate doresc sa-i vada in Parlament, sau poate in circumscriptiile lor, sa puna mana pe lopata sa organizeze sau eventual sa-i supravegheze pe „nemernicii” de la putere, sa nu fure chiar ajutoarele pe care ei le-au directionat catre zonele sinistrate…de ce romanii acestia, care la nivelul votantilor opozitiei sunt de sute de ori mai multi dcat protestatarii din PU, nu pot beneficia de apararea acestor lideri?
  Romanii care nu au avut curent electric in zilele acestea si au avut marele ghinion sa nu vada cum unul din liderii lor adulati vorbeste despre un fost prim ministru, sau altfel spus un cetatean al patriei noastre umilit de mass-media mioritica…de ce ar putea avea incredere doar in probitatea lui morala de asigurator al unor alegeri corecte?
  Oare, doamna Mungiu-Pippidi, realitatea politica din Romania este doar alba sau neagra, alte nuante nu mai sunt sesizate? Macar daca realitatea politica ar fi daltonista am sti o treaba…cine-i rosu pana la orificiul sfincterului se vede verde. In Romania curata cum stam cu cromatica?

  Reply
 3. johnny

  Partial de acord cu articolul.
  1.Nu sustin „greva” parlamentara. Greva cu tot salariul si beneficiile intacte nu se numeste greva. Profesorii daca intra in greva nu-si primesc banii, corect? Parlamentarii se pare ca da… Oricum, Crin Antonescu era in greva demult.
  2.Total de acord cu refacerea listelor electorale.
  3.Foarte ciudata opinia autoarei despre votul prin corespondenta. Ok, fara vot prin corespondenta. Dar atunci, romanii din strainatate cum vor avea posibilitatea sa voteze? Totusi, sunt vreo 2 milioane prin Europa si numarul lor e prea mare pt. a mai putea fi ignorati. Cred ca asta e o problema care trebuie sa figureze si ea pe agenda.
  4.Comisia parlamentara si discutiile despre alegeri sunt cam greu de realizat cu opzitia in greva, nu?

  Reply
 4. andrei

  Victor Ponta a anuntat ca sustine tratatul? Si sunteti atat de sigura pentru ca …va ca cheama AMP. De cateva saptamani/luni aveti o pozitie tot mai clara de partea opozitiei. Eu astept o continuare a articolului dumneavoastra dupa ce USL va anunta ca NU este pentru semnarea tratatului acum (sa mai asteptam cum zice Iliescu)…si va rog sa ne scutiti de aerele de „lume mare” in care va invartiti..nu sunteti singurul roman din Germania..also alles gute

  Reply
 5. @Andrei

  Va intereseaza cumva si buna guvernare? daca nu, o sa va rog sa nu mai lasati aici comentarii despre preferinte politice, nu primim postaci pe aici. aveti spatiu la RL la articolele dnei AMP, berechet, aici ne ocupam de probleme si nu primim decit comentatori voluntari, nu angajati.

  Reply
 6. SOCRATE

  Ddupa 22 ani de la evenimentele istorice, din decembrie 1989, cind a fost marcat momentul trecerii de la COMUNISMUL – STALINIST la LIBERTATE – DISCRETIONARA, societatea romaneasca a ajuns la stadiul de IMORALITATE NATIONALA, datorita CORUPTIEI = MONOPOL + PUTERE DE DECIZIE – OBLIGATIA DE A DA SOCOTEALA.
  CORUPTIEi = MONOPOL + PUTERE DE
  Deoarece in Romania POLITICA = CORUPTIE + MAFIOTISM + IMORALITATE + INFRACTIONALITATE + INCOMPETENTA + GOLANEALA nu se mai poate conta pe nici un partid politic. Notiunea de POLITICA este compromisa 100%, aceasta trebuie inlocuita cu notiunea de MANAGEMENT PUBLIC ( al reglementarilor, al administrarii centrale si locale, al sanatatii, justitiei, invatamantului, etc) ceea ce poate genera progres general natiunii romane.

  Reply
 7. johnny

  @DanBruma- Romanii din strainatate n-au prea votat pana acum. Numarul celor care au votat e infim in Spania sau Italia unde exista comunitati romanesti f.numeroase. Evident, unul din motive e si faptul ca modalitatea de organizare a votului e infecta (cateva sectii in cateva orase).
  Practic, daca 80% din romanii din Spania de exemplu, s-ar prezenta la vot acolo, n-ar avea, tehnic, posibilitatea sa voteze nici 10% din ei. Ce democratie e asta, in care sistemul de vot nu permite din punct de vedere tehnic celei mai mari parti a cetatenilor aflati in strainatate (si vorbim de vreo 2 milioane) sa voteze?
  Sincer, mi se pare ca pozitia Romaniei Curate in materia asta are un substrat politic, dar nu are sens sa dezvolt.

  Reply
 8. DanBruma

  @johnny: daca ar fi numai asta problema democratiei romanesti ar fii cooooooool. nu votul romanilor din strainatate constituie o urgenta pentru democratia romaneasca dupa parerea mea.

  Reply
 9. INDIGNATUL

  ONG-urile ar trebui să fie vocea omului de rând în fața instituțiilor statului nu să facă micile jocuri ale unui partid politic sau ale altuia. Cel puțin, acesta ar trebui să fie rolul unei astfel de organizații non guvernamentale, deși în România acestea funcționează mai mult ca oricand pentru realizarea diverselor interese meschine.

  Reply
 10. Durac Valeriu

  Apel către ARC,
  Pentru că aţi adus iar în discuţie alegerile şi legea electorală, fac apel la dumneavoastră să faceţi tot ceia ce este posibil să fie modificată legea electorală,prin care să fie eliminată această aberaţie complet nedemocratică de alegere a primarilor într-un singur tur,precum şi introducerea votului obligatoriu sau în cel mai greu caz ridicarea la cel puţin 80% a prezenţei la vot pentru validarea alegerilor,încât un ales să aibă susţinerea a cel puţin 40% din numărul total al alegătorilor cu drept de vot pentru a avea reprezentativitate.Deasemenea tot prin legea electorală candidaţii să fie înscrişi cu cel puţin trei-patru luni înainte, pentru ca ONG-urile şi mass-media să poată verifica în colaborare cu poliţia,parchetul şi serviciile secrete,trecutul şi activitatea candidaţilor, spre a putea face cunoscut publicului activitatea lor,încât publicul să aleagă în cunoştinţă de cauză,să nu mai fim puşi în situaţia să alegem primari,consilieri,senatori sau deputaţi infractori aşa cum avem acum deputaţi,senatori şi miniştri infractori cu dosare penale care votează legi sau iau decizii în numele a milioane de români.În opinia mea acest lucru este inadmisibil.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *