Alina Mungiu-Pippidi

Calvarul cu Sebastian Ghiță

În Joia Mare, la Ierusalim, începînd cu orele 16.00, se face o procesiune cu Sfînta Cruce. Procesiunea începe de la Pretoriu si se termina la Sfîntul Mormînt. Credincioșii străbat drumul pe care Mîntuitorul a dus în chin și batjocură Crucea Răstignirii. Televiziunile programează filme cu răstignirea, din cele convenționale și de Holywood, sau documentare de diverse calități, cele mai pretențioase scot ecranizarea după Kazantzakis sau filmul lui Gibson. Mezzo se pune pe Pergolesi, Bach și Haendel. Iar noi ne punem pe Ghiță, cu noua sa înfățișare mai cristică- plete nu a avut de unde lua- și drama lui de familie, că dacă frate-său nu voia să îl vadă de Paște mai dura pînă era prins, și poate își cumpăra și pașaport și pleca într-o țară fără tratat de extrădare. Eu am aterizat în acea după amiază și pînă am ajuns pe seară în fața unui televizor calvarul lui Ghiță lua deja tot caimacul. În fond, de ce să trăiești de sărbători altfel decît ai trăit tot anul, adică în kitsch, confuzie și minciună.

Eu însumi nu aveam gîndurile cuvenite de Înviere, fiind mai degrabă pesimistă. Rătăcind prin spatele hotelului meu din Stockholm am dat de mormîntul lui Olof Palme doar cu cîteva zile în urmă. Mormîntul e de fapt un memorial al primului ministru care a fost asasinat acum treizeci de ani, la un început de primăvară cînd venea pe jos de la cinema cu soția, spre casă. Palme, fiul unui tată conservator din clasa de sus de origine olandeză și al unei mame de origine baltic-germană a cărei familie se refugiase în Suedia în 1915 a devenit socialist după studiile în America, cînd a vizitat Mexicul. Atunci a înțeles- ca și mulți alții dintre noi- că nu există bună guvernare decît în societățile care evită marile inegalități și unde ideologia tratamentului egal al tuturor, în fond ideologia creștină din Evanghelii, rafinată de sfîntul Toma din Aquino din surse republicane precum Cicero este principala normă socială. Ca prim ministru, Palme e asociat cu crearea unui stat asistențial de cea mai bună calitate, fiind cel care a reintrodus ajutorul de șomaj, asigurările de accident, centrele de asistență pentru copii și vîrstnici, și ajutorul pentru imigranți, în timp ce a eliminat ultimele prevederi constituționale care mai lăsau monarhiei orice rol altfel decît decorativ. Statul asistențial suedez, pe care liberalii care au guvernat mai tîrziu l-au făcut mai cost eficient, dar nu l-au atacat în punctele sale esențiale, a devenit astfel o atracție pentru emigranții din toată lumea, și Suedia, pe lîngă Germania e locul unde se duc cei mulți din refugiații din Siria, Afghanistan și alte locuri unde nu mai e de trăit. Numărul lor a ajuns atît de mare în ultimii doi ani încît guvernul se împrumută ca să îi poată trata cum se cuvine. Și e vorba de un guvern care nu mai are ce tăia. Lucrez pentu guvernul suedez de anul trecut, și intru în clădirea unde prezint ce fac sunînd la telefon pe secretarul comisiei noastre de experți, că demult nu mai există recepționiști proprii. Ne facem cafelele singuri și le aducem în sala de conferință. Încrederea în guvern e însă cea mai mare din lume, că oamenilor le plac politicienii care vin la serviciu cu bicicleta și care publică toate cheltuielile publice și legile în două limbi, suedeză și engleză.

Azilantul respins care a lovit cu camionul în mulțimea de pe strada pietonală era la trei minute de memorialul lui Palme, într-unul din acele locuri europene fericite pe care le vezi din Uber și ți-ai dori să ai o zi în plus în care să nu lucrezi și să te amesteci în mulțimea de window shoppers care foșgăie aparent fără grijă pe străduțe. Dispoziția mea nu a devenit mai bună nici după Stockholm, cînd am circulat în mare viteză pe la vreo trei conferințe unde se discuta despre alienarea crescîndă dintre societățile europene și elitele lor, în clădiri cinci stele cu securitate ranforsată unde maeștrii de la fabrica de ciocolată ne turnau lichidul adus în butoiașe de metal în mici cupe aurii unde se solidifica instantaneu. La Paris, la OECD, în timp ce curgeau pe monitoare extrase din ce spusesem noi mai devreme în panel- cea mai circulată a mea ați auzit-o deja de la mine, elita europeană trebuie să coboare din Mercedes și să urce pe bicicletă dacă vrea să rezistăm în fața valului populist. Soțul meu, istoric, îmi spune că pe la începutul lui nouăsprezece, Vodă Caragea încă mai spăla singur pcioarele cerșetorilor în Joia mare, deși nu era un om deosebit de umil. Avea însă instinct de comservare. Vă las însă vă gîndiți cine ar putea face la fel dacă ar vrea să restabilească încrederea, temeiul oricărei guvernări de durată.

La Bruxelles am dat peste un vechi prieten, un fel de frate al meu internațional. Vederea lui mi-a amintit brusc că singurul din anturajul nostru din anii de democratizare (avem cu toții cărți și conferințe comune din anii nouăzeci) care a ajuns prim ministru (în Serbia) a sfîrșit și el asasinat, după ce a reușit întoarcerea Serbiei către Occident, iar prietenul meu, consilierul lui, atunci a plecat în America. Singurul, dacă nu îl socotesc pe alt bursier Soros la Oxford, pe Viktor Orban, dar nu avem prieteni comuni (Cioloș, după propria sa mărturie, se sfătuia cu Dîncu înainte să fie PM, nu cu noi, deci nu vă mai legați de el că ar fi gașca Soros). Orban a tras de mult concluzia că mai bine de partea prădătorilor, decît de partea idealiștilor. Da, e riscant să circuli pe jos și fără escortă, e riscant să primești refugiați și să tratezi pe toată lumea la fel, pe cei pe care îi poți ajuta ca și pe cei care te pot ajuta, e riscant să trăiești așa cum predici în general, dar acesta e felul nostru, suntem creștini  și europeni pentru că am internalizat această ideologie, chiar dacă puțini se mai duc la biserică în Occident (proporția pare să fie invers la noi și la ruși, unde nu încapi în biserici de foști securiști și actual prădători), și ce trebuie să supraviețuiască din toate astea e chiar asta. Nu trebuie să devenim ca dușmanii noștri. Asta e marea provocare a zilelor noastre, de care trăim paraleli în Europa noastră doar cu numele de pe aici.

Ca atare, atenția acordată clovnului Ghiță, consultantului său Dan Andronic și trupei lor e un prost plasament, pentru că nimic din ce spun oameni fără credibilitate nu are importanță. Există faptele însă, miliardele date pentru sisteme informatice firmelor serviciilor secrete, care iau acum, pe față, și datele private, cu un stat polițienesc în creștere (în nici o țară europeană nu ți se cere CNP la farmacie). Nici Ghiță, nici Urdăreanu și nici alții nu și-au băgat singuri în casă miliardele de pe la servicii secrete, apărare și interne care au rezultat în sisteme care nu pot fi bune pentru apărarea noastră, pentru că nu merg pe nicăieri. Procesul lui Ghiță trebuie să fie procesul ăstora dacă e să aibă vreun sens. Individul nu e marele dezvăluitor crucificat că a spus vreun mare adevăr, ci întruchiparea nenorocitei noastre tranziții, în care de la rețelele mereu în control ne pică numai gunoiul pe care ni-l aruncă tot ei, iar în reprezentarea externă aproape singurii români civili am ajuns să fim noi, cei care trăim în alte țări.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

18 thoughts on “Calvarul cu Sebastian Ghiță

 1. Dezideriu Dudas

  Ca fondator al Asociaţiei Consultanţilor de Investiţii ( a fost şi d-nul Cristian Pârvan – AOAR- membru fondator cf. statut ) de pe piaţa de capital, am urmărit cu mult interes profesional “fenomenul Soros”. Cum nici Ghiţă şi nici Dan Andronic n-ar trebui să fie o ţintă, nici el, Soros, n-ar trebui….Ce treabă ar trebui însă să facem ( în acest caz, n-ar mai auzi nimeni de-al de Ghiţă, Dan Andronic ar uda panseluţele jurnalismului românesc iar Soros “s-ar lua la trântă”, din nou, cu filozofia globală, după ce a terminat nedecis cu economia in urma unei înțelegeri greșite a lui Karl Popper….), ne-ar plictisi peste poate cu dexterităţile ( „manecognitive”…) pe care le avem….Am folosit o reducere la un absurd caragialesc, dar sper să-mi fie permisă licenţa în Săptămâna mare…
  Venise decis odata ( ca niciodată ?…) Anghel Rugină pentru asta ( ce treabă ar trebui …) dar s-a speriat lumea de el mai ceva decat de “Soros”….Cum el nu era evreu și nu putea fi eliminat doar prin povești ( nu că n-ar fi si “bancuri” bune in materie….)…., i s-a asociat “etalonul aur/argint/cereale”…și s-a redus toată buna lui intenție, credință, experiență si cunoaștere doar la “matricea macroeconomica”, înca, “regina status-quo-ului”…Paradoxal, Costin Kirițescu a fost “mai bun” ( aici ghilimelele ar necesita o explicație prea lungă, dar mizez in primul rând pe sensul propriu, fără a-l exclude insă pe cel “revoluționar post-decembrist”, ințeles in context doar prin limita de atunci si acum a științei economice ) atunci ca el….Tot paradoxal, BNR-ul poate avea și acum dreptate in orice dispută cu oricine în Romania…Matricea economică a rămas la fel de inflexibilă, aici Costin Kirițescu avea dreptate, dar, pâna la ea, tot proiectul lui Anghel Rugină, un PROIECT AL PARTICIPARII, a ramas valabil ca fenomen public. .

  Sărbători în lumină ! Paşte fericit !

  Reply
 2. Dezideriu Dudas

  N-am adăugat si referirea la textul d-nei AMP . O redau mai jos :

  “…. că ar fi gaşca Soros….”

  Reply
 3. marks

  Pai a ”picat Ghita’pentru ca lumea sa aiba circ de pasti si sa nu vada ce se intampla cu asa zisa (pomana) lege a salarizarii unicce sau cum io zice.A ”picat” Ghita ca lumea,adica prostimea (cum ii numesc parlamentari) pe votanti sa aiba ce discuta in jurul meselor de paste. Dar nu cred ca cineva isi inchipuie ca Ghita (cel neasteptat) la portita va ajunge prea repede in RSR SR(I)L.Si asta din motive legale.Mai intai va trebuii judecat pentru incalcarea legi sarbe,folosirea de documente false .Asta se poate lasa cu condamnare ,chiar si cu suspendare dar condamnare acolo,deci nu poate plecxa ca-i condamnat. Iar intre timp in Ro se „lucreaza” din greu la „armonizarea” legilor penale (dupa chipul,asemanarea si DORINTA) legiuitorilor.Iar cand va ajunge Ghita in RSR singurele portite in calea lui vor fi din nou cele binecunoscute de el,la guvern,parlament si diferite ministere pentru ……,nu cred ca va mai ajunge la DNA decat pentru a i se prezenta scoaterea de sub urmarire .

  Reply
 4. Fratzii Gracchi

  Stimata Doamna, cred ca exageratzi atunci cand spunetzi „iar în reprezentarea externă aproape singurii români civili am ajuns să fim noi, cei care trăim în alte țări”. Nu stiu ce intzelegetzi prin reprezentarea externa, dar stiu f bine ca societatea civila = romani civili (n.m.) exista si se manifesta in numar din ce in ce mai mare, in pofida valurilor de minciuna mediatizata fara preget in care suntem inecatzi. Sunt de accord ca „Procesul lui Ghiță trebuie să fie procesul ăstora dacă e să aibă vreun sens” – banuiesc ca va referitzi la astia=securistimea (sri-mea) care a profitat material cu adevarat de pe urma Revolutziei, dar a si omorat cca. 1.000 de oameni in acele zile. Dar cine sa faca asta ? Deocamdata DNA-ul si, mutatis mutandis, Justitia se afla pe barricade, dar avansul este lent mai ales din cauza inconshtientzei politice a celor care nu voteaza (acestia sunt cei mai numerosi) sau voteaza in dispretzul normelor etice si morale. Eu am o explicatzie simpla pentru modelul suedez: el se bazeaza pe o adevarata solidaritate sociala, acarei origine nu o cunosc exact, dar stiu ca exista. O solidaritate similara, daca nu chiar mai avansata, vetzi gasi in Norvegia, iar originea acesteia imi este clara. In Romania, unde insisi cei care se pretend urmasii legitimi si desemnatzi de Mantuitorul insusi, ai lui Cristos cultiva in mase in spirit anti-crestin, de sorginte imperial, care nu poate genera solidaritate sociala. La fel si in alte tari ortodoxe. De aceea spiritul crestin, din care au izvorat principiile organizarii socialiste a societatii, este in fapt anihilat, cu toata parada de credintza si religiozitate care se face in acele tari (y compris in Romania). Iar politicienii romani exploateaza din greu aceste caracteristici ale modului de gandire romanesc. At mai fi inca multe de spus !

  Reply
 5. marius

  o fi ghita clovn dar este cel mai bun reper pentru ultima generatie de securisti reprezentand incununarea de succes a elitei securitatii in frunte cu maior, dincu, rus, coldea, kovesi, ponta si nu in ultimul rand basescu, generatie ce si-a depasit cu mult inaintasii din anii ’50 in scopul distrugerii morale si extinctiei fizice a acestui popor!

  O generatie de „succesuri” a Securitatii care a reusit sa imbine perfect idealurile bolsevice ale parintilor spirituali din NKVD cu lacomia feroce a corporatismului global reprezentat de serviciile secrete occidentale. Sub domnia acestor „clovni” psihopati iesiti din cele mai tenebroase cosmaruri ale societatii am ajuns tara cu cea mai mare depopulare din lume in ultimii 27 de ani si cu un popor muribund ce-si da ultima suflare in chinurile cumplite date de saracia lucie in care ne-au aruncat acesti clovni securisti impreuna cu partenerii lor corporatisti!

  absolut tot ce spune acest clovn pus la zid de catre fratii lui securisti este de o importanta colosala pentru a intelege cine ne-a condamnat la moarte!!!

  Reply
 6. Cristina Gorgos Iovita

  In afara de parerea proasta despre clovni (unii, precum Chaplin, s-ar intrista de comparatia cu Ghita), impartasesc mahnirea fata de obligatia de a asista la spectacolele tampite imaginate si jucate de securistii, noi si vechi, ai tarii de bastina. Cineva, insa, a ramas fixat pe pageant-ul de Craciun din ’89 si-ncearca acum sa faca rost de o drama sacra pascala pentru a glorifica alte rafuieli meschine la capu’ s(t)atului. Iar eu, traind in America de Nord, abia-abia mai fac fata lehamitei care ma stapaneste de la instalarea bazarului cu turta dulce al lui Obama si pana la guignol-ul lansat de Trump. Iaca, tot n-am reusit sa evit insultele aduse unui gen sau altul. Cristos a-nviat!

  Reply
 7. George Costache

  Chiar in mult laudata Suedie ti se cere CNP nu numai pentru o banala aspirina. Coborati din mercedes si scrieti despre realiatea „reala”. Scriu ca unul care a venit vrajit de ceea ce se spunea despte tarile nordice si dupa numai un an am ajuns sa regret de exemplu sistemul medical di Romania. Alfel sa fiu in ton cu mult laudata Suedie: Glad Pask.

  Reply
 8. Gheorghe

  Interesant ca „suntem crestini si europeni” atunci cand vrem sa ne argumentam anumite decizii si in rest suntem laici, atei si si mai europeni…
  Ce legatura are crestinismul cu primirea hoardelor de emigranti care au invadat Europa in ultimii ani? De cine se refugiaza hoardele care au aruncat cu coctailuri Molotov in Ungaria in strigate de Allahu akbar? Toti acesti tineri de pana in 45 de ani, gata de violenta sunt „refugiati”? Multi dintre ei sunt infractori din Maroc, Afganistan, Pakistan etc. care fug de pedepse penale din tara lor si pretind ca sunt sirieni. Ati vazut ce atitudine fata de europeni si fata de valorile europene, fata de crestinism si fata de femei au? Chiar trebuie sa fie ei o prioritate in fata „umanitarismului” de parada al elitelor europene?
  De ce de parada? Prin „refugiati” inteleg copii, femei, batrani, bolnavi de orice religie si membri ai minoritatilor religioase persecutate in Africa si Asia (copti, crestini, yezidi, etc.). In timp ce Europa cheltuie miliarde cu intretinerea „refugiatilor” impostori si cu plata serviciilor de securitate si sanatate pt. a trata efectele actelor pe care „refugiatii” le fac in Europa drept multumire (vezi Köln, Nisa, Bruxelles etc.) adevaratele cazuri umanitare mor pe capete in Mediterana, in taberele de refugiati din Orient sau in tara lor, ucisi de cei care apoi vin si tipa ca sunt „refugiati” in Europa.
  De ce sunt evidente aceste lucruri pt. orice om obisnuit, numai pt. guvernele Europei si angajatii lor nu? Chiar traiti intr-un turn de fildes care va deconecteaza de la orice urma de realitate (a propos de Mercedes si de biciclete)?
  In conditiile in care Europa nu a intentionat niciodata sa ajute cu adevarat, adica sa gandeasca, sa trieze, sa prioritizeze, sa ajute chiar cazurile umanitare reale sa vina in siguranta aici fara sas-i piarda viata pe drum in Mediterana sau camioane frigorifice, in conditiile in care a primit milioane de tineri barbati violenti si ii protejeaza (nu stiu nici ei de cine sau de ce), iar cei care au o reala nevoie sa fie ajutati si protejati mor fara speranta de ajutor, atunci da, putem vorbi de „kitsch, confuzie și minciună.” Si anume in politica europeana vis-a-vis de criza umanitara actuala.
  Si pentru asta Europa va plati, fiind sanctionata atat de proprii locuitori (a se vedea intarirea partidelor de dreapta – nu s-ar fi intamplat daca emigrantii chiar ar fi fost refugiati), cat si de adevaratele cazuri umanitare care isi dau sfarsitul blamand Europa care nu i-a ajutat. Cat despre efectele sanctiunilor aplicate de catre „refugiatii” impostori pe care Europa ii primeste cu atata caldura, le poate vedea oricine cu ochiul liber…

  Reply
 9. Andrei

  Echivalentul CNP in Italia este codul fiscal, care se atribuie la nastere. E si motivul pentru care femeile italiene isi pastreaza numele dupa casatorie. In fine, codul fiscal apare pe retete si e cerut in farmacie, in spitale pentru vizite si examinari, pentru ratiuni fiscale. Sistemul italian, care prevede co-plata pentru vizite, analize, medicamente, cu toate limitele sale, este un sistem care functioneaza destul de bine, cu rezultate superioare la sisteme mult mai bine finantiate.

  Paste fericit!

  Reply
 10. Dumitru

  Trei comentarii :
  1. „elita europeană trebuie să coboare din Mercedes și să urce pe bicicletă dacă vrea să rezistăm în fața valului populist”. Daca „elita” va cobora din Mercedes numai pentru a obtine voturi, tot populism va fi. Acum cateva zeci de ani, era la fel cu suflecatul manecilor de la camasa. Din pacate, nu prea vad cum asemenea comportamente populiste pot fi evitate in conditiile in care avem politicieni de profesie, care vor face tot ce trebuie pentru a fi alesi. Eu (alegator un pic non-standard) as vrea altceva : transparenta si control. Prin control inteleg posibilitatea de a retrage sustinerea catre un reprezentant atunci cand nu isi respecta promisiunile electorale. Sau un mandat imperativ (dar asta poate fi un pic blocant in conditii de criza). Prin transparenta inteleg publicarea felului in care au fost cheltuiti banul public si donatiile facute partidelor/politicienilor (inclusiv sursa lor).

  2. „atenția acordată clovnului Ghiță” Din fericire, mai exista si oameni din astia fara credibilitate, sa mai arate ce fac oamenii cu credibilitate gen Kovesi sau Coldea (sau chiar Basescu).

  3. Suedia si-a construit paradisul social fiind o tara extrem de uniforma social. Uniformitatea era impusa si asta era acceptat de populatie. Asa de multa incredere aveau in modelul lor social (extrem de rigid dealtfel) incat si-au inchipuit ca este expresia cea mai naturala a „drepturilor omului”. Avem demonstratia experimentala a faptului ca nu-i asa : comunitatile imigrante, cu toata presiunea sociala si cu toate avantajele sociale ale integrarii, nu se integreaza. Iar o buna parte a restului populatiei vrea sa revina la uniformitate, si voteaza SD. La un moment dat va trebui sa fie clar ca nu pot coexista egalitarismul economic si multiculturalismul, pentru ca o cultura nu inseamna numai o limba, o muzica, si specialitati culinare. Ci si structuri de gandire diferite.

  Reply
 11. dorin valeriu

  Enorm de adevarat si nespus de trist.
  Hristos a Inviat ! Sarbatori Fericite, Inspiratie si putere de convingere ! Ca multi dintre noi mai avem multe de invatat despre viata !

  Reply
 12. Cinicul

  Frumos scris.
  As spune totusi ca impactul si mai ales marilor inegalitati este tratat cam in fuga. Sistemele parlamentare reprezentative (altii le numesc democratii, dar democratia n-a fost practicata mai nicaieri, ea este doar un vis frumos) au generat inegalitati uriase in toate societatile in care capitalul este mai puternic decat politicul (domana Mungiu a a mentionat doar Mexic si USA, dar asta s-a intamplat in UK de la inceputurile revolutiei industriale, in Israel incepand cu anii 80, in Italia anilor 90, in Rusia incepand cu Eltin, in Romania dupa 89, etc) . De reliefat ca Mexic a avut incepand din anii 20 un sistem parlamentar cu alegeri la fiecare 4 ani, la fel si India dupa 1948 si numeroase alte tari din America de sud, Asia sau Africa. Asta n-a eradicat coruptia si nici saracia. Sunt tari din Asia de S si SE care au aplicat un sistem mai autoritar si care au iesit din saracie si unde coruptia este mai scazuta chiar decat in tari cu „democratii” vechi. Aceste tari n-ar fi catalogate drept societati deschise la universitatile domnului Soros, dar au fost mai performante decat cele deschise. Extinzand o butada a lui Deng Tsiao Ping, pisica unei unei societati deschise care nu prinde soareci nu este mai buna decat cea a unei societati inchise in care pisica ii prinde. Ii arunc o provocare doamnei Mungiu: sa scrie un eseu despre esecurile sistemelor „democratice” si cauzele lor. Daca se poate fara o lupa ideologica si bazat pe statistici economice.

  Reply
 13. Dumitru Drinceanu

  Politicul este iremediabil compromis, in Romania mai abitir decat in alte state ,,europene”, asa incat cu sau fara gesturi la care inca populatia este sensibila, precum modestia guvernantilor, puterea este descarnata electoral tot mai mult, alunecand sigur spre forme extreme. Cand lehamitea va aduce absenteismul la minimum tolerabil, cand increderea in elite conducatoare si buna credinta a celor de sus se dilueaza mult mai repede decat incaseaza rata increderii, ce altceva ar putea urma? De aceea, nu manifestarea conducatorilor va mai fi in masura sa coalizeze mari forte sociale … democratice, resursa de timp si credulitate s-a consumat, ci proiectele concrete, exemplul imediat si fara echivoc al unor nonconformisti pe care lumea ii asteapta si pe care a gresit crezand ca ii va insirui regimul Basescu. Dar tocmai aceasta necesitate sociala stringenta presupune si va impune extrema, statul tot mai pronuntat politienesc o anticipeza, intuieste si pregateste.

  Reply
 14. Dumitru Drinceanu

  Partea grava este ca tendinta reinstaurarii statului politienesc nu pare sa aiba loc spre intronarea legii, nediscriminatoriu, ci, dimpotriva, spre consolidarea omnipotentei si instalarea autocontrolului faptuitorului de ilegalitati, un gir atipic si periculos al statului… Orice reclamatie spre guvern si institutiile sale este dirijata spre competenta verificare si solutionare chiar institutiei reclamate, un final de drum al separatiei puterilor in stat. Fiindca nici un organism nu se dezvolta si nu rezista fara forte neitre : arbitrul! Acesta este, de fapt, cel mai important rau care se petrece sub ochii tuturor. Daca, cel putin, ar fi fost o triere prin furci caudine de instalare a legitatii juste, egale, tot ar mai fi fost o justificare sociala… Sigur, acestea raman, deocamdata, in planul purelor speculatii si fantasmogorii eseistice, pe fronturile deschise larg orice este posibil. Estul -si nu numai- o demonstreaza.

  Reply
 15. George

  Stimata doamna,
  Destul de des nu sunt de acord cu unele din opiniile dvs, insa acest articol desi poate putin cam lung contine la final esentialul (din punctul meu de vedere). Adica dincolo de circul mediatic trebuie facuta o ancheta serioasa asupra relatiei lui Ghita cu serviciile secrete si concretizata in achizitii discutabile de sisteme IT.
  Din pacate nu ma astept sa se intample minuni, dupa cum si la predecesorul lui Ghita (Vantu), desi dus la inchisoare, nu a tradat sistemul care l-a sustinut. Poate merita si asta o analiza aparte, stim ce au castigat Vantu/Ghita dar nu stim ce au castigat generalii din servicii pentru ca mi se pare putin probabil sa fie adevarat ce a spus colegul dvs dl. Befu (ca au fost ,,imbroboditi” de niste indivizi mai inteligenti ca ei).

  Ma astept din partea sistemului sa curga iar circ cu procurori/DNA/extraterestri (online si in media TV) astfel incat adevaratele intrebari sa fie ascunse.

  Reply
 16. Ionas

  Speram ca se va turna un film artistic despre viata si opera lui Sebastian Ghita, ceva palpiant cu servicii ,bani, lume politica de buna calitate, fuga ,deghizare , prinderea si legarea acestuia.

  Reply
 17. laur22

  „Nu trebuie sa devenim ca dusmanii nostrii”

  Corect si stitzi de ce ?

  Deorece noi suntem cei mai mari dusmani ai nostri.

  Noi in medie si statistic am fost pana de curand am fost „generatzia lacusta”

  http://www.cotidianul.ro/generatia-lacusta-299474/

  Eeeeee lacasuteala uneori intra la plata .
  Statistic vorbind
  „Există o diferență enormă între creșterea PIB după 1989 până în 2015, în termeni statistici (1,2 ori) și, respectiv, în termeni strict monetari (3,5 ori), rezultând din subestimarea masivă a valorii leului recunoscută de piața valutară înainte de 1989. Active imense încorporate în „leul de piață“ din 1989 au fost însă folosite sau consumate după 1989. S-a trăit practic dintr-un cheag anterior, din „dezacumulare“. Fabulos de profitabil pentru unii, dar existând ceva și pentru ceilalți! Dacă s-ar fi trăit doar din munca perioadei, ar fi fost şi mai rău decât este!”

  OK ok ok
  Dezacumularea s-a cam terminat.
  Acum incepe etapa coloniala a subdezvoltarii Romaniei.
  Si nu, nu, nu Romania nu e prima care e intrat in etapa coloniala.
  Inaintea noastra a intrata Grecia de exemplu.
  Vedetzi voi vre-o dezvoltare economica in Grecia mai rapida decat sa zicem in vecina sa Turcia ?

  Poate ca Grecia cea att de EU ar putea sa cresca mai reoede decat Turcia cea fara de EU da ….. uite ca n-o face .

  De ce ?

  Si cu ce implicatzii pentru noi ?

  https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/tu.html

  Reply
 18. m mircea

  Dna Pippidi, articolul dvs ar fi binevenit in sensul reeducarii politicienilor si reprezentantilor media romanesti, complet corupti. Problema este sfirsitul pe care-l dati acestui articol, concluzie pe care am desprins-o din majoritatea articolelor dvs: cum ca securitatea este azi in fiecare roman aflat in tara, si controleaza tot tot ce misca in tara. Este bineinteles o exagerare in care pare sa credeti cu adevarat.
  Ca roman care nu are nimic comun cu nici o securitate, nici eu nici familia nici apropiatii mei, va spun clar ca pe mine nu ma deranjeaza ca SRI sa impiedice anumite derapaje in ceea ce priveste viitorul tarii. Bineinteles cu mijloace democratice, conform legilor care ii reglementeaza activitatea. (dar cine face aceste legi??)
  Consider ca directia de viitor a tarii este unul din atributele de siguranta nationala, la fel cum si coruptia politicienilor nostri si a media, dictatura parlamentului (mai ales a unuia extrem de corupt ca cel romanesc) sint pericole nationale. Ceea ce pune azi la cale PSD, distrugerea finantelor tarii si crearea unei noi categorii de cetateni privilegiati (bugetarii) pe linga politicieni (cei care nu raspund in justitie pt incalcarea legilor), legalizarea furtului (pt unii), alienarea puterii judecatoresti, ruperea aliantelor cu UE si SUA pare rezultatul unor alegeri democratice. Dar oare este? A fost informat electoratul de toate acestea in campania electorala? Sau a fost mituit cu cresteri salariale?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *