Alina Mungiu-Pippidi

Bun venit in Romania Curata!

Se spune ca Petru cel Mare, murind, a suferit pina in ultima clipa de obsesia ca nu a reusit sa faca din Rusia o tara occidentala si ca reformele planuite nu au dat roadele asteptate. „Nu avem oameni!” ar fi spus, in chip de explicatie suprema, pe patul de moarte, marele reformator.

M-am gindit, adesea, ca asta e ce avem in comun cu Rusia, o tara mult mai mare decit a noastra, faptul ca in istoria noastra au fost reforme multe si oameni putini. Oameni care sa le duca la indeplinire, oameni care sa se identifice cu o cauza, nu cu o cariera, oameni la a caror moarte sa poti spune „fara el nu ar fi existat asta sau asta”, cum poti spune despre Spiru Haret sau despre doctorul Cantacuzino, oamenii de aceasta factura sint rarisimi la noi. Iar in istoria noastra postrevolutionara ei sint supremii absenti.

Nu imi vine in minte numele niciunui judecator pe care sa il identificam cu schimbarea justitiei. Nici al vreunui diplomat cu schimbarea diplomatiei. Nici al vreunui administrator cu reforma administratiei. In cei aproape douazeci de ani de schimbare programata a tarii, nume de reformatori, de oameni care chiar au incercat sa puna in practica ce vorbeau toti ceilalti, gen Monica Macovei, sint doar citiva. Si felul cum au sfirsit acesti reformatori ne face sa intelegem de ce nu sint mai multi.

Hai sa vorbim astazi despre explicatiile acestui fenomen. Cum se face ca Daniel Morar e selectionat printre Europenii anului la Bruxelles, iar Monica Macovei primeste Premiul de Femeia Europeana a anului chiar de la presedintele Parlamentului European, in vreme ce, in Romania, acesti romani cu care ar trebui sa ne mindrim sint denigrati pe toate drumurile si pe toate canalele? Este evident cã societatea noastra are din nastere o cantitate mai mica de oameni capabili de dedicatie. Adevarat, fiecare cultura pune un accent diferit pe altruism si recompensa sociala a altruismului. A noastra nu pune deloc.

Dimpotriva, oamenii care fac ceva din care lor nu le iese nimic sint vazuti la noi ca niste fraieri si dispretuiti sincer. Bancurile despre cei care salveaza tarisoara abunda si bascalia publica se infiripa imediat de cum apare cineva mai altfel, care vrea sa faca ceva. Ce-s atitudinile astea protestante?, ma certa un prieten ortodox la inceputul anilor nouazeci: “ele nu merg la noi!” Avea, probabil, dreptate.

Deci, chiar daca am avea, procentual, in populatia globala, oameni capabili sa se identifice cu o cauza publica, ei sint rapid socializati in faptul ca asta nu e o atitudine romaneasca. Ba e, dimpotriva, o prostie si un lucru ridicol. Mult mai bine sa isi vada de cariera lor, sa isi ia primul leasing, primul mortgage, prima subventie pentru o carte sau primul grant pentru un film si sa isi vada de realizari adevarate, strict personale. Pentru ca cele altruiste, investitia in sectorul public sau munca voluntara in orfelinate sau camine de batrini se scurge precum apa in nisip, nu ramine de pe urma ei nimic.

Nici macar nu sint exemplu pentru alti oameni, pentru ca asemenea gesturi, nefiind pretuite la noi, numele celor care le fac ramine adesea necunoscut. Sau daca prin cine stie ce intimplare sint cunoscuti, vor fi prost vazuti de ceilalti, pentru ca noi sintem o societate conformista, asa e lumea rurala trecuta prin comunism, in care, daca esti diferit fata de ceilalti, platesti un pret enorm.

Cum nu pretuim altruismul, nu putem avea, ca atare, servitori publici dedicati. Daca din greseala am avea, nu ii bagam de seama. Singurul criteriu dupa care apreciem oamenii, la noi, este trancaneala. Marile figuri ale momentului nu sint oameni care au facut ceva, ci oameni care au vorbit la televizor. Pe urma, consumam o energie enorma, discutind despre ce au spus asemenea oameni. Cind, in realitate, nimic din ce spun ei nu conteaza. Apartin categoriei, dominante la noi, de oameni care vorbesc non stop, dar nu fac niciodata nimic.
Nu sintem numai civilizatia trancanelii si a ne-faptuirii, cum ar fi zis Noica. Sintem, peste toate, si civilizatia lasitatii. Pe linga ticalosii pe fata, gen Dan Voiculescu, comunismul a dezvoltat la noi o proportie formidabila de creaturi intermediare, care traiesc cautionind raul si scuzind binele. Acestia sint soarecii. O multitudine de soareci, zilele astea, se intrec a spune ca institutiile sint mai presus de oameni. Vine vorba de institutii si principii la noi numai cind se gaseste vreun om de sacrificat.

Ce institutii? Care principii? Tarile civilizate au asemenea lucruri, pentru ca generatii de oameni buni le-au cladit. Tarile care deocamdata sint doar culturi, nu civilizatii, au doar citiva oameni pe generatie si nu au ajuns niciodata sa aiba „institutii”. Royal Air Force e o institutie, pentru ca ultimul pilot ramas in viata, in loc sa se duca acasa, a continuat sa zboare pina s-au gasit altii sa-i i-a locul. Administratia orasului Viena e o institutie, pentru ca atunci cind gloatele revolutionare au incendiat-o, ultimii functionarii si-au riscat viata ca sa culeaga hirtii din arhivele fumeginde ca sa mai reconstituie ce se putea. Noi nu avem asemenea exemple in istoria noastra, nu avem generatii de devotament public in spate, care inspira pina si pe cel mai amarit ultim intrat sa fie la inaltimea celor dinainte, sa isi spuna „Institutia sint acum eu!”. Avem doar citiva oameni izolati, oameni ca Iorga sau Gusti, care au facut eforturi eroice si izolate sa ne lase mostenire o tara, nu o adunatura de supravietuitori.

Fii ca ei! Deschidem acest portal nu doar ca sa oferim oamenilor o alta sursa de lectura si amuzament pe tema eternei si fascinantei Romanii corupte. Deschidem acest portal pentru cei care incearca sa schimbe ceva, de la un contabil onest intr-o primarie de sat care observa o neregula in conturi, la un parinte revoltat ca daca nu da ceva unui profesor, fiul lui nu capata notele pe care le merita. Deschidem acest portal pentru ca exemplul Coalitiei Romania Curata sa poata fi replicat si adaptat peste tot. Daca ne trimiteti sesizari, vor ajunge la ANI si DNA. Daca vreti sa construiti o coalitie pentru a curata mediul in care lucrati, sintem gata sa va sfatuim si sa va sustinem. Deschidem acest portal ca sa construim punti intre oameni, deasupra soarecilor.

www.romaniacurata.ro are la baza un parteneriat intre organizatii neguvernamentale, sindicate, asociatii profesionale si organisme ale statului, toate unite de dorinta de a construi o administratie si o justitie care sa functioneze echitabil, impartial si eficient. Fiti bineveniti in acest parteneriat.

Nu sinteti singur. Multi alti oameni gindesc ca dumneavoastra. Aici ii veti intilni pe ceilalti.

Bine ati venit in Romania curata, in Romania oamenilor!


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

27 thoughts on “Bun venit in Romania Curata!

 1. Ioan Talpes

  Sincere felicitari ptr aceasta extraordinara intiativa!
  Trebuie sa eliminam o data si o data securistii din viata politica!
  Traiasca victoria in alegeri a PDL, singurul partid curat ca argintul strecurat!

  Reply
 2. talpesicamurdarica

  Raspuns lui Talpes. Ce-i coane esti ofticat ca apari pe liste? Dar ce te asteptai? Crezi ca daca te-ai pitit sub fustele PDL, scapi? Ca avem memoria scurta?

  Reply
 3. Ema

  Felicitari pentru articol!

  Am si eu doua sesizari. Mai intai este vorba despre respingerea Ordonantei de urgenta 89/2008, al carei efect va fi aparitia unor studii post-universitare lipsite de calitate. Deja, educatia romaneasca este in colaps, iar aceasta lovitura nu va face decat sa darame invatamantul romanesc definitiv.

  Ce s-ar putea face? Poate, organizarea unui protest masiv al societatii civile?

  Al doilea aspect priveste alegerile din 30 noiembrie. Obama a castigat in mare parte si datorita numarului urias de voluntari care s-au mobilizat in timpul campaniei. Cum am putea face acelasi lucru?
  Aceasta, avand in vedere ca foarte putini oameni incearca sa se informeze: mai ales in mediul rural dar si in randul tinerilor.

  Ati putea lansa o campanie de mobilizare a voluntarilor care sa transmita informatiile despre candidati?

  Reply
 4. Bronson

  Nici un cuvant in discursul dnei Alina Mungiu Pippidi despre securisti. Zic eu unul. Cum accepta distinsa dna fara sa clipeasca un ofiterul de Securitate drept …coleg ?! Enigma…

  Reply
 5. petru 44

  Felicitari pt.articol si pt.initiativa!Oare cand vom reusi sa ne dezmeticim din toata aceasta stare?Nivelul educational al romanilor mai are mult de crescut.O mana de oameni „de bine”incearca sa „miste”ceva.Sa punem umarul cu toti si sa speram ca vom reusi sa-i alungam pe cei rai,oportunisti,”fosti”,profitori si”nesimtiti”.Doamne ajuta!

  Reply
 6. val

  Un articol destept si plin de miez, ca toate articolele dumneavoastra.
  Dar este reala penuria asta de oameni in Romania, sau nu s-a gasit catalizatorul potrivit? Si daca lipsa de oameni dispusi, sau in stare sa schimbe Romania, este reala, chiar nu exista, inca nedescoperita, o solutie?
  Publicarea listelor de „patati” inseamna ceva, dar nu reprezinta solutia. Presupunand ca nu votam un patati, ce alternative avem?
  De ce elita, fruntea societatii civile, stiind ca partidele nu se deosebesc foarte mult unele de altele, nu si-a desemnat candidati in fiecare colegiu, dece nu ia pe cont propriu schimbarea Romaniei?
  Intre a te retrage scarbit sau a gira politicieni nu este mare deosebire.

  Reply
 7. dumitru

  Frumoasa paralela cu soarecii…Avem trei solutii pentru a scapa de ei: exterminarea in masa prin otravire – lucru greu, aproape imposibil de realizat, amplasarea de capcane (DNA) :) si, in ultimul rand o matza harnica (Macovei) :). O sa fie greu, dar nu trebuie sa uitam ca soarecii au un handicap major: lipsa cu desavarsire a rabdarii.

  Reply
 8. Curatul

  Cum se poate accede in CRC, exista un statut, cine sunt membrii, ce criterii trebuie indeplinite, as vrea sa vad CV celor din conducere. Se poate acest lucru?Am nevoie de datele acestea pt. ca urmeaza sa infiintez Coalitia pentru curatirea CRC de lichele , oportunisti, fripturisti si securisti.Ce parere aveti stimati Membrii ai Crc? De ce se numesc listele dvs. Liste negre ,de ce nu portocalii, rosii sau galbene ?De cine ne amintesc noua listele negre?

  Reply
 9. curatul

  Cat dureaza moderarea unui comentariu la dvs. Sau daca nu va tamaiez pe voi si oamenii anului si Europei nu poate aparea comentariul? Mai am putina rabdare…

  Reply
 10. necuratul

  Curatule, o veste proasta, nu se poate intra in CRC, nu sint admisi cei in misiune. Ghinion!!! Cauta in alta parte, vezi poate gasesti ceva liber prin vreun consiliu de administratie la guvern, se plateste mult mai bine. In plus, curatelule, acolo ai avea treaba adevarata de facut, nu-ti pierde vremea pe aici. Acolo, sa vezi adunatura de fripturisti si oportunisti, pe care nu-i incap nici 100 de liste negre.

  Reply
 11. cristina

  Felicitari,articolul a mers la sufletul meu si sper sa aiba efect desi ma cam indoiesc, avem prea multe gunoaie peste tot.

  Reply
 12. vlad

  Or mai fi și oameni care își văd de treabă fără „trăncăneală”. Poate niște discernămînt în (loc de) polemică și de stereotipurile descurajante ar merita osteneala?

  Felicitări pentru site!

  Reply
 13. ara

  Eu cu cine votez? Daca ii scot pe cei pe care i-ati pus voi pe lista neagra, ii mai adaug si pe cei pusi de Catavencu, nu ramine nimeni! Cam descurajant!

  Reply
 14. corina

  Doamna Mungiu, este o ideea excelenta acest site si, in general, tot ce ati facut cu listele negre de-a lungul anilor. Din pacate, acum in 2008, efectul va fi zero. Nu va descurajati insa, trebuie sa fiti cu ochii pe ei, ca altfel vor face si mai rau. Sa iesiti dupa alegeri cu noi liste si monitorizari despre averile si afacerile lor. Sa puneti presiune. Site-ul arata excelent.

  Reply
 15. maria

  prin munca mea trebuie sa respect legea; respectand legea trebuie sa actionez impotriva celor care nu respecta legea; actionand impotriva celor care nu respecta legea, sunt singura; fiind singura, cum sa ma apar?

  Reply
 16. DAC LIBER

  Suntem plecati departe de tara!
  Ne pierdem viata in drum spre casa, sau inapoi spre locurile de munca la ste de kilometrii de tara!
  Vream inapoi acasa!
  Vrem un semn din partea voastra ca ne doriti acolo!

  Reply
 17. stefan

  F buna initiativa.

  O mica remarca insa – articolul este prea lung :)

  Ar trebui sa ne gindim si cui ne adresam.

  In rest numai de bine

  SP

  Reply
 18. radu ancuta

  Stimata doamna,

  Este o initiativa bine venita iar analiza dvs corecta, dar mi-e teama sa nu ramana doar o lupta cu morile de vant.

  Cred ca exista cel putin alte doua fronturi pe care societatea civila ar trebui sa isi concentreze eforturile, de a caror buna functionare ar depinde si rezolvarea problemei coruptiei si a incompetentei la nivel administrativ, astfel:

  1. imbunatatirea sistemului legislativ – legi bune si clare + asigurarea aplicarii lor; e mare nevoie de un mecanism constitutional functionabil prin care cetatenii sa poata promova legi care sunt in interesul public si sa se poata opune legilor care servesc unor interese de grup; iarasi, e nevoie de o lege clara si aplicabila prin care demnitarii sa poata fi trasi la raspundere penal pt prejudicii aduse banului sau interesului public si nu in ultimul rand trebuie facut ceva cu acesti magistrati care incalca legile sau nu le aplica.

  2. restructurarea sistemului de invatamant – scoala a ramas cu 50 de ani in urma,

  Reply
 19. Pagubasu

  Daca umpleti internetul cu evidenta cazurilor si cu comentarii nu le va mai citi nimeni.In primul rand este necesara o evaluare (fiindca un sondaj nu ar fi relevant) privind procentul romanilor care isi doresc sa traiasca intr-o tara curata si sa fie si ei curati (nu numai ceilalti).

  Reply
 20. woody 10

  sunt tare bucuros sa vad ce iese
  si eu as dori sa intru in acest colectiv
  tare milut mi as dori sa i pot lua si eu la intrebari cum si aufacu averile

  Reply
 21. roventa 45

  Din ce am trait pina acum trag trista concluzie ca, dupa cum nu poti cladi o vila pe fundatia unui bordei, asa nu se poate construi un stat modern pe institutiile actuale.Pina nu se ajunge la o criza majora sociala care sa determine prin presiune sau forta institutiile statului la o schimbare aceasta nu se va produce.Si asta pentru ca institutiile au fost acaparate de o mafie care mimeaza democratia si care din pacate dupa lovitura de stat din1989 a fost legitimata prin recunoastere de statele occidentale ca fiind o reala democratie. Dupa cum spunea Silviu Brucan iata,au trecut cei 20 de ani dar s-ar putea sa ne fi trezit prea tirziu.

  Reply
 22. NONAME

  BAI…TOVARASI…CU NOSTALGII COMUNISTE

  AVETI IDEE CE INSEMANA DEMOCRATIE…?….SAU TRANCHILIZATI DE INDOCTRINARE REPETATI LA NESFARSIT
  ACELEASI IMBECILITATI INVATATE LA STEFAN GHEORGHIU…IDEOLOGIA VOASTRA A RAMAS ACEIASI DIN GLORIOASELE EPOCI DE AUR…CINE NU-I CU NOI ESTE IMPOTRIVA NOASTRA…MADAM MUNGIU….II IMPARTE
  PE DUSMANII DE CLASA DUPA INTERESELE ASCUNSE A CELOR CARE II PLATESC SIMBRIA
  BAI…CAPETE DE LEMN ALE DEMOCRATIEI….ACEASTA HIMERA NU A EXISTAT NICIODATA…ESTE O INVENTIE
  A PUTERII OCULTEI MALEFICE…SA ISI CONTROLEZE SCLAVII PRIN REGULI SI LEGI IMPUSE DE …”CONSTITUTIA DEMOCRATIEI”….OGLINDA UNEI PANORAME A DESARTACIUNILOR

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *