Mihai Goțiu

Blog de parlamentar: Desființarea Gărzii Naționale Forestiere, blocată în comisiile din Senat. NU AȘA se stopează tăierile ilegale de păduri!

Astăzi, alături de colegii mei, am reușit să conving majoritatea din Comisiile pentru Mediu, respectiv pentru Ape și Păduri din Senat, să dea un vot de respingere pentru Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 88/2019, care prevede desființarea Gărzii Naționale Forestiere.

Garda Națională Forestiere a fost înființată în urma protestelor pentru salvarea pădurilor din România, din primăvara anului 2015. Guvernul Orban a decis să o desființeze, sub pretextul stopării tăierilor ilegale de păduri. FALS!

Nu ai cum să întărești controlul desființând structura de control de specialitate și mutând aceste atribuții în pixul unui secretar de stat numit politic!

Atribuțiile și rolul Gărzii Forestiere trebuie întărite. Corect! Da, e necesară o evaluare a inspectorilor din această structură, în care există și oameni care își fac munca cinstit, și oameni care au închis ochii complice la dezastrul din păduri. Am întâlnit din ambele categorii în numeroasele cazuri pe care le-am investigat de când sunt senator. Dar această Ordonanță de Urgență e nocivă, nu rezolvă problema, ci o agravează, prin centralizare politică.

Angajările ar urma să se facă discreționar (controlat politic), la fel și utilizarea inventarului Gărzii Forestiere, iar structurile de control regionale și județene ar intra sub influența baronilor locali (mulți dintre ei conectați cu rețeaua mafiei pădurilor), cu acces privilegiat la pixul ministrului și al secretarilor de stat.

În urma argumentelor prezentate, Legea de adoptare a OUG 88/2019, prin care a fost desființată Garda Națională Forestieră, a primit avize negative în Comisiile de Mediu și pentru Muncă, și raport negativ în Comisia pentru Ape și Păduri din Senatul României, urmând să fie supusă la vot, în plen săptămâna viitoare. Camera Deputaților va fi cameră decizională.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Blog de parlamentar: Desființarea Gărzii Naționale Forestiere, blocată în comisiile din Senat. NU AȘA se stopează tăierile ilegale de păduri!

  1. Rom

    N-ați priceput că dacă se exportă spre Germania / Austria, e ok? Lemne, bani, petrol, gaze etc.? Imperiul își cere dreptul și este doar începutul.
    Programul PNL este nu numai unul de des-pesedizare, ci și unul de des-natural-resursizare a României. În jargonul lor, se cheamă „liberalizare”. Au stat ca blegii, n-au contat ani de zile (cunoașteți foarte bine activitatea peneliștilor în sfera mediului!), pesedeul s-a umflat, inclusiv din blegeala și cu participarea lor (PNL) voită pe alocuri, iar când lumea s-a scârbit de PSD, ce concluzie extrag peneliștii: ce mult ne iubește poporul! O rețetă clasică de a deveni erou: îți construiești un dușman, atragi atenția asupra pericolului crescând, te arunci în luptă și dăi și luptă, zi-de-vară-până-n-seară, iar, la final, binele învinge. Dacă faci abstracție de faptul că săbiile sunt de lemn, e caft mare între PNL și PSD!!!
    Ăștia sunt niște eminenți chirurgi ai bugetului și patrimoniului României, gata să lucreze 26 de ore pe zi, inclusiv în weekend! Și mai cred că saliva lor conține o substanță psihotropă de puternic efect, altfel nu-mi explic adicția manifestată de Dan Barna față de flegmele peneliste.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *