Alina Mungiu-Pippidi

Berlin, ceasul al doisprezecelea al Europei

Ce înseamnă pentru viitorul Europei rezultatele alegerilor germane? Deși a răsărit soarele pe la ora patru după amiaza și pe Spree și în grădina mea, cu rîul și vechile fațade înviind deodată, ca să arate miilor de alergători de maraton (și milioanelor de alegători) deprimați de ploaia rece de mai devreme, că orașul are rezerve de atracție, fie și la apus, alte ecouri, mult mai sinistre, au ajuns pînă la noi. Negocierile mocnite și fără mare perspectivă de la Brexit, sfidarea legii în numele democrației și naționalismului regional în Catalonia, întărită de faptul că la Madrid e un regim de dreapta care a promovat austeritatea europeană (germană), iar la Barcelona o elită naționalistă care s-a îmbogățit din fonduri europene și vrea să aibă doar avantaje (cam cum era elita moldovenească în anii nouăzeci, care a preferat să aibă județul lor de muls decît să intre în Europa printr-o unire cu România), deteriorarea treptată a Italiei care alunecă spre Grecia cu toate eforturile unei întregi noi generații de politicieni, toate astea arată lumea pe care trebuie să o guverneze Angela Merkel, care a pierdut un sfert din voturi față de data trecută, și, probabil, și pe partenerii social democrați.

Să fie clar: dna Merkel e liderul european pe care mi-l doresc și ar fi fost un dezastru dacă, după ce a arătat atîta demnitate la situația cu refugiații, și atîta deschidere, ar fi pierdut alegerile. Ar fi însemnat că Europa nu mai este continentul valorilor societății deschise, spre care privește toată lumea ca spre reperul esențial mondial, mai mult ca oricînd acum că America e condusă de un rasist sexist și care luptă cu anticorupția mai ceva ca Florin Iordache, pe numele lui Donald Trump. Pentru cine nu știe, nu doar că Trump a călcat în picioare orice conflict de interese, că a trebuit să demisioneze șeful ANI al lor (organizația copiată de noi cînd l-am făcut pe al nostru), dar ne amenință și că anulează legislația anti-mită (FPCE), ăsta e Donald Trump, pe care primarul Londrei nu vrea să-l primească, dar noi ne tragem în poză cu el la toate orele (mă rog, dacă îl facem să dea înapoi, scopul o scuza mijloacele, dar lecții de anticorupție de la el o să vă rog să nu mai luați, e o limită a lipsei de demnitate și a ignoranței la români, sau ar trebui să fie).

Angela e însă, să mulțumim lui Dumnezeu, un model de demnitate, inclusiv în viața personală. Nu se aplică tuturor nici în Germania, unde ipocrizia e enormă și corupția mai sub preș, dar considerabilă. Nimeni altcineva nu ar fi avut nici creditul european necesar. Dacă social democrații decid să rămînă în opoziție, opțiunea lor e probabil justă. Alternativa pentru Germania era normal să facă peste zece la sută, așa se întîmplă cînd o opțiune legitimă -retragerea din euro- ajunge să fie catalogată drept extremistă, și e asociată de un partid oportunist cu antiimigrația. Bine că au luat doar atît! Și dacă îi lăsăm doar pe ei în opoziție, riscăm data viitoare să cîștige alegerile, așa că e infinit mai bine să se ducă în opoziție și social democrații, să se mai gîndească un pic pe cine reprezintă, să mai profite și ei de inevitabila erodare a viitorului guvern. Au plătit, ca și liberal democrații din coaliția lui Cameron, scump asocierea la guvernare cu adversarii ideologici, prea scump, avînd în vedere că mare parte din ce și-au propus, salariul minim, de exemplu, le-a ieșit. În acest fel o să existe opoziție și antieuropeană, și proeuropeană, e o situație mai bună la viitoarele alegeri. Uitam să vă spun că partidul verde german e cel mai anticorupție, și în mod inteligent, și de asta m-aș bucura să îi văd în coaliție.

Coaliția rămîne să fie făcută din liberali (toți colaboratorii centrului meu berlinez de cercetare, votează cu liberalii, minus un activist social democrat) și verzi, care or să ne ceară, ca la Paris, interzicerea pe viitor a tuturor vehiculelor pe bază de petrol, dar merită (conduc un Diesel avansat japonez, dar votez cu entuziasm să îl interzică în vreo zece ani, trecem pe baterie). Negocierile vor fi lungi, dar patriotismul va cîștiga, și pe la Crăciun vom avea guvern.

Ce înseamnă asta?

Că Emanuel Macron are inițiativa reformelor europene și o va păstra, el are un pachet de propuneri pentru viitorul Europei și le va lansa imediat, fără să mai aștepte. Nici Juncker nu e integral de acord cu ele, și nici creștin democrații germani. Ce ar fi vital pentru viitorul Europei unite, pentru Italia și pentru Grecia, ar fi asumarea unui risc comun la împrumuturi- așa zisele eurobonduri, cu alte cuvinte un transfer de credit de la Germania la Grecia și Italia. Grecia trebuie iertată de datoria istorică, cum propun liberalii și FMI. După părerea noastră, a academicilor, numai asta poate salva UE așa cum o știm de viitoare exituri, voite sau accidentale. Cum zice Ivan Krastev (ne puteți vedea aici), care e un specialist în dezintegrări (a studiat URSS și Cehoslovacia), o dată ce începe dezintegrarea, e bine să ai un plan să se facă organizat, nu să speri că nu se întîmplă. Problema cu guvernul german e că ei tot au sperat că nu se întîmplă, și de asta se opun pe fond la soluțiile astea. Dacă vrem să nu pierdem Europa mediteraneană e musai să fim mai solidari cu ea. Spania era marele succes al lui Wolfgang Schäuble, si uite ce e in Spania, eu am tot ținut conferințe pe la Barcelona și Girona și de doi ani știu că nu poți apăra austeritatea acolo- Madridul e devenit și mai detestat din cauza ei, deci soluția germană o fi reechilibrat bugetul spaniol, dar cu costul accelerării dezintegrării Spaniei. Acum că votanții au votat și suntem pe patru ani la adăpost, e momentul ca guvernul german să accepte soluția FMI pentru Grecia și eurobondurile. Ce mai propune în plus Macron- un ministru de finanțe european- nu se poate face fără a schimba tratatul de aderare, deci nici o șansă, nu ne mai trebuie alte referendumuri sau decizii constituționale contra reformelor europene, și funcționează ECOFIN și Banca Centrală destul de bine. Uniunea fiscală trebuie să progreseze cum a început, pe calea unor suplimente de tratat pentru voluntari, și dacă euro e păstrat atunci trebuie să redesenăm unele politici ca țări precum Grecia sau România să nu ajungă doar exportatoare de forță de muncă. Cu ajutorul lor, că vedem la Irlanda că se poate și altfel. Cele două viteze există oricum, vorba e cum facem să micșorăm diferența, în loc să o facem să crească, pe viitor. Deci nu mai dați comunicate să nu fiți excluși din clubul alpiniștilor cînd nu puteți sări nici gardul, să ne ocupăm mai degrabă să avem politici și resurse să ne antrenăm.

Pe scurt, Macron va trage înainte și Merkel îl va trage înapoi. Nu e o combinație rea, asta între inovație și echilibru, și liberalii pot aduce ceva novator în abordarea europeană germană- Alexander Graf Lambsdorff e unul din cei mai buni europarlamentari, deci poate depășim pe Schäuble și rezervele lui. Macron a adus o injecție de tineret proeuropean, mai vine una cu verzii și liberalii germani. Dar de reformat Europa, trebuie să o facem, problemele ei nu se pot rezolva stînd pe loc, Germania profită din aranjamentele actuale, dar țările mediteraneene nu, și nu trebuie să le pierdem, au făcut enorme eforturi de ajustare, trebuie să le recuperăm, deci trebuie să dăm de la noi. Nimeni nu a spus asta în campanie- doar intelectualii- dar știm că asta trebuie făcut. Coaliția rezultată din aceste alegeri are deci această misiune grea- să ceară germanilor să susțină o Europă mai puțin în avantajul Germaniei, argumentînd că altfel Europa se va destrăma, și atunci tot avantajul german se va pierde brusc, că odată cu euro s-ar duce agoniseala continentală pe mulți ani. Ca de multe ori în democrații, adevărata dezbatere nu se putea face decît după alegeri, sau alegerile ar fi ieșit și mai rău. Aici suntem.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

22 thoughts on “Berlin, ceasul al doisprezecelea al Europei

 1. Jack

  Din tablou lipsește un factor care explică multe din cele petrecute în Europa. Nici Macron, nici Merkel nu au planificat căderea Greciei – s-a întâmplat, se zice-n presă, peste ocean, la o reuniune la care din întâmplare a participat același personaj (urât de Victor Orban și de PSD) care vrea Europa orientalizată prin influxul de imigranți. De ce un milion de migranți, de ce ține ca Europa să facă niște eforturi uriașe ca să salveze ridicol de puțini aflați la anaghie (vorba cancelarei Merkel), e foarte greu de înțeles… De ce nu în SUA, e iarăși complicat de înțeles…
  Cum de englezii au părăsit Europa (încă se vorbește puțin de subiect), e iarăși greu de înțeles. Mai ușor de înțeles e că sunt anglosaxoni.
  Despre Juncker nu trebuie adusă vorba: e infra-slab. Președinții cluburilor de fotbal din Spania și Italia îl bat lejer la apariții în presa europeană. E un personaj ciudat din Luxemburg, cu trecut puțin neclar. După terminarea mandatului, poate va ajunge și el ca Baroso la Goldmann-Sachs.
  O fi situația politică și economică mondială actuală complexă, însă devine tot mai clar că Merkel nu este „cea mai puternică femeie de pe planetă”, că în Ucraina nu se bat ucrainienii sau ucrainienii cu rușii, că închiderea ochilor la masiva derivă antidemicratică a țărilor ex-socialiste precum și la cheltuielile largi și siesta mediteraneenilor nu sunt chestiuni mărunte.
  Acum, pare că democrația a fost și este o construcție a presei și propagandei. Mai avem până când raporturile de forță din lumea reală să cedeze loc ideilor mărețe, generoase și nobile. Se prea poate ca ceasul al doisprezecelea să fi bătut demult, dar noi, beți fiind de ideile acestea frumoase, să nu-l fi auzit…

  Reply
  • Cinicul

   Interesant comentariu. Multe din observatii par sa traga de urechi elita progresista de la RC.
   Pana si asta „la o reuniune la care din întâmplare a participat același personaj (urât de Victor Orban și de PSD) care vrea Europa orientalizată prin influxul de imigranți. ” Vorbiti de funie in…

   Reply
 2. Dumitru

  „dna Merkel e liderul european pe care mi-l doresc” Atunci felicitari, rezultatele sunt bune d.p.d.v. al dumneavoastra.

  Pentru mine analiza este exact pe dos (too bad for me). Sistemul economic si politic pe care Merkel il incarneaza asa de bine are pentru mine doua probleme fundamentale:
  1. Este un sistem bazat pe distrugerea populatiei, prin fragilizarea paturilor mai sarace. Germania e in regres demografic, iar politicile economice curente accentueaza deriva asta mortifera. Inca 100 de ani de distractie din asta, si poporul german care a dat o buna parte din stiinta, si cultura moderna nu va mai exista.
  2. Pentru a compensa scaderea populatiei, Merkel nu e dispusa sa initieze politici nataliste, ci mizeaza pe imigratie. Asta, pana la urma, e dreptul ei, pentru ca a fost aleasa democratic. Insa in Europa nedemocratica si dominata politic si monetar de Germania ea vrea sa bage pe gat asta si celorlalte tari. Cu forta.
  Preferinta mea ar merge catre politici de stanga (adevarata, nu SPD-like) pe care Europa si Germania in special si le permit. Chiar la initierea unei tranzitii demografice in vederea automatizarii ar fi rationala (desi nu o sustin). Insa colonizarea de populatii straine pentru a sustine o economie din ce in ce mai inegalitara este un pur regres. Si ma deranjeaza ca sustin asta exact cei care se revendica „progresisti”.

  Reply
 3. Ando

  După cum văd considerați ca rezultatele alegerilor sunt bune și ca Germania tb sa continua aceeași politica . Rămâne sa vedem cum vor arată alegerile viitoare. Poate apare vreun mustăcios frezat cu vocea răstită .

  Reply
 4. Marius

  Vad ca doamna Mungiu stie exact care e problema in Catalunia din moment ce-i acuza de pe liderii catalani ca s-au imbogatit din fonduri europene. Mai precis, ii acuzati de coruptie ? Deci , cu alte cuvinte, va insusiti punctul de vedere al guvernului de la Madrid ( care desigur este foarte curat si neatins de coruptie) si mai precis, abordarea de genul ‘nu putem sa-i infrangem politic, hai sa le gasim ceva cu care sa-i dam jos’. Vad ca ati ajuns o sustinatoare a centralismului, lipsei de democratie din Spania, a franchismuui guvernului spaniol, a intrarii cu armata si a confiscarii urnelor de vot, a arestarii oficialilor catalani. Si care e motivul pentru toate acestea ? Ca guvernul catalan nu respecta constitutia si doreste sa faca un referendum. Pai care constitutie ? Aia scrisa de Franco care nu permitea niciunei zone din Spania sa obtina nici macar autonomie ? Aia care nu permitea existenta unor partide politice ? Aia in temeiul careia oamenii erau arestati , tinuti prin puscarii si ucisi fara proces ? Oare doamna Mungiu stie ca actual guvern a anulat o mare parte din autonomia Cataluniei pe care fostul guvern socialist se angajase sa o respecte ? Ca impreuna cu prietenii franchisti de la Curtea Constitutionala, actualul premier a refuzat orice cerere de a spori autonomia Cataluniei in ultimii 7 ani de cand sunt la putere? Ca refuza cu obstinatie orice compromis cu guvernul catalan? Culmea, sustinerea pentru independenta in Catalonia nici macar nu era majoritara inainte de represiunea guvernului. Guvernul de la Madrid putea sa duca o campanie inteligenta pentru ramanerea Cataloniei in Spania inainte de referendum , sa explice corect si cinstit ca independenta nu e o solutie si ca guvernul isi doreste sa ajunga la un compromis. Dar obtuzitatea , duritatea si mentalitatea de fosti franchisti a multor din partidul premierului spaniol nu a permis o atitudine inteligenta si iata ca sunt sanse mari ca dupa Catalunia sa urmeze si Tara Bascilor.

  Reply
  • Pop G.

   Regionalizarea este o țintă majoră pentru instaurarea noii ordini mondiale. Iată unul dintre motive: este mult mai ușor să te bați (în justiție, spre exemplu, ca mare companie) cu guvernul unei provincii/regiuni decât cu guvernul unui stat mare. Altul: caracterul etnic al unei regiuni este mult mai ușor de modificat, adică de alterat și de șters în cele din urmă.
   Catalanii, scoțienii (cine mai urmează? bretonii, transilvănenii ?) vor să părăsească situația care le-a adus bunăstare? Treaba lor, consecințele le vom suporta toți, implacabil, cu pauze, când ni se pare că răul nu ni se va întâmpla chiar nouă, spre mai ușoară acceptare.

   Reply
  • Cinicul

   Istoria se repeta. Catalanii si bascii au fost cei mai inversunati republicani (anti-franchisti). Franco a avut sustinere in sudul subdezvoltat, in Marocul spaniol (de unde venea) si in Sahara spaniola.

   Reply
 5. alinaMP

  @Marius. Vezi ca nu Constitutia nu e data de Franco in Spania, ca pe acelasi criteriu maine Tramsilvania poate vota sa se separe fara ca oamenii care locuiesc in restul tarii sa fie intrebati si cum nu cred ca ma banuiesti ca ma plateste Rajoy ramane a doua ipoteza, cum ca conduc cel mai mare proiect de cercetare pe coruptie din Europa si stiu exact cine s-a imbogatit din fonduri europene si cine nu. Mai exact, tocmai am publicat un capitol pe Spania a unei autoare locale in acest volum, aici… https://cup.columbia.edu/book/beyond-the-panama-papers/9783847405825
  si e cum spun eu, or fi corupti si la Madrid dar macar nu isi propun sa schimbe alocarea nationala ca sa iasa unii mereu in avantaj.
  Daca traiesti in Spania, nu fi carne de tun, nu te purta ca un secui prost, din aia care spun mereu ca trebuie sa se separe ca le ia Bucurestiul toti banii, cand judetele secuiesti de cand le stiu sunt net beneficiare de transferuri locale. Natiunile sunt un spatiu al solidaritatii si nu as fi de acord maine sa separam Bucurestiul ca are venituri de cinci ori cat Sf Gheorghe (per capita) si sa ii lasam pe invatatorii din Sf Gheorghe sa isi plateasca salariile din taxe locale. Hai, mai multa minte si echilibru, cine seaman vant culege furtuna.

  Reply
 6. cib

  Eu ma bucur enorm ca dna Merkel a castigat alegerile. Continuand politicile de austeritate si de imigratie asezonate cu cele ale lui Macron, victoria celor doi in lupta pentru distrugerea UE va fi totala si definitiva. Altfel s-ar fi lungit boala. Marturisesc ca sunt nu un eurosceptic ci chiar un anti-UE.

  Reply
 7. Andrei Mocearov

  „Acum că votanții au votat și suntem pe patru ani la adăpost, ” – excelenta constatare.!
  Adica, patru ani facem cam ce vrem, am scapat de votanti. Ati ajuns fara sa intentionati probabil (cand scrii sau vorbesti mult iti mai scapa cate o chestie adevarata sa vrei) la o concluzie pe care o banuiesc si eu de ceva vreme: pentru asa zisiele „democratii liberale” cel mai mare cosmar este votul. Risti sa zdruncini serios conceptul TINO ( there is no altenative) .

  In privinta esentei articolului, entuziasmul pentru Merkel este egal cu entuziasmul pentru Europa cercurilor concentrice, pentru Europa divergentelor mai mari , pentru ca politicile lui Merkel, inclusiv stupida austeritate, spre asta au dus si vor duce. Va recomand sa cititi cartea lui Stiglitz: Euro: Cum moneda comuna ameninta viitorul Europei. Merkel a avut un rol esential in crearea acestei amenintari, prin modul in care a gestionat masurile dupa criza, prelungind inutil suferinta si punand in pericol viiitorul pe termen lung al UE.

  Reply
 8. Dan Nicolescu

  Cel mai mare pericol pentru viitorul Germaniei este cancelarul Angela Merkel, a carei pozitie nesabuita in problema ” invaziei musulmane” ( hai sa spunem lucrurilor pe nume, nu sa ne folosim de eufemisme precum ” migratia necontrolata ” ) a dus la actuala situatie . Orice coalitie ar face cancelarul , il pune in situatia de a fi prizonierul unui partener nesigur, verzii, socialistii sau AfD, toti dornici de afirmare sau refacere. Poate o solutie ar fi un guvern minoritar cu liberalii, sustinut parlamentar de AfD , solutie care ar indeparta-o pe Merkel, de aventuri musulmano-file sau ruso-file .
  Singurul lucru bun al acestui rezultat electoral, este ca va aduce inevitabil Germania acolo unde ii este locul normal in lumea de astazi , alaturi de USA . Cochetaria cu Rusia si lumea musulmana ieste straina spiritului german . Daca Dna Merkel nu se trezeste, , vai si amar de tara ei si de Europa !
  Si o intrebare finala . Crede oare vreun analist serios ca pozitia Dnei Merkel in problema ” invaziei barbare ” a fost dictat de interesul demografic al Germaniei si Europei, sau de considerente umanitare ? Dece nu indrazneste nimeni sa sape mai adinc la radacinile acestei pozitii ? Poate fiindca toata mass- media european sau americana ( asa cum s-a dovedit in cazul Trump ) este vinduta unor interese inca neclar definite dar banuite de toata lumea ? Unde este papusarul ? La Moscova ? Acolo poate fi creierul, dar de unde banii ? De la Ryad , Kuweit sau Teheran ? sau cel mai probabil dela Beijing, care isi foloseste astfel, intr-un mare program , ancorat in viitorul indepartat, banii agonisiti din Statele Unite ? Care este filiera ?
  Cum a putut fi corupta moral, ideologic, cum vreti sa-i spuneti, Dna Merkel, fiindca de bani in mina nici nu poate fi vorba ? Dar nici sa o consideram pe ANGELA drep un INGER !. Daca aflam raspunsul la aceasta intrebare, vom descifra usor viitorul Germaniei

  Reply
  • Calin Kasper

   AfD nu va colabora niciodata cu CDU si cu Merkel, fiindca nu are cum. Baza lor ideologica este complet opusa. Iar partidul lui Merkel este unul care isi devoreaza partenerii, le sug sangele. Ultima victima este SPD-ul. Asa ca AfD nu are nici un motiv ca sa-i sprijine pe cei pe care vor sa-i doboare. SPD a refuzat si el sa colaboreze cu Merkel, asa ca daca se va ajunge la consens, va fi o coalitie din 4 partide diferite. E cam greu sa gasesti o cale de mijloc. Iar daca se va gasi totusi, se va semna un protocol, in care politica lui Merkel nu va mai fi decisa doar de ea, ci si de parteneri. Iar partenerii, care o stiu slabita acum, vor cere luna de pe cer (prosti ar fi sa n-o faca!), asa ca oricat ar vrea Merkel, s-a dus baba cu colacii. Politica germana va coti puternic spre dreapta.

   Reply
 9. Dumitru Drinceanu

  D.na Pipidi face un lucru incurajator: arata lumina de la ambele capete ale tunelului, dar aceasta lumina nu este rectilinie, nu patrunde ceturile din interior… Nu pentru ca nu ar putea, nici vorba, este prea inteligenta si documentata, ci pentru ca, asemenea sexului caruia ii apartine, este pragmatica si ia lucrurile cum sunt, din aproape in aproape. D.l Dumitru a atins, in parte, una din problemle cheie ale Germaniei. Nu totul este meritul si nici nu va fi imputabil excesiv Germaniei, recte cancelarului Merkel. Adevarata problema a Europei, pe care nici Macron nu o transeaza, este atingerea limitei de sus a globalismului. Efectele acestuia, proces complex caruia i se circumscrie si problema migrationista cu dubla mansa – multiculturalism si revigorare demografica si economica – vor fi devastatoare. In primul rand, fiindca nu s-au proiectat alternative: sudul si estul european au ramas in centrifuga vulnerabila, cu posibil efect de bumerang antieuropean si antidemocratic, prabusirea economiei statelor emergente paralel cu coruptia lasa prada aceste state nu numai saraciei coloniale crescande, ci si ideologiilor de grefa, somajul va marca tot continentul, urmatoarea criza mondiala va surprinde majoritatea statelor eurpoene cu datorii cronice insurmontabile, neunificarea administrativa si politica, dar mai ales a armatei UE va ridica ceata fara a se dezvalui un nucleu dur construit pe structura caruia sa poata fi reluata altadata a n-a varianta fragila de reconstructie europeana. Desigur, implicatiile sunt mult mai multe…

  Reply
  • Calin Kasper

   Cele mai frumoase datorii, sunt cele insurmontabile, pentru ca ele nu se vor plati niciodata! Asta va duce la prabusirea UE si probabil la razboi intre statele europene. Dezastrele au obiceiul sa se cam repete.

   Reply
 10. Cinicul

  Cand fost bancheri de la Goldman Sacs ajung lideri la AfD pe o platforma anti globalizare ceva e putred in sistemul politic din Alemania (era sa zic Danemarca, ca Beatrix von Storch e inrudita cu familia regala a acestei tari). Daca si bancherii s-au saturat de globalizare si fac politica de dreapat atunci chiar ca partidlee traditionale si-au alienat complet alegatorii. E un fapt imbucurator ca dreapta adevarata (nu una calduta, centrista) a intrat in Bundestag, parlamentele au nevoie atat de partide clar definite de stanga si de dreapta, nu un fel de surogate pestrite.

  Reply
 11. N. C.

  ”o Europă mai puțin în avantajul Germaniei”?!
  Păi retragerea Marii Britanii cred că tocmai marchează sfârșitul perioadei de leadership difuz a UE și, cu tot respectul pentru dl. Macron, întărirea rolului de lider formal al Germaniei. Cum îl va juca aceasta rămâne de văzut, însă cu siguranță nu împotriva intereselor sale.

  Reply
 12. adi

  Editorialul dvs. are aerul de „hai să salvăm lucrurile, că se poate”. Sunt de acord că se poate, dar întrebarea e dacă lupta contra istoriei va avea succes. Sunt forțe mari care se ciocnesc, iar orbirea elitelor europene în fața opiniilor cetățenilor, a intereselor și ambițiilor (da) naționale e surprinzătoare. Câteodată am senzația că liderii europeni se miră de faptul că oamenii nu vor să trăiască așa, ca într-un spital aseptic, bine dotat și cu mâncare bună. Ce altceva și-ar mai dori, nu?! Contează cine e vecinul de pat?! Contează ce valori (nu) împărtășim?! Contează ce aspirații individuale sau naționale avem?! Tot ce contează e să avem un experiment modelator reușit (a se citi: nivelator). Din această UE lipsește exact ce lipsește de pe bancnotele euro: lipsesc oamenii. Altfel, instituțiile sunt acceptabile și se pot în continuare perfecționa pentru a rezista la stres :)

  P.S. Cu tot regretul, d-nă Mungiu, nu-mi păreți a fi un comentator liber. Adică liber de obligația de a nu jena sau irita unii politicieni, instituții, idei. Când comentați politica românească sunteți mai liberă.

  Reply
 13. PAFI

  Cred ca sfarsitul unei epoci incepe in momentul in care promisiunile nu mai pot fi onorate. Nu conteaza de ce, ca au fost mincinoase sau ca s-au schimbat conditiile fata de momentul cand au fost facute. In situatia asta suntem acum, intreaga Europa trebuie sa faca fata inrautatirii situatiei economice (motivele sunt diverse dar toate tin de globalizare). Pe de alta parte, cresterea rapida a nivelului de trai in Europa intre 1980 – 2000 are la baza tot globalizarea, produsele ieftine fabricate in Asia au inundat piata si au creat senzatia unei continue bunastari. Acum vine nota de plata a mutarii centrului de greutate al lumii in Asia. Nici un fel de plan nu mai poate redresa situatia, UE asa cum o stim va disparea (cineva trebuie sa-si asume vrand-nevrand „vina” pentru degradarea conditiilor de viata pentru o generatie care n-a cunoscut decat binele, care n-a strans niciodata cureaua). Va ramane, poate – eu nu cred, dar cine stie – un nucleu Franta-Germania-Benelux. Straniu, dar tocmai anii de bunastare (claditi pe nisip) si anii de pace in care n-am avut nici un inamic (disparitia URSS) ne-au adus aici. Filozofia politica a pierdut contactul cu realitatea (cum sa poti concepe ca un politician ca Merkel nu realizeaza pericolul deschiderii frontierelor – imigratiei musulmane – pentru democratia europeana, pentru revitalizarea nationalismului). Cineva mi-a spus o poveste, un transformator mare a fost prins in macara si ridicat de la pamant in mod gresit, se lasa incetul cu incetul pe o parte si toti priveau neajutorati, constienti ca nu au cum sa redreseze situatia si ca se va rasturna. Asa ceva traim acum, suntem martorii unei situatii pe care n-o mai stapanim. Ceea ce ar trebui ar fi un plan de urgenta, sa se mai salveze ce se mai poate.

  Reply
  • Jack

   Glisarea centrului de greutate înspre est a fost constatată prin 2012 și de marele Zbig (Brezinski), ca și eșecul social al modelului american (promovat în draci în Europa zilelor noastre!). Cea mai puternică națiune a lumii pune sula-n coaste Europei ca să primească imigranți, în timp ce 1/6 din propria-i populație are probleme cu masa zilnică, cu asigurarea medicală, cu volatilizarea fondurilor de pensii etc. În loc de o Europă umanistă și tehnologizată modern, avem o Europă schizofrenă, cu tromboanele de la Bruxelles care ne sparg timpanele cu lozinci idealiste, pe de-o parte, și o Europă în care băncile și marile companii vânează fericite, pe de altă parte.
   Să zicem așa: mai bine-n Europa în care se bat nemții cu francezii (Europa a fost încontinuu din Epoca Bronzului până acum 70 de ani un continent al caftelii), mai bine cu tirani europeni civilizați decât cu țari din stepă. (Deși Putin a propus o uniune de la Lisabona la Vladivostok, însă s-a preferat unirea cu datoria USA decât cu resursele Rusiei. Vom vedea dacă s-a meritat.)
   Să nu ne mai plângem: i-am uitat aproape complet pe cei căzuți cu milioanele în ultimele două războaie (aproape toți am avut în familii așa ceva acum 3-4-5 generații!) și vrem o „creștere economică sustenabilă”, „valori europene”, free wifi și alte tâmpenii. Pun pariu că dacă o parte dintre bărbații acestei nații ar fi ajuns într-o situație în care le-ar fi trecut un glonț pe la ureche la modul cel mai propriu și în care revederea copiilor lor ar fi devenit pentru o clipă ceva foarte improbabil, politica noastră n-ar fi construită pe pilonul strategic al evitării pușcăriei de către câțiva șmenari. Pentru că ăsta e proiectul nostru de țară acum. Peste 4 ani e posibil ca să avem altul, iar când astfel de proiecte se schimbă, înseamnă că cele vechi n-au existat.

   Reply
 14. laur22

  „Natiunile sunt un spatiu al solidaritatii ” curios cum asta e din ce in ce mai putzin valabil in Ro.

  Dupa parerea mea de ne-specialist pe baza exclusiv a intereactziunile mele personale, Romania shi mai ales romanii din ea sunt din ce in ce mai anomizatzi, mai putzin solidari in orice cu oricine fizic shi concret din Ro.

  Desigur ei e posibil sa isi imagineze ca sunt „solidari” cu o multzime de chestii virtuale dar daca e sa ii masori pe bani, pe sudoare si pe sange sunt din ce in ce mai putzin solidari cu orice alt roman din Romania.

  Shi daca lucrurile pe masuratelea chiar asha stau sa intzlegen ca natziunea romana e in pragul dezintegrarii deorece in lipsa solidaritatzii oamenilor natziunea bazta exclusiv pe solidaritatea insitutziilor e imposibila sau macar e nesustenabila pe termen lung?

  Nu zic da spui, oare lucrurile chiar asa stau ?
  Altminteri bla, bla, bla, Jos Trump, bla, bla, bla shi tot asha.,

  Natziunea ca spatziu al solidaritatzii a disparut de mult din Romania oamenilor au mai ramas ceva ramashite in Romanai institutziilor ramashitze care se erodeaza pe masura trecerii timpului.
  Iar daca lucrurile asha stau viitorul suna a dracului de rau.

  Shi inca ceva obserev ca in cele din urma adevarul numeric a nesustenabilitatzii modelului EURO actual a ajuns pana shi la cei mai euro-entuziasti de meserie euro-entuziasti adica „dacă euro e păstrat atunci trebuie să redesenăm unele politici ca țări precum Grecia sau România să nu ajungă doar exportatoare de forță de muncă”

  Aaaa da asta au zis economistii calicatzi gen Krugmann ori Stigliitz inca de la inceperea experimentului.
  Shi tot ei au scris acum cam 10-15 ani shi care credeau ei ca sunt solutziile posibile.
  Curios cum unii au aflat despre asta abia acuma cand „shit has hit the fan”.
  Cat despre ce sa facem shi mai ales cum sa faceam ceea ce trebuie facaut …… hahahahahahahaha.
  Cu „expertzi” fabricatzi in laboratoarele serviciilor secrete ……. shi politicieni habauci care de mult nu mai reperezinta pe nimeni si nimic (shi asat nu doar la noi) mda ……

  Raul deja e comis shi cred ca in lipsa unui miracol procesul de dezintegrare centrifuga a Euro va deveni cat de curand ireversibil. Shi zau ce e pacat din unghiul Romanai e cumplit de pacat din nefericire la ora actuala aceasta e singura „solutzie” de care sunt in stare acesti experzti manelisti shi acesti politicieni de mucava.

  Reply
  • Dumitru

   Tind sa fiu de acord. Fiecare trage spuza pe turta lui cat poate si nu da nimic decat daca e fortat si nu mai reuseste sa le-o traga celorlalti. Asta e adevarat la toate nivelele : state, indivizi, grupuri profesionale, etc. Si nu numai in Romania, dar si in celelalte tari europene si nu numai. Nimeni nu se mai intreaba daca e „sustenabila” interactia, iar „expertii” sunt angajati exact pentru ca stiu sa prezinte ca bune si morale actiuni, indivizi si state care nu sunt nici bune, nici morale (si ca imorale/rele lucrurile/organizatiile/statele opuse). S-ar putea spune ca toate nivelele societatii se comporta ca niste mafii, a caror singura morala este storsul de bani de la ceilalti. Ce e amuzant, este ca pana si statele au inceput sa se comporte pradator fata de populatiile lor. Si nu ma refer aici la taxe (sunt mai degraba pentru taxe mari) ci la faptul ca banii din taxe merg din ce in ce mai mult la aparatul central si la tunurile lor (inclusiv prin datoria externa care merge direct la banci).

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *