Alina Mungiu-Pippidi

Băsescu și-a pierdut controlul. Pur și simplu

Traian Băsescu se poartă ca un șofer de autocar căruia nu i-a venit schimbul la vreme, a dormit prost, a consumat cam mult seara precedentă, conduce periculos, și, cînd pasagerii îl critică, vrea să sară în prăpastie cu ei cu tot. De prisos să spun că dacă lăsa oricui volanul ne descurcam noi cumva. Așa însă, se îngroapă pe sine și tot ce se mai ridicase pe lângă crezînd că ne îngroapă pe noi, pasagerii nerecunoscători.

1. Deși el este sursa cu cea mai joasă credibilitate care îl poate ataca pe Victor Ponta, una pentru că e dușmanul său declarat, doi pentru că Traian Băsescu însuși a fost acuzat a avea un ofițer de legătură pe vremea rezidenței la Antwerp, pe Silvian Ionescu (singurul pe care nu l-a retras de pe lista neagră a CPC în 2004, deși circulau dovezi privind apartenența omului), iese chiar el și lansează petarda deja fâsâită cu Ponta agent secret. Să înțelegem că nu i-a mai rămas chiar nici un sclav prin preajmă după ce Turcescu și-a făcut harakiri. Efectul e pe dos, îl va ajuta pe Ponta, așa e totdeauna când o sursă de joasă credibilitate lansează ceva chiar din zona vulnerabilă. Pe urmă țipă la noi unde vedem blat Băsescu-Ponta. Păi asta e parte din el. Sunt căi mai civilizate și mai eficiente de a lupta cu Ponta, și canale mai credibile.

2. Deși a fost mereu acuzat că ar controla justiția prin agenți secreți ca procurori și judecători la cea mai înaltă curte, îi venea ușor să se apere până acum, dat fiind că magistrații nu au voie să aibă dublu rol și deci nu era de crezut că fac ceva ilegal. Acum ne dă el confirmarea că sunt magistrați agenți secreți. Nu ne rămâne decît să îi verificăm pe toți, cum a cerut judecătorul Dumbravă. Ce o să le placă celor de la Mecanismul de Cooperare și Verificare ipoteza că progresul justiției s-a putut realiza doar pe calea înrobirii ei cu ajutorul serviciilor, o veche teză paranoică în care eu am refuzat să cred. Și pentru câți vor fi în situația asta iată o grea lovitură în prestigiul tuturor.

3. Deși a condus zece ani serviciile secrete și a numit toți șefii lor în acest răstimp nu a putut face curățenie până azi când iese să dea vina pe alții. Pe Meleșcanu tot el l-a pus în funcție, deși omul fusese cu grad dinainte de 1989. Eșecul controlului civil asupra serviciilor devine un eșec al lui Băsescu, dar a fost vreodată un proiect Băsescu? După cum vedem azi, răspunsul e mai degrabă nu. Sub Emil Constantinescu măcar a existat o încercare, chit că serviciile erau mai tari…

4. Devine penibil în cataclismul sub care Băsescu se îngroapă pe sine să te mai simți personal atins. Dar îmi fac datoria să spun că regret că suferă că l-am părăsit, că va descoperi când va fi la mai greu că îl voi trata imparțial ca și până acum, că nu vom fi mulți să îl apărăm dacă va fi acuzat pe nedrept, și că se înșeală că mă consideră un inamic nemilos, sau cum s-a exprimat, că eu nu am TV. De prisos să mai spun că nu am negociat niciodată cu el nici o poziție pe listele vreunui partid, dat fiind că nu e în atribuțiile lui constituționale să aranjeze liste de partid, iar faptul că mărturisește că o face, dacă o fi adevărat, e cu adevărat problematic pentru respectul lui față de legea supremă și controlul asupra propriei persoane la care a ajuns de se mai și laudă cu așa ceva. Ce mi-a propus mie PDL și ce le-am răspuns eu este, în rest, notoriu, și defel treaba lui Traian Băsescu, implicat doar prin fiica sa și candidatura ei deplasată. Pe vremuri i-am dat sfaturi prietenești să practice mai mult autocontrolul, mai ales la telefon, că va veni și momentul când o să citim și despre alte scăpări ale sale. Chiar e iminent, dar nu mai contează, că frânele se pierd mai nou sub ochii tuturor. La televizor.

Să lăsăm în spate figurile astea sinistre și jocul serviciilor. Pe cine votez eu nu e un secret, vedeți aici: Pe cine votez eu și în turul unu, și în turul doi


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

21 thoughts on “Băsescu și-a pierdut controlul. Pur și simplu

 1. Vasile Cojocaru

  Citind comentariile la articolul precedent, cel prin care va exprimati optiunea la alegeri, am vazut si mult zgomot, (sau pop-corn), la persoane pe care nu le banuiesc de rea-credinta (ex.: Brad Florescu). Se discuta despre Crin Antonescu, despre Udrea, despre Macovei, despre Melescanu si Tariceanu (care prin declaratiile de azi s-au pozitionat clar langa Ponta, daca mai erau dubii). Tinand cont ca teoretic Ponta si Johannis vor intra in turul doi, miza primului tur, cred ca este diferenta de procente dintre cei doi. O diferenta mai mica de cinci procente il face pe Johannis favorit. Va multumesc pentru pozitia clara si transanta. Trebuie evitate artificii de genul Macovei in primul tur (de dragul a ce va fi peste 5 ani) si Johannis in turul II. Sau marile dileme legate de retragerea lui Crin Antonescu (care la fiecare scrutin ameninta ca daca pierde se retrage). Oameni buni, alegem cea mai buna varianta dintre cele existente. In acest moment Johannis poate sa il invinga pe Ponta. Iar ce a facut Johannis pana in prezent, inclusiv atitudinea din campanie, este de laudat. Restul este zgomot asemanator celui din 2000, cand voturile s-au impartit intre Isarescu, Stolojan si Roman iar in turul II au intrat Iliescu si Vadim.
  Cu stima,

  Reply
 2. Doina

  exact asa cred si eu ca nu e „pe toti rulmentii” iar prosii de noi stam si vrem sa descifram ce a zis. absolut penibil!!!! sint de accord cu Dvs. si mai cred ca tare rau I-au facut si sustinatorii neconditionati care daca il criticau la timp nu se mai ajungea in faza asta! acum mi-e cam mila de ei desi sint de toata rusinea! si inca ceva : ambasada sua cind chema la consultari ziaristi si societate civila chema doar din partea celor care il adorau pe basescu si satu si ma intreb cit de corecte sint si analizele lor. am senzatia ca e plin de ofiteri sri si nu sie peste tot si ne amagim ca e stat de drept!

  Reply
 3. Theodor Marcean

  Intr-o adunare de milioane de oameni care vorbesc aceeasi limba,paisprezece dintre ei vor sa convinga de faptul ca ei trebuie sa fie”primul barbat al tarii”.Cum nu este posibila testarea barbatiei in public,nu le ramane decat sa se acuze reciproc de evidenta ca nu ar fi barbati adevarati.Aceasta maimutareala este atat de penibila,incat va trebui sa votam pe singurul care nu si-a dovedit,inca,barbatia.Pe Klaus Iohannis.

  Reply
 4. curatmurdar

  Doamna Mungiu,
  Cand va avea Romania o miscare civica reala, profunda, in care ca liderii sai sa nu mai traiasca si sa arda doar la focul propriilor orgolii. Pentru ca dumneavostra si altii asemenea, care au de transat o disputa veche cu Basescu, ratiunea functioneaza precum acele ceasului de perete, intr-un singur sens. Pana si in povestea asta, cu desconspirarea, d-voastra ramenti fixata in privirea intersectata a lui Basescu scormonind prin dosarul rosu.
  Sa acceptam ca, asa cum dogmatic spuneti, „petarda fasaita cu Ponta agent secret”, nu exista. Sa zicem ca nu a fost incalcata vreo lege (daca imi permiteti sa consider Constitutia o lege) pentru ca puberul Ponta nu avea cum sa fie racolat de servicii. Dar exista manipularea si refuzul unui serviciu secret de a
  oferi presedentiei informatii despre calitatea oamenilor din Guvern? Si nu mai iau dupa ce spune Basescu ci dupa comunicatul SIE. SIE, institutia glorioasa care dupa ce, in ultimii ani, a pierdut 70 de oameni, a decis sa si-i creasca de mici – iar rezultatele sunt promitatoare, nu-i asa?

  Reply
 5. Cristi

  Eu raman la ideea ca trebuie ales raul cel mai mic. Si cum majoritatea populatiei este de alta parere, doar un soc de genul acesta poate modifica ceva. Daca nu, asta este, mergem inainte, oricum de 25 de ani votam altceva decat ce credem noi. Macar la Iliescu stiai dinainte la ce sa te astepti.

  Reply
 6. Constantin Milea Sandu

  După cum se vede treaba, preşedinţii ăştia narcisişti, şi aşa-zişi “strategici”, care conduc aceste pseudo-state aşa-zis “unite şi integrate” în UE, până la urmă ajung acolo-sus printr-un proces de alegeri deloc democratice, ci mai degrabă de antiselecţie, dar nu ştiu de ce nimeni nu poate să-i identifice pe cei foarte puţini (din SRI şi SIE) care impun această antiselecţie din culise, din “camerele obscure”, unde mereu nişte premianţi cu Ordinul de “Cavaleri negri în cerul gurii” sau mai ştiu eu ce îngeri tenebroşi trag sforile şi “pisica lui Schrodingger” iese mereu din camera obscură fără “aripi”, tăiată în două şi servită pe tavă de doi tigri extremi de sângeroşi: unul fascist-corporatist care globalizează lucrurile, celălalt comunist-capitalist care tribalizează popoarele. Să fie aceasta mereu aceiaşi “selecţia naturală” darvinistă?
  Nu ştiu nici dacă această “pisică neagră” cu dungi portocalii sau mai ştiu eu ce Negresă blondă ar avea vreo implicaţie în geopolitică la nivel social planetar prin alegerea acestor preşedinţi “strategici”, dar cred totuşi c-ar fi extrem de utilă…cumva, în România & UE & SUA, o Tigroiacă blondă în dungi care să o sfâşie pe Elena din Troia de carton, împinsă de la spate de Ucigaşul cu corăbiile sale negre, ca să o scoată din cursa prezidenţială pe această Vânzătoare de Corăbii, unde în Noiembrie – Ultimul Bal se joacă poate ultima carte a României. Căci în mod sigur după aceste alegeri prezidenţiale va urma regionalizarea României, sau în cel mai fericit caz federalizarea României şi a Europei de Est în zece mari provincii, prin unirea celor zece triburi ale Atlanţilor din Carpaţi din cele zece ţări şi regate atlante.

  Reply
 7. taunul77

  Daca omul vede ca nu e bagat in seama, si nu e chemat de nimeni la negocieri politice, cauta sa se bage singur. Si mai apare in cate o seara ba la microfonul de la Cotroceni, ba pe la vreo emisiune tv in care sa-si declare sustinerile si sa dea sfaturi „pertinente” propriului electorat, atat cat a mai ramas. E o reactie de om care nu intelege ca timpul sau a trecut si care nu vrea sa se retraga, in conditiile in care marea majoritate a electoratului ii arata ca nu mai are nevoie de el.

  Reply
 8. Radu

  In opinia mea daca si-a pierdut controlul sau dimpotriva, totul pleaca de la premisa ca n-a reusit sa santajeze pe nimeni pentru a-si rezolva problema personala dupa alegeri. Sa fie chiar atat de oculta intelegerea intre Basescu si Ponta incat sa-i dea acestuie suturi nasoale in vazul lumii intregi, parca e prea de tot ! Mai ales ca nu prea e nevoie.

  Mai degraba loveste in toata lumea la intamplare in speranta ca iese ceva la final. Ca de fiecare data ceva calcule si-o fi facut dar nu cred ca mai poate avea succes. Pentru ca dupa cum bine ati subliniat nu mai are credibilitate si nimeni nu vrea sa si-l ia ca bataie de cap.

  Pe om il paste un drum lung prin tribunale si daca nu se regaseste el sau madame Udrea intr-o ecuatie de putere situatia este nasoala rau pentru amandoi. Asa ca disperarea naste … ce vedem !

  Reply
 9. Kalinca

  Cum pot niste oameni normali la cap sa creada ca formula turului II poate fi alta decat Ponta – Iohannis cand suma procentelor candidatilor 3, 4, 5, 6 este 20 iar marja in care variaza este intre 4 si 7%. Pentru ca Iohannis sa nu ajunga in turul II trebuie sa se produca un transfer subit de 12 – 15 procente directionate doar catre unul dintre ceilalti candidati, adica jumatate din alegatorii lui, ceea ce este practic imposibil atat timp cat candideaza. Altfel, daca prin absurd se retrage in urma procesului de la ICCJ inainte de turul I, dupa parerea mea singura care ar putea prelua acest numar de votanti ar fi Macovei. Din pacate nu cred ca are sanse in fata lui Ponta. Situatia pe care o ia in calcul Basescu este, probabil, ca Udrea va iesi pe 3 dupa turul I iar Iohannis din postura de finalist dupa turul I nu se va mai prezenta in turul II. Atunci ramane o finala Ponta – Udrea. Ponta ii va da 75 la 25 pentru ca cvasiunanimitatea alegatorilor lui Iohannis o detesta pe Udrea si nu se vor duce la vot.

  Reply
 10. alinaMP

  da, asta-i planul, Kalinca, dar un plan stupid, unii nu ar castiga nici daca ar ajunge singuri in turul doi si acesta e cazul cu udrea
  dar sa ne tinem bine ca vor incerca sa rupa picioarele cui poate ajunge

  Reply
 11. Camelian Propinatiu - scriitor

  Epoca Basescu s-a terminat. În anul 25 al Revolutiei. Si e nevoie de Înc-o Revolutie pt a judeca distrugerea avutiei nationale dupa 1989: http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Special/Romania+furata/
  Dar la lansari nu merge lozinca Înc-o Revolutie deoarece Ponta, consiliat de Iliescu si Voican, poate pune in corzi pe candidatii fostei puteri apropo de iesirea pe usa din dos a Istoriei/Literaturii, precum Constantinescu, si a lui Basescu, din cauza esecului eliminatoriu pe Revolutie si Mineriada, desi s-a rastit ca Hamlet in 8 septembrie 2009 cam catre oamenii de justitie, minutul 18-19: http://www.youtube.com/watch?v=qpgqAxvCpM8
  http://www.ziare.com/politica/stiri-politice/catalin-predoiu-se-intalneste-cu-reprezentantii-asociatiei-21-decembrie-882818

  Reply
 12. AlinaP

  Nu citesc cu placere articole care incep cu atacuri la o persoana. Ne datoram respect reciproc unul altuia indifferent daca suntem sau nu de accord cu actiunile altei persone. Putem discuta faptele fara a ataca persoana direct.

  Articolul Doamnei Mungiu incearca sa intoarca dezvaluirea facuta de Domnul Basescu despre Domnul Ponta ca ofiter sub rezerva, impotriva domnului Basescu ca persoana in loc sa discute deschis situatia prezentata de Domnul Basescu si consecintele ei. Nu vad rostul acestei strategii decat in a abate atentia de la subiectul principal – Dl. Ponta ca ofiter reservist. Nu cred insa ca subiectul ofiterului reservist va putea fi evidat prin nici un mijloc asa incat astept cu nerabdare parerea Doamnei Mungiu despre acest subiect important.

  Reply
  • Ioan Petrescu

   Aveti perfecta dreptate, articolele care in general incep cu acuze si incriminari ar trebui sa ne creeze un disconfort ; problema este nu atat daca este Ponta ofiter acoperit( daca acuza nu ar veni din parte unui om foarte informat as putea spune ca e o mare prostie, dar coroborand santajul cu dosare practicat ani de zile de presedinte cu problema personala a sa care trebuie rezolvata si acoperita) ci problema este intr-adevar o deturnare a atentiei dar nu de la acoperirea lui Ponta care chiar daca ar fi nu se poate demonstra ci de la tiganeala din familia prezidentiala care acum iese la iveala! Daca Ponta ar fi fost acoperit sa nu uitam ca el a fost numit scrasnind din dinti tot de acelasi presedinte care este artizanul mahalalei politice din ultimii zece ani! Pacat ca un om cu calitati de conducator dar deficiente mari de caracter si comportament pur si simplu golanesc a fost presedinte dispretuind toate valorile morale dorind sa controleze tot ! In popor este o vorba -Fereasca Dumnezeu de omul insemnat!Acesta este „idolul” inca a multora dintre noi care mai cred in sperietoarea cu eradicarea coruptiei care evident ca trebuie facuta dar nu cu circ si nu unilateral ci cu toata lumea absolut incepand poate cu amorezul sef si pupila sa! Jenant si penibil!

   Reply
 13. Ioan Petrescu

  Pe masura ce trece timpul sau mai corect ii trece timpul lui Basescu,dna Mungiu devine brusc mai lucida ,mai realista si mai analitica!Buna metafora cu soferul,mi-a placut!Daca va continua asa,maine ,poimaine o sa o vedem in strada strigand cat o tine gura jos Basescu;ar fi distractiv dar nimic nou,fostii se repozitioneaza!

  Reply
 14. Andrei

  Iohannis a inceput sa recupereze de cand Basescu a inceput sa transmita mesaje negative, avand aceeasi forta ca si campania de minciuni a PSD. Nici unul din candidatii dreptei nu este in stare sa duca o campanie electorala reala, si oricum populatia Romaniei asteapta pomeni si nu e interesata de cineva care vorbeste de munca pentru progres. Dimpotriva, unii intelectuali acceptati de Romania curata s-au declarat oripilati ca oameni in putere sa presteze munca utila pentru societate in schimbul ajutorului acordat de stat, situatie nu tocmai koshera pentru educatia noastra de a ne face ca muncim. Atata timp cat grupul infractional organizat va continua sa reuseasca sa transforme prin propaganda o recesiune tehnica de mai multe trimestre in crestere economica si sa ascunda incarcari grave ale legii prin atacuri la persoana in acelasi mod in care comunistii ii declarau nebuni pe opozanti nu se poate desfasura o campanie normala. Iar singurii care pot atrage si incasa loviturile si sa mearga mai departe sunt Basescu si Udrea, astfel ca tunurile nu se pot ocupa bine de cele 6 case ale lui Iohannis, mai putin gospodar decat Ponta care are 7. Am inteles in sfarsit de ce nu Diaconescu, care nu ar fi iesit in pantaloni scurti, ca sa atraga asupra sa mania proletara, lasandu-si tovarasii de culoar sa avanseze. Oricum nu stiu daca va fi mai bine daca vom fi capusati de oameni de afaceri germani decat de ai nostri, asa ca voi alege Raul mai mic doar in al doilea tur si in primul merg pe principiu, adica pe Macovei. Macar nu voi plange ca am votat de doua ori coabitarea USL-ista.

  Reply
 15. corneliu biris

  ponta a fost ,,ofiter acoperit” intre 1997 si 2004, nu 2001, dar nu asta ar fi cea mai mare problema..problema e data de faptul ca a spionat in special, o persoana importanta (carla del ponte), dintr-o tara prietena, italia, nu dintr-o tara opusa n.a.t.o.!!! aici e marea problema si din cauza asta, chiar daca va castiga alegerile (imposibil sa le piarda cu atea televiziuni, ziare, site-uri si oameni din servicii), ii va fi extrem de greu…basescu stie ca risca enorm sa-l acuze gratis..a facut multe greseli basescu, dar aici stie ce stie..de altfel, se stia mai de mult cu ce s-a ocupat ponta in tinerete..sunt multe conexiuni si multe semne de intrebare…un tip cu activitate submediocra, sare peste etapele prevazute de lege si ajunge sus de tot, fara nicio realizare ci doar cu derogari…e interesant de urmarit ce va spune nasul de cununie, sef de s.r.i. – maior..e interesant de urmarit si ce se va intampla cu socrul ilie sarbu…

  Reply
 16. newsit.ro

  Basescu are multe pacate. In doua mandate putea face mai mult pentru Romania. Daca nu vor iesi la vot, romanii vor avea in urmatorii 5 ani un presedinte mai rau decat Basescu.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *