Alina Mungiu-Pippidi

Basescu nu-l va numi pe Blaga seful partidului nici daca castiga alegerile

Iată că la un interval foarte scurt de timp şeful statului ne arată că nu doar este deasupra, ci cu totul înafara Constituţiei, denunţînd alegerile interne din PDL şi promovîndu-şi favorita nu doar contra activului unui partid din care nu mai face parte şi nu mai are dreptul legitim să se amestece, ci şi contra celor doi reformişti din partid (mai mulţi nu mi-au ieşit la număr) Cristi Preda şi Monica Macovei. A convocat pe instrumentele lui, MRU, Neamţu şi Baconschi, cărora le va spune să se alinieze contra lui Vasile Blaga, continuînd strategia de a-i folosi nu doar contra duşmanilor lui, dar şi unul contra altuia la nevoie. Nu am auzit cînd a mulţumit Monicăi Macovei că i-a scăpat pielea la Bruxelles vara trecută, atrăgîndu-şi ura USL; dar probabil mi-a scăpat mie. Monica şi-a cam forfetat mulţumirile păstrîndu-şi demnitatea şi delimitîndu-se de dna Udrea. Asta e.

Ce evoluţie faţă de anul 2008, cînd şeful statului încă ne promitea că Udrea nu va face carieră în partid şi s-o lăsăm să ocupe nişte poziţii mai mărunte, că se jură el că acolo rămîne. Azi e totul pe faţă, sfîrşitul ipocriziei şi al meritocraţiei. Genţile Vuitton sînt problema, nu protejaţii Daniela Andreescu, Sorin Blejnar şi alte figuri penale care au scufundat cu succes guvernele Boc şi Ungureanu şi au făcut problema mai rea decît înainte cu toate eforturile DNA, nici conexiunea personală care anulează orice ierarhie în partid. În sfîrşit, tot am scris mult de ipocrizie în ultima vreme, măcar iată sfîrşitul. Totul e pe faţă.

Partidului, cît a mai rămas din el, nu mai i-a rămas decît opţiunea de supravieţuire. Trebuie să rupă cordonul ombilical definitiv şi total. Că varianta cealaltă, că şi partidul, şi publicul vor ajunge să iubească pe cine iubeşte şeful statului nu e plauzibilă, chiar punînd deoparte moralitatea ei. De la promisiunile din 2008 şi pînă azi Băsescu a cheltuit multă popularitate să o vîndă pe Elena, el a rămas fără capital şi ei tot nu i-a servit la nimic. Ca atare ideea că facem şi pe mai departe ce am făcut greşit pînă acum, dar mai pe faţă, e doar o strategie pentru cine nu are de ales. Poate Băsescu nu o avea de ales, nu mă pronunţ. Dar partidul sigur are.Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

13 thoughts on “Basescu nu-l va numi pe Blaga seful partidului nici daca castiga alegerile

 1. Ioane si Gheorghe

  Da, uluitor !!

  Dar doamna Udrea, cu luxul ei de prost gust afisat intr-o tara saraca, nu are nici o sansa sa mai revitalizeze nici un partid. Cine mai voteaza PDL sau pe Udrea, Blaga sau Boc?

  Toata clasa politica actuala e jalnica si Romania seamana cu situatia dinainte de al doilea razboi mondial, coruptia e lege !!

  Reply
 2. Cristina

  Este prea tarziu pentru renuntarea la genti si tinute extravagante, intr-o tara cu oameni amarati.
  Cu tot respectul pentru cei implicati, aceasta optiune va determina distrugerea opozitiei.
  Oamenii sunt victime ale propriilor actiuni.

  Reply
 3. Citizen

  Chiar credeti ca se mai poate face ceva cu politicienii actuali? Din toate partidele ne ajung degetele de la o mana sa-i numaram pe cei corecti. Sa zicem ca-s doi corecti in PDL. Cum reformeaza o haita de hoti?

  Reply
 4. aura

  Am senzatia ca ne-am intors in timpurile in care monarhii isi impuneau favorita la Curte.
  Cred ca e un caz unic in Europa si nu numai, ca un presedinte de tara sa intervina astfel in viata unui partid, sa sacrifice atitea lucruri doar pentru un om. Jalnic final pentru PDL, partidul care s-a vrut a fi cel mai reformist…

  Reply
 5. Nicolae

  Stimata doamna, nu ma aflu printre cei 7,4 milioane de patrioti. Si nici printre cei 4 si nu mai stiu cati, milioane de cetateni onorabili din decembrie. Am cautat in manifestul Aliantei pentru o Romanie Curata un anume principiu si nu l-am gasit. Constat ca nu sunteti nici deasupra si nici cu totul in afara Manifestului. In aceasta situatie va inteleg textul si va dau dreptate.
  Cu toata stima.

  Reply
 6. Nicolae

  Va rog sa-mi permiteti urmatoarea completare: In schimb ma gasesc intre cei 80% care doresc un parlament din 300 de nevoiasi cu onorabilitatea.
  Cu aceiasi sincera stima.

  Reply
 7. DanBruma

  Totul a fost pe fata de la inceput si anume din momentul in care Basescu a spus cu gurita lui in 2004: Romanii sint nevoiti sa aleaga si de data asta intre doi comunisti. Deci nevoiti, foarte important cuvantul. Si cand te gandesti ca numai renuntand la candidatura proprie, Basescu ar fi facut ca romanii sa nu mai fie nevoiti. Doar renuntand la candidatura proprie. Si a candidat, din orgoliu rau plasat, si iata la ce s-a ajuns. La ministere ocupate de gagici fara nici un merit, la aberatii administrative cu taieri de salarii si distrugeri de intreprinderi, la distrugeri de spitale si de scoli. Din fericire lucrurile au revenit la normal inainte ca mandatul lui sa ia sfarsit. Si astfel toti hotii si smecherasii si umflatii in pene si gagicile de partid au fost dati la o parte de pe locurile pe care nu le meritau.

  Reply
 8. Vercix

  „Iată că la un interval foarte scurt de timp şeful statului ne arată că nu doar este deasupra, ci cu totul înafara Constituţiei, denunţînd alegerile interne din PDL”

  Ma scuzati, dar unde e incalcarea Constitutiei? La un moment dat „denunta” alegerile din PNL, pe baza de motiuni, spunand ca sunt o adevarata bolsevizare a partidului – inteleg ca si atunci incalca Constitutia, chiar daca PNL-ul nu era partidul lui „de suflet”?

  „promovîndu-şi favorita” – din pacate ce a spus despre E. Udrea e adevarat, fara tocuri, poseti etc ar deveni frecventabila pt cea mai mare parte a populatiei, asa cum favoritul dvs, „omul care a evoluat cel mai mult in ultimul an” (citat aprox din dvs), V. Ponta e frecventabil in ciuda plagiatului pe fata si incalcarii Constitutiei pe fata (o fata mult mai limpede decat cea pe care i-o atribuiti lui T.B.).

  Pe de alta parte, Basescu a punctat ca vede un prezidentiabil PDL barbat…

  „ci şi contra celor doi reformişti din partid (mai mulţi nu mi-au ieşit la număr) Cristi Preda şi Monica Macovei” – mi-asi fi dorit mai multa sustinere pt acestia, dar la cata sustinere au acestia din partea societatii, nu poti spera la mare lucru.

  Reply
 9. rcampeanu

  Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că PDL are un prezidenţiabil acum în interiorul său, care este bărbat

  Reply
 10. anda

  doamna aveti dreptate , problema nu este insa numai a lui basescu , basescu nu ar putea face nimic fara cozile de topor aferente fara restul lumii care se aliniaza ….intrebarea mea este urmatoarea , ce avem noi romanii defect in asa masura incat sa preferam slugarnicia unei atitudini principiale ?

  Reply
 11. ro-lari

  „Azi e totul pe faţă, sfîrşitul ipocriziei şi al meritocraţiei”

  Adevar graituati !
  Dar and AMP included !

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *