Dezbaterile privind bugetul de stat pe anul 2019, în continuare neadoptat din cauza întârzierilor Guvernului PSD-ALDE și ulterior a ambițiilor politice ale președintelui Klaus Iohannis, a adus în spațiul public o discuție destul de aprinsă despre subvențiile pe care partidele politice le primesc de la stat.
Proiectul de buget prevedea ca peste 400 de milioane să meargă la partide în 2019, însă suma a fost modificată în Comisia de buget la 255 de milioane. Liviu Dragnea bifând, astfel, o populistă schemă de comunicare ce ține eventual la cei foarte slabi de înger. Să fim serioși, nu tot ei au redactat propunerea inițială de buget?
Chiar și așa, fondurile pentru partide cresc cu 50% față de 2018. Anul trecut, partidele parlamentare au primit de la stat peste 170 de milioane de lei. Ca să vedeți cum au fost distribuite aceste sume, am adunat datele de pe site-ul Autorității Electorale Permanente și le-am sintetizat în tabelul de mai jos.
96.849.681,38 lei (56.85%) | PSD |
44.441.815,94 lei (26,08%) | PNL |
13.061.604,87 lei (7,66%) | USR |
9.681.537,21 lei (5,68%) | ALDE |
6.306.838,03 lei (3,70%) | PMP |
170.341.477,43 lei | total 2018 |
Conform Legii 334/2006 privind finanțarea partidelor politice, 75% din bugetul anual acordat partidelor politice vor fi împărțite partidelor politice, proporțional cu numărul de voturi primite la alegerile parlamentare, respectiv media voturilor valabil exprimate pentru Camera Deputaților și Senat, dacă au realizat pragul electoral. Restul de 25% din bugetul anual acordat partidelor politice vor fi împărțite partidelor politice, proporțional cu numărul de voturi valabil exprimate, primite la alegerile locale pentru alegerea consilierilor județeni și consilierilor din cadrul municipiului București, dacă au obținut cel puțin 50 de mandate de consilier județean și de consilier din cadrul municipiului București.
Considerați că partidele ar trebui sau nu să primească subvenții de la stat?
Dacă da, doar cele parlamentare?
Chiar daca acest comentariu al meu NU va fi postat aici, trebuie sa va atrag atentia, d-le autor, ca este cel putin o impertinenta afirmatia ca intarzierea adoptarii bugetului de stat pe 2019 s-ar datora si ambitiilor politice ale presedintelui Klaus Johannis. In acest fel adoptati poztia celor care afirma ca bugetul este bine fundamentat, deci este bun, ceea ce specialistii neaga. Deci, dvs. adoptati o opinie de politician interesat sau ce alt fel de pozitie ? D-l Johannis TREBUIA sa uzeze de toate mijloacele ca sa arate ca bugetul adoptat de guvern este slab, acesta fiind rolul sau politic. Sau chiar credeti ca bugetul este bun, asa cum se prezinta in acest moment si, mai ales, asa cum este fundamentat actualmente ? Daca da, atunci chiar nu putem avea un dialog.
In atenția Dnei AM-P
Desigur , finanțarea de la buget a partidelor ( funcționare + campanii ) previne ( parțial ) subordonarea partidelor in raport cu finanțatorii .
Are totodată efecte paradoxal -perverse :
– finanțarea proporțională cu % – ul obținut la alegerile precedente este inechitabil oferind fostului câștigător ( care are și avantajele puterii ) expunere mai mare
– vaduvesc de finanțate corespunzătoare independenții și partidele noi
Tiate acestea favorizează statu -quo ul nu întotdeauna dorit și oricum incorect .
Soluția : finanțarea EGALĂ a tuturor partidelor , inclusiv a celor noi ; partidele noi trebuie in prealabil sa strângă prin forte proprii un nr de semnături demonstrând prin aceasta notorietatea liderilor , valabilitatea si valoarea ideilor promovate ; mecanism asemanator independenților .
Un răspuns ?
Este o initiativa foarte buna, doar ca partidele trebuie sa se vorbeasca intre ele si sa stabileasca care este suma reala de care au nevoie ca sa functioneze si sa-si faca campanie electorala. Este mai ieftin sa acoperi de la buget aceste cheltuieli, decat sa se finanteze ele insise prin fapte de coruptie. Pana la urma unul ajuns in functie care fura pentru partid, va fura si pentru el si in plus te mai trezesti si cu un contract sau o lege nefavorabila tarii. Asa ca impartire, da, grosul sa se duca la cele parlamentare. Altfel iar o sa avem o puzderie de partide miky mouse patriot roman, si oricum nu putem spune ca nu avem destule partide in Parlament care sa reprezinte votantii in mod adecvat.