Alina Mungiu-Pippidi

Austeritate pentru catei, imunitate pentru dulai

Nu fac parte din naivii care au asteptat cu rasuflarea taiata rezultatele din PDL de simbata, avertizind pe prietenii mei de acolo ca nu au nici cea mai mica sansa sa impuna versiunea lor mult moderata a unor criterii de integritate. Intregul exercitiu era mai degraba absurd, avind in vedere ca an agreat pe vremuri criterii mai dure cu PDL, si ca unii oameni au fost eliminati de pe liste in 2004 datorita lor. Cum se face ca acestea au disparut in neant, si acuma ne luptam sa reinstituim altele, mai modeste? Ca sa zic asa, dupa ce am cucerit independenta, iarasi asediem Plevna?

Acestea fiind spuse, exista niste lectii din infringerea suferita de Monica Macovei, Cristi Preda si Sever Voinescu – pentru noi toti. Lectia numarul unu este ca, desi e mai usor sa cureti partidele de sus in jos si de catre un lider autoritar, cum s-a intimplat in 2004 la alegeri, acest gen de curatenie nu e durabil si nici profund. Mai e si discretionar – nici in 2004 nu am reusit sa il conving pe Basescu sa scape de Silvian Ionescu, fost ofiter de securitate, i-a taiat pe altii, dar pe asta, nu. Baza partidului nu a participat la exercitiul nostru, si acum imi dau seama ca nu a fost de acord cu el, daca atunci cind i-a fost prezentat ca un exercitiu de imagine, ca azi, a fost asa de insensibila la aceasta propunere. Ca in fond asta a refuzat partidul: nu sa fie integru (prea tirziu pentru asta), ci sa para integru. Ce sa-i faci! S-au ingropat cu mina lor, si o spun cu regret, ca aveam multi admiratori pe acolo (in vremuri indepartate).

A doua lectie este ca partidele recruteaza intelectuali doar ca sa ii puna la rever, dar nu dau doi bani pe ei, si ii umilesc public cind ies din rind. Doru Baconschi si Traian Ungureanu, doi oameni pe care ii cunosc demult, autori mondeni dar care nu au avut niciodata o cariera profesionala veritabila, care sa le dea o oarecare autonomie, s-au ilustrat prin tradarea fatisa a triadei Preda-Macovei-Voinescu, oameni care le erau si prieteni, ca sa mai vorbesc de solidaritate de idealuri. Toti cei de mai sus ma tradasera deja pe mine in situatia similara la candidatura EBEI. Poate cuvintul e prea tare, ca nu avusesem o intelegere clara cu vreunul, desi vorbisem cu Ungureanu, Macovei si Preda. As fi asteptat, recunosc, de la ei, sa stringem rindurile atunci, cind pozitia noastra de negociere era puternica, partidul ne curta pentru anumite pozitii. Ce sa mai asteptam, dupa ce situatia se inverseaza, si depind ei de partid sa ii puna pe liste, nu mai au alte slujbe si depind de asta, etc? Cristi Preda e singurul care are o cariera separata, si asta s-a vazut, in mai marea lui autonomie fata de linia de partid. Monica Macovei are o valoare de piata europeana, si ar putea sa isi gaseasca oricind altceva de lucru decit sa figureze pe blazonul PDL. Sever Voinescu a riscat, si il apreciez pentru asta. Despre ceilalti nu merita sa mai vorbim.

Ramin de deslusit itele mai mari ale acestei intrigi. De ce acest show cu public, care doar bine nu face PDL? Raspuns: pentru ca PDL va face oricum la alegeri un rezultat foarte prost, oricum nu ii ierta lumea austeritatea, dar austeritate pentru catei si imunitate pentru dulai devine de-a dreptul o sfidare a electoratului. Realist, Lazaroiu anuntase deja ca reforma PDL este improbabila. Nu cred ca Traian Basescu, bine informat cum e, credea altceva si nici ca isi pusese toti banii pe incercarea de reforma, daca intr-adevar vor mai fi arestati sase parlamentari si doua sute de primari au probleme era clar ca nu se mai putea face nimic. Dar, fiind un realist a vrut mai intii sa ajute partidul sa isi schimbe imaginea pina sa caute alte constructii mai hazardate. Acuma situatia a devenit clara.

E pacat de PDL, care ani de zile a fost singurul partid care, chiar fara mare entuziasm, vota corect la acquisul european in domeniul justitiei si anticoruptiei. Desi cinci sute de oameni au votat contra reformelor minore propuse de cei trei, tot nu pot sa cred ca tot PDLul e corupt. Dar nici nu mai conteaza. Mortii cu mortii, viii cu viii. Electoratul PDL ar face bine sa faca ceva, sau o sa stea acasa alegerile care vin si o sa-l vada pe Victor Ponta sarind intr-un picior de bucurie. El, care a fost mereu adversarul acestor reforme, va fi principalul cistigator al esecului reformei PDL.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

12 thoughts on “Austeritate pentru catei, imunitate pentru dulai

 1. ivi

  Doamna Mungiu,

  Un articol la care as sustine in intregime, daca nu se vede acum de la o posta ca sunteti partinitoare (ca o „mama” va inteleg, insa ce a iesit este …puneti dumneavoastra epitetele…) …riscati ca acesta „Romanie curata” sa devina si ea foarte repede o „Romanie curat-murdara”, tocmai pentru ca … avortonul e gata – „4 luni, 3 saptamani, 2 zile”… daca nu se incepe prin a trece in lista „nume de acuzat.., etc.” cel putin – Basescu Traian – casa Mihaileanu, ca sa nu mai vorbim si de altele…
  Personal as contribui ca voluntar la un asemenea proiect, daca s-ar incepe cu un „mea culpa” (adica lectia Dinca – fostul ministru de interne al lui Ceausescu, cu a sa „am fost un dobitoc”) in a sustine un presedinte care isi are acum de-a dreapta si de-a stanga pe „seful mafiei personale a lui Adrian Nastase” si pe „Michi Spaga al aceleiasi guvernari Nastase”, sau care care danseaza cu „berci mondiali si blejnari luptatori anticoruptie …nu e suficient in a spune ca „Romania in ultimii 3 ani a devenit dintr-o tara de succes in una falimentara…”, pentru ca direct sau indirect, interesat sau nu, in stil mercenar sau in stil naiv, ati pus din plin „umarul (scrisul) la ajungerea in aceasta situatie”…

  Reply
 2. AMP

  Aveti dreptul la o parare, dar pararea dvs este gresita in cazul de fata. Basescu ca casa din Miaheileanu cu tot (de care nu stiam) era preferabil lui Nastase, la care sefiid e cabinet luau comision pe tot si cuc are nu reuseam sa semnam tratatul de aderare. A presuoune ca dupa ce s-a semnat tratatul eu l-am controlat pe Basescu (sau altcineva) e absurd. Eu mi-am folosit influenta, cita a fost, de fiecare data cind lucrurile s-au incurcat (de exemplu, cind a fost sabitata alegerea lui Ticu Dumitrescu). Nu am scris niciodata elogii lui Basescu, l-am criticat public ori de cite ori a gresit, dar chiar nu am de ce sa imi cer scuze. Iar a confuda pe cei care au facut ceva rau si ar trebui sa-si ceara scuze cu cei care, dimpotriva, au facut cit bine au apucat (ca binele nu e la indemina noastra, de cele mai mult eori nu se poate face nimic), arat problem mare pentru care nu avem o clasa politica decenta: ca alegatori ca dvs, la o adica, nu deosebesc pe cei decenti de cei indecenti si astfel nu ajuta la separarea griului de neghina.

  Reply
 3. ivi

  …da, trebuie sa spunem ca dumneavoastra Doamna AMP ati avut si interventii critice fata de Basescu, mai ales in momentul EBA, insa a fost doar o voce singulara si nu suficient de ferma intre cei care il sustineau neconditional pe Basescu (vezi Mihaies, Patapievici, Culcer, Pora, Cartarescu, etc.) insa acum e nevoie de o „radicalizare a normalitatii” (e paradoxal insa de asta avem nevoie…), a spune ferm si tare NU unei asemenea guvernari (si sa criticam totusi in primul rand pe cei care sunt efectiv la guvernare, puterea, si in al doilea rand opozitia…) …si dupa episoadele „Hertha si Adam” e nevoie sa ne insusim lectia Michnik & Ratiu (nu poti combate un totalitarism cu un alt totalitarism…) si sa nu uitam ca democratia are la baza reguli procedurale clare, impersonale si universale, deci aplicate tuturor si nu doar adversarilor nostri …astfel insist ca in mod normal in lista de care am pomenit sa adaugati si pe Basescu Traian – casa Mihaileanu… si pe Videanu Adriean – pe lista celor judecati si condamnati …doar atunci dati un semnal puternic de normalitate si nu de o dubla masura sau de ipocrizie si da, atunci vom fi vaccinati si nu vom cadea iarasi din Romania Curata in „Romania curat murdara”…

  Reply
 4. Sile

  Va veni o zi in care si dulaii vor fi strinsi de pe lumea asta.Si cum obsesia lor e sa intre in istorie , vor nimeri la lada ei de gunoi. Problema e ca oamenii sanatosi la bibilica sa gaseasca o solutie de a face curatenie in societate.Pentru ca numai alegerile nu sunt suficiente.Mai ales cind parlamentul e ales de numai 40% din electorat. O zi buna !

  Reply
 5. Ion I.Iliescu

  Stimată doamnă Mungiu,
  Îmi este destul de greu şi sunt trist să văd cum susţinerea necondiţionată pe care aţi acordat-o PDL şi preşedintelui Băsescu, de 6 ani încoace, este acum praf şi pulbere. Încă un proiect ratat, încă o şansă de ne reveni avortată… Putem trage concluzia că nu de conducători ţine atunci reforma României, ci poate de românii simpli, acum păcăliţi, furaţi şi de la care se aşteaptă să părăsească pe cale naturală sistemul. Senzaţia mea este că vă aflaţi într-o uriaşă eroare de direcţie, atunci când mizaţi pe cai verzi de pe pereţi portocalii. Vocea raţiunii ar trebui să vă dicteze o analiză pragmatică a salvarii oamenilor care încă nu au părăsit România, care încă mai trăiesc aici, nu pentru că nu au altă şansă, ci pentru că îşi doresc salvarea ţării. Amiciţiile d.voastră politice ori ba nu chiar interesează pe nimeni, contează ce reuşiţi să faceţi, sau nu, în direcţia asanării mlaştinii morale pe care chiar mulţi dintre amicii d.voastră o patronează… Sunteţi ca şi PDL doar o giruetă, care nu ne mai poate indica corecta bătaie a vântului către Europa, pentru că axul pe care vă învârtiţi a ruginit demult…

  Reply
 6. Carmen Amza

  Am fost supărată pe dvs. atunci când v-aţi opus ca EBA să candideze şi, împreună cu colegele mele mai tinere , care nu erau membrele niciunui partid politic, am votat-o.

  În articolul de azi vă dau totală dreptate.

  În privinţa EBEI, pe care am văzut-o în emisiune la dnul Ion Cristoiu şi mi-a plăcut,consider şi azi ,ca şi atunci, că nu trebuie ca faptul că este fiica cui este, să devină obiectul unei discriminări.

  Reply
 7. muresan

  Tre sa recunosc ca de 4 ani nu mai am pic de interes fata de politica, dar, cu coada ochiului mai speram in oarece schimbari pe scena. Wrong…Nu ma bucur dar cred ca am avut dreptate. Nu mai votez de 4 ani si nu ma bucur ca Ponta va sari intr-un picior…dar n-am ce face.

  Reply
 8. cornel

  Stimata doamna AMP. Sunteti un om excesiv de sentimental, si aveti ancore afective in trecutul mai mult sau mai putin apropiat. Aceasta nu este deloc rau, ci ar trebui sa caracterizeze pe cat mai multi dintre noi. Stiti cum m- am autotestat dealungul aniilor, daca sunt sau nu ticalos, si/sau pe cale de devenire. Prin reactia primara, intima, la ce mi se spunea sau vedeam voluntar/involuntar. In incheiere, din perspectiva mea, sever voinescu este definit de atitundinea din camera deputatiilor, chestor – roberta anastase – lege – nr. voturi. Monica macovei, improbabil sa nu sezizeze derapajele grave ptr. conditia prezidentiala a lui basescu. Toate cele de bine, cornel.

  Reply
 9. traiang

  Va citesc cu multa placere ,si pentru mine sunteti dintre cele cateva prezente(Plesu,Cartarescu,Liiceanu) de care chiar am nevoie in acest surogat de societate ,post revolutionara Analiza este corecta si chiar constituie o dilema personala la alegeri

  Reply
 10. M. Vasile

  1. Totusi, trebuie sa recunoastem ca virajul celor trei a fost cam prea in scurt fata de numarul mare de dinozauri din PD-L.
  2. Apreciez poziţia celor doi ca fiind inteligenta si de viitor. Mai usor influentezi din interior decat de pe tusa.
  3. Nu trebuie sa vedem lucrurile in alb si negru (citat Cr. Preda).
  „Incapatanarea” celor trei poate da roade, cu timpul.
  4. Poate ar trebui declansata o cruciada pentru introducerea „criteriilor” in Parlament, ca obligatie pentru toate partidele.
  In fond partidele sunt in slujba societatii iar sociatatea poate sa-i oblige la un asemenea demers.
  Trompa sus !

  Reply
 11. LEVITCHI MIHAIL

  Dna.AMP,va inteleg desamagirea si nu sante-ti singura,dar nu trebuie sa abandonam lupta inpotriva a tot ce este urat,murdar,minciunilor si hotiei de toate felurile si generalizata.Intro interventie de a mea din data de 29.01.2011,sugeram ideia editarii de foi volante in care sa se consemneze aspectele grave care infraneaza bunul mers al intregii societati.Daca in continuare vom tolera si nu vom incerca sa obligam puterea si opozitia sa indeplineasca nevoile acestui neam;aici ma refer la starea agriculturii,parlament unicameral,trei sut de deputati si senatori,etc.in curand vom ajunge sa cersim la portile occidentului si orientului,dupa care va urma golirea ROMANIEI de locuitorii ei.In continuare mai sugeram si va intrebam:NU CREDETI CA A VENIT TIMPUL SA NE CAUTAM UN NOU PRESEDINTE DE TARA,CU UN GUVERN ULTRA PERFORMANT?ca la momentul oportun sa avem ce oferii electoratului.Cat priveste actuala putere,impreuna cu presedintele tarii,opozitia in ansamblul ei,nu am suficienta putere de gandire,ca sa-i inteleg ce vrea sa faca cu tara si poporul sau!Daca in continuare v-a merge tot asa de prost,mi-asi dori raul din Egipt,Tunisia,Libia si sa strig URA,URA,URA.Spor la treaba.

  Reply
 12. Nick Sava

  Da, se pare ca sunt multi care viziteaza acest site in speranta ca vor gasi mai departe justificari pentru ura pe care o simt fata e un partid sau altul… Curat nu e ce e curat – e ceea ce cred EU ca e curat. Sau mai putin murdar…

  Dezamagirea la ce se intimpla in PDL este de fapt o dezamagire generala. Omul trage nadejde… A sperat sa asiste la o reforma in PSD, aparusera intelectualii de la Cluj – sa ales fisul… Sa sperat apoi ca macar PNL o va face. A fost suficient sa faca ploile nea Dinu si s-a ales din nou praful. Mai ramasese PDL. Acum? Pe mine pur si simplu ma inspaiminta modul in care unii cugeta. Prefera oameni care s-au impotrivit pe fata oricaror reforme, care nici macar nu au manifestat vreo dorinta de a adopta criterii de inegritate, nici macar verbal – dar ii urasc pe cei care ar fi facut ceva, daca ar fi putut. Nu ma refer la membri PDL, nu ii cunosteam – acum ii cunosc dupa majoritatea, nu, totalitatea cu care a votat respingerea initiativei celor trei. Pe udneva se intimpla ce s-a intimplat in 90. Din ura fata de cei ce „au promis” si nu au facut”, au readus pe cei ce nu au promis niciodata nimic (moral), se dovedisera mai hoti („astia nici sa fure nu stiu”) si pur si simplu impotriva reformelor necesare terminarii tranzitiei eterne.

  Ci, ma refer la Basescu. Nu am scris niciodata ceva impotriva lui (decit cind a fost cazul), dar nici nu am scris niciodata vreo oda la adresa lui. Pentru mine, el este roman si politician roman, nu poate fi (mult) deosebit de ceilalti. Dar nu pot sa nu vad ca impotriva lui se aduc acuze nu fapte clare, dovedite, ci birfe ce vin de la ciutacii lui Voiculescu. O fi spus omul (Presedintele) „sa traiti bine” – dar asta nu se poate fara efortul TUTUROR. Nu poti sa stai ca la peluza si sa strigi „hai ai nostri!” si sa iti fie si bine. Un meci de fotbal nu se poate cistiga, NUMAI cu galeria!

  Deja am inceput sa ma plictisesc de „casa din Mihaileanu”. Nimeni nu spune clar ce s-a intimplat acolo, daca Basescu o mai are sau nu. E singura neregula (daca e), fata de sutele de nereguli ale tuturor primarilor, consilierilor, parlamentarilor – indiferent de partid. Ar trebui sa le fie rusine celor care o scot mereu la inaintare, cind ar compara-o cu „Nastase sase case”, Negoita „o mie” si altii de-alde ei. Doar pentru ca el s-a declarat impotriva coruptiei? Probabil dupa interesul ticalosului: „sa arunce primul piatra cel fara pata”. Pina atunci, da-mi voie sa imi vad de matrapazlicurile mele!

  Eu chiar cred ca Basescu ar fi vrut o reforma in partid. Infringerea lui este de departe mai grea decit a celor trei. Cu flerul lui de politician (si, cum zice dna AMP, cu informatiile pe care le detine) stie ca „greii” din PDL au cistigat o incaierare, dar vor pierde si batalia, si razboiul. Probabil nu le pasa, vor trece la momentul corespunzator in tabara opozitiei. Cum zicea Berceanu, 600 de primari au de oferit USL 600 de primarii! Noua parlamentari, care pot inclina balanta la motiuni. Un Blaga si alt

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *