Alina Mungiu-Pippidi

Atentie, se petrec si lucruri normale!

Omar Hayssam a fost finalmente extrădat prin buna cooperare dintre președinție, servicii secrete și guvernul român, deși unul din cei care au demisionat la evadarea lui din țară, generalul procuror Botoș a fost între timp recuperat ca și consilier al primului ministru. E de așteptat ca asta va readuce în atenție ineficiența criminală a justiției noastre în acel caz, cu atît mai de dorit cu cît amenințarea teroristă a crescut și mai mult între timp.

„Operaţiunea de aducere în ţară a lui Omar Hayssam a fost în totalitate conform legilor României, autorizată şi aprobată de Guvern. Toate operaţiunile la care au participat reprezentanţi ai statului român au fost autorizate de Guvern, conform legii. „, a spus Victor Ponta.

Că șeful statului și cel al guvernului s-au întrecut după aceea în a-și aroga meritele, deși operația a fost net un succes al coabitării, e mai puțin important, știm la ce să ne așteptăm de la ei. Ponta a greșit cu Botoș, așa cum Băsescu a greșit lăudîndu-se cu lipsa de autorizare a unui alt stat. Complicitatea și teribilismul sînt amenințări serioase.

Într-o dezvoltare paralelă, dar nu mai puțin importantă, prrocurorii DNA l-au trimis în judecată pe Constantin Grăjdan, fostul director al Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC), care a susţinut printr-o adresă trimisă instanţei supreme că prejudiciul provocat în dosarul „Trofeul Calităţii” nu există. Grăjdan este acuzat de favorizarea infractorului. Reamintesc că Victor Ponta e cel care l-a destituit pe Grăjdan acum un an, după semnalările din presă, pe care ar fi putut perfect să le ignore, ceea ce a dus la condamnarea lui Năstase.

În concluzie, aș spune că normalitatea progresează, cu toată isteria însoțitoare și propaganda politicianistă, și cine crede că am greșit deschizînd o linie de credit politic lui Victor Ponta acum mai bine de un an să se mai gîndească odată. Desigur, să ținem ochii pe rata dobînzii, dar să nu ne grăbim să îl dăm pe lista neperformantelor, de abia asta ar fi o greșeală.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “Atentie, se petrec si lucruri normale!

  1. mircea enache

    Ponta sa probeze ca autorizarea lui are suport in realitate , daca , in acelasi mod il difera autoritatilor si pe guru Bivolaru ! Pana atunci , ramane un banal functionaras !

    Reply
  2. Sorin Paveliu

    Mie chestia asta cu normalitatea extradarii prin misiuni ale serviciilor secrete imi scapa. Am senzatia ca asist la un banc prost: americanii l-au extras pe Binladen din Pakistan mort – incalcind orice regula privind teritoriul tarii respective si dreptul international. Parca-l si vad pe presedinte, de data asta la un telefon mobil, urmarind precum Obama si Clinton desfasurarea in direct a operatiunii: „S-a urcat in avion? Bravo, felicitari, exceptional!” Cred ca nimeni din Romania, mai ales Presedintele, nu are dreptul legal de a decide efectuarea unei operatiuni neautorizate pe teritoriul unui lat stat – nicimacar sa ia la bord un cetatean care nu are forme legale (de extradare, de identificare, etc). Ce e nebunia asta cu serviciile secrete? Au dreptul de a face orice? Cred ca asta a devenit un subiect real, acceptarea de catre populatie a unui stat de drept paralel, cel al serviciilor!

    Reply
  3. Andy-Daniel Tanase

    Imi pare rau, doamna, dar ati gresit si gresiti in continuare acordandu-i credit d-lui Ponta. Astfel, in ceea ce priveste aducerea lui Hayssam, din dorinta prosteasca de a-si aroga niste merite in fata lui Basescu, tanara dvs. speranta a comis-o dezvaluind informatii confidentiale, respectiv de unde a venit Hayssam (Siria) si cu ce a fost adus (un avion militar romanesc). Nu voi insista in a argumenta de ce aceste informatii nu trebuiau spuse public de catre un prim-ministru responsabil si matur, dar faptul ca Ponta a facut o gafa a fost dovedit chiar de catre el, cand, intrebat fiind in aceiasi seara la un post TV daca Hayssam a fost adus cu un avion militar, a dat-o cotita spunand ca aceasta e o informatie confidentiala… Halal confidentialitate, dupa ce te-ai dat cocos in fata presei si ai spus vrute si nevrute doar ca sa vada electoratul ca esti mai tare in servicii decat Basescu…
    Apoi, in ceea ce-l priveste pe Grajdan, nu uitati ca d-l Ponta a girat numirea acestuia prin prima ordonanta de urgenta semnata dupa investire in chiar prima sedinta de guvern… Cel mai urgent lucru de care avea nevoie Romania in acel moment era numirea lui Grajdan la ISC? Si Ponta n-a stiut nimic, a semnat si el ca primarul, pardon, ca premierul, dar il iertam, ca a dat inapoi si l-a demis atunci cand a tipat presa isterica si politicianista… Nu-i vorba, d-l Ponta a invatat din greseli… Vreo doua luni mai incolo a taiat din drepturile Curtii Constitutionale tot prin ordonanta de urgenta si n-a mai dat inapoi cand a latrat presa basista, a fost nevoie sa bata UE si americanii cu pumnul in masa pentru ca sa ia la loc comanda… Ia intrebati-l, macar crede ca atunci a facut o greseala sau nu regreta nimic, nici macar acum? Si dupa ce va raspunde, mai ganditi-va un pic la linia de credit politic pe care cu atata generozitate i-o acordati… Si mai am o intrebare pentru dvs., pe care de multa vreme vreau sa v-o pun: am vazut in editorialele dvs. aprecierea pe care o aratati d-lui Morar si d-nei Macovei… Va intreb, va plac referirile d-lui Ponta la cei doi? Si cum se impaca aprecierea dvs. pentru acestia cu evaluarea constant pozitiva pe care i-o faceti d-lui Ponta?

    Reply
  4. alina MP

    Multumesc de comentarii, inclusiv propaganda de rigoare. Hm, imi mentin punctul de vedere, aducerea a fost ceva normal, dar felul in care au incercat sa isi traga tit creditul a fost ridicol si i-a facut pe amindoi sa faca mari rgeseli. De unde isnt eu am auzit doar de gafele prezidentului, citat in presa internationala ca se lauda ca a intervenit in alt stat fara autorizatie, dar si ponta isi da cu prarea despre lucruri pe care nu le stie bine si gafeaza. Mesajul e sa vedem un pic si partea plina a paharului, au facut si ei un ou, pe din doua. Era mai bine daca nu tipau ca au facut un bou, si pe cont propriu, dar sa fim realisti…

    Reply
  5. mihaela

    Nu puteti compara mere cu pere. A-ti lua consilier pe BOtos, al carui nume este similar cu justitia obedienta, (NUP pentru toti mafiotii) reprezinta o declaratie clara a lui Ponta privind lipsa sa de interes pentru o justitie necontrolata politic.
    A te lasa luat deval in timpul unor declaratii (ceea ce este un vechi pacat al lui Basescu) nu este din aceeasi categorie.
    Daca la Basescu a fost i simpla gafa, la POnta este un act deliberat.
    La fel in cazul GRajdan, Ponta l-a dat afara, bravo lui, dar cine l-a numit acolo?

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *