Cristian Ghingheș

Închideți școlile! Apelul ferm al organizațiilor de elevi și părinți pentru prevenirea unei epidemii de coronavirus

Dacă vă uitați pe audiențele de aseară ale televiziunilor de știri, veți vedea un vârf foarte interesant la miezul nopții. Elevii și părinții s-au uitat într-un număr foarte mare la conferința de presă organizată la MAI după ședința informală a Guvernului, programată la 23:30, dar care a început abia pe la 00:05, pentru a afla dacă se închid școlile, o măsură pe care multe alte state au luat-o deja pentru a preveni răspândirea infecției cu coronavirus.

Pauză, niciun anunț în acest sens, scaunul pregătit pentru ministrul Anisiei fiind extras de la prezidiu cu puțin timp înaintea debutului declarațiilor lui Marcel Vela, Victor Costache, Raed Arafat și Lucian Bode. Totuși, națiunea a aflat că astăzi, la ora 16:00, va avea loc o altă ședință în care se va discuta posibilitatea suspendării cursurilor.

Între timp, organizațiile reprezentative ale elevilor și părinților au ieșit cu apeluri publice prin care solicită guvernanților să dea dovadă de responsabilitate și să își asume decizia de a suspenda cursurile timp de două săptămâni pentru a preveni răspândirea coronavirusului.

Consiliul Național al Elevilor: În ultimele două săptămâni, ne-am confruntat cu cazuri de Coronavirus în unitățile de învățământ preuniversitar din România, iar dacă s-ar decide asupra suspendării cursurilor doar după confirmarea virusului, această măsură ar denota iresponsabilitate din partea decidenților din domeniul educației. Autoritățile publice locale trebuie să respecte legea privind dotarea școlilor cu materiale igienico-sanitare nu doar în situații de criză, ci permanent, în vederea protejării tuturor elevilor din România. Mai mult decât atât, este regretabil faptul că această măsură se regăsește pe agenda decidenților atât de târziu, având în vedere faptul că epidemia de Coronavirus este un subiect discutat pe agenda globală încă din luna ianuarie a acestui an. Siguranța elevilor trebuie prioritizată, iar Consiliul Național al Elevilor susține digitalizarea procesului educațional prin metode de tipul cursurilor desfășurate virtual, în absența oricărui pericol. În comunitățile școlare din întreaga țară se resimte nesiguranță și lipsă de încredere, fapt care ne determină să credem că această criză națională nu este propice unui mediu sigur de învățare și dezvoltare, care ar trebui centrat pe nevoile elevilor din România. – Antonia Pup, președintele CNE

Asociația Elevilor din Constanța: Solicităm Comitetul național special pentru situații de urgență și Guvernului României să înceapă demararea procedurilor în vederea suspendării cursurilor tuturor unităților de învățământ. Ușurința răspândirii unui virus în cadrul unei unități de învățământ este alarmantă și în cazul unei banale gripe de sezon, or, în cazul virusul ce a pus în alertă întreaga populația globului, pericolul este iminent. Elevii trebuie protejați cu orice preț. Dacă suspendarea cursurilor este necesară pentru a ne asigura că fiecare copil este în siguranță, atunci vom susține această măsură. Iar până la suspendarea cursurilor, autoritățile ar trebui să-și facă treaba și să se asigure că în toate unitățile de învățământ există săpun, dezinfectanți și hârtie. – Sabina Spătariu – președintele AEC

Eugen Ilea, Federația Națională a Asociațiilor de Părinți: Elevii își petrec până la 7-8 ore zilnic la școală, se impune luarea unei decizii privind suspendarea cursurilor pentru a preveni răspândirea Coronavirus. Această măsură preventivă trebuie asumată, iar FNAP nu se opune, dacă decizia o sa fie de suspendare ținând cont de faptul că nu toate școlile din România dispun de resursele igienico-sanitare și nici de o cultură a siguranței pentru ca acest virus să nu fie răspândit.

Federația părinților și aparținătorilor legali din România (FEPAL): Școlile pot deveni un focar de infecție și transmitere a virusului, în condițiile în care nu toate școlile dispun de infrastructura necesară unor norme elementare de igienă. Mai mult, amânarea închiderii școlii până la apariție primului caz confirmat înseamnă că virusul deja a fost transmis și altor persoane. Solicităm ministrului Educației și Cercetării sa dispună suspendarea cursurilor timp de două săptămâni ca măsură preventivă.

Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov: Solicităm de urgenţă suspendarea cursurilor, situaţia actuală a epidemiei de COVID-19 fiind alarmantă, mai ales aceasta venind în contextul în care unităţile de învăţământ nu sunt dotate cu hârtie igienică. săpun, dezinfectant şi mijloace de uscare a mâinilor. Considerăm că sănătatea elevilor ar trebui să fie o prioritate pentru toate insituţiile statului, dar din contră, o mare parte din unităţile de învăţământ nu sunt dotate corespunzător conform normelor de igienă, şi anume Ordinul Ministerului Sănătăţii 1955/1995.

Și aș mai completa eu cu ceea ce am scris deja încă de ieri, la prânz. Să închizi o școală abia după ce se confirmă că ai printre elevi un caz de coronavirus e ca și cum ai da în urmărire generală în tot orașul o pisică pe care ai lăsat-o să iasă din casă după ce toată viața ai ținut-o între patru pereți. Răul e deja făcut. Până la confirmare, acel caz se va fi multiplicat deja dacă există.

Italienii au închis târziu instituțiile de învățământ și au recunoscut că au greșit. Copiii se joacă, mănâncă împreună, țipă unii la alții, tușesc, apoi ajung acasă, își îmbrățișează părinții, părinții merg a doua zi la muncă, călătoresc în mijloacele de transport în comun și uite așa ajungi la câteva sute cazuri de coronavirus în doar câteva zile. Asta pentru că nu ai închis școlile pentru o săptămână-două atunci când era cea mai mare nevoie doar pentru că ai gândit-o electoral.

Dacă decizia ar sta în pixul meu, da, aș suspenda cursurile. Sănătatea e cea mai importantă, dincolo de discuțiile referitoare la ce fac copiii când părinții sunt la serviciu. Simplu: stau cuminți acasă ca să nu se îmbolnăvească. N-au stare, comentează? Asta-i viața, va trebui să faci ceea ce nu ai reușit până acum: îi educi. Scuze dacă sună cinic, dar situațiile limită se abordează la nivel decizional cu luciditate. Sânge rece i-ar spune alții.

Într-un sondaj pe care l-am lansat ieri pe pagina Școli Curate, dintre 535 de respondenți (elevi și părinți) 78% sunt de acord cu măsura suspendării cursurilor.

Doamna ministru, decizia este în pixul dumneavoastră. Până nu e prea târziu.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Închideți școlile! Apelul ferm al organizațiilor de elevi și părinți pentru prevenirea unei epidemii de coronavirus

  1. marius

    aoleuuu faceti o cruce si bateti toaca pai nu va dati seama cite sute de milioane pierde mafia din ministerul invatamintului daca se amina anul scolar?!!!!

    Reply
  2. Alina MP

    Nu stiu ce sa zic. Nu e prea stiintifica argumentatia asta. De ce sa inchideti scolile si mai ales universitatile la ora asta? Studentii vor sta in casa, daca nu mai stau la cursuri? Aiurea – e destul sa nu se puna absente, in rest cine vrea sa vina, sa vina (virusi sunt si la Megaimage). Copiii sunt la risc mare? Nu. Bunicii lor sunt, daca le vine familia din Italia sa isi vada copiii. Oprirea traficului dinspre Italia e singurul lucru rational care s-a facut. Lasarea in carantina libera a vreo 12 000 de oameni a fost mai putin inteligenta, dar era greu in acele prime zile sa stii ce e de facut. Limitarea libertatii acelor oameni era vitala, nu sa tii copiii acasa.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *