Alina Mungiu-Pippidi

Anul societatii civile. Un nou inceput

Daca v-ati spus ca 2012 a fost un an prost, mai ginditi-va o data. Ca a fost totusi anul marii emancipari a micii societatii civile din Romania. Guvernul Boc a cazut din pricina manifestantilor de la Tg Mures care au iesit sa il apere pe doctorul Arafat si a celor care si-au aratat solidaritatea cu ei in multe locuri din tara. Candidatul la primaria Bucurestilor, Nicusor Dan, a adunat 70.000 de voturi, între primii 10 candidați din țară ca număr absolut de voturi cîștigate.

Dupa cum spunea colegul nostru, Catalin Tolontan, asta în condițiile în care, din cauza embargoului televiziunilor, Nicușor Dan este singurul candidat pe care l-au votat mai mulți oameni decît l-au văzut vreodată la față! Sute de mii de oamenii au vizitat Romaniacurata.ro. D-nul ministru Sova a fost sunat de d-nul prim ministru Victor Ponta sa isi plateasca datoriile la fisc ca sa nu mai apara pe pagina Verifica integritatea. Si tot asa.

Desigur, sintem inca departe de masa critica. Foarte departe. Dar anul nu a fost rau, poate tocmai din cauza ca partidele au avut un an prost. Noi am avut un an bun, desi infiltrati si amenintati, desi s-au facut planuri cum sa fie duplicate institutiile noastre si desi financiar existenta noastra a fost si a ramas precara. Nu putem si nu vrem sa ne substituim politicii, dar s-a facut un pas inainte inspre structurarea unei interventii politice mai eficiente a societatii civile. Depinde de noi cum vom contribui mai departe, cu idei, munca voluntara si bani ca oameni de genul lui Nicusor Dan sa poata fi mai eficienti – intru reprezentarea noastra.

Daca sinteti melancolici de acest An Nou, amintiti-va de protestatarul solitar din Baia de Aries, unde locuiesc totusi 5.000 de oameni. In cel mai rau caz, tot o sa va vina zimbetul pe buze. La Multi Ani!Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

10 thoughts on “Anul societatii civile. Un nou inceput

 1. alex rauta

  E bun un pic de optimism la inceput de an. Cred ca ne-ar prinde bine tuturor daca ati gasi mai des motive de optimism in articolele dvs. Mult bine in anul care vine!

  Reply
 2. Calin

  Felicitări pentru perseverenta si optimism. Si e.u cred ca in anul acesta societatea civilă a făcut pași înainte dar e foooarte departe încă de locul si rolul pe care trebuie sa-l poarte. Mai sunt exemple de succes gen Let.s do it România,LSRS sau Asociația student sport plus alți care merita sustinuti.mult succes in 2013 un an cu mult mai multe provocari.

  Reply
 3. cornel

  In opinia mea, performanta este data de calitatea celor ce activeaza in aceasta zona. Doamna Alina Mungiu Pippidi, fara sa fie in intentia mea de o flata, reprezinta etalonul. Aspectul cantitativ al soc. civile este posibil de dat, din raportul numarului de ONG inregistrate juridic si numarul celor realmente activi in aceasta zona. Raporul subnumeric este unul din NENUMARATELE paradoxurii ale ,,romanici,,. Cu consideratie, la multi ani cu sanatate.

  Reply
 4. ,Manea Lucia Maria

  Eu cred ca 2012 a fost un an al participarii civice, un inceput pentru o democratie autentica. Curaj si implicare!

  Reply
 5. Ion

  Doamna Alina Mungiu Pippidi suntem alături de Dumnea-voastră. La mulţi ani ! Trăiască Alianţa pentru o Românie Curată !

  Reply
 6. Mihaela

  Eu nu va inteleg optimismul. Succesele societatii civile pe care le numarati sint extrem de mici in comparatiile cu bataliile pe care le-a pierdut: avocatul poporului a ramas aceeasi trista figura, Ponta a ignorat total petitiile societatii civile la fel cum a ignorat cerintele UE in aceasta privinta.
  Acum, prin ordonante de urgenta se modifica tot ce se mai facuse bine in ultimii ani. Priviti la cercetare, evaluatorii straini au disparut, in universitati vor disparea crieriile pentru profesor univ, etc., etc. Ca sa nu vorbim de figurile triste care ne sint propuse cu obstinatie de d-an Pivniceru pentru Parchetul General si DNA si fata de care societatea civila nu pare sa aiba vreo reactie.
  Faptul ca Nicusor Dan a obtinut citeva mii de voturi este mai degraba un motiv de tristete; asta ne spune foarte mult despre calitatea electoratului bucurestean.
  Si nu trebuie sa uitam ca daca ND ar fi ajuns primar general ar fi fost cu miinile legate in fata unui consiliu general USL.
  Oameni ca ND ar trebui sa existe in interiorul partidelor si sa constituie germeni de schimbare al acestora, sau se grupeze si sa formeze un nou partid ca sa aiba o sansa sa conteze politic.
  Dupa mine, cu o societate civila anemica si cu un electorat pasiv, anii care vin vor fi ani de regres si nu avem motive de optimism.
  PS
  In ciuda recomandarilor dv dintr-un articol anterior, noii guvernanti au inceput sa faca exact pe dos: sa schimba legile ca sa le serveasca intereselor personale (vezi ordonanta cu audiovizualul, ordonanta cu invatamintul si probabil or mai fi dar nu le stiu eu)

  Reply
 7. adriana

  A avut de pierdut cine era stipendiat de ICR, in rest nu a avut nimeni de pierdut! Ba poate, daca astia noi nu inchid spitale o sa avem toti de cistigat…cu universitatile, iarasi nu e clar ce se intimpla si daca pensionarea citorva oameni, din care uniid e valoare si avansarea unora mai tineri, dar mai slabi, rezolva problema…

  Reply
 8. Mihaela

  Adriana
  Promovarea unor tineri sau mai putin tinei se facea conform unor criterii foarte clare care includeau articole publicate in reviste ISI, activitate de cercetare, etc. (poti sa vezi legea ca sa nu vorbim dupa ureche). Deci nu puteau fi mai slabi. Cei mai multi dintre actualii profesori nu indeplinesc aceste criterii, de aia si fac tot felul de smecharii, si se plagiaza in stil mare

  Reply
 9. mariana

  Sunt in totalitate de acord cu Mihaela. Motivele de optimism ale doamnei Mungiu … depinde de unde privesti si ce vrei sa demonstrezi sau ce nu vrei sa vezi ( cum e cu „iesim in strada sa aparam Avocatul poporului „, doamna Mungiu ?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *