Mihai Goțiu

ANAF, uite ce trebuie să verifici! Compania care vizează aurul de la Certej, acuzată că fentează plata taxelor

Eldorado Gold, compania minieră care dezvoltă prin subsidiarele ei proiectul minier de exploatare a aurului de la Certej, este acuzată că evită plata taxelor în Grecia prin intermediul firmelor de tip căsuță poștală din Olanda. Schema pe baza căreia operează Eldorado Gold în Grecia este similară celei din România.

Eldorado Gold nu este singura companie olandeză care ”investește” astfel. Conform statisticilor Fondului Monetar Internațional (FMI), Olanda figura în anul 2013 pe primul loc în topul țărilor cu investiții directe în România (cu 24% din suma totală a investițiilor). Cel mai recent raport SOMO, citat de Mining Watch România, susține că 80% dintre ”investitorii” din Țările de Jos (îndeosebi Olanda și Luxemburg) funcționează după metoda cutiilor poștale care facilitează eludarea plății taxelor fiscale.

***

”Un nou raport al Centrului pentru Cercetare al Companiilor Multinaționale (SOMO) arată că, în timp ce Grecia este nevoită să adopte măsuri dure de austeritate, redresarea economică a acesteia este subminată de eschivarea plății taxelor prin intermediul Țărilor de Jos. Raportul Fool’s Gold prezintă modul în care compania minieră canadiană Eldorado Gold reușește să eschiveze plata taxelor  prin intermediul firmelor de tip căsuță poștală din Olanda. Astfel, s-a ajuns la pierderi fiscale de 1,7 milioane de euro pentru Grecia, în ultimii doi ani. Există, de asemenea, numeroase îngrijorări în cea ce privește mediul înconjurător și respectarea drepturilor omului. Acest mecanism de eschivare al plății taxelor prin intermediul firmelor de tip căsuță poștală este exemplul perfect pentru felul în care Eldorado operează la nivel mondial, inclusiv în România.”, se arată într-un comunicat Mining Watch, din care cităm în continuare.

Eldorado Gold eschivează plata taxelor în Grecia

Eldorado folosește firme-cutie poștală olandeze pentru a evita plata impozitelor deși nu desfășoară nici un tip de activitate operațională în Țările de Jos. Raportul “Fool’s Gold” a constatat că Eldorado utilizează o schemă de finanțare a împrumuturilor care mută plata dobânzilor de la filiala greacă Hellas Gold SA, prin intermediul unor companii olandeze de tip cutie poștală, către o entitate din Barbados în care venitul rămâne neimpozitat. Dacă această structură de finanțare persistă, profiturile viitoare înregistrate din derularea proiectului minier și impozitul aferent pe venit este de așteptat să fie redus substanțial, mai ales dacă aceasta se practică în combinație cu alte tehnici de evaziune fiscală utilizate pe scară largă de către firmele din sectorul extractiv. „Uniunea Europeană și Țările de Jos au standarde duble. Pe de o parte se impun măsuri de austeritate dure care au efecte sociale și economice devastatoare în Grecia; pe de altă parte facilitează eschivarea plății taxelor care păgubește statul grec de milioane de euro”, spune cercetătorul SOMO, Katrin McGauran.

Ce înseamnă acest lucru pentru România?

Raportul arată că operatorul minier folosește aceeași structură și pentru România. Compania olandeză tip cutie poștală Eldorado Gold (România) BV, cu active de 15 milioane de dolari, dar nici un angajat, este proprietarul direct al Deva Gold care intenționează să opereze mina Certej. Deva Gold este finanțată printr-o facilitate de credit în valoare de 200 milioane de dolari a unei alte firme cutie poștală olandeză, Eldorado Gold Treasury BV, care la rândul său, este finanțată prin bilete la ordin emise de acționarul său olandez (Eldorado Gold Cooperatief). Evidențele contabile arată că Eldorado Gold Cooperatief a primit împrumuturi de la două filiale din Barbados în 2013, în valoare de 100 milioane, respectiv 25 milioane de dolari. Mina românească de la Certej este, prin urmare, în cele din urmă finanțată din Barbados.

Până în prezent o cercetare în profunzime încă nu a fost făcută în ceea ce privește finanțarea minei Certej. Cu toate acestea, se pare că plățile de dobânzi din România către Olanda, care ar trebui să fie impozitate ca venit pentru grupul de întreprinderi, nu sunt impozitate nicăieri, doar în paradisul fiscal Barbados. Acest lucru ar reduce profiturile din România și în consecință, impozitul aferent pe profitul înregistrat în cazul în care mina Certej va începe vreodată.

Eschivarea plății taxelor, o problemă structurală

Fool’s Gold arată că schema practicată de Eldorado Gold nu e un caz izolat – țări de conduită fiscală, precum Olanda și Luxemburg sunt utilizate la scară largă de către companiile străine care investesc în Grecia. Raportul arată că un uimitor 80% din investițiile directe din Olanda în Grecia se desfășoară prin intermediul firmelor de tip cutie poștală – problematică prea puțin prezentată în expunerea cauzelor deficitului bugetar al Greciei.

Abuzurile fiscale a marilor corporații care își desfășoară activitatea în Grecia și rolul de facilitare pe care UE îl exercită privind legislația fiscală a statelor membre, ar trebui să fie atent analizate de comisia specială a Parlamentului European pentru decizii fiscale”

Indra Römgens, cercetătoare SOMO

fmi olanda

Din nou, România poate fi comparată cu Grecia. Olanda este cel mai mare investitor în România (sursa: FMI), cu o valoare 20,149 de milioane de dolari în 2013 dintr-un total de investiții străine directe de 82,606 millioane de dolari. Aceasta înseamnă 24% din toate investițiile străine directe din România provin din Olanda.

Dar dacă luăm în considerare că 80% din aceste investiții sunt redirecționate prin Țările de Jos, pentru a evita taxele din România, ajungem la concluzia că 19 la sută din totalul investițiilor din țara noastră (16,119 milioane dolari) sunt atribuite firmelor olandeze tip cutie poștală și implict profiturile lor nu sunt impozitate corespunzător.

„Guvernul român ar trebui să efectueze o analiză cost-beneficiu a proiectului Certej planificat de Eldorado Gold, care să analizeze critic legalitatea structurii fiscale a societății și să cuantifice nu doar venituri fiscale potențiale și crearea de locuri de muncă, dar și pierderile de mediu, sociale și de locuri de muncă așteaptate să se producă în eventualitatea începerii operațiunilor miniere”.

Roxana Pencea, Mining Watch România

***

Resurse:

Raportul în limba engleză.
Rezumatul raportului în limba engleză.

Fool’s Gold from SOMO on Vimeo.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

9 thoughts on “ANAF, uite ce trebuie să verifici! Compania care vizează aurul de la Certej, acuzată că fentează plata taxelor

    • Ovidiu

      Ar fi bine ca autoritatile romanesti specializate sa faca verificari urgente. Altfel, o sa ramanem ca-ntotdeauna cu buza umflata. Mie mi se pare ca treaba asta s-ar potrivi F. bine cu atitudinea lor fata de integrarea noastra in spatiul Schengen. Corectii lu peste.

      Reply
  1. cezar

    E prima oara cand aflu ca niste plati cu dobanzile la imprumuturi (cheltuieli) fac parte din venituri.
    Poate va referiti la scaderea venitului impozabil prin deducerea costului cu dobanzile (pe stil american).

    Oricum, uriasa evaziunea de 1,7 milioane euro (cat 2-3 vile cu piscine nedeclarate la fisc) a sus numitei firme olandeze este pe deplin compensata de plata celorlalte obligatii la bugetul grec (o plati niste taxe pe munca si un pic de impozit pe venit). In conditiile in care monopolurile de stat grecesti si micii evazionisti fac greva fiscala de cand se stiu.

    Reply
    • Mihai Gotiu

      @ cezar: exploatarea încă nu a început în Grecia, fentarea aia cu ”doar” 1,7 milioane de euro se face în faza în care activitatea se reduce la plimbatul hârtiilor; mai discutăm dacă încep să exploateze

      Reply
  2. sevar

    Anaf este ocupată să confiște urzicile de cinci lei a unei bătrâne la piață. Este simplu, rapid și fără riscuri. Cu eldorado este riscant, nu știi niciodată cine este în spatele ei! Sau deja știi? Cu atât mai mult!

    Reply
  3. Paul

    Jaful Companiei olandeze se comite cu complicitatea institutiei romanesti care administreaza zacamantul aurifer de la Certej.Capul tuturor mafiotilor este Victor Ponta,cu acordul caruia se fac toate nelegiuirile.ANAF este o institutie care,se pare,ca actioneaza numai la comanda celui care detine butoanele.Numai niste imbecili,sau escroci,pot accepta contracte cu firme olandeze de tip cutie postala si asemenea tranzactii inseamna subminarea economiei nationale,motiv pentru care sotii Elena si Nicolae Ceausescu au fost condamnati la moarte prin impuscare,din ordinul lui Ion Iliescu si Petre Roman,ordin executat de generalul Stanculescu.Cine are interes ca Romania sa fie jefuita intr-un mod ordinar ?

    Reply
  4. TILICA

    La romani ca la nimeni, se putea copia un sistem antifrauda de afara. In Franta evaziunea sau hotiile economico-financiare-bancare sunt combatute si constatate de catre colective formate din trei specialisti, un analist de bilant financiar contabil (destept cu studii financiar contabile de marca, expert autentificat prin examene dure) ce apartine Ministerului de Finante, un ofiter judiciarist de economic superperfectionat si instruit in domeniul controalelor economice si un procuror specializat in domeniul economico-financiar-bancar.Prima operatiune a acestor trei SUPERMENI dupa incheierea actelor si procedurilor de constatare este recuperarea prejudiciilor , deci confiscarea de bunuri si valori. Despre arestare preventiva nu-i preocupa decat in finalul
    procesului daca este cazul, de cele mai multe ori nu au loc arestari, insa recuperarea prejudiciului se face uneori si cu 120% sau 150% din confiscari extinse. DE CE NU SE FACE ASA CEVA SI IN RO DAMBOVITEANA?????? PT CA RO ESTE CONDUSA DE MAFIOTI!!!!!!!!!!

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *