Cristian Ghingheș

Atunci când amânarea descentralizării te prinde din urmă: greva de la DSTMB

La finalul săptămânii trecute, Direcţia pentru Sport şi Tineret a Municipiului Bucureşti (DSTMB), instituţie deconcentrată în teritoriului a Ministerului Tineretului şi Sportului, deci care ţine de Guvern şi nu de autorităţile locale, a anunţat pe site-ul oficial că îşi suspendă o parte dintre activităţile pe care ar trebui să le desfăşoare conform legii.

Printre activităţile suspendate se numără finanţarea activităţilor sportive şi pentru tineret, punerea la dispoziţie a datelor şi documentelor din arhiva instituţiei, respectiv transmiterea situaţiilor şi documentelor ce ar fi trebuit întocmite de compartimentele DSTMB. Toate au o singură cauză directă: lipsa de personal. La ora la care vorbim, doar 5 dintre cele 23 de posturi din organigrama instituţiei sunt ocupate. Aşadar, vorbim despre o grevă necesară declanşată în una dintre instituţiile deconcentrate ale Guvernului în teritoriu, lucru care nu trebuie trecut cu vederea.

Cum s-a ajuns aici?
Puţinii angajaţi ai DSTMB încearcă să îl scoată basma curată pe ministrul Tineretului şi Sportului, Marius Dunca, în „Scrisoarea deschisă adresată cetăţeanului” ce vine la pachet cu respectivul comunicat, însă tot ei reclamă că de vină pentru această situaţie este „administratorul MTS, prin direcţiile de specialitate”.

Totuşi, cine este în fruntea MTS? Cine poate pune oricând la treabă aceste direcţii de specialitate din cadrul MTS astfel încât direcţiile judeţene ori cea municipală să nu ajungă în situaţia în care efectiv să nu îşi poată desfăşura activităţile din cauza lipsei de personal şi a subfinanţării, dacă nu capul instituţiei, cel care a fost învestit politic pentru a conduce domeniile tineret şi sport? Regulamentul de organizare şi funcţionare al Ministerului Tineretului şi Sportului îi conferă ministrului Dunca toate instrumentele necesare pentru a regla din mers aceste probleme.


Ştefan Săndulache (directorul DSTMB) şi ministrul Marius Dunca

Descentralizarea, trecută pe linie moartă
În toamnă, când s-a pus problema remanierilor în Guvernul Tudose, mi-am pus foarte serios întrebarea, împreună cu alţi colegi de generaţie şi reprezentanţi de-ai tinerilor de prin ţară, dacă nu cumva şi ministrul Dunca ar trebuit pus pe liber. Unul dintre principalele mele argumente de atunci se referea la neabordarea descentralizării. Fiind subfinanţat, MTS nu are la ora actuală capacitatea să administreze tot patrimoniul pe care îl deţine (tabere, săli de sport, stadioane etc.), mare parte din acesta fiind în paragină ori în diverse stadii de degradare. Tot acest patrimoniu ar trebui să meargă la autorităţile locale şi vedem deja cum primari şi preşedinţi de CJ-uri solicită deja acest lucru în cazul unor obiective de prin ţară (Iaşi, Constanţa şi aşa mai departe).

De asemenea, odată cu descentralizarea şi transferarea competenţelor către autorităţile locale (lucru care ar trebui prins în noua Lege a tinerilor), direcţiile pentru sport şi tineret din teritoriu vor juca un rol mult mai activ la nivel local şi mai ales vor dispune de resursele financiare şi de personal necesare astfel încât să nu se mai confrunte cu situaţii precum cea de la DSTMB.

Aşadar, domnule Dunca, haideţi să demarăm descentralizarea în sport şi tineret!


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Atunci când amânarea descentralizării te prinde din urmă: greva de la DSTMB

  1. Razvan R.

    Hai ca mi-s simpatici domnii de la DJSTMB: ministrul nu are nicio vina, dar subordonatii lui din minister, da. Dupa statul paralel, sa inteleg ca avem si un minister al tineretului paralel?

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *