Alina Mungiu-Pippidi

Alternativa la guvernul Ungureanu

Circulă de cîteva zile o diversiune jenantă, că nu se pot suspecta pe nimeni de atîta prostie, cum că alternativa la guvernul Ungureanu ar fi un guvern Ponta. Pentru cine nu înţelege de ce guvernul Ungureanu este în pericol, răspunsul e simplu, din cauză că nu are majoritate, şi cea pe care stătea guvernul Boc 2 era o improvizaţie trasesistă, şi asta la fel, o ţară nu poate fi guvernată în timpuri grele cînd numărul susţinătorilor guvernului e de fapt mai mic în Parlament decît al oponenţilor, numai că încă inferior pragului unei moţiuni de cenzură. Ce să mai vorbesc că guvernul fără majoritate are tot felul de ambiţii care ar fi mari şi pentru un guvern mai solid, vrea să dea peste cap sănătatea, să vîndă energia la companii străine, şi aşa mai departe.

Dacă problema e o majoritate de mîntuială, atunci o alta în locul ei nu serveşte la nimic. Alternativa la guvernul MRU nu e un alt guvern politic condus de altcineva, ci un guvern de tehnicieni cu mandatul de a gestiona ţara pînă la alegeri, ideal cît mai repede. Iar soluţia cea mai bună este crearea prin alegeri a unei majorităţi mai consistente, cu un mandat la zi din partea votanţilor, numai acela va putea guverna, indiferent de culoarea sa ideologică. Existenţa unei baze a guvernării în Parlament, devenit fluid după ce era doar vîscos, e prioritatea numărul unu pentru redresarea eficienţei guvernării. Cine vine cu ideea că pe acest parlament trebuie să aduci opoziţia nu înţelege că majoritatea parlamentară rezultată din vot şi numai ea stă la
temelia stabilităţii şi eficienţei actului de guvernare. Cea actuală e degradată şi depăşită, trebuie una proaspătă, aleasă azi, pe care s-o respecte toată lumea, inclusiv şeful statului prin desemnarea ca propunere de premier a cuiva care reprezintă noua majoritate.

Sînt sigură că unii vor spune că MRU era tot ca un guvern de tehnicieni pînă la alegeri. Acest lucru e fals: prin anunţarea unei creşteri salariale şi distribuirea politică a fondului naţional, guvernul de faţă a arătat că nu e decît o continuare a guvernului
Boc, adică un guvern politic care încearcă pînă în ultima clipă să folosească resursele publice nu în interes public, ci pentru a cîştiga sau păstra alegători. Nu e şi nu a fost nici o secundă autonom faţă de Traian Băsescu şi conducerea PDL.

Dacă nu avem alegeri anticipate, cum ar fi trebuit şi era cel mai bine, nu este că ne opreşte vreo lege, ci că unii nu vor să plece de la putere şi nu îşi dau demisia. Haosul şi instabilitatea sînt create şi întreţinute, cînd singurul lucru sănătos pentru
politica noastră publică ar fi să mergem la urne azi. Indiferent ce iese din ele, va genera un guvern mai capabil, pentru că va fi mai legitim. Singura nenorocire reală ar fi să nu avem o majoritate clară, atunci ar trebui să ne întoarcem al soluţia recomandată de mine de cînd a început criza, guvern de uniune naţională, dar nu am auzit pe nimeni altcineva să prefere această soluţie. Vă daţi seama cît ar scădea partea fiecăruia atunci cînd ar trebui să împartă cu atîţia? Aici e problema.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

8 thoughts on “Alternativa la guvernul Ungureanu

 1. cornel

  Amendamentul meu este ca legitimitatea unui guvern este dat, in egala masura si de calitatea actului de guvernare.

  Reply
 2. Afrodita IORGULESCU, prof.univ

  Sunt de acord cu doamna Mungiu-Pippidi ca alternativa logica ar fi un guvern de tehnocrati, pana la alegeri. Nu stiu ce spune Constitutia – daca spune ceva- despre solutia in cazul reusitei unei motiuni de cenzura.

  Reply
 3. doina jela

  ”indiferent ce iese din urne”? Din urne se pare ca va iesi de data asta foarte mult Dan Diaconescu. Daca i se mai adauga si putin Becali si putin Vadim, nu cred ca ne va fi deloc indiferent, dna Mungiu…. Altmineri, sanatate.

  Reply
 4. Mihai M

  Faptul ca o alternativa era necesara poate fi ilustrata si prin momentul senator Placinta de la motiune. Dincolo de speculatiile despre presiunile exercitate sau de motivatiile schimbarilor decizionale ale senatoarei un lucru trebuie mentionat: acela ca drama persoanei in cauza este aceea ca in calitatea sa de mama care isi apara copilul are convingerea ca deciziile sale politice au vreo importanta in felul in care va evolua procesul penal al fiului. Ceea ce este anormal.

  Reply
 5. Mvasile

  A nu se confunda legitimitatea cu buna credinta si profesionalismul !
  – Indiferent ce iese din urne, va genera un guvern mai capabil, pentru că va fi mai legitim ?

  Reply
 6. Bogdan

  Pai Ponta tocmai a fost numit prim ministru. Daca va asculta si-ar fi depus mandatul dupa 10 zile si ar fi fortat alegeri anticipate. Se pare insa ca tentatia puterii a fost mai puternica…

  Reply
 7. Nick Sava

  Dna Alina, de acord cu afirmatia dvs „de ce guvernul Ungureanu este în pericol, răspunsul e simplu, din cauză că nu are majoritate, şi cea pe care stătea guvernul Boc 2 era o improvizaţie trasesistă, ” S-a vazut ca asa e, a si vazut. Problema este ca acest Guvern Ponta are EXACT aceleasi pacate. Majoritatea care il sustine este de fapt o minoritate (229 parlamentari fata de minim 231), mare parte din ei traseisti. Lor li se adauga citiva (toti?) parlamentari „altor minoritati” si… traseistii tradatori (de ieri) ai UNPR „care nu au ce cauta in Parlament”. „prin anunţarea unei creşteri salariale şi distribuirea politică a fondului naţional” A doua e mai greu de sustinut, dar altfel intreg programul noului Guvern este EXACT la fel: bazat pe anuntarea a cresterilor salariale si de tot felul. Drept care e si POLITIC- – chiar mai mult decit cel al lui MRU! „Increderea” in noul Guvern este doar… dorita. In afara de citiva, poate jumatate din ministri propusi, nu se poate spune mai nimic bine despre ei. Iar implicarea DIRECTA a lui Dan Voiculescu atit in tratative, cit si in alegerea oamenilor exact la ministerele unde are interes (Agricultura si Dezvoltare) sper sa fie urmarita cu atentie de ARC :-) „Singura nenorocire reală ar fi să nu avem o majoritate clară” Va contrazic: ADEVARATA nenorocire clara este ca nu avem alternativa. Vor fi aceiaisi politicieni, acum cumva resapati, colorati, luati sub alte pulpane. Imi puteti explica de ce e mai bine sa avem o hoarda de tilhari majoritari decit o ceata de tilhari „minoritari? Va exista o mai mare „stabilitate”?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *