Alina Mungiu-Pippidi

Alternativa 2017

Rezistenții din Piața Victoriei ne umplu forumurile și cutiile de email cu îndemnuri să le fie valorificată energia. Să se facă o alternativa 2017, că altfel degeaba dau ei jos guvernul Grindeanu.

Fiind nașa primului titlu, Alternativa 2000, dat în iarna lui 1995, cînd consideram că ne trebuie cam cinci ani să construim o elită politică alternativă la PSD (numărați voi cîți ani sunt de atunci), aș putea schimba pe un alt canal, că am văzut filmul ăsta, am și jucat în el de vreo trei ori. Dar oamenii au dreptate. Au ieșit în stradă pentru că au crezut că e un moment decisiv. Au ieșit pe cuvîntul unor oameni care i-au chemat, și care ar trebui să aibă un oarecare sentiment de obligație față de ei și ceva să le ofere pentru viitor. Dar am bănuiala că nu au, că îi cunosc pe ideologii revoluției actuale de pe vremea cînd noi eram în Piața Universității sau cu spatele la zid cînd strigau la noi Moarte lor!, iar ei erau editorialiști la Scânteia, Tineretul Liber sau Voiculescu (numele lor sunt Cristian Tudor Popescu, Mircea Cărtărescu, etc), sau de cînd noi eram contra exploatării de la Roșia, iar ei erau în redacții achiziționate integral de Gold, de văzut studiul de caz al Ioanei Avădani, aici (numele lor sunt Mălin Bot, Mircea Marian și alți rezistenți de ultimă generație din iarna 2017). Ca atare, pentru miile de oameni frustrați zilele astea că nimeni nu pune umărul după ce ei și-au făcut cu prisosință și adaos de civilizație și umor, datoria, iată care e alternativa 2017, sau mai exact, alternativele pozitive pe care le aveți.

Alternativa 2017- 1.

PSD a înțeles ceva din toate astea și va prezenta un partid reformat pe viitor.

Nu prea cred, și iată de ce. PSD a făcut lucruri mult mai rele în trecut (în marțea neagră chiar au încercat să scoată complet conflictul de interese, au încercat să schimbe totalul votanților la referendum, etc), a mai încasat contralovituri rele și o aripă mai reformistă tot nu a ajuns la putere. Pentru că nu era nici una, minus niște acoperiți de pe la SIE cu care luptam eu prin extern pentru integrarea României în UE în anii două mii; și care erau de trei ori slabi, că erau din Externe, deci nu aveau bază populară, că erau acoperiți și că știam toți că sunt. Ca pregătire erau zece etaje peste cei de acum, dar ce folos? Mai sunt și acum vreo cîțiva- au fost scoși la delimitare zilele trecute- dar problema tot aceea este. PSD nu a mai avut curaj, după Geoană și Ponta, să încerce oameni dinafară, deși au fost praf făcuți în străinătate pentru că nu au avut oameni de profil internațional. La fiecare epurare de către DNA, partidul s-a mai apropiat un pas de bază, și dacă vă iese să-l băgați pe Dragnea, baronul chintesențial, la pușcărie, va avansa Oprișan, achitat de toate instanțele, sau altul ca el. Nu vrem să acceptăm că PSD este produsul unui electorat, în care a atras și ceva clasă mijlocie, mai ales bugetară, care s-a săturat de discuții despre austeritate de la unii care dau țepe gigantice la restituirea proprietăților și îi preferă pe ăia care fură, dar măcar nu le bagă mîna direct în buzunar lor. Oamenii ăștia nu au nici un entuziasm pentru PSD, trecute sunt vremurile cînd Iliescu era iubit, pur și simplu rațional au evaluat (sondaj IRIS în noiembrie) că guvernul Ponta a fost mai bun decît guvernul Cioloș pentru ei, cu o margine suficientă. Așa cum după vara lui 2012 a urmat o mare victorie PSD-PNL, acum am avut marea victorie mai întîi și scandalul pe urmă, dar mandatul lor de la popor rămîne, chit că el nu a fost să se închidă DNA. Nici să nu vă imaginați că, dacă DNA vrea să îl lege pe Dragnea pentru mai nimic,ăsta se va lăsa dus și votanții lui or să aplaude. La condamnarea cu dedicație, majoritatea parlamentară va răspunde cu legiferarea cu dedicație, de data asta pe față, ziua și fără secrete. În rest, ce cred că a învățat PSD e doar că nebun e ăla care se atinge de SRI, așa că sunt de părerea lui Băsescu, o vor lăsa mai moale cu lupta cu Sistemul, deocamdată vreo doi acoperiți notorii au fost plantați pe la Grindeanu, nu mi-e clar dacă pentru a-l ține sub supraveghere sau acolo e linia moartă. Tot ce trebuie să facă PSD ca să îi țină piept lui Iohannis, care și-a urmărit ghinionul cu casa pînă la consecințele finale, este contramobilizare, și au cum, slavă Domnului, Coaliția pentru Familie și alte populisme naționalist creștine create de ruși și importate de noi (din convingeri similare, nu că am fi cu Putin). Calea poloneză deci, cu asupra de măsură, cît se poate, că noi nu suntem Polonia și cel mai mic bobîrnac de la Bruxelles ne învinețește rău. Dar, la drept vorbind, nu prea au ce ne face.

Alternativa 2017-2

Alt premier al lui Iohannis, susținut de o majoritate parlamentară difuză

Scenariul doi sună cam așa. Divizia de presă Servicii, greu lovită de tăierea a zece la sută din buget, plus reflectorul pe finanțările lor prin firme și fonduri europene nu reușește să ajungă la o înțelegere cu Dragnea și ne face presiuni prin stradă, mobilizează lumea cu referendumul populist al lui Iohannis (întrebarea va fi ”E adevărat că alți oameni sunt corupți și trebuie aspru pedepsiți?”) și guvernul Grindeanu își dă demisia. Cu un PSD lovit prin Dragnea și Grindeanu amenințați cu pușcăria- terenul a fost pregătit, că știe o lume întreagă că voiau să demoleze pușcăria ca să nu meargă ei în ea-  șeful statului are o mînă puternică și el poate face un guvern de uniune națională (partidele trimit propuneri de miniștri pe care le filtrează președinția și serviciile), sau unul tehnocratic (toată lumea trimite propuneri de miniștri pe care le filtrează președinția și serviciile, cum a fost la guvernul Cioloș) și ne alegem cu guvernul Cioloș doi sau echivalent. Programul PSD e suspendat, facem economii, în rest nu facem nimic, că fiecare are ideea lui și ne blocăm unii pe alții. Discutăm în schimb subiectul populist numărul doi, Reforma Constituțională, sau Cum Vom Schimba din Temelii Natura Statului, Natura Românească și Natura Umană, pe înțelesul cui nu a luat nici cursul de Constituție Comparativă pentru începători – greu nu e, fiind predicat tot de cine nu a absolvit același curs… dar ne va ține ocupați cu proiecte megalomane în vreme ce lumea în cădere din jurul nostru avea nevoie de altceva- de priză la realitate, pur și simplu… Majoritatea parlamentară se va face, unde există voință există putință, în PNL toți cei care se pregăteau să treacă la PSD, care erau mulți, au înghețat pe poziții și nu mai știu cu cine să negocieze, în PSD aripa Reformistă cu Dosar Înghețat se constituie la iuțeală, la USR nu e problemă, ei fac și demonstrații anti-PSD în Parlament, deci votul contra e simplu, maghiarii se vor vinde mai scump, adică vor negocia să nu le impute și lor DNA neglijențe în serviciu ca la primarul Timișoarei ca infracțiuni, ce se întîmplă în rest, treaba altora, dar lor nu, statul de drept român nu are dreptul să intre peste statul de drept maghiar, minoritățile sunt mereu gata, iar în rest avem pe băieții cu ochi albaștri gata să ne refacă un UNPR pentru toate anotimpurile și toate alianțele, că unde țara are nevoie de majoritate patriotul nu stă pe gînduri. USR și PNL rămîn un cuplu, cam ca persoana cu dizabilități și însoțitorul autorizat, nu se pot despărți, dar nici fuziona, furnizori de citate de cancan politic pentru tot anul. Vin prezidențialele și câștigă Klaus, din lipsă de contracandidat, vin legislativele și cîștigă iarăși PSD, din lipsă de contraelită politică.

Alternativa 2017-3.

Iohannis își face partid prezidențial nou

Președintele își dă seama că nu mai poate continua cu partide care au un trecut, și îi dă mandat lui Dacian Cioloș să facă un partid nou. Aici chestiunea care se pune este dacă din USR se poate face un partid prezidențial serios sau va rămâne cum e acum, sub nivelul de coerență și competență politică de la precedentele încercări, adică PAC (mare succes, dar s-au scindat și au dispărut), Alternativa României/UFD (oameni buni, băgați de Varujan la Vîntu și alte combinații) sau URR (oameni excelenți, nu au făcut nici un compromis și au cîștigat alegeri doar la Cîmpulung, au dat faliment). Situația PAC, care a fost în parlament, e probabil cea mai apropiată de USR, deși PAC era mai omogen ca pregătire și ideologie. Dar la drept vorbind nu contează de la ce pleacă USR, vorba e ce potențial are care să îi servească lui Klaus Iohannis. Nu are lider- cu Clotilde s-a terminat- dar acesta e mai degrabă un avantaj în relația cu președintele. Are puțini oameni, dar vorba este, vor să mai crească, au înțeles că problema cu partidele este scăzuta lor reprezentativitate, și că doar partide deschise cu mulți membri pot fi reprezentative, sau se va întîmpla și la ei ce s-a întîmplat la toate partidele, chiar cele minuscule, primii ocupanți ai sediului închid ușa? Și unde există această elită alternativă la care să se extindă USR? Sau e peste tot ca la USR Ilfov (Pantelimon, Voluntari, Popești Leordeni, etc) unde un fost pesedist, un fost penelist și un supraviețuitor al Partidului Democrației Sociale au făcut o vajnică filială și au recuperat votanții lui Gabi Oprea (3000 doar în Popești-Leordeni), greșind doar un picuț cînd au sărit gardul guvernului Grindeanu, de au trebuit reținuți de ceilalți manifestanți? Se poate, cu alte cuvinte, face un mare partid în România fără ca el să fie un fel de PPDD, pur și simplu pentru că asta e resursa umană în țara profundă, sau oricum asta e cea care cîștigă alegeri prin filiale, dînd deoparte naivii și idealiștii, cum a fost la toate partidele? Reiese acum că USR nu a avut nici un control de integritate la alegeri, comisia lui Moroianu nu a verificat nici un candidat (în timp ce verifica simpli membri drastic), deci obstacole veritabile în fața creșterii nu există, cum au venit pe lista electorală de București Tehnocrați Nenumiți de la poziția 2 la poziția 12 la fel pot veni recruții de la alte organe și pe viitor. Între timp cei deja intrați învață lecția realității repede, inclusiv cei veniți din societatea civilă, pentru că deși aș fi crezut că mai mulți din ei știu că parlamentarul moral nu propune amendament bugetar cu cheltuieli suplimentare (scriu de ani de zile aici că țările care au progresat în lupta cu corupția au făcut neconstituționale asemenea amendamente), tot au sfîrșit prin a propune cu toții autostrăzi, aeroporturi și șosele de centură, că ăsta e electoratul, trebuie să îi arăți ceva, nu numai pancarte. Astfel încît contradicția între idealiștii din prima serie și recruții de mai tîrziu se poate atenua lin și fără probleme, cît eu încă mai aștept ca dl. Manuel Costescu, trimisul USR în comisia de supraveghere a SRI, să ne informeze cum a supravegheat el SRI și eventual de ce fondurile europene, inclusiv în fostul său guvern, servesc la supravegherea neconstituțională și ineficientă a populației de către servicii prin intermediul unor firme de securiști de toate generațiile… Alternativa, desigur există: recrutarea se face numai pe studii, partidul devine o școală de politici publice, recunoscîndu-se că sunt multe de învățat și nu poți toată viața (de partid) să produci doar texte pe Facebook scrise de copywriteri, partidul devine un laborator, și, deși primele idei erau nerealiste – că promisiunile se fac, și ordonanțele se dau, de TOATE partidele și guvernele, pur și simplu că așa merg statul și electoratul, se coagulează treptat ceva de alt nivel decât miniștrii feisbuciști care se exprimă ca Dragoș Pîslaru (”Am călcat pe bec„, „aceste palme pe care le luăm, si eu, si Vlad (n.red. Voiculescu, fostul ministru al sănărății), sunt îndreptățite” (măcar e onest, nota mea, AMP) și au de fapt doar competența să mobilizeze lumea pe Facebook. Sau nu? Care din variante ar crește mai repede, că pînă la prezidențiale mai sunt mai puțin de trei ani, cea superficială sau cea substanțială? Sau e cu putință ca proiectul USR să fie deja considerat un eșec, și facem altul de la zero, mutăm iarăși votanții din Popești Leordeni, că intermediar să îi mute se găsesc (traseismul, ca și legiferarea prin ordonanțe, au niște cauze, și nu vor dispărea prin lichidarea unor persoane, sunt 12 ani de cînd încercăm, ci doar a cauzelor, dar tedința e inversă…). Enfin, unim ce a mai rămas din PNL în Noua Creație Sintetică de Dreapta, vin prezidențialele, cîștigă Klaus și ne-am liniștit.

Alternativa 2017-4.

Greva democrației reprezentative. Anarhia salvează România

Miniștri putem schimba, partide noi puteam face, dar democrația reprezentativă nu o mai putem reînvia. Problema centrală, absența unor asociații de oameni cu idei similare despre cum trebuie să meargă societatea, care să se reflecte în cîteva partide, nu se mai poate rezolva pentru că lumea nu se mai asociază. Manifestantul onest, chit că adus pe stradă de profesioniști Facebook care știu ce îi place și ce nu îi place, are idei politice postmoderne și consideră partidele depășite, cum zicea și Iliescu în 1990 (cînd noi îl luam cu Huo!). Oamenii care au ieșit de bună credință în stradă nu mai pot fi băgați ușor înapoi, mai ales că pot fi ușor stimulați pentru disperare, pentru furie, pentru tot ce e nevoie. Au fost și flatați de toată atenția, că acuma cred și ei despre ei că pot da lecții de civism la tot mapamondul, și nu că sunt din țara sau orașul cu record negativ la voluntari în ajutorul cuiva sau pur și simplu la donat sînge. Pe baza acestei minunate încrederi în sine, care e oricum mai bună decît lipsa ei, ideile lor politice se cristalizează, și ele sună cam ca ale IT-stului Bogdan, care a scris așa pe SmartWoman (whatever that is):

” Nu ar fi mai corect un parlament format din 20 de milioane care să voteze, dupa caz, legile care îi interesează, iar unde nu sunt interesati sa poata exista acordul tacit pentru majoritatea votantă? Cum ar fi posibil? Păi printr-o aplicatie, un fel de Sfatul Țării virtual, un facebook legislativ, unde toti am avea conturi virtuale, chei electronice de identificare si forumuri de sustinere, dezbatere si analize. Bine, dar ceilalti? Ceilalti care nu au calculator sau nu vor sa isi faca acest cont? Ei bine, ei rămân reprezentati de “parlamentari”. Ar trebui sa fie un drept delegarea votului, nu o obligatie. Cine vrea, merge la vot, isi deleagă reprezentantul cu riscul ca acesta sa voteze exact pe dos decît a promis in campanie sau să-l fure protejat de consecinte. Cei care au votat un mandat de parlamentar, își pierd dreptul de a primi user in cel virtual. Așa legile se vor vota nu prin număr de voturi de parlamentar, ci prin număr de voturi simple, iar fiecare parlamentar votează cu mandatul zecilor de mii de voturi cu care a fost mandatat”.

Nu știu dacă Bogdan e mai IT-ist decît Florin Bădiță, care s-a dovedit a nu fi nimic din ce a scris pe Linkedin că e, dar e sigur mai articulat și, cert, reprezintă un curent de gîndire. Renunțăm la partidele nereprezentative și suntem consultați direct, pe lîngă parlamentari, ei pot continua să reprezinte Popești Leordenii. Sigur, politicienii nu vor pune în practică ce vrea Bogdan, dar Bogdan și ai lui pot face sistemul de facto, ieșind în stradă de fiecare dată când majoritatea parlamentară statuează ceva  cu care ei nu sunt de acord și cineva are interesul să facă o campanie de mobilizare și să îi informeze, ca la OUG 13. Urmarea am cam văzut-o în Bulgaria și Republica Moldova, unde tinerimea stă mai mult pe la manifestații anticorupție și detestă partidele, iar bătrînimea merge la vot disciplinat și alege pe foștii comuniști. Țara nu merge nicăieri, că nu e consens pe nimic și se țin des alegeri, care par toate decisive dar nu decid nimic.

Ordinea e cea a plauzibilității, după mine, dar le puteți aranja cum vreți. Și ca să nu vă las prea triști, revin săptămâna viitoare cu ce se mai poate face, desi sper că ați înțeles deja că întrebarea preliminară e cine vrea să facă…

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

29 thoughts on “Alternativa 2017

 1. Magdalena Cucu

  Democratia participativa este functionala in Elvetia, unde legile se schimba prin referendum. Varianta ar putea fi luata in calcul acum, când ne-am lamurit ca democratia reprezentativa nu functioneaza (fie si numai prin faptul ca nu e defapt reprezentativa. Cei care nu au votat in 11 decembrie, nu s-au simtit reprezentati nicicum).

  Reply
  • Dumitru

   Da, dar in Elvetia s-a ajuns la asa ceva treptat, trecand cu succes pe la casuta democratia reprezentativa. In tara in care locuiesc, sunt si eu pentru mai multa democratie reprezentativa. Nu dintr-un foc, ci treptat, caci dealtfel nici elvetienii nu au decat elemente de democratie directa. Deja, ca sa faci asta trebuie ca oamenii sa accepte anumite norme. Insa in Romania sunt mai putine repere acum decat in anii ’90…

   Reply
  • dorin valeriu

   Elvetia e de fapt o federatie de cantoane, niste entitati autonome, cu o istorie de cincisutedeani ! Gaseste o alta idee ! Daca poti, ca de fapt nu suntem Elvetia cum nu suntem Atena antica ! Asa ca …

   Reply
   • marius

    suntem colonia subsahariana Romania si avem de ales intre securisti, mafioti politici sau mafioti corporatisti, deci categoric nu avem dreptul sa fim democratie participativa!

    Reply
 2. Laura

  Consider ca sunt inutile aceste alternative, deoarece asistam de fapt la o lupta pentru alegerile prezidentiale din 2019. Cum nu va avea PSD pe cine sa propuna ? Eu ii cred in stare sa il propuna pe Ponta candidat si Melescanu la ministerul de externe, va fi mai destept decat data trecuta si va restrictiona nr de buletine de vot pentru diaspora, asa cum au facut si in Rep. Moldova anul trecut.

  Alternativa va veni in momentul in care va exista un strat solid, consolidat de agricultori, antreprenori, artisti, ganditori, primari de sate si comune care sunt buni in domeniilor lor si au concret proiecte realizate: o parte din ei vrea sa intre in politica (la centru) si cealalta vrea sa ii sustina. Am avut un singur exemplu pana acum, si anume pe Klaus Iohannis, care a mobilizat cetatenii la vot prin renumele orasului unde a fost primar (deci voit prin fapte concrete) si fara sa vrea (prin magaria de organizare a alegerilor din 2014).

  Cred ca de Facebook si caracteristicile de personalitate s-a folosit mai bine PSD-ul la alegerile de anul trecut !

  Reply
  • Silviu

   De acord ca alternativa ar veni in momentul cand se va crea o patura de mijloc sanatoasa. Problema acuta este ca avand PSD (si mare parte a clasei politice actuale) la conducerea tarii riscam sa nu ajungem niciodata sa avem o societate sanatoasa. Lucrurile o pot lua inapoi la vale destul de repede si sa ne trezim ca avem o societate de baroni PSD opusa unei multimi sarace care-si asteapta ajutorul social. Pentru PSD cel mai bine e sa ramanem vesnic flamanzi ca sa ne poate ameti cu aroma fripturii care va sfarsi in farfuriile lor nu a populatiei mai sarace.
   Deci solutia la actuala criza?

   Reply
   • Laura

    Solutia actualei crize este sa ii criticam cat de bine putem pe cei din USR, din PNL si sa le transmitem mesajul ca daca ei nu se reformeaza din temelii si nu reusesc sa puna osul la bataie si sa avanseze, sa se disciplineze ca partid, ca aderare la partid, daca membrii partidului nu incurajeaza meritocratia, succese ale membrilor, proiecte reusite…noi nu vom iesi in strada nici pentru daramarea guvernul Grindeanu si nici pentru a-l vota inca o data pe Iohannis !

    Am mai spus-o si pe alte canale, sunt niste mamaligi si Dl Ciolos, si altii deoarece desi au pierdut alegerile, ei nu s-au reformat..inca pun in avans aceste sintagme fara continut: „bun simt”, „decenta”…sunt inutile toate aceste minunate metafore . Eu sunt o naiva si le cumpar, dar tatal meu care e aproape la pensie nu se duce sa voteze pentru vorba goale…s-ar duce oricand sa voteze un primar care a avut realizarile lui Iohannis !

    Se poate iesi din criza actuala daca ne canalizam toti sa cerem RESPECT si REALIZARI de la clasa politica, mai ales cea din opozitie: respect fata de institutii, fata de functionarea democratica, foarte important RESPECT fata de LEGi, respect fata de cetatani, etc etc

    Eu vreau sa continue actuala guvernare pana opozitia e in genunchi, isi trage manecile si se pune pe munca . Intre timp, ne meritam situatia actuala.

    Reply
 3. Stroe

  @RadoeC Da, n-ai auzit de grupul Romania de maine al lui Eugen Simion? Creat ca sa fie contrapodere la GDS, acre era in opozitie. Pe urma, editorialist la Jurnalul National.

  Reply
 4. Simion

  Nu am votat PSD-ALDE la ultimele alegeri, dar sunt un cetatean al acestei tari. Principiile democratiei invoca dreptul PSD sa formeze guvernul si sa conduca, ca partid care a castigat vointa majoritatii cetatenilor tarii. Remanieri ale guvernului pe parcurs sunt binevenite daca devin necesare. Sa vii acum, dupa alegeri, cu alte alternative de formare a unui guvern va continua starea de incertitudine, haos si instabilitate in tara cu mesaje negative internationale. Sa lasam PSD-ul sa-si puna in aplicare platforma de guvernare, care asa cum arata acum este buna si populara. Pentru cei care sustin alte variante de guvernare in afara PSD le sugerez urmatoarele: data viitoare iesiti la vot!

  Reply
  • Iinca

   Numai ca PSD nu se tine de platforma de guvernare, iar daca ne gândim ca e buna si populara fara sa ne asiguram investitiăle mergem pe o pista total gresita care nu poate duce decit la colaps. Prin urmare, ca și acest PSD, nu avem sau nu dorim să avem o gîndire de perspectiva. Da, desigur ar fi trebuit sa iasa populatia la vot, n-a fost așa, alternativa cu cele doua partide e cea mai nefasta din toate. Cred ca trebuie sa încercăm alternative ce ajuta tara sa nu-și continue declinul, imposibil sa nu existe variante mai bune atunci când lucrurile sunt făcute cu responsabilitate….etc…

   Reply
 5. laur22

  Insanity

  Poate ca mi se pare mie da pe textul sau autoare considera toate cele 4 „alternative” niste dementze cu spume.

  Si daca e asa nu mai „misto” e „alternativa” nr. 5, aternativa cu Iohanis demis si Dragnea presedinte ?

  Avantajele ei fiind ca dupa 3 ani de pomeni de dragul pomenii PSD-istii o sa duca tzara in gard in mod ne-echivoc si pe mana lor pregatind astfel trenul pentru o rocada la putere presedinte+ parlament.

  Asta desigur daca pomana e reau si daca nu cumva Keynes a avut dreptate si pomenile nesustenabile PSD-iste nu sunt mai economic viabile decat „investitziile” udrist-ciolosiste ca ceva mai de-a ‘nbulea dpdv economic ca programul POSDRU nu cred ca poate fi nici-o pomana PSD-ista.

  Ref : „Au ieșit pe cuvîntul unor oameni care i-au chemat, și care ar trebui să aibă un oarecare sentiment de obligație față de ei și ceva să le ofere pentru viitor. ” am o veste prosta :

  Crirogenia nu salveaza Romaniua intricat nimeni nu-tzi ofere tzie mai neica nimeni un viitor moca.
  El doar isi face un viitor siesi din bucatzi ciuntite din viitorul meu si din din viitorul tau adica din viitorul nostru.

  Cata vreme desi cifrele arata din bine in mai bine tzara o duce din rau in mai rau insemna ca ceva fundamental e gresit la noi in tzara. Ceva dincolo de PSD si USR si tot restul de figurantzi politci.

  E aceiaisi si aceiasi intrebare eterne a Indiei colonial Britanice.

  De ce an de an se masurau in mod obiectiv progrese pe calea „civilizarii” Indiei an de an ponderea economiei indiene in economia palanetei scadea de la ~ 30 % inaintea batalia de la Plassey la ~3% inanite de re-castigarea independentzei ?

  Si sa nu-mi zicetzi ca aceasta se datoreaza lenei fundamentale a indianului cam tziganos de felul sau deorece ghinion de nesansa desi progresele in „civilizare” Indiei in ultima jumatate de secol nu mai sunt atat de marcante ca in cele 2 secole precedente ia luatzi d-aci

  https://en.wikipedia.org/wiki/Timeline_of_the_economy_of_the_Indian_subcontinent
  „As the painstaking statistical work of the Cambridge historian Angus Maddison has shown, India’s share of world income collapsed from 22.6% in 1700, almost equal to Europe’s share of 23.3% at that time, to as low as 3.8% in 1952. Indeed, at the beginning of the 20th century, „the brightest jewel in the British Crown” was the poorest country in the world in terms of per capita income.”

  „1870 India’s economy had a 9.2% share of world income under the British Empire.

  1913 India’s economy had a 5.4% share of world income under the British Empire.

  1930 South Asia contained an estimated 336.4 of the world’s 2,070 million souls (16.25%), and who individually generated an estimated average of $726 (1990 dollars) per annum, and collectively produced $244,097 million, of the world’s $3,800,000 million (6.42%)

  1943 Famine of Bengal

  1952 India’s economy had a 3.8% share of world income.

  1973 India’s economy was $494.8 billion, which accounted for a 3.1% share of world income.

  2010 India’s economy is $4.002 trillion (purchasing power parity) which accounts for a 6.3% share of world income, the fourth largest in the world in terms of real GDP.

  2012 India’s economy is $4.825 trillion (purchasing power parity), the third largest in the world in terms of real GDP.”

  Avantajul alternativei -5 ar fi deci modelul indian:
  O tzara de tzigani, condusa tziganeste, pentru beneficiile tziganimii are mai mari sanse in competitzia economica mondiala decat atunci cand aceiaisi tziganime a fost condusa de niste elemente extrene ei. Si da, stiu nu e PC sa ii numestie pe indieni tzigani pentru ca totusi India a fost si ramas leganul unei mari civilizatzii chiar daca aceasta civilizatzie nu a ajuns pana la poporul muritor de foame.

  Tot asa o tzara de PSD-isti condusa de niste PSD-iti pentru interesele PSD-imii poate ca ar avea mai mari sanse de a avea vre-un viitor pozitiv pe crestere in circuitul ecomomic de valori.

  Si nu le neg USR-istilor bunele intentzii tot asa dupa cum nu le neg lungului sir de vice-regi ai Indiei bunele intentzii.

  Atat doar ca tot asa dupa cum in India nu a fost sa fie nici in guvernarea Ciolos nu a fost sa fie.

  Si ca respectivii „tehnocratzi” desi au fost adusi intr-un moment de crestere economica nu au reusit sa o amplifice ori macar sa contabilizeze la urne avantajele pe care si le pregati-se jupan Ponta pentru sine desi au avut 3 mari proptele electorale :
  • Presedintele Iohanis care le-a facut campaniue pe fatza
  • PNL care li s-a pus pres la picioare
  • USR ca are a fost invent tocamai pentru ca sa le faca loc cu fortza

  Si cu toate astea, cu toata marimea impresionanata a „Divizia de presă Servicii” acesta nu a reusit sa castige alegerile pentru acestia pentru tehnocratzii bruxelezi

  Si daca tot ni se pare ca am mai vazut acest film poate ca ar fi cazul sa ne amintive vorbele lui Albet Einstein :

  “Insanity: doing the same thing over and over again and expecting different results.
  https://www.brainyquote.com/quotes/quotes/a/alberteins133991.html

  Hai cu ragetul in piatza hai cu ragetul in piatza s-om vedea mai apoi ce facem cu tzara.

  PS Coalitza pentru familie cu a sa propunere de amendament la constitutzie nu a fost inventata in Ro ori Moldova ci in USA pentru a fi folosita ca arma politica acolo la ei in USA.

  Altminteri nasol nasol nasol cand prima functzie publica esti propulsata de PNT-CD si tu acuma te pronuntzi impotriva unor “populisme naționalist creștine“ a altora, ca totusi Natzional tzaranesc Crestin si democrat adica daca ar mai fi existat azi ar fi fost parte a grupului Popularilor Europeni in locul fostului bicefal PNL-PDL actualmente ajuns acefal .

  Populari – Natzionalisti – Crestini ntz ntz ntz ce ticalosie cand alatzi folosesc ei pe spunarea noastra politicala aceste bate ntz ntz ntz.

  Reply
 6. aciduzzu

  Scrie d-na Pippidi ca PSD „fură, dar măcar nu le bagă mîna direct în buzunar lor(cetatenilor).” Total fals, vezi primarul Betonita al Sectorului 3, care, dupa sute de milioane de euro date pe panselute si borduri inutile, mai nou si-a tras cartier privat pe Theodor Pallady in spatele Auchan-ului, iar acum il asteapta pe Dragnea sa ii dea TVA zero la locuinte.

  Reply
 7. Romeo

  Cum în grădina foarte lărgită a ”animalelor” politice NU EXISTĂ PUR ȘI SIMPLU un lider sau un grup format din personaje politice de elită (din cei adevărați), atunci varianta viabilă și care deja a funcționat chiar mai bine decât TOATE guvernele perindate în 26 de ani, este un Guvern de tehnocrați, dacă se poate un Cioloș 2. Dă Doamne !

  Reply
 8. PAFI

  Am mai vazut filmul asta, de multe ori. Cine e de vina, de ce ala a gandit asa in momentul cu pricina, de ce s-a asociat atunci cu acea persoana, de ce a lucrat la… Sa lasam de o parte ambitiile. Oamenii pot gresi si gresesc. Nu exista ingeri pe pamant. Chiar si cu Iliescu, daca vrea, te poti asocia intr-o anume problema, de interes general. Odata rezolvata, o data respectata intelegerea, esti liber sa te disociezi de el. E absurd sa faci mii de tabere care sa se bata tot timpul intre ele. Dupa parerea mea, suntem cu totii, cei care vrem sa traim muncind cinstit in Romania, in tabara celor care vor respectarea legii. Pana la capat. Nu inteleg de ce trebuie sa facem scenarii in care Johannis ar trebui sa faca jocuri murdare care sa-l bage pe Dragnea la inchisoare, dar in locul lui vine Oprisan, etc., etc. Nu vreau ca legea sa fie incalcata, de nimeni, pentru nici un motiv. Daca acestui smecheras din Teleorman i-ar fi incalcat un drept legal, m-as opune. Sper ca voi toti ganditi la fel, aici nu-i vorba de dreapta sau stanga, de PSD sau PNL, e vorba de lege si de statul de drept.

  Reply
 9. Dana Stefanescu

  Cred ca singura varianta pina la noi alegeri parlamentare ar fi ca PSD. sa guverneze pe programul mirobolant pe care l-a propus, ceea ce mai mult ca sigur il va descalifica in ochii electoratului, exceptind, normal, nucleul dur al acestuia. Neexistind opozitie parlamentara, strada va fi singura cea care va amenda viitoarele derapaje de la statul de drept. Intre timp, ar fi cazul ca partidele sa se reformeze si eventual sa apara altul/altele, pentru competitia din 2020. P.S. Indraznesc sa spun ca cei din Piata Victoriei nu erau minati de disperare….poate furie si exasperare, dar nu disperare! Cind esti disperat te gindesti sa pleci din tara, nu sa ramii in tara, asa cum clamau acestia; Disperarea era in cealalta parte, la Cotroceni! De ce disperati? Pentru ca nu concep alt „univers” decit cel reprezentat de partidul unic asa cum se profileaza PSD. lui Dragnea.

  Reply
  • Costin Pavel

   Este de departe cel mai lucid, logic, clar comment…Good girl, smart Dana!___
   Cu o completare insă…Pentru că la pesedei, dosarele din sertarele DNA sunt cele care frige, mai mult, mult mai mult decât dorințele lor de mărire, nu peste mult timp vor recidiva…mult mai grav!__
   In acest caz tot Strada va fi cea care va forța pentru prima dată in istoria post-dec. a Romaniei, alegerile anticipate…SO, BE PREPARED!…
   ___Avantajele obtinute oarecum lejer de Stradă trebuie neapărat valorificate prin crearea de structuri politice regionale relativ independente (ulterior sub o cupolă natională), smart, curate, moderne, gata să participe la eventualele alegeri generale, care să cunoască și să reprezinte concret, interesele stringente comunităților din provin…
   BTW, Democratia Reprezentativă este deja considerată un FIASCO, total depășită, inadecvată schimbărilor masive din societătile democratice occidentale incepând chiar cu America lui D. Trump…considerat de multi, un Presedinte de tranzitie, spre noul tip de Democratie (Participativă), in care cei mulți decid ei inșiși probleme care tin de destinul lor și al țării, pe fondul unei lipse generale de incredere privind delegarea aspirațiilor lor de mai bine, progres, emancipare, modernizare a statului…către politicieni (aleși!) cei care până acum, au demonstrat că au reprezentat in fond, doar propriile interese, ale lor și grupărilor politice din care făceau parte și ale camarilelor acestora…

   Reply
  • Marcel

   Un comentariu lucid,mai lucid decit articolul.
   Si eu am fost in strada,acum m-am intors la jobul meu bine platit dar ma voi intoarce din nou in strada de ori de cite ori voi simti ca este nevoie sa sprijin debila democratie romaneasca.
   Doamnei Alina Mungiu vreau sa-i spun ca nu am cont pe Facebook ,am iesit in strada in seara urmatoare emiterii ordonantei de trista amintire la Ploiesti,unde eram cel mult 80 de persoane, fara sa fi stiut daca mai e cineva acolo. Alaturi de mine erau persoane de toate virstele care au simtit ca vine un frig mai mare ca cel de afara (fata mea cea mare a simtit ca intunericul acopera lumea ,probabil sub influenta lui Tolkien).
   Din acea zi , incet ,numarul demonstrantilor a crescut progresiv , chiar si in acest oras considerat fief PSD.
   Nu cred ca erau oameni manipulati pe retele de socializare,mai ales ca erau multi ca mine ,aproape de 50 de ani (a fost alaturi de mine un fost sef de al meu de aproape 65 de ani care mai este si cardiac si care sufera foarte tare ca nu a votat la ultimele alegeri,pentru prima data in 25 de ani).Multi erau oameni cu slujbe platite peste medie , cit de cit realizati social.
   Manipularile enorme ale mas media controlata de oligarhi vad ca nu o mai deranjeaza pe autoare(sa nu uitam de cele afirmate la B1TV ,vad ca nu exista nici o umbra de regret).

   Reply
 10. C.D.

  Nu stiu, cer scuze daca n-am parcurs atent tot articolul ; m-am oprit la visul „I.T.”-istului Bogdan, redat fara surasul necesar de dna Mungiu dar continuat de un tip plin de elan asemanator, precum dl Costin Pavel..
  Dupa ce s-ar socoti voturile? Dupa un IP asignat aleatoriu (bine, aici se deschide alta discutie, despre cine stapaneste retelele DIGI-RDS, UPC, Telekom etc)? Clar ca nu. Dupa adresa fizica a placii de retea (care si aia poate fi modificata)? Dupa ce? A, da stai asa, ca neposesorii de calculator/telefon/tableta nici nu au drept de vot decat prin reprezentare. Ajungem la profetia saracului Nicu Steinhardt, cum ca in secolu’ 21 oamenii se vor imparti in „posesori de revolver” si „neposesori de revolver”. A se citi „de calculator”.

  Dar altceva voiam sa spun. Cum naiba s-a ajuns intr-un timp ATAT de scurt la lozinci de stadioane?? La sloganuri de 2 2 cuvinte: „puie …”, „kuie…” Unde nu se mai delibereaza nimic, unde lucrurile sunt cunoscute, unde „ceilalti” sunt orcii lui Tolkien, bestii care trebuie mitraliate sau trecute prin coasa?
  Camus spunea amar acum amar de ani ca „in primul rand, dusmanul trebuie deposedat de calitatea de om”.
  De unde s-a ajuns deci la atata radicalitate? Sa nu fie cumva si ne-vorbirea ideologica din toti anii astia, toata tratarea politicii la nivel dan-diaconescu-in-direct si „nu exista ideologie in Romania, toti sunt la fel”.
  Ei, ba da…exista dreapta, exista stanga, exista oameni cu interese diferite, care ne-vorbite si ne-adancite ani de zile duc la urcarea strigatului in gat si la lozincile din 2 cuvinte.

  Reply
 11. Andrei

  E foarte ciudata invcrancenarea cu care se cauta desfiintarea USR. Li se cauta cu lupa tot felul de pricini, ca au luat tehnocrati (sunt coruptie de ce sa nu ii ia?), ca nu sunt organizati (au trecut doua luni jumatate de la alegeri), ca nu au experienta in politica (pai sunt oameni noi, nu vrem oameni noi?) etc… Intre timp unii vor alternativa politica a visurilor lor, cu oameni noi in politica dar cu experienta in politica, etc… Ea nu exista!
  In oglinda, cand vine vorba de PSD vorbim insa de „condamnari cu dedicatie” in cazul Dragnea „pentru mai nimic” ca doar fraudele electorale si furtul din banul public sunt „mai nimic”!!! Aici avem parte de mult mai multa intelegere.
  Sper ca veti publica acest mesaj!

  Reply
  • Florin Neamtu

   Nici eu nu prea o mai inteleg pe doamna Pippidi de ceva vreme, nu este prima data cand spune despre Dragnea ca este condamnat „pentru mai nimic”, pe cand mie mi se pare ca a luat extrem de putin relativ la enormitatea faptei. Nus’ ce sa zic, n-as acuza-o relativisme dambovitene, dar nici nu o mai inteleg. Presupun ca vrea sa spuna ca DNA-ului i-a casunat pe Dragnea, ca adversar politic. Pai si ce e anormal in asta? DNA-ul este un organism care se zbate sa supravietuiasca, este evident sa incerce sa-si elimine virusii care-i pot fi fatali in timp (Dragnea, Tariceanu, etc). Sistemul imunitar al tarii incepe sa functioneze. Cel mai important este ca incearca sa-i elimime CORECT, iar desi doamna Pippidi crede ca „pentru mai nimic”, asta nu inseamna ca sunt NEvinovati – din punctul meu de vedere extrem de vinovati dat fiind raul enorm provocat societatii.

   Reply
 12. NC

  Varianta 4 reprezintă o tendință implacabilă, nu o opțiune conjuncturală. Democrația directă a devenit nefuncțională din cauza turbulențelor istoriei și a faptului că logistica nu a ținut pasul cu creșterea demografică -nu se puteau lua decizii în timp real prin referendumuri când armatele invadatoare erau la graniță. Acum stabilitatea internațională (cel puțin în regiunea noastră) și TIC permit acest lucru iar -după cum arată cifrele participării la vot- tot mai mulți cetățeni dezavuează democrația reprezentativă. La noi poate mai mult decât în alte țări din cauza politicienilor corupți și demascați.
  Desigur, ca orice schimbare de sistem, va fi un proces îndelungat și conflictual, clasa politică (împreună cu clientela și acoliții săi din instituțiile publice, sectorul de afaceri sau mass media) se vor opune până în pânzele albe la predarea puterii către popor. Însă nu asta va fi cea mai mare problemă, ci pregătirea/educarea poporului să își asume responsabilitățile pe care le incumbă această putere. Pentru că dacă democrația reprezentativă a fost totuși funcțională (cu toate tarele ei) chiar și cu un electrat cu o cultură politică precară, democrația directă poate colapsa în secunda doi dacă majorității îi lipsește cultura civică. Așadar vor veni vremuri provocatoare pentru societatea civilă.

  Reply
 13. NICOLAE ION

  La noi trebuie cautate legi care sprijine hotia si golania ;nu legi ca in Elvetia sau alte tari cu adevarat democrate.

  Reply
 14. Laura G

  Intrebare: Care este ameninatrea cea mai grava pentru Romania in momentul de fata ?

  (a) Ca nu putem vota direct, prin Facebook, o lege sau alta
  (b) Ordonanta 13.
  (c) Constitutia nu e Buna, si Clasa Politica e Rea si Corupta
  (d) Faptul ca in jurul nostru lumea se schima **in rau pentru Romania ** (Brexit, Trump, Le Pen, Europa cu doua viteze, etc), iar noi nu avem nici o strategie, nici o idee, si nici o dezbatere despre ce facem mai departe ?

  Eu cred ca alternativele trebuie construite pornind de la ce probleme avem de rezolvat ….

  Reply
 15. Gigi D'Amato

  Concret, un nou guvern NUMIT, ca o fi el de uniune nationala sau nu, este DEPARTE de legitimitate. Este drept, oamenii nu au votat guvernul asta, au votat un partid sau o alianta. Nu cred ca isi vor schimba opiniile asa usor pentru ca nu exista alternative viabile. NU EXISTA.
  Prin urmare, fie ii avem pe PSD, fie avem un alt rahat, la fel de puturos.

  Tot v-aud vorbind despre alternative.
  Vorbiti despre asta de parca am avea un mare ocean de valori si avem probleme cu alegerea celei mai stralucitoare perle. Adevarul este ca nu exista alternative LEGITIME.

  Nu exista!

  Este dureros si in acelasi timp amuzant. Un partid de guvernare care dubleaza salariile intr-un timp extrem de scurt, care relaxeaza afacerea antreprenorului obisnuit, este criticat astazi de unii care N-AU FACUT NIMIC. Este drept, PSD-ul da niste rateuri ingrozitoare! Insa alternativele, dupa rateuri si rateuri, N-AU FACUT NIMIC.

  Incerc sa nu devin eu cetateanul turmentat. Lucrurile sunt destul de clare. Oricare dintre banditii astia, lasati sa stea linistit, cu noi dormind in post, e-n stare sa ne fure perna de sub cap.

  Reply
 16. Cardos Valer

  Democratia este aplicarea vointei a 1/2 plus 1 din multimea care se exprima .In rominia ese instalata anarhia.In romania se impune republica prezidentiala constitutionala sau monarhie constitutionala.Republica constitutionala anuleaza lupta intre palate .Monarhia asigura continuitatea si anuleaza alegerile prezidentiale.Faptul ca presedintele nu are dreptul sa-l elibereze din functie pe primul ministru nu este corect .Poporul la cine se adreseaza precis cind nu este multumit la nimeni daca avem republica prezidentiala la presedinte si cind nu este multumit de presdinte da de pamint cu el prin referendum.Poporul a votat parlament unicameral cu 300 de parlamentari nu pentru-ca nu raspunde nimeni,Daca am avea republica prezidentiala si nu se aplica dadea cu presedintele de pamint prin manifestatii dar asa avem anarhie.

  Reply
 17. Cardos Valer

  Republica prezidentiala constitutionala anuleaza anarhia,lupta intre palate ,asigura stabilitate ordine ,disciplina si cui sa se adreseze precis poporul cind nu este multumit sau cind doreste prin manifestatii, referendum sau delegatie de reprezentanti.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *