Alina Mungiu-Pippidi

România are nevoie de modelul irlandez, dar e sedusă de cel grecesc

Interviu acordat pentru Cătălin Hopulele – Ziarul de Iași.

 

 


Aţi spus că nu urmăriţi politica locală.

Nu urmăresc nicio televiziune, mă uit pe presa electronică şi mai ales pe fapte. Văd toate trendurile, sunt mai bine informată din statistici decât mulţi oameni care trăiesc în România.

Unde vedeţi faptele astea?

Mă uit pe ziare economice foarte mult, citesc Eurostatul absolut regulat. Citesc raporatele Comisiei Europene, de exemplu. Şi înţelegi lucrurile un pic altfel când citeşti aşa ceva. La Societatea Academică Română de ani de zile investesc într-o bază de date regională – avem un fel de plan să alimentăm o bază de date pe judeţe. Spre exemplu, nivelul populaţiei active din Iaşi este un indicator pe care-l monitorizez şi care este mult mai important decât alte subiecte. Am văzut că Iaşul a ajuns numărul al doilea demografic la nivel naţional, după Bucureşti, dar mă interesează partea sociologică, nu bârfa de partid. Însă dacă te uiţi cât la sută din populaţia aceasta este activă, îţi dai seama de ce a câştigat PSD – populaţia activă este foarte mică. Întrebarea pe care mi-o pun eu este ce Dumnezeu fac oamenii aici, din ce trăiesc dacă nivelul populaţiei active este de sub 30%, jumătate faţă de Bucureşti. Sunt pensionari, au case la ţară cu găini, din ce trăiesc?

Deci şi dacă am să vă întreb de autostrada Iaşi-Tg Mureş tot nu veţi şti să vă pronunţaţi.

Eu la autostrăzi am altă părere decât majoritatea oamenilor. Cred că oamenii au un model de dezvoltare care este trecut, cel mult contemporan, în timp ce modelele de dezvoltare care vor împinge lumea înainte şi care au făcut-o şi în trecut sunt modele ale viitorului. Trebuie să te gândeşti cu ce vei merge în 50 de ani. S-a interzis dieselul în Roma, iar în Germania, unde trăiesc eu, e de neconceput că se va scoate dieselul vreodată, dar iată că justiţia, trecând peste parlamentari care sunt toţi în pat cu industria coruptă de automobile, a luat această decizie, împinsă de nişte grupuri ecologiste. Credeţi că în 20 de ani sau în 50 de ani o să ducem mărfurile cu camioanele de colo-colo?

Nu ştiu, dar în ce alt model să investim acum pentru industrie, în hyperloop?

Eu dacă aş fi acum în Iaşi aş încerca să fiu numărul unu în atragerea de fonduri pentru skills pentru studenţi, dar mai ales pentru adulţi. Aş face modelul irlandez, nu cel grecesc. Grecii şi-au pus asfalt până pe vârfurile munţilor. Au asfaltat toate cărările de capre şi economia grecească, la finalul fondurilor europene, după 25 de ani, era la fel de puţin competitivă ca la început. Modelul de succes este cel din Irlanda, unde nu stăteau cu drumurile mai bine decât în Grecia, dar unde au spus că vor crea o populaţie super-educată, super skilled, care să facă de toate. La noi, toată lumea mă omoară cu autostrăzile, oriunde merg – ce o să faceţi cu ele? Trebuie drumuri, drumuri de viteză mare, dar cine are nevoie de autostrăzi? Eu locuiesc pe Valea Prahovei, dacă se face acolo autostradă se distruge toată valea. De 15 ani vorbim despre auostradă, dar nu s-au făcut centuri la Azuga, Sinaia şi Buşteni care ar costa o nimica toată.

De acord, dar sunt lucruri diferite. O autostradă Bucureşti – Braşov ar avea şi un scop de principiu turistic. Dar una care să lege Iaşul de oricare zonă a ţării şi a Europei e necesară pentru industrie. De bine, de rău, în următorii 25-30 de ani companiile care vor vrea să producă în Iaşi, fiindcă au aici materia primă în materie de forţă de muncă, vor avea nevoie de metode prin care să livreze.

De ce nu livrează cu trenul? Dacă ai o reţea bine dezvoltată costă mult mai puţin.

Care reţea bine dezvoltată că Iaşi-Bucureşti face cu o oră mai mult decât acum 100 de ani?

Lăsaţi Iaşi – Bucureşti, că voi spre Vest vreţi să mergeţi!

Păi Iaşi – Timişoara face 16 ore.

Ştiţi de ce? Pentru că investiţiile au fost mult mai mici. Nu cred în investiţiile rutiere în România. Este o ţară foarte coruptă şi banii se fură mai ales la drumuri. România cheltuieşte proporţional pe drumuri cel mai mult din UE şi mult mai mult decât bulgarii în 25 de ani. Pentru ce? Pentru o calitate finală a drumurilor egală în România şi Bulgaria. În ultimii ani, bulgarii, care nu au arestat niciun ministru, au reuşit să construiască nişte autostrăzi şi au un cost mai redus al corupţiei. Pentru mine ăsta este un indicator că nu sunt mai corupţi decât noi, în ciuda faptului că nu arestează pe nimeni, pentru că drumurile costă mai puţin şi autostrăzile se construisec. Am publicat un material al unui specialist foarte bun în drumuri care a dovedit într-o analiză cost-eficienţă că printr-o investiţie mult mai mică în căi ferate noi am realiza mult mai mult şi s-ar fura mai puţin. Autostrada e doar o schemă de a da bani care nu se materializează în drumuri. Ar trebui să construim pe centuri, pe modernizări, pe benzi laterale, pe feluri mai safe de a o lua la stânga şi pe căi ferate pentru industrie.

Vorbim de eficienţa luptei împotriva corupţiei, Europa ne arată pe noi ca exemplu, dar corupţia în România e la un nivel ridicat. Cum vă explicaţi acest lucru?

Eficienţa şi corupţia sunt foarte corelate şi te întrebi cum Dumnezeu bulgarii, care după părerea mea sunt la fel de corupţi ca noi, se descurcă mai bine? Vă dau exemplul Poloniei care este şi mai elocvent. Are cele mai necompetitive licitaţii din Europa – 45%, la noi sunt vreo 24%, iar media europeană e de vreo 16%. Însă nu au discuţii, nu se plânge nimeni că se prezintă un singur candidat. Ce înseamnă asta? Capacitatea lor de absorbţie a fondurilor europene a fost atât de mare, că au avut atât de multe fonduri încât au reuşit să împartă tuturor. Şi s-au concentrat pe ceea ce trebuie să ne concentrăm şi noi – mai puţin pe cine le ia, fiindcă trebuie să le împarţi echilibrat. Toţi cei care sunt capabili să facă ceva, să primească ceva. Sunt foarte mulţi bani, foarte, foarte mulţi. Nu e asta o problemă. Problema este să ţi se livreze ceva. Diferenţa fundamentală la noi nu este între cine dă mită şi cine nu, că toată lumea dă şi la toată lumea se cere. Problema e că unii nu construiesc drumul deloc, iau prima tranşă şi socotesc că e mai bine dacă iau tranşa şi dispar în natură. Povestea este cum faci să îţi salvezi economia dar să elimini felul acest corupt de a face afaceri. De aia teoria mea în realitatea este că trebuie să îi pui pe oameni să plătească – nu să le închizi firmele, nu să îţi pui pasiunile în a-i băga la puşcărie fără să recuperezi prejudiciile.

Aţi fost acuzată că aţi fost mai puţin critică faţă de Dragnea faţă de alţi conducători PSD din ultimii ani, Năstase, Geoană, Ponta. Este ceva ce face Dragnea mai bine decât ceilalţi?

Eu aş zice aşa, că după 25 de ani trebuie să învăţăm ceva din ce ni se întâmplă. Nu are sens să mai practic exact aceeaşi paradigmă analitică pe care am făcut-o de 100 de ori. Am dat exemplul cu beţivii care mă strigă în piaţa Amzei, – „doamna Alina, când mai dăm PSD-ul jos?“ „Băi, nu ştiu, l-am dat de vreo patru ori, dacă-l mai dăm încă o dată jos fără să facem nimic eu m-am plictisit, daţi-l voi“. Dragnea nu este deci cu nimic superior ălora dinainte, dar nici nu este inferior. Dragnea nu e un monstru, nu a chemat el minerii peste noi. A pune toată energia naţională în a-l da pe Dragnea jos cum se întâmplă de un an şi jumătate fără să reuşeşti e pur şi simplu o dovadă de prostie colectivă, asta e părerea mea. În locul lui Dragnea se va alege Marian Oprişan sau un altul ca el. Ce nu vrea lumea să înţelegă este măsura în care Dragnea e reprezentativ pentru această clasă de oameni, votanţii din oraşul mic, mijlociu şi chiar mare din România, pentru că Gabriela Firea ne-a bătut la Bucureşti cum n-am fost bătuţi în viaţa noastră. Cum a câştigat PSD pentru prima oară data trecută în toate categoriile de educaţie? Că sunt ei foarte răi? Ei au fost răi dintotdeauna, iar acum sunt mai buni decât au fost vreodată, să mă ierte Dumnezeu! Eu am avut zeci de procese cu PSD. Dragnea nu dă pe nimeni în judecată, nici Tăriceanu. Aceşti „dictatori“, aceşti „tirani“, aceşti „nenorociţi“. Toată lumea zice despre ei că sunt corupţi, dar poţi să faci asta fără niciun cost şi ca atare sunt extraordinar de mulţi viteji în România. Toată lumea e mult mai antipesedistă decât mine, sunt foarte impresionată.

Săptămâna trecută aţi apreciat drept „bine făcut“ raportul lui Tudorel Toader prin care a cerut revocarea din funcţie a şefei DNA. Unde greşesc magistraţii, juriştii, jurnaliştii sau liderii de opinie care critică documentul?

Eu am făcut această apreciere în direct, nu citisem raportul lui Toader. După aceea am fost destul de critică faţă de el, dar nu pe fondul argumentelor, că bună parte dintre ele sunt valide. Ce nu a reuşit să dovedească e intenţia, că cineva face asta deliberat. În general, ce nu înţelege Kovesi este că guvernul şi majoritatea parlamentară au suvernitatea politicii penale. Aşa funcţionează într-o democraţie – suveraniatea politicii penale este a partidului care câştigă alegerile, iar partidul respectiv poate să aibă o politică penală proastă, cum este cazul cu PSD, dar sunt suverani pe ea. Nu îi poţi ancheta pe ceva care este dreptul lor, în virtutea faptului că i-a ales lumea. Dacă ăştia vor să anuleze mâine complet abuzul în serviciu e dreptul lor. Că avem dreptul să luptăm să nu îl elimine, şi asta e foarte adevărat. Dar nu poţi să îi investighezi pentru dreptul lor de a face legislaţie. Nu cred că aceste motive constituţionale erau suficiente pentru a propune revocarea lui Kovesi şi, în general, nu poţi să propui revocarea dacă nu l-ai dat afară pe Vâlcov.

În urmă cu un an de zile vă întrebaţi cine a reuşit să mobilizeze atât de mulţi oameni în stradă într-un interval atât de scurt. Aţi mai aflat vreun răspuns?

Depinde foarte mult. În prima zi nu am absolut nicio îndoială că i-au mobilizat diferiţi oameni din servicii care controlează locuri strategice pe internet. Prima zi e cea în care în patru ore s-au mobilizat 30.000 de oameni. După aceea, când au fost jumătate de milion de oameni, i-a mobilizat presa, i-a mobilizat indignarea. Acea mare majoritate de oameni a ieşit spontan pentru că au fost absolut indignaţi de ceea ce se întâmplă. Cum ar fi ieşit şi acum dacă era iminent că o dă afară pe Kovesi şi dacă nu era scandalul ăsta foarte mare de la Ploieşti. În momentul în care e o cauză simplă şi e clar că o să câştige infractorii şi nu cei care – chiar dacă au făcut greşeli – au încercat cât de cât să facă ceva, lumea se mobilizează. Pe de altă parte, dovezile că există grupuri ce nu sunt în regulă au devenit din ce în ce mai clare. Tot grupul ăsta de jurnalişti de la Roşia Montană, care au ajuns să fie mult mai anti-PSD şi mai justiţiari decât mine, nu a ajuns aşa prin convertire. Există vreun tâmpit care crede că după 25 de ani în care ai fost ziarist corupt ajungi în lupta anticorupţie? Hai să fim serioşi. Cineva îi plăteşte pe oamenii ăştia, care pe vremuri lucrau pe la Udrea şi acum lucrează în lupta pro-justiţie. Lumea chiar nu îşi pune întrebarea cum ne demasca Mălin Bot la Roşia Montană că ne plăteşte Soros, iar azi e el în fruntea noastră?

Deci încă sunteţi de părere că în prima zi protestele nu au fost spontane.

Nu sunt de părere, o ştiu. Este cu totul imposibil. Am încercat să ajut să mobilizăm oameni şi vă spun că nu poţi să scoţi 30.000 de oameni până la ora 16.00, când lumea nici nu a ajuns să se uite la ştiri, decât dacă ai nişte nuclee strategice pe Facebook. Dar cine a investit în ele? Cine a ajuns la ora asta să fie cel mai mare investitor în presă? Firme ale serviciilor secrete care au pe faţă acţiuni în presa mare. De aceea presa mare nu îşi face public „ownershipul“ – nu ştim nimic despre acţionariatul unor nume precum Hotnews sau ziare.com.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

15 thoughts on “România are nevoie de modelul irlandez, dar e sedusă de cel grecesc

 1. Adrian

  (Off-topic) Vă mai aduceți aminte de modelul suedez?

  E de văzut ce va însemna până la urmă modelul irlandez în spinoasa chestiune a ieșirii Regatului Unit din UE.

  Reply
 2. rEstul europei

  Este evident pentru toata lumea ca respectiva AUTOSTRADA moshita de pushcariaIashul Fenechiu are o sustinere organizata platita cu bani… dubioshi. Deranjanta e obstinatia cu care sustinatorii ei, in mod clar coordonati si condushi biiine de cei fara scrupule, vorbesc fara niciun drept in numele MOLDOVEI! Intrebarea e de ce NU s-ar opri investitorii in Tg.mu ori la Miercurea Cucului, inainte sa ajunga macar la Coada Lacului de la Bicaz? Dati-mi o explicatie rationala sa va cred neconditionat. Iar daca cineva are intr-adevar ceva de transportat in restul UE, calea ferata electrificata e cel mai bun mod de a o face pentru zona noastra – clelalte sunt inca luxuri in ETAPA actuala. Electronicele pot fi transportate si fara vapor, deoarece in iashi nu e Taiwa NuL!

  Reply
 3. ??????

  Probabil vă este dumneavoastră „agreabil” domnu’ „Tăricelu, cu „paralelu’ ” și ” rozu’ „, de ceva vreme și cu, „roșu”, ca oarecum reprezentativ pe „un model grecesc” ? Posibil un fel de „Socrate „, pentru ALDE-PSD ? Ați remarcat totuși câți foști membrii PCR și procurori din vremea lui Ceușescu a reușit să susțină și să „așeze” prin funcții publice și de reprezentare ? Totuși pare a fi și o parte benefică în acestă chestiune, majoritatea celor anterior amintiți fiind și un fel de „discipoli” și ai domnului Ion Iliescu, cel sărac și cinstit ?

  Reply
 4. ??????

  Deci, pare oarecum evident că la modelul grecesc ați aprecia „zicerile”, pe alocuri socratice, ale domnului Tăriceanu ?

  Reply
 5. Bijou

  „Este o tara foarte corupta si banii se fura mai ales la drumuri”! Asta se vede cu ochiul liber,dar ce insamna,sa ne luam adio de la autostrazi,sa nu se mai fure banii??!! Ca asa reiese din text!!

  Reply
 6. Dumitru Drinceanu

  D.na AMP, sunteti imbatabila: atacati fronturi imense, cum face D. Bogdan, dar noi ne pierdem timpul ca sa adaugam distingeri si nuante… esentiale pentru cei corectarea cursului grav deviat:
  1.Spaga la bulgari, polonezi sau unguri au o limita, nu este generalizata si nesanctionata public ca la noi: sunt natiuni puternice, presa si societatea civila la fel, NEIERTATOARE, mai aprige si cu efect superior justitiei;
  2.Scriam deunazi: CORUPTIA a acoperit marea masa a politicienilor, probabil de aceea ati devenit permisiva, ca democratie fara partide nu se poate, dar cred ca este minima rezistenta (scuzati-ma, contraproductiva), dimpotriva, trebuie infierata de dv pentru a pregati psiho-social populatia pentru optiuni corecte la viitoarele alegeri! Altfel, va inteleg;
  3. Da, drumurile la noi sunt calea cea mai acoperitoare si consistenta de hotie, neintalnita niciunde, nici in tarile lumii a cincea; dar a luat sau ia cineva taurul de coarne? A, teama de sindromul complicitar general Microsoft, etc? Ca doar nu spera cineva s-o faca psd sau alt partid?
  4 In aceste conditii, tinta Dragnea este una falsa. Calea: producerea unei revolutii morale in partide, mai ales in psd, daca cineva are curajul si dezinteresul personal sa o inteleaga si inceapa (servicii, presa, S.A.R, tv – mai toate opace la strategii esentiale, pierdute in vanatoare de vrajitoare pompieristic, paranoia colectiva induce spre o diversiune general acceptata?!)
  CONCLUZIA GENERALA. Nimic nu este mai important acum decat eradicarea: coruptiei care a cucerit prea mult din structurile puterii, a economiei subterane care a generat suprafiscalitatea=nivelul de trai
  scazut si imobilismul si devierea politicilor bancare care nu sustin productia sau agricultura, serviciile, cresterea sanatoasa care este unica sursa de ameliorare generala a saraciei si statului intr-adevar de drept.

  Reply
 7. Dumitru Drinceanu

  In privinta coruptiei la cai de comunicatie, aveti dreptate, drumurile toate s-au umflat numai in cifre si buzunare. De 10 ani scriu, inclusiv guvernului Boc si presedintelui Basescu, presei mari: investitia aproape obsesiva in drumuri este una neproductiva. Infrastructura rutiera, cea mai scumpa si poluatoare trebuia sa fie una accesorie, pe alocuri necesara, insa nu poate fi trecuta decenii fara sfarsit ca prioritate, ea trebuia fie sa urmeze, fie in paralel cu refacerea infrastructurii economice distruse-industrie, agricultura, irigatii (lipsesc pana si in zone dunarene supuse desertificarii!), servicii productive (exterminate de second-hand, consumerism si noneducatia publica a populatiei). Refacerea vechilor drumuri, cateva autostrazi care sa lege regiunile si centuri, erau suficiente, deocamdata, banii deja papati ar fi ajuns sa fie facute in primii zece ani, trecuti… Bancile nu participa la reconstructia economiei care ofera imense oportunitati, mai ales in industria agroalimentara si agricultura, lipsite de strategii inteligente. Finantarea a ramas numai pe seama fiscalitatii suprasolicitate, dar care nu recupereaza suteranele fantastice si a fondurilor UE, restrictionate ca destinatie si timp, deci total necorelate cu necesitati si programe interne de revigorare, INEXISTENTE. Finantari total incoerente, fara ,,bataie ” lunga si facilitati, termene de gratie. Se stiu, dar nimeni nu face din aceste probleme esentiale teme publice bine fundamentate, fiindca deranjeaza mafiile, boicoteaza interese meschine si propriile buzunare, fie ele si electorale si sunt… nedigerabile! Interesul marunt si de grup, tot mai generalizat, cere amalgam, confuzie, manipulare prin nimicuri senzationale, indolenta si ignorarea ,,multimotivata” a unor abordari ca aceasta…

  Reply
 8. AGM

  Sa ne mai mire admiratia dnei Mungiu pentru dragnea si PSD?
  Ce ar trebui sa intelegem din: „…Dragnea nu este deci cu nimic superior ălora dinainte, dar nici nu este inferior. Dragnea nu e un monstru, nu a chemat el minerii peste noi. A pune toată energia naţională în a-l da pe Dragnea jos cum se întâmplă de un an şi jumătate fără să reuşeşti e pur şi simplu o dovadă de prostie colectivă, asta e părerea mea. În locul lui Dragnea se va alege Marian Oprişan sau un altul ca el.”? Ca dragnea este un tip de treaba fata de alti din PSD si ca ne este mai bine cu dragnea si ca orice alt psd-ist in locul lui va face mai mult rau. Serios? Atunci nu putem decat sa ne bucuram ca dragnea este reales la al …-lea congres! Am citit ca ” „Organizaţia judeţeană Hunedoara a Partidului Social Democrat îl susţine necondiţionat pe domnul Liviu Dragnea în funcţia de preşedinte al PSD” si ca mai toate filiale judetene isi „reafirmă încrederea şi sprijinul total pentru preşedintele Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea”. Cred ca toti au probleme cu redactarea acestor comunicate deoarece se citeste liviu dragnea presedintele Partidului Social Democrat, dar se scrie Nicolae CEAUSESCU secretar general al Partidului Comunist Român!

  Si ar mai fi o problema pe care dna Mungiu o intoarce ca la Braila. Spunea in februarie ca : ” Mie mi se pare bine făcut raportul lui Tudorel Toader.” Acum avem: ” Eu am făcut această apreciere în direct, nu citisem raportul lui Toader. După aceea am fost destul de critică faţă de el…”. Lasand la o parte ca un analist nu trage concluzii pe zvonuri, am mai explicat odata ca dna Mungiu a inteles imediat ce este cu acest raport si la ce foloseste sau se dorea a fi folosit. Asa ca scuzele tardive de acum nu fac decat sa arate penibilitatea acestei pozitionari. Ar fi mai cinstit pentru ea (si mai putin important pentru noi) sa-si afirme deschis afinitatea pentru dragnea si PSD pentru ca atunci nu ar mai fi pusa in situatii delicate in care sa se contrazica singura.

  Dar si mai penibila este urmatoarea afirmatie: ” În general, ce nu înţelege Kovesi este că guvernul şi majoritatea parlamentară au suvernitatea politicii penale. Aşa funcţionează într-o democraţie – suveraniatea politicii penale este a partidului care câştigă alegerile, iar partidul respectiv poate să aibă o politică penală proastă, cum este cazul cu PSD, dar sunt suverani pe ea. Nu îi poţi ancheta pe ceva care este dreptul lor, în virtutea faptului că i-a ales lumea. Dacă ăştia vor să anuleze mâine complet abuzul în serviciu e dreptul lor. Că avem dreptul să luptăm să nu îl elimine, şi asta e foarte adevărat.”
  NIMIC MAI FALS. Intentia dnei Mungiu de a da o acoperire actiunilor CONDAMNATULUI PENAL dragnea este pe cat de penibila pe atat de ridicola. Un partid poate avea o politica penala proasta, dar asta se poate accepta doar atunci cand acel partid politic castiga alegerile cu un program care se bazeaza pe acea politica penala proasta. Nu cred ca exista o persoana normala care sa voteze un partid care sustine o politica penala proasta. Sa o rugam pe dna Mungiu sa faca lobi la PSD pentru ca acest program sa fie cel pentru alegerile din 2020! Daca vor castiga cu el atunci, si doar atunci, vom putea spune ca au drept pentru ea ca lumea i-a votat! In 2016 oamenii i-au votat pentru acel trai mai bun promis si atat. Niciodata cei de la PSD nu au spus ca va curge lapte si miere pe strazi, dar pentru asta trebuie sa ne salvam de la inchisoare inculpatii. Daca s-ar fi intamplat asa nu am mai discuta acum de dreptul lor de a face harcea parcea legile penale pentru ca liderul lor condamnat penal sa scape de posibile alte condamnari care, daca se vor materializa vor duce la pedeapsa cu inchisoare. Si va dati seama cat de prost cade unor PSD-isti care au case pe 2 strazi in Romania si casute de vacanta pe alte continente, au aman…prietene tinere, petrec de sarbatori cu SRI-ul, sa faca inchisoare pentru ca au furat!

  PSD-ul a fost mandatat doar pentru a face bine si nu pentru salvarea lui dragnea si a celor ca el.
  AICI se incheie dreptul lor.
  Restul este doar propaganda ieftina si ma astept de la dna Mungiu, in amintirea anilor in care abia asteptam un nou articol sau editorial din partea dansei, sa ramana doar un malum prohibitum si sa nu devina un malum in se!

  Reply
 9. adrian

  NU SUNTEM IN STARE SA „`IMPLEMENTAM NISTE SOLUTII DE SUCCES INSPIRATE DIN TARI LA CARE NE UITAM CA LA SOARE. O LEGE O TRANSPUNEM IN STIL ROMANESC,ADICA SISTEMUL „` CU CE MA ALEG EU DIN ACEA LEGE„`.

  Reply
 10. Mircea Popescu

  CE-O SA FACETI DOAMNA PIPIDI DUPA CE VETI RAMANE SINGURA LUPTATOARE PENTRU O ROMANIE „CURATA”?
  VA LASA DRAGUL DE TUDOREL CU O SARCINA TARE GREA. N-O SA VA MAI VEDETI DE LUMINA ORBITOARE EMANATA DE DRAGNEA SI TARICEANU SI ALIMENTATA DE CEI DIN SPATELE LOR.

  Reply
 11. laur22

  Dementza furioasa shi doctorii afoni

  Totushi nu e miraculos ca niste oameni complect dusi cu pluta care nu intzeleg shi culmea RECUNOSC PUBLIC CA NU INTZELEG cum reushesc sa existe, sa traiasca, sa vietzuiasca, majoritatea populatzi acestei tzari : „Întrebarea pe care mi-o pun eu este ce Dumnezeu fac oamenii aici, din ce trăiesc dacă nivelul populaţiei active este de sub 30%,” isi propun cu nonshalantza sa ii salveze pe acestia shi sa ii influentzeza ca sa o apuce pe „cala cea buna”.

  Ai tu nu ma ‘nebuni !

  Tu care ragi in gura mare ca habar nu ai cum merge si cum inca mai rezista acesta tzara ai tupeul sa ii ceri sa te creada ca tu shi numai tu potzi sa o ajutzi sa ii fie mai bine ?!?! Hmmmmm…..

  Cum dreaq sa incerci sa tratezi o boala daca nu doar ca nu stii care e boala da tu insatzi recunosti ca nu intzlegi cum de pacientul inca mai traieste ?

  Altminteri da firmituri de adevaruri strecurate printr-o mareea de vorbe.
  Da autostrazile ar ajuta ca alternativa la calea ferata industria grea romanesca daaaa care industrie ?
  Da autostrazile ar ajuta turismul de weekend da …… nu se pot sustzine numai din acesta shi asta a demonstrata-o cu varf shi indesat modelul Grecesc .
  Da daca ai de livrat ceva de volumul unei dubitze maxim a unui trailer mic da atunci soseaua e de preferat caii ferate. Adica daca ai o indistie de buticareala atunci da celea ferata nu exista asa dupa cum nu exista pentru actualii asa zisi “influenceri” care is miros shosetele intre ei pe facebook

  Iar altceva decat autostrazi , spitale gratis shi mult invatzamant teoretic actuala asha zisa elita vorbacioasa a Romaniei de azi nu poate concepe ca shi „investiztii”.
  Ori aceste nu sunt investitzii ci cheltuieli.
  Nu sunt calea spre dezvoltare ci latzul de priponire in servitute finaciara perpetua a ce-a mai ramas din Romania .
  Da poate ca cesta este scopul shi nu ne-a prins noi inca.

  Altminteri stau si ma uit la postangii shi ma crucesc de fata neshitzire shi rautate zace in ei .
  De cat de “my way or the high way. “
  Daca nu crezi in aberatziile propuse de mine shi de altzii din gasca mea insemna ca aprioric nu esti normal la cap.
  „Nu cred ca exista o persoana normala care sa voteze un partid care sustine o politica penala proasta. ”
  E ca shi cum ai spune ca nu cred ca exista om normal la cap care sa se poata insela.
  Ei sa mori tu ?
  Ori mai bine sa itzi moara tzie papagalul care itzi pune tzie vorbe-n cap.

  Reply
  • AGM

   Avand in vedere modul de argumentare m-am gandit ceva timp daca postarea dumneavoastra merita un raspuns sau nu. Nu doresc sa ma cobor la nivelul la care sa dezbatem cine este sau nu papagalul… Dar am totusi o intrebare: Si moartea ce a zis?
   In ceea ce priveste „Nu cred ca exista o persoana normala care sa voteze un partid care sustine o politica penala proasta ” pot sa accept ca modul de exprimare a fost un pic neslefuit pentru dumneavoastra sau pentru majoritatea votantilor PSD, dar sunt sigur ca s-a inteles foarte bine ceea ce am spus si ceea ce implica partea cu normalul. Si nu este vorba de a te insela, ci este vorba de ce alegi in cunostinta de cauza.
   Sau mai bine spus de a nu fi INSELAT!

   Reply
   • laur22

    Prostule care esti tu prost modul tau de exprimare il lrecunosti pana shi tu ca nu e valabull pentru tine ci doar pentru ei pentru „dusmanii tai”

    Adica o vesiune de „quot licit jovis not licit boivis”.

    Ori acest tip de argumentatzie este pur si simplu inacceptabil in orice discutie rtzinala deorece e cales sigura spre fundamentalisme absolitiste.

    Deorece nu asa adevatrul meu este incontestabil; deprece imi este aplicabil doar mie shi nu tzie ceea ce mi se permite mie nu tzi se permiue tzie ceea ce goleste de sens orice incercare de examinare critica aragumentelor tale.care prin definiztei se apliuca dpar tzie , doar in cazul tau de execeptzionalism in care tu te definesti pe tine insatzi si gasca ta de cuimatzi posedatzi de virsul turbarii metale furioase.

    Tipul tau de argument care se poate reduce la ailatzi nu sunt oameni si ca atare nu trebuie tratazi ca oameni numai noi suntem oameni noi sastia cre ne mirosm shosetele ideologice intre noi noi asta care remestecam din gura-n gura acelasi lozinci de tot rahatul noi shi cu gasca noastra, noi suntem oameni , a stat la baza tuturor aberatziilor demente intalnite in istoria rasei umane.

    De la scalavie (deoarec nu asha sclavii nu sunt oamni capabili de autodiscernamant ci copii in corp de adult care necesita indrumarea adecvata a rasei superioarte
    la variate forme de rasim si xenosfobie de toate felurile
    pana la exprimare ei in stare pura si dura a nazismului ori a rasismului pur de casta
    Nu doar da sistemul indian al castelor ci pana mai incoace aporoape de noi la sistemul britanic al „gentry vs common folks” nobili vs iobagi buni doar de dispretz shi bataie

    Esti un caz clinic shi clasic de ura furiosa, caz care a fost combataut de toata literatura shi cutura care a supravietzuit vremi intre secolul XVII si secolul XiX .

    Noroc cu secolul XXI care a strers-o pe aceatsa cu buretele telenovelor shi a sitcomyrilor sloioase si a pregatit terenul aparitziei unor asemnei nebuni furioashi asha ca shi tine.

    Iar cand gargara voastra din ce in ce mai desi incepe sa nu mai prinda inafara cercului vostru de mirositori incrucisatzi de sosete de vina este natziunea care nu va merita si careia simpla voastra prezenta ii face greatza.

    Iar apoi la bilantz tot voi va intrebatzi de ce nu reusitzi sa va depashitzi conditzia de minoritate leproasa tolerata dar ocolita de cat de departe este posibil sa fie ocolita.

    Oare de ce ?

    Shi nu probelema ta nu e mopdul de exprimare probelema ta e gandirea sau mai precis lipsa acestei care sa itzi cenzureze excesele umorala pe care noi cu toztii la incercam dar noi cu totzi in majoritatea noastra incercam inca sa ni le cenzuram.

    Parea cu devarat sinistra o sa incepa atunci and noi o sa algem sa nu ne mai cenzuram shi o sa decidem sa ve excludem noi pe voi din rasa umana.

    Shi da, asta s-a repetat de nenumarate ori in istoria omenirii shi de fiecare data a condus la o imensa baie de sange.
    Ceea ce observ ca devine inexorabil din probabila in inevitabila.
    Shi asta imi da fiori

    Reply
  • corect

   Ar trebui sa ceara urgent electrtificarea si modernizarea caii ferate Cluj-Oradea-Debretzin si a celor care leaga Sibiu! de restul Romaniei, inainte de toate. Nu inteleg ce cale ferata de mare viteza neelectrificata vor sa aiba cei din Cluj! https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/46/Railway_map_of_Romania.png Caci dupa cum observati, singura cale ferata electrificata – adica U-NI-CA! – care le leaga de restu Lumii, indiferent in ce parte privim, e doar cea care iese din Romania pe la Arad.

   Reply
 12. AGM

  „Valabull” pentru tine este ca mama ta nu are nici o vina ca tu esti doar un imbecil care sufera de o tulburare schizoafectiva exprimata printr-o diaree lingvistica agramata. „Cu devarat” ca doar un papagal prost ca tine lipsit de orice inseamna gandire putea gasi un „mopdul” mai bun de exprimare. Vai de „cutura” ta. Poate cand o sa te eliberezi de „scalavie” si o sa-ti duci si sosetele la spalat sa poti sa-ti oxigenezi formatiunile celulare care ti-au inlocuit neuroni, vei vedea ca esti singurul exemplar imbibat „de rasim si xenosfobie”.
  „Si totusi ai cap frumos”!
  P.S. „Shi” poti sa te bucuri ca ai castigat. M-am coborat la nivelul tau si ti-am raspuns. Dar spre deosebire de tine cretinule eu nu iti doresc moartea, eu doar te compatimesc!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *