Alina Mungiu-Pippidi

Alianţa Cuţu-Mîţă

Marea veste că diverşi care se tem că alegerile din 2012 îi vor lăsa fără obiectul de ros încep să dea din coadă pe lîngă Băsescu să îl ierte pe Patriciu şi să refacă Alianţa DA aduce ecouri din celebrul vers al lui Marin Sorescu: oaia ce-a mîncat-o lupul, a făcut cu el un cuplu… Asta ne mai lipsea, o poză de familie cu conu’ Dinu, Băse Căpitanu şi copilul. Care copil? Păi, ăla lovitu’ din celebrul film lansat de Dinu Patriciu la o oră de vârf în precedenta campanie electorală, film care s-a dovedit tras puţin de coadă (sau mai mult). Nu o să îmi spuneţi că tot poporul se pupă în Piaţa Independenţei, liberali cu defectori, procurori cu infractori, sereişti cu ascultaţi, şi numai copilul rămâne pe tuşă. Vă atrag respectuos atenţia să nu uitaţi copilul. Că doar despre viitorul lui e vorba.
Nimic mai elocvent decît vocile directe. Ascultaţi-l pe Mircea Cărtărescu, pînă mai ieri aspirantul nostru la un premiu Nobel naţional, pînă cînd Herta Muller a atras atenţia în mod brutal că nu e cine trebuie. Ciudat că noi îi trecusem cu vederea, dat fiind farmecul şi talentul omului. Lui Dorin Tudoran, deşi fost disident, i s-au scos ochii ani de zile că a fost editorialist la Jurnalul lui Voiculescu. La fel a fost şi Cărtărescu, pînă a fost recuperat de maşina de propagandă băsesciană, dar lui nu i-a spus nimeni nimic. Probabil nu avea omul unde să scrie! (Foarte probabil, dar ciudat că lui Tudoran nu i s-a găsit scuza asta). Ce scrie Mircea Cărtărescu: „Dinu Patriciu nu exclude… o reapropiere „pragmatică” de preşedintele Băsescu. Singurul impediment ar fi firea destructivă a celui din urmă, care-şi face duşmani cu nemiluita. De data asta, i-aş recomanda preşedintelui să-şi ţină firea acasă, fiindcă nu se va mai întâlni şi altădată cu o astfel de ofertă. De altfel, o ştie prea bine şi dumnealui, căci nu degeaba l-a numit de curând pe Patriciu „un liberal adevărat”. În acest moment există condiţii reale pentru discutarea unei refaceri, peste capul lui Ponta şi Antonescu, a alianţei DA, care-a fost marea şansă a României post-decembriste”, etc, etc.
Ca persoană care am trudit din greu să iasă respectiva alianţă şi pe urmă să o ţin la un loc în 2005 am de declarat următoarele. Trebuie să fii dublu ignorant ca să crezi că alianţa a funcţionat fie şi o zi de-adevăratelea, unu, şi că poate cîştiga alegerile oricine se aliază făţiş cu puterea actuală, doi, demascată pînă şi de Deutsche Welle că investeşte 600 de milioane în grandioasa catedrală cu lifturi în timp ce închide şcoli şi spitale în cea mai nenorocită ţară rurală din Europa. Nu exclud că un blat după alegeri nu se poate face, că vorba unui vechi slogan anarhist, dacă alegerile ar schimba ceva le-ar interzice ăştia imediat, dar înainte de alegeri orice alianţă pe faţă ar fi catastrofică pentru cine o încheie. În ce priveşte performanţa alianţei DA la guvernare, ea nu a fost decît luptă subterană şi blocaj la mantinelă a celorlaţi, cu consecinţe dramatice pentru administraţia locală prinsă la mijloc. De ce? Nu din motive ideologice, că oricum ideologia celor două partide e la liberali la nivelul „Prin noi înşine” de la Vintilică Brătianu (a trecut războiul mondial, a Holocaustul şi comunismul şi a venit globalizarea, am intrat şi în UE, şi ei tot acel capitalism îl susţin care să aranjeze cumva competiţia ca ai noştri să cîştige şi ăilalţi să piardă), iar la PDL nici nu există, minus făcătura creştin democrată (deşi nu a fost şi nu va fi ţară creştin-democrată altfel decât catolică, din motive doctrinare şi de organizare socială, unitatea fiind parohia, creştin-democrat înseamnă catolic, pentru cine nu ştie). Ci din motive pragmatice, că unii nu ştiu să împartă tainul, iar alţii vor ca preţul alianţei să fie imunitatea lor legală ca să poată triumfa asupra competiţiei adevărate şi pârdalnicei economii de piaţă plină de riscuri… A pune iarăşi la un loc cele două partide ar rezulta într-o nouă alianţă Cuţu-Mîţa şi un veşnic talk-show de televiziune care ar putea fi sintetizat în formula: „ce aveţi de comentat la măgăria tocmai spusă despre partidul dvs de partidul aliat pe canalul nostru concurent”? Mă rog, ar fi poate un progres faţă de tema actuală zilnică „Ce crimă a mai făcut criminalul de la Cotroceni şi şleahta sa de criminali?”. Dar personal mă îndoiesc.
Lăsînd gluma deoparte, eu nu cred că Băsescu face altceva decît să testeze terenul şi nu e gata să se alieze cu Patriciu, nu doar din cauza scheciului cu copilul, dar şi din motive de datorii Rompetrol lăsate la stat după ce s-a plecat cu profitul, bursă manipulată niţel, etc. Are Băsescu puterea să dea o amnistie legală, păi atunci au dreptate aceia care cred că el controlează DNA (între care nu mă număr). Vrem să spunem clar şi răspicat poporului că mogulul rău e numai cel contra, iar cel care trece la ordin e un mogul bun şi nu-l mai anchetăm şi hărţuim cu legea? Asta înseamnă că se duce dracului şi discursul luptei cu mogulii, ultima sursă de legitimare băsesciană, că numai Tismăneanu încă mai crede că noi cu stalinismul ne luptăm. Mare păcat că intelectualii cad în toate plasele astea şi se terfelesc bine.
Cred că dacă bate vîntul cooperării zilele astea (ar fi prima dată) ar fi bine ca preşedintele Băsescu să se prefacă măcar că ia în serios propunerea opoziţiei să facă un comitet anti-criză în care să fie toate partidele parlamentare. Asemenea oferte, chiar dacă nu sînt făcute serios, nu trebuie refuzate. Dacă zece la sută din discuţiile la televiziune vor fi prelungirile unor dezbateri din acest comitet anti-criză cu ce e de făcut pentru a decola mai repede ar fi deja un cîştig. Cum ar fi un cîştig şi dacă s-ar socializa împreună cîţiva oameni încercînd să rezolve o problemă, nu să împartă nişte sume.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

9 thoughts on “Alianţa Cuţu-Mîţă

 1. LEVITCHI MIHAIL

  Dna.Alina Pipidi,ma ingrozesc de faptul ca in prezent si macar pana la anul nu exista o perspectiva mai buna pentru Romania.Este amenintata in continuare si in viitor,de haitele de la putere si opozitie.Ii exclud din haita pe presedintele Basescu si premierul E.Boc,cu toate insuccesele lor.Sant singurii care si-au pus praf in cap pentru ca Romania sa performeze in spre mai bine,decat pana acum.Cu intreaga clasa politica,actuala,nu se mai poate continua.Trebuie nascut un nou partid,o noua putere,un presedinte,titrat,versat,roman getbeget,un premier profesionist,ambii fara ramasite din trecut,sa faca parte din generatia noua.In acest sens,aici vad rolul important pe care trebuie sa-l militeze ORC-ul si intreaga societate civila.Fara efortul acestora,nu vom avea parte de o adevarata schimbare.Mi-e frica de aliante,curve si tradatori.Huuo,latrailor de la televiziuni.Raman in continuare adeptul editarii foilor volante,raspandite in toata tara,pentru a scula poporul la MAREA SCHIMBARE.

  Reply
 2. RABDATORUL

  SITEMUL POLITIC ESTE ANACRONIC.
  Sistemul politic este nepotrivit în raport cu perioada istorică pe care o parcurge de 20 de ani Romania (trecerea de la „comunism” la „capitalism”) sau cu ideile progresiste de dezvoltare.
  În majoritatea situaţiilor sistemul politic în baza mecanismelor sociale impuse şi practicate, funcţionează pe principii imorale sau josnice. Este organizat în stil mafiot precum grupările infracţionale de crima organizata, deoarece la orice nivel administrativ sau al puterii statului există în mod specific democraţiei originale din România libertatea discretionară de a se reglementa prin politica anormalitatea (aberaţia sau hoţia). Politica statului s-a dovedit, in cei 20 de ani a fi ostilă cetăţeanului de rând şi a facut din România o ţară fără rost sau oaia neagra a Europei.
  SISTEMUL POLITIC existent în România, după decembrie 1989, s-a dovedit a fi păgubos, categoric lipsit de capacitatea de a oferi societăţii căile necesare pentru progres.
  Caracterizarea este redată fidel de remarcile marilor cărturari români valabile şi astăzi, dramaturgul Ion Luca Caragiale nota că: “Partide politice în sensul european al cuvintului, formate de tradiţii sau de interese de clasa noi sau mai recente şi în care programele să se bazeze pe principii sau idei progresiste, nu exista în România” , iar renumitul Octavian Goga scria despre România în 1916 „Ţară de secături, ţară minoră, căzută ruşinos la examenul de capacitate în faţa Europei…
  Aici ne-au adus politicienii ordinari, hoţii improvizaţi astăzi în moralişti, miniştrii care s-au vândut o viaţă întreagă, deputaţii contrabandişti…
  Nu ne prăbuşim nici de numărul duşmanului, nici de armamentul lui, boala o avem în suflet, e o epidemie înfricoşătoare de meningită morală”. ACTUALA CLASA POLITICA nu mai are nicio CREDIBILITATE deoarece capii mafiei erijati in elite politice au condus Romania ca pe o ROABA dezmembrata si nu ca pe o limuzina. Drept urmare toate institutiile statului au fost aduse intr-o disolutie totala.

  Reply
 3. Puiu P

  Alianta Ba Da…

  Vorba lui Boc: sa se alieze partidele care au majoritatea ( oricum ) impotriva unei minoritati… Adica, locurile 1 si 2 impotriva locului 4; din motive de nota la purtare, locul 3 nu se acorda…

  Generalizari de tip…Vlaston, privind actuala clasa politica, ma fac sa intreb: unde ne sunt analistii?

  Dna Mungiu, pe vremea cand va ocupati, oficial, de nervii nostri, erati mai simpatica; si, banuiesc, erati mult mai plina de empatie cu noi, cu…scrantitii!

  Mi-e dor de Opinia Studenteasca, de spitalul de nebuni care va imbraca in halat alb ( pe noi in camasa de…forta ) si de Oracolul din Damaroaia care a dat o paine alba intelectualilor de la 22, pentru a fi, cum altfel, de dreapta!

  Eu am alta propunere: daca nu s-au sters versurile lui Muresan de pe Universitate, daca nu a cazut BALCONUL la cutremur si, mai ales, daca mai traieste Emil Constantinescu, sa refacem Alianta Civica, Conventia Democratica si Asociatia 21 Decembrie, cu Manole si fara Maries, asa cum a fost ea infiintata…

  Iar nenea Traian sa negocieze cu FMI pentru o alta fabrica de inghetata, sa ne aduca aminte cum e vara si cum nu e iarna si, calare pe Bricul Mircea, cu tanara Elena pe post de Kate Moss, sa ne (con)duca in Vestinicele Plaiuri ale Vanatorii…

  Reply
 4. OvidiuR

  Domnule Levitchi, subscriu. Se cere un partid nou. Optiunile existente acum au fost incercate si rezultatele au fost cel mult mediocre. Ne trebuie un partid nou la putere.

  Reply
 5. Ingrid

  Dar de ce sa se prefaca Basescu ? De asta ne merge rau, pentru ca unii s-au obisnuit sa se prefaca si altora le place !

  Reply
 6. LEFTERACHE

  De data asta vor apare si fiori pentru clasa politica postdecembrista. Trebuie infiintat „COMITETUL NATIONAL PENTRU ELABORAREA STRATEGIEI GLOBALE ANTICRIZA SI SUSTINEREA CONSOLIDARII DEMOCRATIEI IN ROMANIA”
  Acest FOR NATIONAL trebuie sa aiba atributii de conceptie si sinteza privind configurarea traiectoriilor referitoare la evolutia strategiilor pe termen scurt, mediu si lung necesare a fi implementate pentru dezvoltarea economico-sociala si consolidarea democratiei in RO. Dar si pentru a proteja progresul RO de diferite perturbatii sau dereglari comise cu sau fara intentii de catre aventurierii din politica romaneasca.
  Acest FOR va consilia si acorda avize (de conformitate) privind propunerile legislative (atat de nivel inferior cat si superior din pct. de vedere al ierarhiei juridice) emise de institutiile abilitate ale statului.
  Va elabora proiecte de reglementari din proprie iniţiativă privind diferite domenii care trebuie supuse adoptarii Parlamentului pentru asigurarea progresului national in cel mai intensiv ritm posibil.
  Rolul principal al acestui FOR este acela de a asigura „o punte” de legatura între instituţiile statului ce trebuie continuu modernizat, in conformitate cu dezvoltarea “societatii cunoaterii” pe plan mondial şi ceea ce se numeste societatea civilă organizată din RO.
  Acest FOR (detinator la maxim de inteligenta, curaj, buna credinta si moralitate), va ajuta la promovarea rolului suprem al organizaţiilor societăţii civile prin instituirea unui dialog stiintific si rational, permenent, cu structurile statului care au atributii sau competente de reglementare.
  Membrii FORULUI (mai ales fondatorii) trebuie sa provina din randul cetatenilor romani care pot dovedi sau certifica concret performanta in pregatirea stiintifica (teoretica), experienta profesionala si de viata precum si o inalta probitate morala. Acestia trebuie sa reprezinte si sa sustina realizarea unei largi varietati de interes general in domeniile economice, sociale, culturale, de sanatate, ordine publica, aparare, justitie, etc. specifice ţării noastre, concretizate in proiecte performante viabile si nu de natura utopica ori fantasmagonica asa cum au fost prezentate timp de 20 de ani de clasa politica din Romanaia.
  DOAMNE AJUTA-NE!

  Reply
 7. Nick Sava

  Doamnă Alina,

  De ce nu sunteţi corectă? Lui Dorin Tudoran nu i se impută faptul că a fost editorialist „la Jurnalul lui Voiculescu” (iar lui Cărtărescu, nu), ci faptul că a fost CONSIIERUL lui Felix – ceea ce e cu totul altceva! Cărtărescu nu a fost (încă) nimănui consilier – din cîte ştiu eu. Iar altfel, dacă ştiţi (şi ştiu şi eu) că nu există o „apropiere” reală între Dinu şi Băse, nici posibilitatea unei noi Alianţe DA, de ce aţi simţit nevoia să bateţi apa în piuă pe urmele Antenelor?

  Pentru că, dacă sucim lucrurile să ne iasă de-un articol, această Alianţă pentru o Românie Curată devine tot mai curat… murdară! Ca mai tot „curatul” din ţara asta…

  Reply
 8. vizitator

  Mai Sava, fii politicos, sau acesti oameni buni or sa te trimita unde meriti, ok? Stai si te uita la Antene daca asta e pasiunea ta dar nu mai fa comparatii deplasate. Ca e plin webul de postaci si sincer, nu vreau sa ii vad si aici, Cit priveste pe Tudoran, a fost plin la Buju mOrar si altii de acuze ca de ce a scris la Voiculescu si i-a luat banii, exact ce a facit si Cartarescu. e bine sa ne spuna si noua cineva adevarul cum a fost cu alianta asta, asa ca lasa-ne in pace cu cenzura.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *