Mihai Goțiu

MAL VERDE! Protest împotriva betonării Someșului (Galerie FOTO & VIDEO)

Aproape 200 de clujeni s-au strâns luni după-amiaza la Podul Regina Elisabeta, pentru a protesta împotriva proiectului Primăriei de a tăia copacii de pe malul Someșului pentru realizarea unei benzi suplimentare pentru transportul auto. Clujenii nu s-au speriat de ploaie și nici nu s-au lăsat amăgiți de promisiunea primarului, care a suspendat momentan lucrările începute săptămâna trecută și a anunțat o dezbatere publică pentru miercuri, de la ora 15.00, în Sala de Sticlă a Primăriei (detalii aici).

Protestatarii au întins un baner de hârtie de câteva sute de metri pe care au scris sau au desenat mesaje către autorități (vezi mai jos). De asemenea, au fost împărțite manifeste cu cu titlul ”Una zicem. Alta facem. Ce facem?”, în care se subliniează diferențele dintre declarațiile oficiale și politicile de mediu asumate de administrația locală și ceea ce efectiv face în practică (textul manifestului la finalul galeriei FOTO)

somes 1 somes 2 somes 3 somes 4 somes 5 somes 6 somes 7 somes 8 somes 9 somes 10 somes 11 somes 12 somes 14 somes 15

UNA ZICEM                                                                       

Strategia municipiului Cluj Napoca 2014-2020 (adoptată în 22 septembrie 2015)

Politici de Mediu

Direcţii de acţiune “Stoparea amenajării Someșului şi a altor entități acvatice locale cu betoane și identificarea de soluţii de refacere a aspectului malurilor în scopul îmbunătăţriii ecosistemelor acvatice” “Crearea unui coridor ecologic în lungul Someşului”

Planificare spațială în cadrul dezvoltării urbane

Cum este Clujul înainte de noul PUG ?   “orașul întoarce „spatele‟ la Someș, nu este exploatată principala resursă de peisaj”  “a lipsit un concept de trafic solid, coerent și aplicabil” “teme majore precum culoarul Someşului nu au fost susținute suficient prin reglementări si politici”

Ce își propune noul PUG?  “reîntoarcerea Clujului spre Someș, ca o coloană vertebrală a orașului” “dezvoltarea culoarului ca axă de interes, cu străzi, promenade, parcuri publice, sport și agrement pe apă și pe maluri, o siluetă urbană ca o carte de vizită.”

Planul Urbanistic General al municipiului Cluj Napoca (avizat în 4 decembrie 2014)

Protecția Mediului. Spații Verzi / Măsuri prioritare “Orientarea Clujului spre Someş, promovarea traficului lent pe maluri – promenadă şi legătura locuinţă-loc de muncă (pietonal şi bicicletă), crearea reţelei spaţiilor publice de calitate, folosirea parcelelor existente pentru dezvoltarea acestora cu păstrarea intimităţii locuirii,”

Organizarea sistemelor de spații verzi ”La scara municipiului malurile propriu-zise ale Someşului au potenţialul de a deveni principala axă de legătură pietonală şi ciclistică din oraş şi un adevărat parc liniar, accesibil din mai multe zone şi cartiere. În PUG, acest potenţial este protejat spre valorificare prin rezervarea suprafeţelor necesare şi, acolo unde acest lucru se impune, prin instituirea unei servituţi de utilitate publică.”

Organizarea circulației “reconfigurarea și organizarea de sensuri unice pe culoarul Someșului, de la podul Garibaldi până la str. Oașului (Lărgire pod Garibaldi la 6 benzi, Sens unic pe Splaiul Independenței spre Opera Maghiară”

Sistemul de circulație rutier intraurban “pentru descongestionarea traficului, pentru asigurarea mobilităţii în municipiu va fi încurajată în principal folosirea de mijloace alternative de transport: transportul în comun, utilizarea bicicletelor, inclusiv circulatul pe jos în zonele centrale” 

ALTA FACEM                                                       

Bazându-se pe o propunere din studiul de circulație din 2005 preluată în Planul Urbanistic Zonal realizat pentru Stadionul

Municipal, edilul Emil Boc a confirmat că artera Splaiul Independenței va fi lărgită cu o o bandă de circulație înspre Someș. „S-a convenit să se facă un zid de sprijin nou.” “La finalul proiectului se vor face plantări de arbori, în funcție de recomandările specialiștilor. Salcâmi, sălcii.”. “Zona verde va fi între 1,5 și 3 metri”.

CE FACEM?

Având în vedere că:

 • prezența unui curs de apă în oraș oferă oportunități economice, ambientale, sociale și imobiliare unice; – Someșul are un potențial regenerator imens comparativ cu soluția lărgirii infrastructurii carosabile.

Convinși că:

 • problemele de trafic pot fi rezolvate cu măsuri bazate pe stimularea alternativelor (transport în comun, bicicletă, mers pe jos)
 • lărgirea propusă a infrastructurii rutiere nu ajută la fuidizarea traficului, fiind comparabilă mai degrabă cu o soluţie din anii ’60 care, în timp, şi-a demonstrat pe deplin limitele şi chiar efectul distructiv.

Luând în considerare impactul proiectului:

 • posibila aglomerare a traficului în zona centrală, deja congestionată, şi care nu poate gestiona un surplus de maşini.
 • distrugerea calităţilor ambientale ale Parcului Central, anularea pontențialului unui spațiu verde nefolosit lângă râu şi distrugerea perspectivelor în lungul Somesului.

-locarea unor posibilităţi de creare a unei promenade pietonale în lungul Somesului, promenadă dorită de clujeni şi despre care se discută de ani de zile.

 • distrugerea unei vegetaţii înalte ajunsă la maturitate care, chiar dacă înlocuită cu plantări, se va dezvolta în zeci de ani.

Ne exprimăm dezacordul faţă de:

 • distrugerea malului înierbat/verde al Someșului și tăierea copacilor prin proiectul de extindere a Splaiului Independenţei
 • necorelarea proiectului Primăriei cu valorile, principiile și măsurile asumate în documentele de planificare strategică ale orașului

Solicităm

  -gândirea unei soluţii de amenajare care să se armonizeze cu documentele strategice ale orașului

  -proiectul să fie făcut public şi dezbătut într-un mod transparent, zona fiind una de interes major pentru întregul oraş


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “MAL VERDE! Protest împotriva betonării Someșului (Galerie FOTO & VIDEO)

  • Mihai Gotiu

   Mircea Ordean: păi nu sunt clujeni cei 200 de participanți? chiar crezi că cititorii trebuie ținuți de mânuță și să li se arate cu bețigașul că e vorba de ”clujenii participanți” (din moment ce li se spune câți au fost)? cu scuzele de rigoare, dar eu am încredere în inteligența cititorilor mei ;)

   Reply
 1. Ionel LUPU

  Felicitam Societatea Civila din Cluj pentru atitudinea protestatara impotriva taierii arborilor……. Si noi, cei de la Iasi am perseverat cu protestele si am castigat anihilarea a doua tentative de macelarire a arborilor ieseni !!!!!! ASOCIATIA DENDRO-ORNAMENTALA „Anastasie Fatu” din Iasi, Presedinte – Ing.dr.Ionel LUPU

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *