Adrian Dohotaru

Dați-l afară pe Caramitru din USR!

Caramitru tocmai a făcut-o pe Sidonia Bogdan și jurnaliști cu alte opinii față de el drept „instrumentele mafiei”, „coprofagi și sclavi infiltrați”, „mizeria în formă umană”.

Ca fost jurnalist și fost USR-ist, simt nevoia să intervin, nu ca să iau apărarea jurnalistei, se descurcă singură, nici apărarea USR, se descurcă singur în tactica politică de a întreține mai multe publicuri, ci ca să explic pericolul imens care paște viitoarea alianță PNL-PLUSR.

Paradoxal, pericolul în ciuda valului politic actual e apatia și neîncrederea în schimbarea politică, care va afecta nu doar viitorul CDR, ci și alte mișcări politice în 2022-2023.

Caramitru e doar vârful aisbergului în PLUSR. El doar are limbajul vituperant, câteva idei fixe, fanatismul multor membri de partid și a unei părți din electorat, doar că, spre deosebire de ceilalți, are poziția necesară prin susținerea sa de către conducerea Barna, succesul de antreprenor și verbul ca să se exprime dezlănțuit. Caramitru știe că politica, mai ales la noi, funcționează pe antagonizare, de unde atitudinea dintr-o bucată, vorbitul în lozinci. E o combinație la el de reacție din stomac, dar și dr calcul politic.

Dacă funcționează ca voturi, nu va functiona ca politici publice. Am simti-o în USR când erau puțini oameni cu care puteam lucra pe un policy brief, pe o campanie civico-politică bine gândită, pe un proiect legislativ, iar din cunoștințele mele la alte partide e chiar mai rău.

Cunoștințele politice ale multor PLUSRiști vin din media, fără să aprofundeze, fără curiozități intelectuale, fără contextualizări și comparații, fără răgaz de studiu.

Continuând actualul val, vor veni mai mulți care gândesc precum Caramitru, chiar dacă nu se exprimă ca un fanatic.

Dar tipul acesta de pasiune poate fi stavilit, măcar parțial, dând un semnal mai clar, ca avem nevoie de un ton mai rațional în spațiul public. El efectiv trebuie retras nu doar de la programul de guvernare dominat de libertarieni pro-privatizări peste tot ca Năsui, în loc să revendice reprofesionalizarea statului, ci efectiv să fie dat afară din partid.

Semnalul transmis ar fi unul clar, în spațiul public, dincolo de polemicile inevitabile, trebuie să domine un limbaj mai puțin extremist, mai rațional și mai dialogal, un limbaj al guvernării.

Altfel, după atâta violență simbolică, dus nivelul discuției la cel mai mic numitor comun, la un populism deșănțat continuu, oamenii vor deveni din ce în ce mai pasivi. Da, violența va continua, agitație va exista în continuare, dar va fi puțină energie publică pentru a crea politici, consens, viziune. Iar asta, după eșecul preconizat al noului CDR, poate conduce la apatie generală, la neîncredere și mai mare în politică.

Așa că dați-l afară pe Caramitru din USR înainte de a fi prea târziu!


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

7 thoughts on “Dați-l afară pe Caramitru din USR!

 1. CMC

  Cine se aseamana se aduna…. Cum poti sa dea afara un semen, care doar exprima public ce e in mintea lor? Nu „prin bube mucegaiuri si noroi” au fost catzarati de sekuristii din spatele lor, acolo unde sunt acum?
  Ei au exploatat si exarcerbat raul, ca sa iasa in fatza. Nu pot sa isi tradeze ideologia… Jubilau, pe fata sau pe ascuns, la „M…e PSD” pentru ca asta aveau de fapt in in cap…
  Am scris de ceva vreme ca in societatea romaneasca se injecteaza ura, speculand o oarecare atractie a vulgului fata de insulta si fake news-uri de tip pamflete catzavencu dar vandute ca adevaruri…
  Platim acum pretzul. Cand ati mai auzit de atatea crime si violenta stradala in Romania? Sunt oameni care nu stiu sa gestioneze ce le baga sekuristii pe gat ca sa le manipuleze votul. Votul l-or fi castigat, dar subconstientul unor indivizi a fost afectat grav. Si se vede!

  Reply
 2. Kir K.

  Succesul în antreprenoriat atrage obligatoriu succesul în politică?
  Dacă-și schimbă doar tonul, e OK?
  Caramitru, oricât de ciudat pare, e produsul PSD. Așa cum Băsescu l-a avut ca cel mai tare agent electoral pe Năstase. Caramitru este ba pe-a mă-tii-ul corect și îndreptățit. Aparent îndreptățit. Dac-ar fi să fie votat doar el, ar aduna câteva zeci de mii de voturi din toată țara, de la self-made-men & self-made-women, care urăsc profund pensionarii asistați care se trezeau acum 40 de ani la ora 5.00 dimineața să meargă la slujbe de nimic.
  Și dacă nu-l dă nimeni afară (sau nu pleacă singur, ceea ce-i puțin probabil), USR-ul tot partid neo-marxist, soroșist, etc. va fi numit, deși glăsuirea lui Caramitru e ultra-hiper-liberală. Cum de nu-și dă seama că locul lui e de-a dreapta tatălui vocal și naționalist Bogdan Rareș, în PNL? În virtutea democrației de partid, USR-ul ar trebui să voteze: se deschide o pagină de vot, sunt anunțați membri, se stabilește orarul (de la 21.00 la 23.00, după ce toți au executat programul de tuns iarba și stau la o bere de producție artizanală), se votează și gata! Dacă nu ești în stare să te salvezi ca partid (înainte de bătălia cea mare a alegerilor parlamentare, că pe cele prezidențiale le-a câștigat deja Maior din USA), cine te crede când îți pui pe blazon că vrei să salvezi România?

  Reply
   • Kir K

    Ce bine-ar fi ca românii să fie sătui de cei care aruncă cu vorbe!
    După comentariu („Bine, bă, că ești tu dăștept!”), pari din Caracal. Adevărat?
    După comentariul la @ionas 27, pari celebru. AntenaStars, cumva?

    Reply
 3. ionas

  Dar cine este Caramitru asta ?
  Am auzit doar ca este fiul lui Ion Caramitru ( un actor anterior 1990 )

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *