Mihai Goțiu

Complicele ucigașilor râurilor de munte, condamnat penal. Cum poate afecta această decizie construcția Autostrăzii Transilvania

Controversatul biolog clujean Sergiu Mihuț a fost condamnat ieri, de Tribunalul Alba, la 3 ani de închisoare cu suspendare. Sergiu Mihuț este cunoscut în zona activiștilor verzi pentru numeroasele sale expertize favorabile companiilor și firmelor care au probleme cu mediul, de la Roșia Montană, la micro-hidrocentrale ori proiecte imobiliare în situri Natura 2000. Decizia nu este definitivă, dar dacă va fi menținută poate genera întârzieri majore la construirea Autostrăzii Transilvania, după ce CNADNR a apelat la ”expertiza” firmei lui Sergiu Mihuț pentru obținerea acordului de mediu.

Condamnarea, în primă instanță, a avut loc într-un dosar de corupție în care Sergiu Mihuț a fost acuzat că ar încasat în mod necuvenit bani de la Cuprumin Abrud, sub pretextul unor studii de mediu. În același dosar au mai fost condamnați fostul director al Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Alba Mihaela Dehelean Mih și fostul director Cuprumin Gheorghe Iordache.

***

Pentru ce au fost condamnați Mihuț și șefii de la APM Alba, respectiv Cuprumin Abrud

Mihaela Dehelean Mih a fost condamnată la 3 ani de închisoare pentru instigare la infracţiunea de abuz în serviciu şi tot la 3 ani pentru luare de mită. Instanţa a contopit pedepsele şi a decis condamnarea inculpatei la 3 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe o perioadă de 5 ani.

Fostul director de la Cuprumin Abrud, Gheorghe Iordache, a fost condamnat la 3 ani de închisoare pentru abuz în serviciu şi 2 ani pentru dare de mită. Pedeapsa contopită este de 3 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe o perioadă de 5 ani.

Sergiu Mihuţ a primit 3 ani cu suspendare pentru complicitate la abuz în serviciu.

Decizia Tribunalului Alba nu este definitivă – vezi aici.

Potrivit DNA, în perioada 2011-2014, în contextul obţinerii autorizaţiei integrate de mediu, Potrivit DNA, în perioada 2011-2014, în contextul obţinerii autorizaţiei integrate de mediu, inculpatul Iordache Gheorghe, în calitate de director general al SC Cuprumin SA, a dat inculpatei Dehelean Mih Mihaiela-Nicoleta, în scopul îndeplinirii îndatoririle de serviciu legate de procedura respectivă, 200 de pungi ce conţineau produse alimentare în valoare de 5.102 lei. În acelaşi context, cu toate că inculpata Dehelean Mih Mihaiela-Nicoleta nu avea atribuţii în a efectua consultanţă, iar funcţia deţinută impunea o atitudine imparţială şi obiectivă, l-a determinat pe inculpatul Iordache Gheorghe să îşi îndeplinească defectuos atribuţiile de serviciu, în sensul a încheia un contract de prestări-servicii, ce avea ca obiect întocmirea unui raport de amplasament, cu firma reprezentată de inculpatul Mihuţ Sergiu Ioan Nicolae.

În timpul procedurii de autorizare, după semnarea contractului, urmare a modificărilor legislative, pentru funcţionarea SC Cuprumin SA nu mai trebuia emisă o autorizaţie integrată de mediu ci doar o autorizaţie simplă. Astfel, raportul de amplasament, a cărui întocmire fusese contractată cu firma inculpatului Mihuţ Sergiu Ioan Nicolae, nu mai era necesar şi, ca urmare, plata preţului iniţial de 25.000 euro, devenea discutabilă sub aspectul angrenării răspunderii civile contractuale. Remedierea acestei situaţii s-a făcut însă prin încheierea unui act adiţional pentru o sumă de 7.500 de euro (considerată avans în contractul iniţial), contractându-se realizarea unei documentaţii, care era deja întocmită de către o angajată a SC Cupru Min SA, deoarece, la acel moment, legislaţia în vigoare nu mai prevedea obligativitatea efectuării acesteia de către evaluatori de mediu autorizaţi.

La data de 20 decembrie 2013 SC Cuprumin SA a efectuat plata în cuantum de 41.669,58 lei (echivalentul a 7500 euro plus TVA aferentă) către societatea deţinută de Mihuţ Sergiu Ioan Nicolae, constituind atât pagubă în patrimoniul SC Cuprumin SA, cât şi folos pentru societatea co-contractantă.

***

Incredibilul bilanț al expertizelor lui Mihuț

Încasarea sumelor necuvenite de la Cuprumin SA este doar una dintre faptele pentru care este cunoscut Sergiu Mihuț. Cu se mai poate lăuda biologul clujean:

 • În timpul dezbaterilor publice legate de proiectul minier de la Roșia Montană (anii 2006-2007), Sergiu Mihuț a prezentat rapoarte și opinii favorabile companiei RMGC, desființate însă de experți internaționali; Sergiu Mihuț a perseverat și, în ianuarie 2010, și-a pus semnătura pe o scrisoare de susținere a proiectului Roșia Montană adresată președintelui țării și primului-ministru. Scrisoarea a fost semnată de Mihuț în calitate de șef al ”Centrului Focal pentru Monitorizarea și Conservarea Biodiversității Cluj”;
 • Un studiu făcut de Sergiu Mihuț a adus România în procedură de infrigement în fața Uniunii Europene; este vorba de cel privind amenajarea râului Capra, din munții Făgăraș. ”Unul din proiectele de microhidrocentrală pentru care România a intrat în procedură de infringement are la bază un studiu elaborat de d-nul Sergiu Mihut și firma sa Unitatea de Suport pentru Integrare: Sinteză integratoare a elementelor legate de proiectul de „Amenajare centrală hidroelectrică de mică putere râul Capra, jud. Argeș”, Cluj-Napoca, februarie 2012. Atragem atenția asupra riscurilor pe care le prezintă o astfel de evaluare a impactului asupra mediului”, se arată înr-un raport al World Wild Fund România (WWF);
 • Aceeași firmă a realizat un studiu pozitiv de mediu și pentru alte două microhidrocentrale, ambele amplasate pe râul Nera; de asemenea, ecologiștii arată că Mihuț ar fi realizat studii pozitive pentru microhidrocentrale în Apuseni, pe Someșul Rece, în zona Măguri-Răcătău, într-un sit Natura 2000, dar și pe râuri din județul Bistrița-Năsăud, inclusiv în alt sit Natura 2000;
 • Tot într-un sit Natura 2000 se află și un ansamblu de locuințe din pădurea Făget, avizat, conform Asociației Transilvania Verde, pe baza ”expertizei” firmei lui Mihuț, USI.
 • E interesant că în unele cazuri, ecologiștii au semnalat faptul că studiile… se plagiau între ele: astfel, în cele privitoare la proiectul imobiliar din Făget se vorbea despre zonă ca despre Roșia Montană, iar în cele pentru micro-hidrocentralele de pe Nera erau copiate pasaje dintr-un studiu realizat pentru avizarea unei… ferme de porci din județul Cluj.

***

Și, totuși, CNADNR a pompat bani în Mihuț și după trimiterea în judecată. Ce riscuri sunt pentru construcția Autostrăzii Transilvania

Cea mai gravă problemă pe care o poate aduce posibila condamnare definitivă a lui Sergiu Mihuț este întârzierea construcția unor tronsoane din Autostrada Transilvania. Conform Digi 24, Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR) a acordat, fără licitație, contractul pentru obținerea acordului de mediu la autostrada Brașov-Oradea, sectorul Ogra-Borș, firmei lui Sergiu Mihuț.

În vara anului trecut CNADNR a acordat contractul de realizare a studiului de mediu, documentație de care depinde începerea lucrărilor la autostradă, firmei Unitatea de Suport pentru Integrare SRL (USI), al cărei acționar este Sergiu Mihuț. Contractul a fost încredințat direct de către CNADNR firmei lui Mihuț, DUPĂ ce acesta a fost trimis în judecată pentru complicitate la abuz în serviciu.

În pofida existenței unui dosar penal, Direcția Drumuri și Poduri Cluj (DRDP Cluj), entitate subordonată CNADNR, a acordat contractul pentru avizul de mediu al autostrăzii, valorând 37.700 lei, către USI. Contractul presupune realizarea unui studiu de evaluare adecvată, a unui raport privind impactul asupra mediului avut de autostradă și, în final, obținerea acordul de mediu pentru secțiunea Ogra-Borș, respectiv 250 de kilometri de autostradă. În urmă cu două luni, acordul de mediu nu era încă obținut.

Potrivit Digi 24, care dă ca exemplu întârzierile înregistrate la lotul 2 al autostrăzii Lugoj-Deva, un studiu de mediu incorect sau prost poate genera întârzieri de ani buni, contestatarii având șanse reale să câștige ușor procesele și, implicit, să oblige constructorul să refacă proiectul și să reia toate procedurile de avizare.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

22 thoughts on “Complicele ucigașilor râurilor de munte, condamnat penal. Cum poate afecta această decizie construcția Autostrăzii Transilvania

 1. Calin Dejeu

  Inteleg ca, in contextul lipsei statului de drept in Romania, este un pas inainte, dar mie, tinand cont de zecile de rauri distruse sau pe punctul de a fi distruse prin MHC-uri din cauza lui, de ariile protejate mutilate cu ajutorul lui (chiar si rezervatia Cheile Glodului), de balastierele si carierele pentru care a scos hartii, o condamnare cu suspendare mi se pare o gluma cinica.

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Calin Dejeu: în primul rând, decizia nu e definitivă, iar în ultima vreme m-am obișnuit ca la recurs să crească pedeapsa ;) ; în al doilea rând, acest nene este doar complicele, responsabilii principali sunt cei care semnează avize pe baza ”expertizei” lui, pentru că în domeniu se știe că va elabora studii ”conforme” cu dorința solicitantului – așadar, nu doar că autoritățile știu ce fel de studii eliberează nenea ăsta, dar, după cum se vede și din cazul cu Cuprumin, îi învață pe beneficiari/investitori cum să-l plătească pt. serviciile oferite…

   Reply
 2. Mircea Gheorghiu

  Asta da stire !!!
  Felicitari pentru DNA. Se vede ca inca avem probleme cu INJUSTITIA ROMANA.
  Cand o sa aiba lumea curaj sa iasa in strada ca sa terminam o data cu procurorii care pot deveni judecatori si cu judecatorii care se poarta ca niste procurori. Procurorii prin fisa postului se stie ca se executa dupa cum primesc ordinul
  Asociatia Frontul Negustoresc Obor cand s-a dus sa ceara anularea unor privatizari de piete publice s-a ales cu amenzi, de parca ea furase domeniul public. Asta ca sa invete cum se face dreptate in ROMANICA.

  Reply
 3. hans hedrich

  era si timpul… acelasi SM facuse si studiul de impact pentru o cariera de piatra la OCOLIS/AB; proiectul s-a fasait insa, in cele din urma. astazi in zona ocolis vezi panouri care fac reclama zonei ca destinatie de turism rural.

  e foarte trist insa ce au comis in fagaras – complici fiind LASZLO BORBELY, pe atunci ministru al mediului si cei de la directiile de apa. fusesem pe teren pe raul capra si buda; toata albia era sparta, se plimba cu excavatoarele prin apa si un inginer constructor avea tupeul sa spuna in fata camerei si a zeci de activisti care iesisera pe teren ca ei nu au modificat albia minora a raului. tupeism penal la patrat. cea mai buna / defapt rea poanta este cand in aceeasi zi (27. 08. 2012) doamna ministra a mediului, ROVANA PLUMB (PSD), s-a prezentat la un santier MHC de pe raul capra (chiar langa transfagarasan) si, inconjurata de vreo 30 de bagatori de seama de la consiliul judetean, directia de apa si APM (adica exact incompetentii si coruptii care au dat unda verde distrugerilor) intrebase in fata camerelor: „dar care e albia minora?”

  LINKuri:
  1. DISPUTA CU MINISTRA MEDIULUI: https://www.youtube.com/watch?v=tSwd1TiMEpg
  2. SIMFONIA EXCAVATOARELOR IN FAGARAS: https://www.youtube.com/watch?v=9H_tZjjpQm4
  3. MINISTERUL MED. SI CEC BETONEAZA CASCADA IN MUNTI: https://www.youtube.com/watch?v=7pVh8eUILW0
  4. DINAMITARI DE STANCI LA MHC-uri: https://www.youtube.com/watch?v=nGqgcFR7dUM
  5. MHC pe VALEA SAMBETEI: DISTRUGERI IN ALBIA MINORA: https://www.youtube.com/watch?v=Yey9v5FYhF8

  e incredibil: sa distrugi 1. raul (CAPRA) de-a lungul transfagarasan; 2. VALEA BALII de pe versantul de nord) si 3. VALEA SAMBATA – toate situate in zone emblematice pentru turismul romanesc… si nimeni nu a avut curajul sa opreasca acest grup infractional organizat.

  complice in jud. BV era insasi CJ in frunte cu celebrul ARISTOTEL CANCESCU cat si cei de la DIRECTIA DE APE + superiorii lor de la administratia bazinala olt, din ramnicu valcea.

  urmatorii care ar trebui cercetati penal: BORBELY, PLUMB, CANCESCU + coruptii anonimi de la directiile de apa BV si VL

  Reply
 4. Vladimir Dumitru

  În acest caz nu ştiu cât este vorba despre incompetenţă cât mai ales …avize date cu bună ştiinţă deci: TICĂLOŞIE … Aşa ceva NU trebuie iertat !

  Reply
 5. vero

  Pentru faptele comise CU INTENTIE este prea putin. Sa vedem daca la faza urmatoare vom avea un judecator adevarat care sa dea o sentinta pe masura.

  Reply
 6. red

  pe cand si sc wildlife management consulting srl brasov respectiv maretul biolog de casa al sc deva gold sa CAAAAAAAAAALIIIIIN HOODOOOR ????????

  Reply
 7. Nelu

  Mai mare rusinea!! Condamnam o femeie de 72 de ani,amarata bolnava,la 4 ani si jumatate cu executare pentru dare de mita: o gaina+1000 lei,si marii hoti ,distrugatori ai averii neamului sunt aproape „premiati ” cu 3 ani cu suspendare!!! Cum recupereaza statul prejudiciul produs???Asta in frunte cu toata sleahta de atunci si acum ar merita puscarie pe viata + repararea daunelor produse-ceva in stil canalul Dunare-Marea Neagra. Si acolo au lucrat puscariasi!

  Reply
 8. Danbrudariu

  „expertul” Mihut. Caz scandalos. Acest personaj a intocmit multe expertize dovedite partinitoare, false, inexacte cu urmari deosebit de grave pentru mediu. Condamnarea cu suspendare este o incurajare. Autorii sentintei sunt dusmani ai poporului roman. Mita, expertize cu concluzii contrare adevarului, etc. Din moment ce expertiza lui Mihut duce la lipsa de folosinta, necesitatea refacerii ei si refacerea lucrarilor adica milioane de EUR , Mihut trebue condamnat la despagubiri. Mai important e sa i se interzica exercitarea profesiunii de expert atat in nume personal cat si ocult sub numele altora pe care conform practicii ii va mitui. Ce face Parchetul.?? CSM ? Suportam lipsa autostrazii inchizand ochii ? Nu vreti sa vedeti ca ne prabusim ? Publicati numele judecatorilor, sunt date publice, figureaza in sentinta.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *