Cristian Ghingheș

Bătălia surdă de la Valea Uzului pe un cimitir internațional al eroilor care ar putea fi un veritabil monument al înțelegerii dintre etnii și popoare

Gata, ne-am calmat? Ați strâns toate nailonurile, ați rupt crucile și v-ați ciomăgit cu ele, ați distrus gardurile și rupt lacătele, ați strigat lozinci ultranaționaliste și ați afișat bannere extremiste. Practic ați dat apă la moară tuturor celor care vor să ne dezbine, devenind membrii unor galerii care nu reprezintă nici românii etnici maghiari, nici românii fără de etnie. Numai un descreierat poate rezona cu aceste fapte.

Acum ar fi cazul să citiți cum denaturarea istoriei, incompetența administrativă și mai ales oportunismul electoral al unor politruci, toate astea alimentate de niște publicații clarobscure și de niște formatori de opinie puțin patriotarzi, pot transforma un cimitir internațional într-un butoi cu pulbere pe cale să declanșeze ditamai conflictul interetnic.

Da, ați citit bine, nu este (doar) un cimitir al eroilor români, cum eronat prezintă o serie de publicații cică respectabile de pe la noi, ci un edificiu internațional în care se odihnesc soldați unguri, germani, ruși, români, sârbi și austrieci care au luptat în ambele războaie mondiale. Potrivit istoricului Marius Diaconescu, primul cimitir militar în Valea Uzului a fost realizat de Divizia 39 austro-ungară în anul 1916, dar acolo au fost îngropați soldați ai tuturor națiunilor combatante. O spune inclusiv Societatea Cultul Eroilor, care în perioada 1926-1927 a reorganizat cimitirul militar, înhumând 1306 eroi de diverse naționalități, corpuri găsite pe văile și culmile din împrejurimi. Unii nu au putut fi identificați decât după resturile de uniformă găsite odată cu ei.

Așadar, vorbim de un cimitir ale cărui baze au fost puse de austro-ungari, însă care a devenit internațional. S-o terminăm cu „al meu, ba al meu, ba nu, e al meu”! Altfel, nu facem altceva decât să întreținem tocmai opusul păcii care ar trebui să caracterizeze astfel de locuri și până la urmă să întinăm memoria celor care au luptat până la urmă pentru pacea și climatul general de înțelegere de astăzi dintre popoare, fără să îi luăm în calcul, desigur, pe acești membri ai galeriilor ultranaționaliste de la care nu poți avea prea multe pretenții.

După ce comuniștii n-au mișcat nimic pentru acest cimitir, fiind izolat și lăsat să se autodegradeze, guvernul maghiar și o fundație din Ungaria au făcut, împreună cu maghiarii din Sânmărtin, o serie de lucrări de reorganizare în perioada 1994-1998. De fapt, vorbim de o maghiarizare a cimitirului, dar și de o dubioasă propagandă iredentistă, fiind adăugate pe poarta cimitirului versuri care fac trimitere la Ținutul Secuiesc, fără nicio legătură cu luptele din 1916-1917 și din 1944. Așadar, vorbim de un prim act administrativ iresponsabil care trebuie cercetat. Totuși, cum bine întreabă istoricul Diaconescu în articolul de pe Historia.ro, unde erau atunci autoritățile române, Asociația Cultul Eroilor și patrioții de carton?

Ca lucrurile să capete o turnură și mai periculoasă, în contextul Centenarului Marii Uniri, Primăria Dărmănești, condusă de Constantin Toma, a realizat un proiect pentru reabilitarea Cimitirului Internațional al Eroilor situat în Valea Uzului, la limita cu județul Harghita, finanțat chiar de Ministerul Culturii cu 65.000 lei. De fapt, a amenajat „o parcelă” a eroilor români, dorind să o inaugureze pe 17 mai, fix în campania electorală abia încheiată. Ce a făcut acolo Primăria Dărmănești nu are nici aviz de la Comisia Națională a Monumentelor de For Public a Ministerului Culturii, iar autorizația, potrivit Inspectoratul Regional în Construcţii Nord-Est, citat de Ziarul de Bacău, a fost emisă cu încălcarea legii.

Ba mai mult, respectiva parcelă a fost trecută ilegal în domeniul public al Dărmăneștiului, prefectul jud. Bacău arătând că cimitirul este înscris în inventarul bunurilor care aparțin domeniului public al comunei Sânmărtin din jud. Harghita, solicitând astfel anularea hotărârii Consiliului Local din 29 martie prin care UAT Dărmânești și-a „anexat” cimitirul. Vorbim aici nu doar de mai multe fapte iresponsabile, ci și de câteva infracțiuni.

A urmat acoperirea crucilor, agitarea spiritelor de către niște politicieni și candidați, închiderea cimitirului de către reprezentanții CJ Covasna (UDMR), proteste ultranaționaliste – deci contextul perfect pentru apariția acestor galerii dezbinatoare. Toate pe fondul necunoașterii istoriei, greșelilor și iresponsabilităților administrative, dar și al unor acțiuni menite să trezească dezbateri și acțiuni xenofobe.

Uite așa am ajuns la bătălia patriotardă de ieri într-un cimitir care ar putea fi un adevărat simbol al recoincilierii nu numai dintre etnii, dar și dintre popoare. Avem un cimitir internațional disputat de două părți care categoric nu vor să lase de la ele. Să spunem stop acestui conflict și să dăm cezarului ce-i al cezarului. Trebuie clarificată urgentă chestiunea administrativă, trebuie denunțate toate prostiile făcute fără acte și aprobări, deci și cele din 1994-1998, și cele din 2018-2019, și restabilit adevărul istoric: este cimitirul lumii, unul internațional, hai să nu-l mai profanăm și să ne adunăm acolo pentru a face pace!


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

7 thoughts on “Bătălia surdă de la Valea Uzului pe un cimitir internațional al eroilor care ar putea fi un veritabil monument al înțelegerii dintre etnii și popoare

 1. LevSt.

  Ambasadorul Romaniei la Budapesta nu s-a prezentat la MAE ungar. Reactia oficialilor maghiari
  Marius Lazurca, ambasadorul…”///2-Dosar penal pentru românii care au distrus poarta de intrare în cimitirul din Valea Uzului(…)___–-___lazurca nu s-a prezenta la MAE ungar, pentru ca stia ca nu poate da nicio explicatie pro-romana, fara a minti de ingheata apele…2-Citind si alte surse, pare a fi clar ca acest cimitir apartine maghiarilor, (ungurilor) si la fel- pare clar- ca partea Romana doar vrea sa-si adjudece castanele deja scoase din foc, asa cum -de ex.- a facut cu N.Tesla (inventatorul austro-sarbo-american), pe care l-a declarat roman, doar pentru ca numele sau suna romaneste si era si ortodox ( pe deasupra), ori majoritatea romanilor -stim bine asta!- sunt ortodocsi si -stiu ei!- nimeni si nimic nu este ca si „credinta strabuna” romaneasca… In aceasta lumina, punctul 2 -titlul- pare -la fel- a fi clar ca este o actiune corecta si legal si moral, daca vor fi sanctionati cei care au dovedit huliganism, chiar daca pe „pamant romanesc”, odihna mortilor nu trebuie tulburata, in nicio circumstanta, iar tenacitatea aratata de partea ungara in( si) aceasta ultima suta de ani(inclusiv in acest caz), dovedeste ca/ si confirma ca Biblia are dreptate cand spune(undeva) „Demn este secaratoruul de truda sa”, cea ce poate insemna ca daca UE se va dastrama sau o va tine tot cu rateuri, Ungaria are mari sanse sa realipeasca Transilvania, si inca cu o majoritate de voturi, sunt sigur ca f. multi romani din zona prefara „stapanirea” ungureasca, care -in secole- a aratat ca stie sa produca prosperitate pentru natie, raportat la banditismul si imperialismul intern romanesc, toate conducerile tarii(in special dupa 1947) s-au dovedit total antiromanesti, total antiumane, rezultatul fiind clar si evident, Romania a ajuns o tara de 2 bani, in proportie de peste 50% vanduta oricui, iar si amaratul asta de patriotardism ieftin si fara sens, este facut cu betivanii si huliganii regionali…

  Reply
 2. CORECT!

  Insa, majoritatea prezinta Cimitirul Militar INTERNATIONAL ca fiind MAGHIAR – daca urmaritii adevarul, si alte publicatii si posturi dubioase pro-iohannis-URS+Liberali, pe fata si anti PSD -, incercandu-se o politizare dubioasa a realitatilor de pe teren! si o culpabilizare a ROMANILOR, in ansamblul lor, a celor de la care la anul vor cere VOTURI prin aceleasi mijloace de propaganda media – conform propagandei maghiare, bine coordonata si cu tirul atent calculat -, ci NU a autoritatilor incompetente care nu si-au facut treaba, dupa cum NU si-au facut treaba nici ieri!
  Accesul in acel CIMITIR fiind LIBER conform LEGILOR statului roman, iar institutiile ca Jandarmeria, Prefectura, Politia si Consiliul Judetean habar NU au de asta!

  Reply
 3. emil

  Accesul in cimitirul eroilor din Valea Uzului nu trebuie ingradit. Armata austro-ungara avea multi romani inrolati ce au pierit in lupte. UDMR trebuia sa aplaneze conflictul chiar daca o parte din politicienii PSD-ALDE sunt corupti si mincinosi.

  Reply
  • Spinzuratu

   Majoritatea au pierit pe alte meleaguri. De regula s-au ferit sa-i puna fata in fata cu alti romani iar fratele lui Liviu Rebreanu era totusi ofiter – e ingropat la Palanca, daca nu ma insel, comuna Ghimesh Faget -, insa e o impietate sa folosesti Cimitirul in lupta politica pentru putere in stat!
   ABOMINABIL
   Dupa cum maghiarizarea fortata a peste 1000 de cruci e un fapt dovedibil care se poate incadra la PROFANARE – cel putin a memoriei respectivilor militari inhumati acolo.

   Reply
   • emil

    In primul razboi mondial au cazut in lupte multi romani din Transilvania inrolati in armata austro-ungara.

    Reply
 4. Erau cetateni AUSTRO-UNGARI, deci

  Oricum, pe nimeni NU intereseaz ADEVARUL!
  Pe institutiile statului” nu le intereseaza, deoarece pot fi tras lesne la raspundere – inclusiv traduse in JUSTITIA nationala si internationala de diverse organizatii civice -, pe UDMR si secuii lor nu are cum sa-i intereseza vreun adevar fiind clar in CULPA, iar mijloacele media folosite de unii care deformeaza si prezinta doar punctul de vedere al MAGHIARILOR si a statului ungar nu pot fi sanctionate de catre nimeni (ce actionariat au Adevarul, hotnews, radio europaFM…?) deoarece propaganda lor mincinoasa foloseste membrilor CNA – cand aia vorbesc de romani, care au facut si au dres, fiind filmati si acuzati pe nedrept, fara dovezi (desi respectivii lucratori media s-au bulucit acolo si au fost de fata la evenimente) , ai zice ca nici macar nu sunt conationalii acestor PROPAGANDISTI!
  Alegerile sunt abia la ANUL si degeaba se pedaleaza in gol cu Cimitirul ca nu tzine, daca PROBLEMA e rapid rezolvata.
  Asadar, stie cineva de ce cauta UDMR cu orice pret sa inflameze situatia acum?
  (dupa cum a scris si autorul, caracterul Cimitirului a fost modificat prin decizia adm. locale, in el inhumandu-se si onorandu-se si cei cazuti in al doi-lea razboi mondial)
  In Fine, n-are nicio importanta care sunt majoritari AZI in cimitir dat fiind caracterul MILITAR&International e absurd sa pedalezi pe asemenea aberatii si minciuni fara niciun sens, doar ca sa intretii un conflict, iar conflictele interetnice nu se nasc in CIMITIRE totusi ca acolo nu sunt localitati MIXTE in apropiere.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *