Alina Mungiu-Pippidi

AMP: „Doru Ţuluș ar fi un minunat succesor pentru Laura Codruţa Kovesi la DNA”

Extras din emisiunea Dosar de Politician de la B1 TV

În primul rând, eu aş sfătui pe toată lumea să nu îşi facă griji pentru doamna Kovesi. Lumea subestimează reputaţia ei internaţională care este foarte mare şi acum că nu mai e la DNA şi nu mai trebuie să se păzească de Black Cube şi să vadă toată ziua lucruri ostile despre ea, cred că se va putea consacra liniştită în consultanţă internaţională la 1.500 de dolari pe zi cât este la rangul ei.

Sunt plauzibile însă și anchete împotriva ei, pentru că vedem cum sunt românii – ei își fac unii altora plângere și pentru trădare de țară, darămite în cazuri foarte personale și clare în care oamenii chiar au a se plânge de rele tratamente pe care le-ar fi suferit din partea Codruței Kovesi. Din punctul meu de vedere, acest lucru ar fi regretabile – deja este regretabil că un procuror nu-și termină mandatul. Laura Codruța Kovesi a făcut greșeli – eu am scris despre greșelile ei și n-are sens să mai revin – dar cred că această plecare se putea aranja mult mai convenabil pentru ea, dar nu s-a înțeles cu Klaus Iohannis așa că a fost dată afară. Și acest lucru ar trebui să fie suficient pentru ca ea să-și plătească greșelile pe care le-a făcut, anume anumite procese politic-oportune în anumit moment – al lui Tăriceanu, al lui Ponta șamd.

Și cred că ar trebui să ne oprim aici, pentru că deja va fi un semnal pentru ceilalți procurori, că nu merită să te amesteci – că întâii ești împins să te amesteci politic și după aceea vei fi sacrificat.

Ce aş vrea eu să văd într-o lume ideală ar fi ca cineva precum Doru Ţuluş candidează şi i se dă posibilitatea să candideze şi i se dă şi sanşe la şefia DNA. Aşa ne-ar trebui un procuror care a instrumentat cauze celebre, cum a făcut el cu fotbalul, cauze nepolitice pentru a da un exemplu că era anticorupţiei politice s-a încheiat. De aici încolo nu mai fugărim politicieni. Nu înseamnă că îi ocolim dacă există denunţuri serioase la adresa lor. Deci Ţuluş mi s-ar părea un minunat succesor pentru Laura Codruţa Kovesi la DNA


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

19 thoughts on “AMP: „Doru Ţuluș ar fi un minunat succesor pentru Laura Codruţa Kovesi la DNA”

 1. elenick

  Asta e mesaj/indrumare pt PSD-isti si mai marii zilei? Pt Dragnea si Tariceanu, a bon entendeur…???

  Nu pot sa cred ca citesc asa ceva din partea idolului meu din jurnalistica anilor 1990-92 (Opinia Studenteasca, etc) care ii tinea piept lui Ion Iliescu si hoardelor de mineri!
  Cu regret dar ceea ce publicati de vreo 1 an si ceva arata ca sunteti la mare departare de Romania. In timp si spatiu ! :(

  Reply
  • Michael Gobbel

   subscriu comentariului de sus !! Doamna Pipppidi , pentru ca nu va este straina limba germana , va intreb ” haben Sie alle Tassen im Schrank ? ” comparati politicienii germani cu cei romani ? sau traiti acum in Italia ?

   Reply
 2. Spânu

  Fiti linistit, aceasta e „orientarea” adecvata, pana si Romania libera s-a dat pe brazda!
  Asa e, terminati cu persecutiile politice, lasati politicienii astia sa lucreze pentru neam, bietii de ei!
  …noroc ca se gasesc lamâi…

  Reply
 3. Dorin

  @elenick. Tulus e un om al lui Dan Morar, el i-a bagat pe Becali si compania, a fost seful sectiei de investigatii. Ce nu e e in regula? E macar vreun fapt gresit in ce scrie doamna aici? Vai de capul vostru, ati studiat degeaba si anii trecuti din nouazeci incoace nu v-au ajutat sa evoluati deloc…

  Reply
 4. dorin valeriu

  Imi pare rau Alina, sa arunci in felul asta o propunere ce ar trebui sa fie serioasa, bazata pe un CV complet, dupa un interviu consistent, la concurenta cu alti candidati; hai, fii terog mai resposabila !

  Reply
 5. Roxy

  Ar fi pe dracu’!
  Parcă judecați ca patronii de echipe de fotbal de la noi: schimbă între ei ratații, fumătorii și bețivii și ni-i prezintă la fiecare început de sezon ca mari speranțe. Cu scuza, bineînțeles, că ăștia suntem, atât putem, nu sunt bani, o nouă șansă etc. Sau ofițeri de secol XIX, încartiruiți într-un oraș mic: până la urmă, dup-atâta rutină, ajungeți să vă-nsurați cu una din fetele de la bordel și s-o faceți doamnă într-alt oraș.
  Plus substratul balcanic-tătucist: omul contează mai mult decât instituția.
  Capul plecat sabia nu-l taie. Doar primește uneori de sus un jet călduț, auriu. În rest, ca-n cimitire: numai oameni deosebiți și de mare onoare.

  Reply
 6. marius

  altul pentru linistea mafiota a corporatiilor

  exact ca propunerea lui ciolos in locul lui ponta, l-am inlocuit pe securist cu fra’su

  Reply
 7. Marian Androne

  As prefera si un articol despre cum fenteaza Parlamentul si CCR referendumul pentru 300.
  Referendumul este esenta democratiei, vezi cazul Elvetiei.

  Reply
 8. Vlad Slăvoiu

  N-am prins intervenția dnei Pippidi în emisiune, dar am văzut două chestii care trebuie neapărat marcate:

  a) ziaristul Dan Bucura făcând o comparație între cele 33 de zile (zicea el că sunt) care-au trecut de la apariția buclucașei decizii până la emiterea revocantului decret și cei 33 de ani pe care i-a trăit Isus;

  b) moderatorul Mănăstire spunând că dna Kövesi poate încerca o carieră politică la nivelul Uniunii Europene, idee pe care a sprijinit-o cu exemplul magistratului italian Giovanni Falcone, care cică ar fi fost parlamentar european până prin anii 2000.

  Acuma, vorba dlui Mircea Badea: deci, așa ceva…

  Reply
 9. Radu

  @valeriu esti zuzu? in text scrie ca sa i se dea sansa sa candideze lui Tulus asta, asta e tot. De ce atata stress? Ca ar putea ajunge unul necontrolat de SRI?

  Reply
 10. Mircea Popescu

  Inaintea lui Dragnea trebuie pus Tariceanu. Inaintea lor trebuie pusi cei din umbra, cei nevazuti.
  Unul, nu s-a mai abtinut si a iesit sa-si strige victoria de etapa, anuntandu-ne ca mai urmeaza… Sigur ca urmeaza, crunta razbunare e lunga, urmeaza distrugerea celor care i-au condamnat, rejudecarea proceselor si albirea celor „abuzati”. Cat credeti ca isi va lua, la final, despagubire pentru cei trei ani de puscarie(?) dl Felixescu?
  Sa-i albeasca, asa cum au fost albiti cei ucisi in inchisori de Partid si Securitate, adica de tagma lor.

  Reply
 11. taunul77

  Eu l-aș prefera pe Calin Nistor. Dar nu se va întâmpla sa ajungă procuror-sef vreun profesionist. Ci vreun Andrusca sau vreo Veorica. In stilul consacrat al lui Daddy …
  S-a terminat de tot cu anticorupția pe la noi. Românica nu va deveni România, ci Românistan.

  Reply
 12. di livio

  de azi inainte n-o sa mai fugarim politicieni?…da ce-ar trebui sa fugarim, ma musiu?…sa fugarim ziaristi?…urmeaza d-amu incolo, n-ai frica…ba io zic ca ar trebui sa fugarim politrucii care-s amu la putere ca astia nu-s politicieni…astia-s GIO…si daca nu-i fugarim noi pa ei, o sa ne fugareasca ei pe noi afara din UE…inclusiv pa SAR-isti…da am inteles de la tine, ma musiu, ca sintem prea prosti sa mai stam in UE…da amu dac-am zburat-o pa Codruta poate ca sintem mai dastepti

  Reply
 13. ionas

  Nu are importanta cine va veni in locul lui Kovesi. La fel s-a intimplt si cu D Morar
  Pot sa faca o loterie si sa extraga un nume oarecare

  Reply
 14. laur22

  Zau ca miroase a pute.

  Daca dvs avetzi nevoie de Manastire care in cazul ofshore a fost vuvuzeaua amabasadei USA & corporatziilor petroliere e straine venite in Romania la jaf asta pe contrasens cu Davidescu de la dvs pe forum care in cazul ofshore se intampla ca factual sa fie in extaz fatza de pozitzai lui Dragnea deshi e opozant deschis a lui Dragnea …… zau ca moroase a pute shi a sfarsit de epoca.

  la fel de sfarshit de epoca care inseamna ideea Tulus in locul lui LCK.
  Chiar sa nu existe in tot DNA-ul ala shi un procuror cinstit care sa fi anchetat cu succes ceva semniifcativ shi cel mai „curat” sa fie mafiotul ucigash al fotbalului romanesc ?

  Bine ma …. daca asta asha este atunci mult mai utile ar fi pur shi simplu solutzia Nurenberg = desfiintzrea respectivului DNA cu excluderea pe viatza din magistratura a tuturor celor ce au lucrat in el.

  Ref 1500 USD / zi vs o cariere politica interna mai stiu eu pe unul care e platait cu minim 15.000 -100.000 USD/ comferintza shi azi dar care la el in tzra nu mai este votat de nimeni. Atzi auzit de el sub numele de „cod” Gorbaciov.
  A incercat shi Macovei shi dupa ce s-au lamurit doritorii cu cine au deaface nu a mai exista shi a doua oferta.
  Caci nu totzi oamenii sunt Robert Giulianai care dincolo de toata fanfaronada politica sa poate demonstra shi pe alte cifre decat numarul arestarilor ca el a redus shi mafia shi coruptzia de la el in orash.
  Shi nu, nici macar el nu a resusit sa convinga shi o a doua tzara dupa fiasco-ul din prima consultantza.

  Asha ca zau, daca pedepasa corecta pentru subordonarea DNA unor jocuri politice murdare ai caror comaditari se agita acuma dement ca li s-a defecta jucarica ……… e demisia prin Puscalau …. pacat ca va aflatzi in Germania degeaba.

  Ca nu zic nu, poate ca o vizita pe la Nurenberg nu v-ar strica pentru o reorganizare a ideilor. Ca dincolo de show-ul politic mediatizat al liderilor politici nazisti a exista shi un proces mai putzin prizat de media al procurorilor shi judecatorilor nazisti.

  Ceea ce …. nu asha …. nu ar fi imposibil daca ar exista vointza politica ca fape …. hahahaha cate fapte s-au faptuit.

  Shi daca LCK aterizeaza cumva la Parchetul General intr-o pozitzie de control al magistratzilor ….. zau ce ideea de mai sus devine din ce in ce mai de ne-ocolit.

  Shi nu, nu, nu ideea odata acceptata ca singura alternativa la dementza actuala , la masacul bussines-ului , a sportului shi a clasei politice romanesti nu se va opri la judecatori & procurorii culoarelor mortzii ci pe acelashi model Nurenberg se va rostogoli catre culoarele media shi aici …. ei aici s-ar putea sa devine interesant.

  Da eu stau linistit , meciul nu se joaca la noi, meciul se joaca in Polonia shi Ungaria politcienii de la noi vor actziona cu decalajul cu care ne-au obisnuit fatza de tzarile Vishegrad.

  Shi daca tot ce poate Europa shi „ai tai” consilieri este sa excaladeze shi se recomande atacul actualelor majoritazi de drepta natzionaliste , conservatoare shi xenofobe din tzarile respective prin vectorul de asalt sanctziuni + ONG-uri netransparente finantzate copios direct din budgetul UE……
  Zau ca PSD-ul ori cine o castiga viitoarele alegeri nu o sa mai aibe nimic altceva de facut decat sa constate disparitzia de facto a UE. Shi poate cine stie, poate ca daca in loc sa incerce sa ishi reformeze totzii criticii UE shi al sau aparat comisaresc ar putea considera sa se reformeaza pe sine poate ca UE nu e totushi o idee chiar asha de rea.

  Reply
 15. m mircea

  Mi-este f.greu sa inteleg toleranta unor oameni destepti fata de hotie si de ce sint mai preocupati sa pedepseasca pe cel care a furat un ou si sa-l lase sa scape pe cel ce a furat un bou. As vrea sa va expun acum punctul de vedere al unui cetatean obisnuit care voteaza cu speranta ca alesii sa foloseasca banii de taxe spre binele cetateanului cinstit si nu al infractorului care sa ramina nepedepsit.

  In primul rind trebuie sa ne aducem aminte ca pedeapsa este si un mijloc de descurajare a infractiunilor si ca ea trebuie sa se dea dupa gravitatea faptei. In caz de furt ea trebuie sa cuprinda si inchisoare, pt ca altfel hotul prins ar da banii inapoi apoi ar incerca din nou sa fure cu speranta ca a 2a oara nu va fi prins. Bineinteles paguba trebuie recuperata si inapoiata pagubasului.

  Ce se intimpla la noi? Politicienii (aceia pe care dvs nu-i mai vreti fugariti) si care au acces la banii publici se infrupta cu milioanele de euro din ei, apoi daca cumva au nenorocul sa fi lasat ceva urme si sa fie anchetati incep sa strige ca sint abuzati de un stat paralel, sa-si ceara scuze puscariasilor, sa siluiasca legile justitiei si codul penal (acelea care au fost acceptate de UE la intrarea in uniune)…Dragnea a furat 108000 lei de la copiii defavorizati dar asta e considerat putin de catre dvs. Sa ne imaginam ce s-ar fi intimplat daca un om obisnuit fura chiar mai putin decit atit: nu treceau 10 ani pina sa obtina condamnarea in prima instanta, era de mult in puscarie si cu mica agoniseala sechestrata. Cazul scoala Voiculescu: primeste 10 ani puscarie pt un furt de 60 mililoane lei, executa numai 3, nu da nimic inapoi din paguba, judecatoarea care l-a condamnat a fost scoasa din magistratura iar acum el vrea si recompese materiale pt ca a stat in puscarie (iar dl. Toader i le pregateste). Ponta se stie ca a fost achitat datorita ultimelor decizii CCR. Tariceanu nu se stie cum a scapat pt cumpararea frauduloasa de actiuni Rompetrol. Faptul ca acestia doi au fost achitati nu inseamna decit ca instanta a tinut cont de probe si legile in vigoare. Udrea, Bica, Mazare..o duc bine prin tari exotice.

  Desigur ca este important sa fie destructurata si mafia fotbalului si mafia din sistemul de sanatate, etc…Dar cum se mai poate face asta acum cind CCR a anulat independenta procurorilor iar politicienii (cei care fura cu milioanele nepedepsiti) modifica legile justitiei in favoarea infractorului?

  Intr-o lume ideala nu ar fi totul cu susul in jos asa cum e in Romania in ultimii ani iar unui procuror sef DNA sau DIICOT nu ar trebui sa-i fie frica sa ancheteze pe nimeni (conform constitutiei toti trebuie sa fim egali in fata legii).

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *