Alina Mungiu-Pippidi

Victoria lui SuperBaron

La PSD s-a terminat cu bancurile. Nu mai sunt și nu mai vor fi necesare ședințe lunea la partid în care miniștrii să fie băgați cu nasul în ce au făcut, precum cățeii, pentru că ei vor deveni simpli executanți ai unor superbaroni, ca și președinții de organizații locale, transformați în subbaroni. Partidul a mâncat guvernul, ce mai rămăsese din el – Ponta îi mai cade greu la stomac, dar trăiește omul și cu o tenie în mațe, darămite cu un guvern, complet cu vreo trei servicii secrete, mai modeste decât celelalte, dar oricum, acolo. Ascensiunea lui SuperBaron a fost treptată, insidioasă și de un de zile doar cu adevărat amenințătoare.

Prima mare victorie a fost plecarea lui Liviu Voinea de la buget. După doi ani de austeritate, s-a dat drumul la cheltuială. Cu asta s-a desființat principala redută a guvernelor față de partidele de guvernământ, raționalitatea finală a celui care, dând din buzunarul lui, știe că că nu are de unde să mai dea.

A doua mare victorie a lui SuperBaron a fost decizia ca PSD să aibă candidat propriu la președinție, și anume pe Victor Ponta. S-a prezis atunci de mai multă lume – în orice caz de Alin Teodorescu și de mine – că asta va duce la înfrângerea lui Ponta și eliminarea lui, devenit o țintă, și la ridicarea SuperBaronului. Ce nu am prevăzut e că industria de făcut și desfăcut imagine a opoziției va ajuta din greu la acest proces, fiind incapabilă să înțeleagă consecințele a ceea ce fumează – dar mereu îi subestimăm.

Ca recompensă pentru legea regionalizării, unde a încercat să apere statul central de cererile baronilor județeni dându-l pe bucăți și neconstituțional direct în patrimoniul lor, SuperBaronul a căpătat dreptul de a patrimonializa fondurile de dezvoltare zilnic, legând prin momeala asta întreaga armată de căței. Cu asta s-au dus speranțele mele de acum doi ani că baronii singuri, ca în Spania sau Grecia, vor deveni mai procedurali, și vom mai sălta o treaptă pe scara evoluționistă când însușirea resurselor publice se va face cu desăvârșire legal. Când va cădea pe trapă, SuperBaronul nu se va duce pentru loteria de la referendum pe care nu a mai organizat-o, nici pentru alegerile pe care nu le-a mai organizat toamna trecută pentru mii de oameni din diaspora, ci pentru tot parandărătul de la Ministerul Dezvoltării, trecut de la ministeriatul Udrea la el cu minime modificări organizatorice. Că de acolo deja se scurg informațiile și denunțurile pe toate crăpăturile, plus dovezile simple și clare că nu se dădeau fonduri oricui și oricum sub Liviu Dragnea, ceea ce în sine este abuz în serviciu.

Între timp, toți ăștia care credeți că investițiile din fonduri publice aduc dezvoltarea economică, toată această armată de stângiști care se cred de dreapta, ba dau lecții și la alții, fiți fericiți, vor crește. Decât să tot beșteliți PSD, mai bine v-ați înscrie în el, că resursele lor umane par să fi secat complet și realmente au nevoie de ajutor să cheltuiască tot bănetul ăsta. Cum scrie pe peretele PSD Roman, cum vii dinspre nord pe DN2. ”Înscrie-te în PSD.  Investește în viitorul tău”.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “Victoria lui SuperBaron

 1. georgescu

  acest presedinte ales „democratic” o sa duca la pieirea PSD….cu dl Dragnea la conducere, PSD nu mai este un partid de stanga, ci un partid al „baronilor” care nu mai pot de grija celor ce produc plus valoare…

  Reply
 2. mst

  Jalnic partid a ajuns PSD-ul….un premier penal si un presedinte condamnat in prima instanta,…chiar nu mai au nici un alt lider ‘curat’ care sa-i reprezinte ?!?O sa ne fie dor de ceata lui ilici,macar aia aveau un dram de bun-simt ca sa nu bage in fata puslamale penale!

  Reply
 3. Spânu

  Gura pacatosului: investeste in viitorul tau! De 25 ani, de la FSN la PSD, asta a fost profesiunea de credinta a purtatorilor de carnet.

  Reply
 4. Durac Valeriu

  Cu Dragnea în fruntea PSD Victor Ponta îşi va încheia cariera politică.Baroniada a pus mâna pe toată puterea,iar oamenii profesionişti şi corecţi din PSD vor fi îndepărtaţi unul câte unul.Prin urmare vor dispărea ultimele idei de stânga din PSD,care până acum doar a mimat că e partid de stânga.Din pâcate nu avem nici un partid autentic de stânga de care ţara are atâta nevoie.Cât despre dreapta ce să mai vorbim,o adunătură de haimanale răsfirate în mai multe grupări de infracţionalitate economico financiară incapabilă să facă opoziţie baroniadei PSD-iste.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *