Cristian Ghingheș

Răzvan-singur-Cuc-în-Gara-de-Nord a descoperit mersul cu trenul

În cea de-a treia zi pascală la ortodocși, Cuc de la Transporturi a făcut ceva atât de inedit încât a simțit nevoia să ne transmită pe Facebook a sa ispravă: a mers cu trenul până la Constanța și automat a călcat și în Gara de Nord cu presa după el. A vrut „să verifice condițiile pe care CFR Călători le oferă românilor” – o spune ca fapt extraordinar unul care conduce ministerul aflat peste drum de gară. Dar să vedem și să comentăm concluziile pe care le-a tras.

Prima: că la ghișee nu sunt cozi și că doamnele de acolo își fac bine treaba, ce mai contează că toată lumea e acasă sau deja în vacanță și mai nimeni pe drumuri? Cozile alea ceaușiste care se formează de obicei seara dar mai ales joi și vineri, când studenții pleacă acasă, sigur sunt mână soroșistă sau flashmob antiguvernamental, nicidecum realitatea pe care ministrul ar putea s-o vadă dacă ar vizita în mod regulat Gara de Nord, nu doar în toiul unei vacanțe prelungite de primăvară.

Călătorii sunt cei mai vinovați pentru aspectul infrastructurii feroviare, indicând deja clișeicul însă totodată adevăratul exemplu al aruncatului gunoiului pe jos. Dar dacă fac o adresă către Biroul Poliţie Transporturi Feroviare oare ce răspuns primesc dacă întreb care e numărul sancțiunilor date călătorilor neastămpărați? Vreți să vă spun cum hoarde de polițiști fug ca potârnichile de diverșii băieți obraznici și neplătitori de bilet care fac legea pe anumite trasee feroviare din țara asta? Cum dacă le semnalezi clasicii cerșetori din tren, aceiași prezenți de exemplu pe ruta Bacău-București de câțiva ani de zile, dau din umeri că n-au ce să le facă?

De acord cu faptul că angajații CFR Călători își dau silința, dar nu au condițiile necesare pentru a o face într-un mediu în care chiar să se vadă rezultatele. Contractele pentru curățenia din gări și din trenuri beneficiază de alocări mici, uneltele pe care le au la dispoziție sunt din altă epocă, iar sistemul informatic de rezervări le dă mari bătăi de cap când ceea ce se rezervă și cumpără la ghișeu ori pe internet nu se potrivește cu ceea ce este în vagon. Poveștile cu rocadele pe care le-am făcut la un drum spre Bacău ar avea potențial de nuvelă cetățenească. Poate cu altă ocazie! :)

Apoi, a aflat de la călătorii spre Constanța că trenurile pe ruta București-Ploiești întârzie de fiecare dată, jurându-se că va avea „o discuție” cu CFR Infrastructură pe tema aceasta. Asta înseamnă nu doar că nu călătorește cu trenul, dar mai ales că nu citește ce primește pe birou. Așa ar fi văzut și harta restricțiilor de viteză pe rețeaua de căi ferate, la pachet cu motivele din spatele acestor limitări de viteză. Ar fi aflat că în zona Gării de Sud trenul circulă cu mirobolanta viteză de 5km/h din cauza pasajelor supraterane ce prezintă o structură de rezistență foarte afectată. Acolo, administrația locală de aceeași culoare politică nu s-a mișcat și din cauza asta suferă nu doar locuitorii Ploieștiului, ci zeci de mii de călători.

Aştept cu interes călătoria sa spre la Bacău. Poate o face chiar luna asta pentru mitingul electoral ce va veni. Eventual să prindă un loc… fără loc. Noi, ăştia care folosim trenul nu doar în scopuri electorale, ştim despre ce vorbim aici. Iar cu ocazia asta îi lansez o provocare domnului ministru: mă ofer ghid! Să-i ia şi pe senatorii şi deputaţii de Bacău cu el ca să stea de vorbă cu tinerii care abia aşteaptă sa lase Bacăul în spate, iar pesediştii să înţeleagă, dacă vor, de ce cei cărora le cer votul au acest gând.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Răzvan-singur-Cuc-în-Gara-de-Nord a descoperit mersul cu trenul

  1. Kross

    Sa inteleg ca sunteti catholic ? Are importanta ca era a treia zi de dupa pastele Ortodox? Eu personal cred ca a facut foarte bine ca a mers cu trenul,la fel orice primar ar trebui sa mearga pe jos in urbea sa,astfel vor vedea problemele cetatenilor.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *