Alina Mungiu-Pippidi

Să râdem cu statul paralel!

Nu sunt decât vreo câteva luni de când sub pretextul luptei cu spălarea banilor o ordonanță stupidă a dlui ministru Predoiu, dată, conform declarației domniei sale, ca să corecteze o transpunere proastă a unei directive UE de către o majoritate PSD-ALDE, m-a obligat să îl declar pe spălătorul de bani potențial Mihai Șora, membru fondator SAR, și pe alți oameni ca el, la Ministerul Justiției, deși nimeni dintre membrii SAR nu a luat vreodată un ban de la organizație, nici măcar Consiliul Director. Cred că niciun bon de benzină nu s-a decondat cuiva, lumea e voluntară, e plătit doar staff-ul, care nu e membru. Nu contează! S-au făcut mari presiuni, deși eu, cînd am aflat, am sugerat pur și simplu să nu respectăm legea – e o datorie a oricărui cetățean să atace asemenea legi cretine, care practic obligau pe toate ONG-urile să declare de două ori aceiași membri la Ministerul Justiției pentru a fi înscriși în două registre diferite (PSD, dacă mai ai majoritatea în Parlament poate corectezi ordonanța asta). Dar trebuie să spun că domnea o mare spaimă în lumea neguvernamentală că legea fusese dată înadins inaplicabilă (trebuia depus și buletinul actualizat al tuturor) că Guvernul va putea închide orice ONG, că ai dat sau nu ai dat datele, că fie speli bani dacă nu declari, fie nu respecți datele personale ale cuiva dacă declari. În plus, reputația Oficiului pentru Combaterea Spălării Banilor era foarte teribilă – au făcut necazuri mari la unii și la alții.

Reiese acum că la data cu pricina și până foarte recent acolo era șef unul politic numit de Ludovic Orban, cu trecut în serviciile secrete și o existență așa de secretă că nimeni nu știa că își falsificase toate diplomele, începând cu cea de bacalaureat.

El a putut fi numit în funcție fără ca să se aprindă lumina roșie, deși am fost martor în 2015-2016 cum lumina roșie clipea la greu la nume inofensive din societatea civilă și diaspora pur și simplu că nu aveau grade. Ca să priceapă toată lumea, actualul primar al Bucureștiului e bine că a fost ales (și bravo vouă celor care l-ați ales), că numit nu ar fi putut fi niciodată. Nici să le mănânci din palmă la ăștia nu ajută, trebuie să faci armata cu ei. Asta contează, nu diplomele. Așa fantomatic cum e, statul paralel s-a opus cu mult succes ori de cîte ori un nume ca acesta a apărut pe vreo listă de numiri, că acolo se controlează toate numirile și nimeni nu doarme.

Statul paralel doarme doar când președintele liberal vrea să numească un consilier pe siguranță națională (Scutaru, 2015) și premierul liberal un șef la Combatarea Spălării Banilor (Baranga, 2019). Pe urmă se trezește brusc.

Cine să îl verifice pe Baranga ăsta, cînd el însuși a fost șef la ORNISS, Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat? Pe lîngă lista celor care nu pot fi numiți că serviciile totdeauna dau cu veto poate vreți o listă de persoane cărora ORNISS le-a refuzat accesul, începînd cu istoricul Securității, Marius Oprea? Baranga și ai lui de fapt dau aprobări pentru Oprea și noi, ceilalți, ca să fie clar. Și serviciile sunt un perfect partener să curețe justiția de corupți, că măcar corupția lor e secretă, nu? Pînă cînd nu mai e, că, slavă Domnului, statul paralel e monopolistic, dar nu monistic, ca să îl citez pe Juan Linz, iar unele picioare ale miriapodului le calcă pe altele.

ORNISS ar trebui transferat la bloc, la Teatrul de Comedie. Uite ce au zis: „Contractul individual de muncă al domnului Baranga Laurențiu cu ORNISS a fost suspendat în perioada 01.10.2016 – 30.09.2019”, ca atare ”practic, în ultimii 4 ani calendaristici, domnul Baranga Laurențiu NU a mai avut nicio legătură cu ORNISS”. Poate sunt patru ani din 2019 în 2020, sau poate e vreo directivă europeană că înainte de 2016 nu se pun ticăloșiile dacă lucrezi în România la ORNISS.

În știri paralele, nici vorbă să fie vreo proiect al statului paralel să elimine din USR pe cei toți care l-au făcut și au adus voturi ca să devină un USR-PLUS perfect (controlabil). Nimeni, nici măcar ăla din diaspora care spăla banii STS și a reușit eliminarea ălora aleși de popor de a ieșit tot scandalul, nu are vreo legătură cu statul paralel. E o luptă între civili, unii mai idealiști și fraieri și alții mai parveniți și fără caracter, nu?

Asta e. Prostia e fermecătoare, prostia e nemuritoare, cu cît e mai mare cu atît te uimește mai tare- ca să îi citez și pe Bobo și Ada Milea, din dor de eterna și fascinanta noastră țară. 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

27 thoughts on “Să râdem cu statul paralel!

 1. nagy.victor

  Ar fi interesant , foarte interesant , de citit art :
  „ CAZUL BARANGA, CA SI INGROPAT: SEF LA ORNISS IN PERIOADA SCANDALULUI INCHISORILOR CIA ”
  Bogdan Tiberiu Iacob , inPolitics.ro

  Reply
 2. Gabriel Radeanu

  „escroci buni de folosit,in folosul cui trebuie,numiti pe post de decidenti la locul potrivit”…teza centrala a doctrinei privind apararea nationala elaborata la Academia de Stiinte ale Securitatii Nationale!Statul paralel a fost predefinit prin sintagma „stat mafiot” de catre ex-presedintele Basescu,remarca cei drept neoficiala,insa emisa de la inaltimea unei asemenea autoritati,ar fi trebuit sa marcheze profund societatea romaneasca…Intre timp,acest directorat a subordonat legal(pe baza de protocoale) statul de drept,a masluit alegeri generale si prezidentiale,a facut praf legislativul si Curtea Constitutionala,facand exact inversul a ceea ce trebuia sa faca…insa ceea ce poate fi dovedit,si din aceasta cauza este vital sa distruga sau sa controleze total Parlamentul Romaniei,este faptul ca au aplicat mondena sugestie de politica externa a aceluiasi Traian Basescu…felatia la licurici,mai mari sau mai mici!

  Reply
 3. Costy99

  Nu e vorba de nici o prostie. Un stungar, la peste 30 de ani, e apucat subit de dorul de carte, nu se opreste pana la doctorat, si ii merg toate din plin. Apare ca un pact cu diavolul si poate chiar asa e. Analizati pe toti care au primit ORNISS in aceasta perioada
  Dar, atentie!
  Mai sunt persoane cu trasee similare. As putea sa va sugerez un anumit parlamentar cu discurs grobian, fost muncitor la fabrica de pompe sau mecanica fiina si care are acum casa de avocatura.

  Reply
 4. Low

  Pe vremea comunismului, mulți tineri își doreau „meserii puturoase”, ca să nu-și rupă spatele în uzinele patriei și la munca patriotică de weekend. Între cele mai râvnite era cea de popă. Mai era și cea de securist, însă avea dezavantaje: te detașau departe de casă, trebuia să faci tot felul de misiuni tâmpite. Acum văd că-i invers: dacă intri în securitate, primești salariul a vreo 5-6 popi, cel puțin, te poți ocupa de prosperitatea familiei și prietenilor, le poți face zile fripte dușmanilor (ca-n Vulpe-vânător, după romanul Hertei Muller) etc. Ca popă însă, sărăcești dimpreună cu enoriașii.
  Magnitudinea rețelei de făcut bani a băieților cu ochi albaștri din România face invidioase mafiile infiltrate după 1990 în România, cu care coexistă fără să se intersecteze, nici să se deranjeze. Ciudat, nu? Iar când facem lista principalelor amenințări la adresa României, îl trecem pe Putin, conflictele din Orient și Ucraina etc. Am putea să ne întrebăm dacă nu există o similitudine: așa cum au ajuns hoții și borfașii în Parlament, să facă legi, nu cumva între cei a căror datorie este apărarea prin intelligence a României n-au ajuns ….?
  Baranga e un găinar care probabil nici nu știe de ce a fost pus și cum a fost folosit. Orban, în schimb, ne este dator cu o demisie.

  Reply
 5. Cristian-Ovidiu V.

  In luna iunie ORNISS mi-a refuzat dreptul de acces la informatii Secret EU fara nici o motivatie legala. Pe propriile „picioare” si competenta profesionala , dupa 20 de ani de munca si sacrificii am parcurs un drum de 5 ani de interviuri si am fost acceptat ca expert IT, intr-o Agentie a Comisiei Europene la Strasbourg. Acest ORNISS condus de strungari mi-a refuzat dreptul la demnitate si evolutie profesionala, pentru ca sunt un „nimeni” pentru ei. Asadar ce drepturi am in Romania? Sau ce obligatii pe care nu le-am indeplinit? Sau de fapt cine e Romania (hotii de competente si diplome)? Ei ne judeca!? Teleormanul conduce totul… Chiar si de dupa gratii …

  Reply
  • CMC

   Teleormanul? Esti naiv.
   Acolo trebuie plasati altii…
   Academiile de Sekuristi sunt o solutie pe care trebuie sa o urmati daca vreti sa ajungeti acolo.

   Reply
  • Nicolae C.

   Teleormanul a fost bagat dupa gratii tot de baietii aia care nu te-or lasat pe tine sa te angajezi, menutz. Tu esti Teleormanul, ca noi aproape toti. Smecheria mare a fost ca unii dintre voi v-ati lasat convinsi ca tot TL ul e dusmanul.

   Reply
 6. Nicolae Popi

  Eu sunt apolitic, sunt adeptul unor pedepse foarte severe si am militat intotdeauna si mereu pentru desfiintarea PSD.Am considerat ca acest partid se face vinovat de tot raul care s-a abatut asupra Romaniei din 1990 si pina acum.In cazul nostru,consider ca principalul vinovat este Orban.Ceea ce a facut Orban prin numirea acestui impostor intr-o functie importanta,nu cadreaza cu functia de Prim Ministru.Este inadmisibil ca Prim Ministru fiind,sa nu verifici persoanele carora le acorzi incredere.Apoi se mai pune si problema celor(celui) care l-au recomandat pe acest specimen pentru o asemenea functie.Impostura de care a dat dovada acest individ era deja de ani buni cunoascuta si nimeni nu a recationat atunci cind a fost propus?!Orban a semnat fara sa se asigure si putem crede ca putea sa semneze orice fel de act in acelas mod!!!Acum,in conditiile date,Orban ar trebui sa demisioneze.Asa este corect.Inainte de a demisiona insa,Orban ar trebui sa il mazileasca pe cel care l-a propus pe individul acesta,sa-i faca public numele si sa il pedepseaca exemplar.

  Reply
 7. CMC

  Individul fara Bac e ales director de Departament in Universitatea Valahia din Targoviste.
  Si ca sa nu-l uitam pe Moisil care cica spunea: „Inteleg cum a ajuns profesor universitar, nu inteleg cum a luat Bacalaureatul”, povestea e pur si simplu minunata – in sistemul de educatie, cica reformat cu Legea Educatiei Nationale din 2011.

  Emilia Sercan:
  „Curtea de Apel București i-a anulat lui Barangă toate actele de studii în 2016, diplomă de bac, de licență, de doctorat, foi matricole, tot, tot. Tot în 2016, instanța a consemnat în decizia sa că nici diploma de licență a lui Barangă nu era originală.

  Acum, urmează partea șocantă.

  Cu toate diplomele anulate definitiv și irevocabil, Barangă își depune în aprilie 2017 dosarul de abilitare la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București, condusă de fostul ministru al Educației Sorin Câmpeanu, și obține dreptul de a conduce doctorate.

  Dar asta nu e tot. Tupeul lui Barangă trece de toate limitele închipuite. În iulie 2017, devine profesor universitar la Universitatea „Valahia” din Târgoviște și ajunge în vârful ierarhiei academice.

  Unde a fost statul în timpul ăsta? Ce a păzit?

  Credeați că le-ați auzit pe toate? Iar vă pripiți. Fiica lui Barangă, Andreea, și-a dat și ea doctoratul în 2016. La „Valahia”, ca tatăl ei, cu același conducător de doctorat, iar pentru că se terminase toată imaginația în familia Barangă, a pus tezei de doctorat același titlu”, a scris jurnalista în mesajul postat pe Facebook.”

  Reply
  • para

   Scoala Doctorala a USAMVB e un cancer care nu distruge doar fraierii bine-intentionati care isi ingroapa cariere in mlastina aia ci o societate intreaga… complicitatea dintre aceasta scoala, ARACIS si oligargia securistilor de ieri si de azi incepe sa se lumineze cand afli ca rectorul Campeanu e fiul unui rector comunist din aceeasi universitate… in care predau pana mai ieri rubedeniile lui nea Nicu, da, cel din ’89…. intamplator sau nu, peste drum, la crasma strandului, si-a inecat amarul in whisky Nicu Jr, cel rapus de ciroza. In aceeasi familie de coincidente, onorabila institutie gazduieste in campusul sau paranghelii cu manelisti celebri si camatari… paraziti ai agro-studentimii avide de cultura.
   In mod firesc, nici unul dintre clientii campusului nu s-a plans vre-odata ca ar fi luat boli de pe cutitele camatarilor, dupa cum in mod sigur nici unul dintre clientii rectorului Campeanu nu s-a plans ca bibliografiile scrisoricilor stiintifice produse sub inalta sa indrumare ar fi starnit rasul cercetatorilor „de ISI”. Intre altele fie spus, Campeanu e de vre-o cativa ani „il capo di tutti capi” in cadru Consiliului National al Rectorilor. Ales de elite care vra sa zica.

   Un sistem academic ce permite propagarea raului din mahala la o asemenea scara nu merita nici increderea si nici banii oamenilor de buna credinta. O tara care isi bate joc institutional de educatie nu este in nici un caz vre-o democratie.
   Mizeria din USAMVB sau din Valahia sunt doar simptomele unui stat esuat.

   Reply
 8. Agricultorul fericit

  Aici apare o chestie ciudata.
  ORNISS afirma ca Baranga a fost suspendat din functie 3 ani, 2016-19. Ce inseamna suspendat pentru un functionar de stat? Se suspenda sportivi, politicieni, dar functionari?
  Ne explica cineva, sau si asta e secret, ca de aia se cheama ORNISS?

  Reply
  • Codruta

   Inseamna ca isi „ingheatza” postul – adica postul nu devine liber dar nici el nu mai lucreaza acolo! Lucreaza in alta parte si, cand se satura, poate sa revina pe post ;)

   Reply
 9. cornel

  Eu in locul lui Baranga as zice asa: sa plateasca si sa faca puscarie in locul meu cei care m-au platit,care m-au propus in functii,care mi-au dat si dilpome toti in solidar,sa vedeti bani de pensii..dar nu speciale.

  Reply
  • CMC

   Ati observat bine haosul implicarii sekuristilor in ansamblul viatii publice. Sunt atat de multi ca au inceput sa se calce in picioare.
   Au confiscat universitati, academii, mass media, politica, economia, sanatatea, comertul samd. Nu a mai ramas nici un domeniu cinstit in tara asta. Iar modelul e de jaf. Cine nu jefuieste apare de fraier. Cum fraieri sunt si cei condamnati. Pentru ca pentru fapte similare altii (sekuristi) nu patesc nimic. Florika si Peskariu sunt un exemplu.

   Practic, cei care mai raman in tara sa munceasca o vor face doar pentru pensiile speciale ale astora…

   Reply
 10. Un optzecist

  Stimata doamna Mungiu, perfect de acord cu ce scrieti despre „statul paralel”.
  Totusi, nu-mi pot reprima in zambet cand aduceti vorba de „marele” istoric Marius Oprea.
  Lasati sa se inteleaga ca ar fi o victima a statului paralel… Pardon. El este o rotita bine unsa si montata acolo unde trebuie in angrenajul complex al acestui fenomen la care faceti referire. Paradoxal, nu? Am avut acum cativa ani ssurpriza sa il gasesc pe Oprea pe lista prietenilor Romaniei Curate si am avut o senzatie de repulsie orwelliana.
  Bineinteles, asta nu umbreste efortul Romaniei Curate pentru asanarea acestei cloace de securisti care este Romania. Iata totusi ca niciodata nu poti fi suficient de vigilent.

  Reply
 11. ionas

  Meritocratia este faptul ca ai diplome falsificate si esti dresat in acest sens si bineinteles santajat .
  Pe mine ma uimeste faptul va individul Baranga are pretentii de dr.docent la o universitate finantata de la buget chiar daca este una obscura , poate cu ceva notorietate in zona respectiva.
  De altfel cred ca multe nume ale politicii, serviciilor si administratiei au titluri asemanatore dar si le ascund cu pudoare.
  Boala titlurilor universitare pompoase este o afectiune contagioasa ca si Covid 19 , Elena Ceausescu cred ca a molipsit o gramada . Trebuie si multa fudulie.

  Reply
 12. ??????

  & Îndeosebi guvernatorul de la BNR ,Isărescu, i-a apărat și promovat pe ăștia, ca și pe Dăianu ,academician care a zis că era ofițer DIE, ?

  Reply
 13. Un optzecist

  Bravo, Romania Curata!
  M-ati „moderat” pentru ca l-am adus in discutie pe „marele” istoric Marius Oprea.
  Asta confirma ceea ce banuiam. In statul paralel sunt securistii aia rai iar la Dvs. sunt aia buni.
  Sa il numim oare statul perpendicular, sa nu se confunde cu celalalt?

  Reply
 14. Adrian

  (off – topic)

  dosar 21127/303/2019 (2019!!!) in portal.just.ro

  dispar „pe capete” dosare din sistem ( ce sa zic la cererea interesatilor), altele primesc nr aiurea, ca mai sus: combinatie de incompetenta, necompetenta, supra aglomerare etc.

  probabil tot situl e tinut efectiv de doi-trei oameni , ca restul au treaba sa-si confectioneze diplome, atestari, certificate

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *