Andi Mureșan

Un pas mic pentru MEC, un pas uriaș înapoi pentru învățământul românesc

Cu toții suntem conștienți de faptul că pandemia de COVID-19 a creat o situație deosebită atât la nivel instituțional cât și în viața personală a oamenilor. Pentru că este nevoie de o viteză de reacție mult mai mare și mult mai rapidă decât în general, dar instituțiile statului au anumite avantaje care să faciliteze așa ceva. Astfel, ministerele, primăriile și inspectoratele au un termen de răspuns la diversele cerințe ale poporului, dublu față de situațiile obișnuite. Acest lucru a ajuns să îmbete anumiți decidenți cu dulcele miros al absolutismului.

Folosindu-se de contextul pandemiei, Ministerul Educației și Cercetării a realizat diferite acțiuni cu un puternic caracter îndoielnic. Astfel, a apărut OMEC 4135/2020, care stipulează faptul că orele online sunt obligatorii. Au existat zvonuri din surse anonime asupra faptului că Ordinul Ministrului Educației și Cercetării numărul 4135, eliberat în data de 22 aprilie în acest an, nu a fost scris de către doamna Monica Cristina Anisie, ministrul instituției numită mai sus. Doamna ministru, o simplă marionetă, o dronă la discreția copartizanilor acesteia, o față frumoasă și o mașină de semnat!

Atunci poate că vă întrebați cine a fost adevăratul autor, ghostwriter-ul acestui odios edict? Ce persoană este atât de influentă încât să țină în sertar vocile a 3 milioane de elevi români și Ministerul Educației și Cercetării la respect? Din nefericire, numele persoanei vizate nu va fi numit pentru că nu dorim să punem în pericol sursele sau integritatea noastră în cazul în care MEC va lua în calcul posibilitatea livrării unui glonț în ceafa unui simpluactivist mureșean. În schimb, putem spune atât: OMEC 4135/2020 a fost realizat în interesul unui grup exact, cunoscut pentru lipsa de păsare față de elevi sau societate. NU este vorba despre profesori în general, NU este vorba despre sindicatele din învățământ, în schimb avem de-a face cu un cerc strâns de profesori, cu relații puternice în Atotputernicul Partid Guvernamental, ce dorește un singur lucru din tot acest proces, și anume banii!

Nu este niciun secret faptul că în România corupția este sport național, iar lipsa de comunicare între om și stat este sport mondial. Problema se pune în felul următor: orele online se plătesc. La momentul actual nu contează sub ce formă sau în ce cantitate se fac aceste ore. Prin urmare, o minoritate puternică dintre profesori dorește să păstreze un sistem prin care, pentru un efort minim spre inexistent, aceștia să fie plătiți din banii cetățenilor români.

Dar ce se va întâmpla cu elevii ce nu pot accesa internetul? Aproximativ 250.000 dintre elevi în continuare nu dețin acces la dispozitivele necesare pentru participarea la orele online, acum obligatorii. După lungi discuții între reprezentanții elevilor, profesorilor și părinților cu Ministerul Educației și Cercetării la nivel național, cât și între Consiliul Județean al Elevilor Mureș și Inspectoratul Școlar Județean Mureș, am aflat soluția decidenților.

Dragi concetățeni ai județului Mureș și ai României, la noapte putem dormi liniștiți, căci Ministerul și Inspectoratul vor face analize. De la începutul stării de urgență, decidenții antemenționați nu au luat nici cea mai mică măsură pentru a asigura învățământ de calitate tuturor elevilor mureșeni, respectiv români la nivel național. A existat timp arhisuficient pentru a se realiza analize și statistici. Doriți să credem că doar acum se realizează acestea, doriți să ne spuneți că până acum inspectorii și decidenții din învățământ au fost plătiți din bani publici pentru NIMIC, de fapt?

Ce se va întâmpla după aceste statistici, alte promisiuni!?

Momentan sute de mii de elevi nu au acces la internet, iar Monica Anisie spune în mediul privat că este un sacrificiu pe care dânsa este dispusă să și-l asume pentru binele majorității înstărite. Astfel, statul declară mândru faptul că învățământul este rezervat celor care sunt cu o situație financiară stabilă, nu tuturor cetățenilor. Cu ce au greșit elevii ce s-au născut în zonele defavorizate? Nu vom afla probabil niciodată. Cu toate acestea situația va rămâne la fel până la încheierea anului școlar, transformând astfel eficient educația din drept uman în privilegiu.

Dreptul la educație ne-a fost luat, răpit, smuls din sânul Constituției și Legii Educației Naționale spre a satisface o serie de interese ce nu au nicio legătură cu plebea elevească. Poate că nu resimțim acest lucru în orașele unde trăim majoritatea, dar s-a întâmplat, iar elevii din mediile defavorizate simt acest lucru cel mai puternic. Oare este un caz particular sau statul va continua să fure din drepturile noastre umane până când suntem reduși la niște simple obiecte la discreția banilor, influenței și ale celor care le dețin?

Cum este situația în particular la nivelul județului Mureș, cu atât mai sumbră. ISJ Mureș refuză să păstreze o relație sănătoasă și profesională de colaborare cu reprezentanții elevilor! Anumiți inspectori școlari din poziții importante continuă să nu considere Consiliul Județean al Elevilor Mureș un partener demn de luat în serios, lipsa de transparență fiind problema principală sesizată de reprezentanții elevilor!

Am fost asigurat de către Inspectorat că aceștia vor chestiona fiecare elev în parte, în cel mai umilitor mod posibil. Pe lângă faptul că anumiți inspectori au intervenit cu remarci cu caracter personal cum ar fi „ai grijă să fii cu temele la zi, să asculți de profesori și să-ți vezi de treabă și de lungul nasului”, ni s-a negat calitatea de reprezentanți ai elevilor. Domnul respectiv a decis faptul că, venind de la o școală „dă elită”, cel mai probabil am părinți care își pot permite ca fiul lor să acceseze școala online. Astfel, responsabilitatea mea este față de „propriile note și față de lungul nasului”, trasmițându-mi să nu mai „încerc să mă ocup de alții” pentru că Inspectoratul Școlar Județean a făcut deja o „treabă excelentă” cu o serie de ore televizate, care s-au dovedid de altfel ineficiente și de o calitate inferioară în relație cu nenumărate alte metode, după care mi s-a închis telefonul în nas.

Doresc să reamintesc Inspectoratului faptul că CJE Mureș este unica structură de reprezentare a tuturor și fiecărui elev din Mureș, noi suntem vocea elevilor. Voce care trebuie ascultată și structură care trebuie respectată pentru că elevii sunt beneficiarii, poporul și dorim ca Inspectoratul, instituția, să prezinte transparență informațională și de a coopera cu noi pentru interesul comunității elevilor mureșeni și a cetățenilor mureșeni în general

Asociaţia Elevilor Maghiari din Judeţul Mureş, organizaţia reprezentativă a liceenilor maghiari din judeţul Mureş are intenţia de a continua procesul de parteneriat cu CJE Mureş, fiindcă problemele actuale ale sistemului de învăţământ român sunt unitare şi tot nerezolvate, indiferent de etnia elevilor care suferă din acest motiv, iar rezolvarea acestor dificultăţi necesită un spirit de cooperare şi punerea la o parte a injuriilor istorice şi a obstacolelor lingvistice existente cu scopul de a face vocea elevilor auzită.

În aceste momente dificile, pe care o trăim cu toţii, urmărim cu mare atenţie demersurilire realizate de Consilul Naţional al Elevilor şi apreciem faptul că până acum am putut fi de acord fără nicio îndoială cu activitatea menţionată. De asemenea, ne simțim onorațo de a lucra umăr la umăr cu organizaţia judeţeană, a cărui preşedinte încerca să ne implice şi pe noi în procesele organizaţiei voastre care au un efect important şi asupra elevilor pe care noi îi reprezentăm. Sperăm că relaţia noastră bine-fundată şi prosperă va continua şi în viitor, devenind un simbol al solidărităţii interetnice. – a fost declarația lui Szepessy Lászlo, președintele Maros Megyei Magyar Diáktanács

„A Maros Megyei Magyar Diáktanács, a Maros megyei magyar diákok képviseleti szervezetének szándékában áll folytatni partneri kapcsolatát a CJE Mureş-sel, ugyanis a román oktatási rendszer problémái egységesek és megoldatlanok, függetlenül azon diákok nemzetiségétől, akik ezek elszenvedőivé válnak. Ezért ezen nehézségek megoldása egy együttműködési szándékot kíván, melyhez a történelmi sérelmektől való eltekintés és a meglévő nyelvi akadályok leküzdése szükségeltetik.

Ezen nehéz pillanatokban, melyeket közösen élünk meg, nagy figyelemmel követjük a román Országos Diáktanács kezdeményezéseit és értékeljük, hogy eddig ezen aktivitás minden aspektusával együtt tudtunk érteni. Emellett, megtisztelve érezzük magunkat, hogy a megyei szervezettel váll-vállvetve dolgozhatunk, illetve hogy ennek elnöke megpróbált minket is bevonni a szervezet azon folyamataiba, melyek tartalmukban az általunk képviselt diákokat is érinthetik.

Reméljük a jól megalapozott és prosperáló kapcsolatunk a jövőben is folytatódni fog, a nemzeteket átívelő szolidaritás egy szimbólumává válva.”

În încheiere aș vrea să vă las cu un citat din versurile unui artist bosniac: “Nu a devenit o lume liberă, doar o piață liberă, iar Steagul Roșu ce se află acum pe podea a devenit un roșu covor persan”.

„Andi” Andrei Mureșan este ambasador Școli curate al Societății Academice din România (SAR) în județul Mureș, acolo unde deține și funcția de președinte interimar al Consiliului Județean al Elevilor (CJE).


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *