Lucian Davidescu

O altfel de hartă a alegerilor – cum a câștigat Klaus Iohannis în toată țara

…chiar și în Teleorman, Olt, Giurgiu.

E cunoscută deja harta clasică a voturilor absolute, care arată cum în turul II Klaus Iohannis a luat procente majoritare în Transilvania, Bucovina, Dobrogea, Prahova și București. Sunt cunoscute și explcațiile cum că de fapt harta este expresia superficială a unui număr mare de stratificări sociologice pe lângă care distribuția geografică nu este foarte importantă. Vă propun însă o hartă care arată strict ce s-a întâmplat între cele două tururi ca urmare a diferenței de prezență și de mobilizare.

harta vot turul II riscograma

sursa: riscograma.ro

Pe cifre brute, K.I. a luat 6,29 milioane de voturi adică aproape 55% din cele valabil-exprimate. V.P. a luat 5,26 milioane de voturi deci restul procentelor. Însă net, lucrurile arată altfel.

În primul tur au fost 9,5 milioane de voturi valabile, iar primii doi clasați au luat împreună 6,71 milioane de voturi: V.P. 3,83 milioane, K.I. 2,88 milioane.

În turul al doilea au fost 11,55 milioane de voturi valabile împărțite exclusiv între cei doi. Rezultă că au existat 4,84 milioane de voturi în plus puse la bătaie: 2,77 milioane redistribuire netă de la ceilalți candidați și 2,07 milioane din plusul net de participare.

K.I. a luat 3,41 din cele 4,84 de voturi noi, adică 70%.

V.P. a luat 1,43 de milioane de voturi, adică restul de 30%.

Procentele variază de la un județ la altul, dar nu există nici un caz în care K.I. să fi pierdut în fața lui V.P. Extremele sunt Giurgiu, în care Iohannis a luat doar 52% din voturile noi respectiv Covasna, unde a luat 86%. În diaspora, 95% din voturile noi s-au dus către K.I.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “O altfel de hartă a alegerilor – cum a câștigat Klaus Iohannis în toată țara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *